8/7/10

Έπειτα από πέντε δεκαετίες Σοβιετική κατοχή.....



Σε εξαγωγέα τεχνολογιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εξελίσσεται η μικρή αλλά ισχυρή στον χώρο της πληροφορικής Εσθονία. Δημιουργώντας εφαρμογές e-government και παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η μικρή χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 1,3 εκατομμύριο κατοίκους έχει ήδη βοηθήσει πρώην κομμουνιστικά κράτη όπως η Αρμενία, η Γεωργία και η Μολδαβία μαζί με 40 ακόμη κράτη. Την περίοδο αυτή μάλιστα οι Εσθονοί ετοιμάζουν τα νέα project τους για την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και την Αϊτή.

«Είναι σύνηθες εδώ στην Εσθονία», έλεγε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας «να χρησιμοποιούμε διαδικτυακές εφαρμογές σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης αλλά και στον επιχειρηματικό κλάδο». Ο πρωθυπουργός Andrus Ansip μιλάει για περισσότερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων την ίδια στιγμή που όλοι οι κάτοικοι της χώρας μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά σε εθνικές και τοπικές εκλογές, να ελέγξουν τον ιατρικό τους φάκελο και το μητρώο τους στην αστυνομία.

Το 92% των Εσθονών φορολογούμενων συμπλήρωσε τις ετήσιες δηλώσεις του από το Ιντερνετ ενώ παράλληλα το 79% πραγματοποιεί διατραπεζικές συναλλαγές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Έπειτα από πέντε δεκαετίες υπό Σοβιετική κατοχή, το 1991, η Εσθονία επέλεξε να γίνει μια χώρα υψηλών τεχνολογιών κυρίως διότι από πριν διέθετε μια τεχνογωσία την οποία και ανέπτυξε. Το 2002 η κυβέρνηση της χώρας, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις εστίασαν στη δημιουργία υποδομών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αυτοχρηματοδότηση σχετικών projects.


Από το 2008 η Εσθονία έχει επενδύσει 320.000 ευρώ στην Παλαιστίνη για εξοπλισμό πληροφορικής σε δημόσιες υπηρεσίες, στην αστυνομία, ακόμη και την εκπαίδευση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

14 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 08 Ιουλίου 2010 5:07 μ.μ.

    To σχόλιό σου είναι άσχετο με το θέμα.

    Παρακαλώ τους διαχειριστές να το σβήσουν. Άντε να δούμε πότε θα μάθουμε να σεβόμαστε τον χώρο που μας φιλοξενεί!

    __________________________________

    Είναι απορίας άξιο το πώς η Εσθονία, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις πριν 20 χρόνια, προόδευσε τόσο πολύ. Με πιάνει ειλικρινά λύπη όταν βλέπω κάτι τέτοια και τα συγκρίνω με την κατάντια της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε 08 Ιουλίου 2010 5:38 μ.μ. δεν ειναι καθολου αποριας αξιον, αποριας αξιον ειναι πως μετα απο 30 χρονια στην ΕΕ η Ελλας κατεληξε μπατιρικο τσιφτετελο-γραικυλισταν. Αλλα στην Εσθονια δεν βγαινουν οι ρασοφοροι να διαδηλωσουν για τον αντιχριστο, ουτε το ΠΑΜΕ κλεινει τα λιμανια τους καθε μερα, ουτε παρανομοι αφροασιατες στην παλια πολη του Ταλιν εχουν αραχτη πανω σε κουβερτες την παρανομη πραματια τους κλπ κλπ τα ξερεις καλυτερα κι απο μενα. Εδω οι συνταξιουχοι ακομα τρεμουν το κομπιουτερ, καλυτερα να στηθουν στην ουρα απο τις εξι το πρωι και να βριστουν παρα ιντερνετ. Ασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και γιατί θεωρείται "πρόοδος" αυτό;

    Άντε, σε λίγο θα ζητάμε να μας βάλουν και το τσιπάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 08 Ιουλίου 2010 9:39 μ.μ. δηλαδη προοδος ειναι να στεκεσαι 2 ωρες στην ουρα να πληρωσεις ενα λογαριασμο οταν μπορεις να το κανεις απο το καθιστικο σου? Οσο για το ''τσιπακι'' και τα αλλα μεσσιανικα ποσως με ενδιαφερουν, αλλα αυτο που ειπες ειναι η διαφορα αναμεσα στον εργατικο κι ορθολογιστη Βορειο και τον Νοτιο. Μετα να μην παραπονιουμαστε για τα χαλια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι περισσότεροι από εμάς είναι τεχνοφοβικοί και άσχετοι.

    Επιπλέον κουμάντο στην Ελληνική κοινωνία κάνει ο συνταξιούχος, η νοικοκυρά, ο παππάς, ο δήμαρχος και ο χωροφύλακας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 08 Ιουλίου 2010 8:28 μ.μ.

    Στην Εσθονία λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και αυτό είναι ακριβώς το απορίας άξιον, διότι αυτοί ουδέποτε γνώρισαν δημοκρατία (πριν το 1990). Εκεί δεν υπάρχουν κλέφτες και διεφθαρμένοι και η δικαιοσύνη λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα.

    Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι κολλημένοι, όπως τον 08 Ιουλίου 2010 9:39 μ.μ, αλλά δεν τους δίνει κανείς σημασία. Όχι, μην τα ρίχνουμε στους ρασοφόρους, φίλε. Δεν είναι αυτοί το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό που μου κάνει εντύπωση από τα παραπάνω σχόλια είναι το ποσό εύκολα δίνεται τη διαχείριση των ατομικών σας ελευθεριών, επιλογών σε τρίτους με την υπόσχεση μιας “οικονομικής σταθερότητας”.

    Τα ιδία λεγάτε στην Αργεντινή , Ισλανδία, Ασιατικές τίγρεις κ.α. ,όλες χώρες υποδείγματα στον καιρό τους και όλες είχαν παραδώσει την διαχείριση σε προοδευτικά μοντέλα.

    Ρωτώ εγώ τώρα άλλος δρόμος για οικονομική σταθερότητα δεν υπάρχει ?

    Αρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Καλεντερίδη γιατί ΠΟΤΕ δεν έχετε γράψει εναντίον του μικροτσίπ;

    Απλή απορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Αρης Κ.

    Ρωτώ εγώ τώρα κατάλαβες γιατί πράγμα μιλάμε; Ή ... τρία πουλάκια κάθονταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έγραψα σχόλιο ενάντια στο μικροτσίπ. Γιατί δεν δημοσιεύτηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε Andpik,

    Ζητώ συγνώμη που δεν θα αναφερθώ άμεσα στο θέμα της σπουδαίας ανάρτησής Σου.

    Αλλά, εάν μπήτε σήμερα στο Newsletter του έγκριτου γερμανικού περιοδικού Auto und Motοrsport (εκδίδεται και στην Ελληνική γλώσσα):
    http://www.auto-motor-und-sport.de/werkstaettentest-mit-dem-ford-focus-in-acht-werkstaetten-1921201.html

    θα διαβάσετε ότι μετά από έρευνα που έκανε το περιοδικό σε διάφορα συνεργεία της εταιρείας FORD, διαπίστωσε ότι τα περισσότερα από αυτά δεν λειτουργούν σωστά.

    Έτσι, αφ' ενός υποβαθμίζει ποιοτικά όλα τα συνεργεία της εταιρείας FORD στην Γερμανία, αφ' ετέρου δημοσιεύει μαζί με την φωτογραφία τους, ποιά εξ' αυτών είναι τα χειρότερα , τα οποία δεν συνιστά στους αναγνώστες της.

    Τι γίνεται στην Πατρίδα μας, όπου δεν δημοσιοποιήται τίποτε λόγω των "προσωπικών δεδομένων" [....]!!!

    Γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι όλα ανοιχτά και στην Ελλάδα όλα απαγορεύονται ως δήθεν "προσωπικά δεδομένα" ;;;

    Η Εσθονία προοδεύει τεχνολογικά, διότι οι Εσθονοί εργάζονται συστηματικά, έχουν στόχους και ως φαίνεται διαθέτουν άριστη παιδεία, χωρίς παρωπίδες και χωρίς την ανάμειξη πολιτικών κομμάτων στα Πανεπιστήμια!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί κόβετε τα σχόλια που λένε ενάντια στο μικροτσίπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιατί είναι ξε-τσίπ-ωτοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.