14/7/10

Που είναι οι γυναίκες;

Yves Simon * LE MONDE | 19.06.10 | 14h35 •
Σύμφωνα με τον Amartya Sen, βραβείο Νόμπελ οικονομίας, εκατό εκατομμύρια γυναίκες απουσιάζουν σήμερα από τον κόσμο μας! Ναι σωστά διαβάσατε!! εκατό εκατομμύρια γυναίκες δηλώνουν απούσες. Πού είναι; Εξαφανισμένες, ακρωτηριασμένες, ναρκωμένες με μεθαμφεταμίνες, πεθαμένες από υποσιτισμό και από έλλειψη φροντίδας, από μελαγχολία ή από AIDS, πριν να φθάσουν στην ηλικία του ενός έτους.
Έφηβες ακόμα προτιμούν να πεθάνουν παρά να ζήσουν στα πορνεία της Κίνας και της Ινδίας.
Εκατό εκατομμύρια, είναι παραπάνω από μιάμιση φορά του γαλλικού πληθυσμού: μητέρες, αδελφές, νέα κορίτσια που δεν θα κρατήσουμε ποτέ στην αγκαλιά μας για να τους πούμε λόγια αγάπης.
Εκατό εκατομμύρια στόματα και χείλια που δεν θα αγγίξουν ούτε τα μάγουλά μας ούτε τα μέτωπά μας, που δεν θα φιλήσουν ποτέ τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να αγαπήσουν, δεν θα ψιθυρίσουν σε κανένα το πόνο τους, τα όνειρα τους, τα ιδανικά τους: στόματα και χείλια κλειστά πριν μάθουν να μιλούν και που θα κρατήσουν για πάντα τη σιωπή των καταραμένων.
Μια ινδική παροιμία λέει: «Να μεγαλώσεις ένα κορίτσι είναι σαν να ποτίσεις τον κήπο του γείτονά σου.» . Με άλλα λόγια, είναι απώλεια χρόνου και χρήματος το να αναθρέψεις ένα κορίτσι σε μια φτωχή οικογένεια. «Δεν θέλω να έχω κορίτσι για να ζει τους ίδιους πόνους που έζησα», δηλώνει η Indira, μια Ινδή 25 ετών που ανήκει σε ανώτερη κάστα. « Ο υπερβολικός πόνος σκοτώνει!
Αυτή η καθημερινή, ακραία βία παρακινεί τις γυναίκες να αυτό-εξαλειφθούν», γράφει η Manon Loizeau, βραβείο Albert London, στον πρόλογό του βιβλίου της ‘Το μισό του ουρανού που έγινε σε λίγους μήνες παγκόσμιο μπεστ σέλερ,. Τραγική ειρωνεία, «Η γυναίκα είναι το άλλο μισό του ουρανού», λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία και ξαφνικά αποκτά μιαν άλλη τραγική διάσταση. Σ’ αυτήν ακριβώς τη χώρα, αλλά και στις γειτονικές της στην ανατολικής Ασία, αυτό το «ουράνιο ήμισυ» εξαφανίζεται από τους καταλόγους των ληξιαρχείων του κόσμου!
«Το μισό του ουρανού» συνέγραψαν, μετά από δέκα χρόνια έρευνας, ο Nicholas Kristof και η κινέζα σύζυγός του, Sheryl WuDunn, αμφότεροι δημοσιογράφοι της New York Times. Πρέπει κανείς να το διαβάσει για να αντιληφτεί το εύρος μιας κοσμικής εξαφάνισης που την βλέπει και την γνωρίζει ο ΟΗΕ και τα ΜΜΕ του πλανήτη, λες και είναι μια μαύρη τρύπα όπου κανένα φως δεν μπορεί να διαφύγει.
Και όμως, όταν συλλαμβάνεται ένας μόνο κινέζος αποστάτης στη Σαγκάη ή στο Πεκίνο, κινητοποιούμαστε, διαμαρτυρόμαστε, με το δίκαιο μας, στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του. «Όταν όμως εκατό χιλιάδες κορίτσια απάγονται και γίνονται θύματα των δικτύων της πορνείας, αυτό δεν θεωρείται ούτε καν είδηση», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Σήμερα, αμέσως μετά την ανάγνωση των υπερηχογραφημάτων, εκατομμύρια γυναίκες στην Ασία κάνουν έκτρωση, για να μην φέρουν στο κόσμο ένα παιδί γένους θηλυκού. Διαγραμμένες από το χρωμοσωμικό γεγονός, επειδή κατέχουν ένα καταραμένο διπλό Χ, εκατομμύρια μελλοντικές γυναίκες δεν θα δουν την ημέρα. Μπορούμε να το αποκαλέσουμε μια «γυναικτονία»;;
Δεν είναι τυχαίο που ο Amartya Sen, αυτός ο ινδός οικονομολόγος έχει λανσάρει αυτή τη ανησυχητική κραυγή για τα εκατό εκατομμυρίων απουσών γυναικών. Μέσα στα βιβλία και τις ομιλίες του, υιοθετεί το θηλυκό γένος όταν μιλάει αόριστα για ένα πρόσωπο. Αυτός ο βεγγαλέζος ινδός ερευνά τρόπους για να εξαλειφθούν οι «επανορθώσιμες αδικίες». Και δεν είναι τυχαίο που είναι γυναίκες αυτές που στην Ινδία και στη Κίνα, επιδιώκουν να βάλουν τέλος σε αυτές τις «επανορθώσιμες αδικίες». Γυναίκες ψάχνουν να βρουν τις αγνοούμενες, γυναίκες προσπαθούν να πείσουν τις μητέρες, τις οικογένειες, τους δήμους, τα κράτη, ότι το μέλλον του πλανήτη μας περνά από τις γυναίκες.
«Όταν μεγαλώνεις έναν άντρα, μεγαλώνεις ένα άτομο. Όταν μεγαλώνεις μια γυναίκα, μεγαλώνεις μια οικογένεια» προφήτευσε ο Gandhi.
Ωστόσο, οι πνευματικές και κοινωνικές δυστυχίες, δεν είναι οι μόνες αιτίες αυτών των μαζικών εξαφανίσεων των γυναικών. Η θρησκεία διαχωρίζει τις γυναίκες εδώ και δεκατέσσερις αιώνες στο μουσουλμανικό κόσμο. Εκατοντάδες νέες γυναίκες τιμωρούνται καθημερινά με ανασκολοπισμό, με λιθοβολισμό, με ρίξιμο στη πυρά. Μόνο στο Πακιστάν, τα τελευταία δέκα χρόνια, στις ζευκτές πόλεις Islamabad και Rawalpindi, πέντε χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια κρίθηκαν ένοχες για ανυπακοή και ψεκαστήκαν με κηροζίνη ή με οξέα, και κάηκαν από τα μέλη της οικογένειάς τους ή από τα πεθερικά τους!
Η Benazir Bhutto δολοφονήθηκε, η Taslima Nasreen (Μπανγκλαντές) και η Shirin Ebadi (Ιράν, βραβείο Νόμπελ ειρήνης), ζουν στην εξορία. «Η πλειοψηφία των κατοίκων της κόλασης θα είναι γυναίκες, που βλαστημούν υπερβολικά και είναι αχάριστες προς τους συζύγους τους», αναφέρει ο Muhammad Imran, στον επίλογο του βιβλίου της Manon Loizea.
Είναι μακρύς ο κατάλογος των βιαιοτήτων κατά του άλλου μισού του ουρανού: σύγχρονη σκλαβιά στην Ασία, στη Μέση Ανατολή όπως και στη Δύση, χτυπημένες γυναίκες (μια νεκρή κάθε δύο μέρες σε Γαλλία), διάκριση στη πρόσληψη εργασίας, ενοχική απουσία από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, από τις θέσεις οικονομικών αποφάσεων στα κράτη και στις επιχειρήσεις. Σήμερα, μια ακόμη μάστιγα τις χτυπά, το AIDS που έγινε πρώτη αιτία θνησιμότητας των γυναικών στις περισσότερες χώρες της Αφρικής.
Ακόμα και αν καταλαμβάνουν ορατές θέσεις στις τηλεοπτικές μας οθόνες, στη Δύση οι γυναίκες δεν πεθαίνουν κατά πρώτο λόγο επειδή είναι γυναίκες, όμως είναι καταδικασμένες σε λιγότερο φωτεινούς κόσμους, να είναι μόνο σκιές, αντικαταστάσιμες, όντα δευτέρας κατηγορίας. «Η γυναίκα είναι το μέλλον του ανθρώπου», τραγούδησε ο Aragon. Ίσως, στην μακρινή πορεία της ανθρωπότητας να έρθει εκείνη η ημέρα, που θα συμπέσει το Πραγματικό με τη Ποίηση.

*Μυθιστοριογράφος και μουσικοσυνθέτης. Έχει λάβει το βραβείο Médicis για το βιβλίο «Η έκπτωση των συναισθημάτων» και το μεγάλο βραβείο τραγουδιού της γαλλικής ακαδημίας για το δισκογραφικό του έργου. Τελευταίο μυθιστόρημα: «Θα ήθελα τόσο να επιστρέψω» (2007). Τελευταίο CD: «Ψιθυρισμοί» (Barclay/Universal, 2007)
Yves Simon * LE MONDE 19.06.10
Ευχαριστούμε για τη μετάφραση των Κριστιάν

18 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω για όλες αυτές, αλλά για μερικές χιλιάδες ψάξτε στη Βουλή και στον στενό/ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Μίλα μου, ναι, ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγο πολύ γνωστοί οι αριθμοί... Πάντα σοκάρουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να πω αυτή είναι η πραγματική εικόνα της κοινωνίας των ανθρώπων ανα τον κόσμο, γνωστά όλα, αλλά κουβέντα κανείς. Το πόσοι σχολίασαν αυτό το άρθρο δείχνει την υποκρισία όλων.
    Κύριε Καλεντερίδη τον άπειρο σεβασμό μου γιαυτό το άρθρο και μόνο όλα τα άλλα είναι περιττά.
    Ας το διαβάσουν όλοι αυτοί που μοιράζουν άπλετα αγάπες για πατρίδες, θρησκείες, συνανθρώπους κλπ

    Uran

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια Σάββα γι αυτή την υπέροχη αναδημοσίευση!


    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Uran

    δεδομένου του τρόπου που έχουν βρεθεί χιλιάδες σπονσοράρες στη Βουλή και εντός του στενού/ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα ήταν καλύτερο να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν μιλάμε για την αγάπη στον συνάνθρωπο.

    άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος του μαύρου πολιτικού χρήματος ΕΚΕΙ πάει.

    Μίλα μου, ναι, ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένας βασικός λόγος που η ανθρωπότητα έχει αυτήν την κατάντια είναι η ακύρωση του «άλλου μισού του ουρανού». Η θηλυκή υπόσταση του κόσμου, με ότι αυτή εκπροσωπεί, την διαίσθηση, την τρυφερότητα, την επαφή με το συναίσθημα, την ενσυναίσθηση και την φροντίδα, είναι υπό διωγμόν.
    Κρυμμένη πίσω από τα θρησκευτικά δόγματα. Η βία του Ισλάμ είναι, μεταξύ άλλων, κυρίως αποτέλεσμα της ακύρωσης της γυναικείας υπόστασης της κοινωνίας, της δαιμονοποίησης της γυναίκας και του υποβιβασμού της σε αναπαραγωγικό σκεύος και υποκείμενο υποταγής. Ο Χριστιανισμός από την άλλη, δεν θυμάμαι με την Ιερά Εξέταση πόσες γυναίκες έστειλε στην πυρά με το πρόσχημα της «μαγείας».
    Και κάπου εκεί χάθηκε η μαγεία της ζωής. Ο άνδρας χωρίς την γυναίκα είναι μισός, η γυναίκα χωρίς τον άντρα είναι επίσης μισή. Ποιος άντρας όμως και ποια γυναίκα ;
    Το ανθρώπινο σώμα δαιμονοποιείται από τις θρησκείες, και οι άνθρωποι ενοχοποιούνται. Οι ανθρώπινες σχέσεις εμπορευματοποιούνται και το σεξ γίνεται αντικείμενο συναλλαγής, ακόμα – και πολλές φορές ιδίως – και μέσα σε «ευπρεπείς» γάμους. Φοβήθηκε η ανθρωπότητα την έκφραση του έρωτα, φοβήθηκε την γυναίκα, τα συστήματα εξουσίας έπρεπε να την υποτάξουν για να συντηρηθεί το εκάστοτε κοινωνικό και κυρίως οικονομικό και εξουσιαστικό κατεστημένο, με συνέπεια να αναρωτιόμαστε το 2010 που πήγαν οι γυναίκες και να παίρνουμε αυτές τις τραγικές και ολέθριες για το μέλλον του κόσμου απαντήσεις.
    Ακόμα και στον προηγμένο υποτίθεται Δυτικό κόσμο, η θέση της γυναίκας ακροβατεί μεταξύ υποκρισίας και απελπισίας. Ενδοοικογενειακή βία, πορνεία, βιασμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, με τις γυναίκες –παράλογα- να αναλαμβάνουν πολλές φορές την ηθική ευθύνη αυτών των εγκλημάτων, έχοντας εσωτερικεύσει το δεδομένο της «αμαρτωλής» υπόστασής τους, και πολλές φορές, συμπεριφερόμενες και οι ίδιες εναντίον του εαυτού τους. Πόσες «τριανταπεντάχρονες» έχει άραγε η Ελληνική κοινωνία;
    Πολλά πράγματα πρέπει να μπουν στην θέση τους. Πρέπει. Πως ; Να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι, αν και είμαστε ίσοι, και να συμπεριφερθούμε ανάλογα. Για αρχή. Και εμείς οι γυναίκες που έχουμε την τύχη να ζούμε σε κοινωνίες όπου έχουμε τα βασικά δικαιώματα, να ξεχάσουμε τις βλακείες περί φεμινισμού, να πάψουμε να ευνουχίζουμε ηθικά τους άντρες, να πάψουμε να τους δίνουμε άλλοθι για την λάθος πολλές φορές ανατροφή τους, και να μην παριστάνουμε την μαμά τους, που ξέρουμε πόσο λάθος τους έχει μεγαλώσει πολλές φορές. Οι άντρες πάλι να μην χρησιμοποιείτε τις κοινωνικές και οικονομικές θέσεις εξουσίας για να μας «αγοράσετε» ή να μας εκβιάσετε ή να μας υποβιβάσετε. Όταν το ένα μισό του ουρανού υποβιβάζει το άλλο μισό, ας μην αναρωτιόμαστε γιατί σκοτείνιασε έτσι η ζωή μας. Χαμηλώσαμε όλοι τον πήχη τόσο πολύ που χάθηκε μέσα στο χώμα. Και μαζί του χάθηκε και ο έρωτας, η ειλικρίνεια, ο πολιτισμός και ο σεβασμός στα αυτονόητα.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία και την υπέροχη επιλογή της ανάρτησης αυτής.
    ΡΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένας βασικός λόγος που η ανθρωπότητα έχει αυτήν την κατάντια είναι η ακύρωση του «άλλου μισού του ουρανού». Η θηλυκή υπόσταση του κόσμου, με ότι αυτή εκπροσωπεί, την διαίσθηση, την τρυφερότητα, την επαφή με το συναίσθημα, την ενσυναίσθηση και την φροντίδα, είναι υπό διωγμόν.
    Κρυμμένη πίσω από τα θρησκευτικά δόγματα. Η βία του Ισλάμ είναι, μεταξύ άλλων, κυρίως αποτέλεσμα της ακύρωσης της γυναικείας υπόστασης της κοινωνίας, της δαιμονοποίησης της γυναίκας και του υποβιβασμού της σε αναπαραγωγικό σκεύος και υποκείμενο υποταγής. Ο Χριστιανισμός από την άλλη, δεν θυμάμαι με την Ιερά Εξέταση πόσες γυναίκες έστειλε στην πυρά με το πρόσχημα της «μαγείας».
    Και κάπου εκεί χάθηκε η μαγεία της ζωής. Ο άνδρας χωρίς την γυναίκα είναι μισός, η γυναίκα χωρίς τον άντρα είναι επίσης μισή. Ποιος άντρας όμως και ποια γυναίκα ;
    Το ανθρώπινο σώμα δαιμονοποιείται από τις θρησκείες, και οι άνθρωποι ενοχοποιούνται. Οι ανθρώπινες σχέσεις εμπορευματοποιούνται και το σεξ γίνεται αντικείμενο συναλλαγής, ακόμα – και πολλές φορές ιδίως – και μέσα σε «ευπρεπείς» γάμους. Φοβήθηκε η ανθρωπότητα την έκφραση του έρωτα, φοβήθηκε την γυναίκα, τα συστήματα εξουσίας έπρεπε να την υποτάξουν για να συντηρηθεί το εκάστοτε κοινωνικό και κυρίως οικονομικό και εξουσιαστικό κατεστημένο, με συνέπεια να αναρωτιόμαστε το 2010 που πήγαν οι γυναίκες και να παίρνουμε αυτές τις τραγικές και ολέθριες για το μέλλον του κόσμου απαντήσεις.
    Ακόμα και στον προηγμένο υποτίθεται Δυτικό κόσμο, η θέση της γυναίκας ακροβατεί μεταξύ υποκρισίας και απελπισίας. Ενδοοικογενειακή βία, πορνεία, βιασμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, με τις γυναίκες –παράλογα- να αναλαμβάνουν πολλές φορές την ηθική ευθύνη αυτών των εγκλημάτων, έχοντας εσωτερικεύσει το δεδομένο της «αμαρτωλής» υπόστασής τους, και πολλές φορές, συμπεριφερόμενες και οι ίδιες εναντίον του εαυτού τους. Πόσες «τριανταπεντάχρονες» έχει άραγε η Ελληνική κοινωνία;
    Πολλά πράγματα πρέπει να μπουν στην θέση τους. Πρέπει. Πως ; Να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι, αν και είμαστε ίσοι, και να συμπεριφερθούμε ανάλογα. Για αρχή. Και εμείς οι γυναίκες που έχουμε την τύχη να ζούμε σε κοινωνίες όπου έχουμε τα βασικά δικαιώματα, να ξεχάσουμε τις βλακείες περί φεμινισμού, να πάψουμε να ευνουχίζουμε ηθικά τους άντρες, να πάψουμε να τους δίνουμε άλλοθι για την λάθος πολλές φορές ανατροφή τους, και να μην παριστάνουμε την μαμά τους, που ξέρουμε πόσο λάθος τους έχει μεγαλώσει πολλές φορές. Οι άντρες πάλι να μην χρησιμοποιείτε τις κοινωνικές και οικονομικές θέσεις εξουσίας για να μας «αγοράσετε» ή να μας εκβιάσετε ή να μας υποβιβάσετε. Όταν το ένα μισό του ουρανού υποβιβάζει το άλλο μισό, ας μην αναρωτιόμαστε γιατί σκοτείνιασε έτσι η ζωή μας. Χαμηλώσαμε όλοι τον πήχη τόσο πολύ που χάθηκε μέσα στο χώμα. Και μαζί του χάθηκε και ο έρωτας, η ειλικρίνεια, ο πολιτισμός και ο σεβασμός στα αυτονόητα.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία και την υπέροχη επιλογή της ανάρτησης αυτής.
    ΡΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @PK

    "Οι ανθρώπινες σχέσεις εμπορευματοποιούνται και το σεξ γίνεται αντικείμενο συναλλαγής, ακόμα – και πολλές φορές ιδίως – και μέσα σε «ευπρεπείς» γάμους."

    Δεν είδα κάποια γυναικεία οργάνωση να καταδικάζει με μανία αυτές που το κάνουν!
    Ούτε, ακόμα χειρότερα, είδα κάποια γυναίκα στο δημόσιο να βγαίνει ανοιχτά και να λέει την αλήθεια = ΕΙΣΑΙ ΒΙΖΙΤΑ στη διπλανή της που δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ και όταν της ζητάνε να κάνει κάτι (έστω για τα μάτια του κόσμου) να τηλεφωνεί στον πολιτικό σπόνσορα και να τον βάζει να επιπλήξει τον υπηρεσιακό παράγοντα που την ενόχλησε!
    Να μη μιλήσω για κάποιες Κρατικές Υπηρεσίες οι οποίες αντί να προστατέψουν τα συμφέροντα της Χώρας, όπως προβλέπει ο νόμος, τους παρέχουν σωματοφύλακα-οδηγό που επιστρέφει τη βίζιτα σπίτι της!

    "Πόσες «τριανταπεντάχρονες» έχει άραγε η Ελληνική κοινωνία;"

    Κάντε μια βόλτα από τα κοσμηματοπωλεία της Βουκουρεστίου και θα τις δείτε να παραλαμβάνουν τα δωράκια του σπόνσορα, πληρωμένα από το μαύρο πολιτικό χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 15 Ιουλίου 2010 7:14 π.μ.

    Τα κατάλαβες όλα! Για όλα φταίνε οι γυναίκες! Ως καλός φαλλοκράτης, να χαίρεσαι το π@@@@@ σου, και πρόσεχε μη μπλέξεις με μαύρο χρήμα και σπόνσορες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 15 Ιουλίου 2010 9:08 π.μ.

    Νευράκια, νευράκια; Κανένα απολύτως σχόλιο επί της ουσίας, έτσι;

    Τί να πεις άλλωστε: όταν θέλεις, χρησιμοποιείς το ... για να πετύχεις το σκοπό σου και δεν σε ενδιαφέρουν οι "ηθικοπλάστες" - μετά όμως γκρινιάζεις ότι σε κρίνουν βάσει αυτού!

    ΠΡΩΤΑ πρέπει να σέβεσαι τον εαυτό σου και ΜΕΤΑ να περιμένεις από τον άλλο να σε σεβαστεί: όταν βλέπεις την οικονομική εκμετάλλευση των γυναικών γύρω σου φωνάζεις ΜΟΝΟ όταν δεν είναι "high-class".

    Όσο για τους αυθαίρετους χαρακτηρισμούς (φαλλοκράτης, να χαίρεσαι το ... σου) σε συγχωρώ (μάλλον είναι λόγω PMS) και σου αντεύχομαι τα ίδια περί μαύρου χρήματος και sponsorship.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Η θρησκεία διαχωρίζει τις γυναίκες εδώ και δεκατέσσερις αιώνες στο μουσουλμανικό κόσμο. Εκατοντάδες νέες γυναίκες τιμωρούνται καθημερινά με ανασκολοπισμό, με λιθοβολισμό, με ρίξιμο στη πυρά. Μόνο στο Πακιστάν, τα τελευταία δέκα χρόνια, στις ζευκτές πόλεις Islamabad και Rawalpindi, πέντε χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια κρίθηκαν ένοχες για ανυπακοή και ψεκαστήκαν με κηροζίνη ή με οξέα, και κάηκαν από τα μέλη της οικογένειάς τους ή από τα πεθερικά τους!"

    Μιλάμε για μια θρησκεία που υποβιβάζει και καταπιέζει τις γυναίκες από την ίδρυσή της! Ο ίδιος ο Προφήτης Μωάμεθ, αυτός ο βάρβαρος και παιδεραστής (η δεύτερη γυναίκα του, η Άισα, ήταν έξι ετών όταν την παντρεύτηκε) έλεγε μέσα από το Κοράνι του: "Οι άνδρες είναι οι συντηρητές των γυναικών, επειδή ο Αλλάχ έκανε ορισμένους να υπερέχουν των άλλων, και επειδή εκείνοι ξοδεύουν από την περιουσία τους. Οι καλές γυναίκες συνεπώς είναι υπάκουες, φυλάγοντας τα κρυφά πράγματα όπως τα έχει φυλάξει ο Αλλάχ, και όσο για εκείνες εκ μέρους των οποίων φοβόσαστε την εγκατάλειψη, να τις επιπλήττετε, και να τις αφήνετε μόνες μέσα στους χώρους του ύπνου, και να τις δέρνετε. Και τότε, αν σας υπακούνε, μην ζητάτε κάτι εναντίον τους. Είναι βέβαιο πως ο Αλλάχ είναι ύψιστος, είναι μεγάλος."(4:34) Είναι αυτή η σκληρή, αδυσώπητη και τραγική αλήθεια για το συστηματικό έγκλημα που διαπράττεται καθημερινά εις βάρος των γυναικών με το νόμο του σαρία και γίνεται ανεκτό ακόμη και στους κόλπους των πιο πολιτισμένων σίγουρα δυτικών κοινωνιών με την ταμπέλα της "πολιτισμικής διαφορετικότητας"!
    Μόνο στην "πολυπολιτισμική" Μ. Βρετανία (που βρίθει από μουσουλμάνους) σύμφωνα με την αστυνομία κάθε χρόνο 17.000 γυναίκες είναι θύματα εγκλημάτων τιμής! Μιλάει κανείς??
    Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το θέμα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και συγχρόνως ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ είναι απίστευτο ότι πρέπει να συζητάμε για αυτονότητα θέματα.
    Δεν θα σταθώ στο τι φταίει και τι όχι ούτε ακόμη θα φτάσω μέχρι τον ουρανό για να "ανακαλύψω" οτι το άλλο μισό του χάνεται. Μου φτάνει ότι εδώ στη Γη ο μισός πληθυσμός της υποβιβάζεται συστηματικά με πολλούς και διάφορου τρόπους.
    Υστερα ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει μέσα από υπαρξιακές θεωρήσεις και βλακείες.

    Προς τον φίλο που μιλά για σπόσνσορες και λοιπά μπορεί να έχει δίκιο αλλά βλέπει μόνο ένα κομμάτι του απαίσιου παζλ, το θέμα είναι γενικό παγκόσμιο πανανθρώπινο δεν το κοιτώ αποσπασματικά.
    Μου φτάνει ότι σε ένα blog σαν αυτό που κυριαρχούν θέματα που άπτονται της λογικής και της σκοπιμότητας και που πολλοί σκίζουν τα ρούχα τους από ιερή αγανάκτηση για την πατρίδα και τη δημοκρατία και ότι άλλο, ο ιδιοκτήτητης του ανέρτησε ένα τόσο συγκλονιστικό και δυστηχώς τόσο αληθινό θέμα που μας ξεγυμωνώνει λίγο πολύ όλους.

    Οχι τίποτα άλλο για να ξέρουμε ποιοί είμαστε και που πατάμε..

    Αρκεί να ψάξετε να δείτε πόσοι άνθρωποι αρσενικού γέννους ασχολούνται με αυτή την παγκόσμια ντροπή μας.

    Και πάλι μπράβο, κάτι τέτοια όχι πολλά απλά όσο χρειάζονται είναι που κάνουν τη διαφορά.....

    Uran

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Uran

    Έχουν δει τα μάτια μου ΠΟΛΛΑ, εκτός (πολλές χώρες του πρώην Σοβιετικού Μπλοκ, Μέση Ανατολή, Αμερική, λίγο από ΕΕ) και εντός Ελλάδος, και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι τις χειρότερες υπηρεσίες προς τις δοκιμαζόμενες γυναίκες τις προσφέρουν αυτές οι οργανώσεις ή μεμονωμένες γυναίκες που μιλάνε για τη γυναίκα λες και είναι κάτι από άλλο πλανήτη.

    Όταν όλα τα κανάλια παίζουν 24/7 τις σπονσοράρες, γιατί να διαβάσει το κορίτσι των 12; γιατί να σπουδάσει η έφηβη των 18; γιατί να δουλέψει η γυναίκα των 24;

    Όταν το πρότυπο που περνάνε οι περισσότερες Ελληνίδες μανάδες στις κόρες τους είναι "γλέντα τη ζωή σου και, όταν κουραστείς, να βρεις έναν ... να σου τα πληρώνει και να κάθεσαι", ανοιχτά ή έμμεσα με τη συμπεριφορά τους, τί περιμένεις;

    Έχω ΑΠΕΙΡΕΣ γνωστές και φίλες 30+, οι οποίες αφενός κλαίγονται πρωΐ-βράδυ ότι δεν μπορούν να βρουν κάποιον να τις φερθεί με αξιοπρέπεια, αλλά από την άλλη δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν πρακτικά απολύτως καμία υποχώρηση στην σχεδόν φοιτητική ζωή που ζουν και στα παραφουσκωμένα όνειρα που έχουν.

    Ξέρεις ποιό θα ήταν το ΚΑΛΥΤΕΡΟ δώρο που θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία στη σημερινή γυναίκα; Στρατό στα 18: θα την προσγείωνε στην πραγματικότητα και θα της θύμιζε ότι είναι γυναίκα και μάνα, όχι το υποχείριο όποιου πληρώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε, σέβομαι τις εμπειρίες σου και τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει από αυτές.
    Απλά με αφορμή το άρθρο αυτό έκανα μια μόνο μια νύξη για το πόσο τεράστιο είναι και έχει άπειρες πτυχές.
    Δεν αντιλέγω σε όσα λες, έχεις δίκιο, είναι αυτά, και άλλα πολλά.

    Ας το δούμε μόνο σαν θέμα, που όπως είπα παραπάνω, για να ξέρουμε όλοι μας ατομικά που βρισκόμαστε και που πατάμε, μια τροφή για αυτοκριτική, τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο....

    Uran

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συμφωνώ και ευχαριστώ για τη δημιουργική σου σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εξαιρετικό άρθρο και πολύ καλογραμμένο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 15 Ιουλίου 2010 10:51 π.μ.

    Πέρα από φαλλοκράτης είσαι και μισογύνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @15 Ιουλίου 2010 10:09 μ.μ.

    Αν δεν έχεις σπόνσορα, σίγουρα παίζει προγραμματάκι για την προστασία των γυναικών με πολύ χρήμα και οι αλήθειες σου χαλάνε την επένδυση, ε;

    Αν έχουν φίλους σαν εσένα, τί να τους κάνους τους εχθρούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.