14/7/10

Αραβες παζαρεύουν τη Finansbank


ROADSHOW ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Αντιπροσωπεία αραβικού χρηματοπιστωτικού οίκου πριν από λίγες μέρες μετείχε σε «roadshow» της θυγατρικής του ομίλου της Εθνικής στην Τουρκία Finansbank, σύμφωνα με πηγές της τελευταίας, γεγονός που εντυπωσιάζει με δεδομένη την ήδη υπάρχουσα φημολογία περί πώλησης μεριδίου της ή αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η πώληση μέρους μετοχών της Finansbank, σύμφωνα με δημοσίευμα, θα γίνει λόγω της έλλειψης ρευστότητας, αλλά και του γεγονότος ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους ομόλογα του Δημοσίου που έχουν χάσει την αξία τους Πηγές της «Finansbank» ανέφεραν ότι πρόκειται για «υποψήφιους αγοραστές». Με το roadshow η «Finansbank» έκανε στους Αραβες παρουσίαση της τράπεζας, δίχως να είναι γνωστά μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα ως προς την τελική πρόθεση των λεγόμενων υποψηφίων αγοραστών.

Σημειώνεται ότι στις 30 Ιουνίου η εφημερίδα «Financial Times» είχε γράψει ότι το κρατικό fund του Κατάρ διαπραγματεύεται με την Εθνική για την αγορά του 5-7% των μετοχών της έναντι 250 εκατ. ευρώ.

Χθες η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» αποκάλυψε ότι «πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα μυστική συνάντηση μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του προέδρου του τουρκικού Κρατικού Συμβουλίου Τραπεζικού Ελέγχου Τεβφίκ Μπιλγκίν λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η φημολογία περί πώλησης του 30% της Finansbank από την Εθνική».

Η εφημερίδα έγραψε πως αν και υπήρξε η πληροφορία ότι ο Προβόπουλος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας και τον γενικό γραμματέα του Θησαυροφυλακίου, τελικά έγινε συνάντηση μόνο με τον Μπιλγκίν.

1,5 δισ. για το 30%
Η «Σαμπάχ» έγραψε ότι περίπου 15 μέρες μετά τη συνάντηση, αθηναϊκή εφημερίδα έγραψε τα περί πώλησης του 30% της τουρκικής τράπεζας έναντι 1,5 δισ. ευρώ. Μετά το ελληνικό δημοσίευμα, ο όμιλος της Εθνικής είχε εκδώσει ανακοίνωση διαψεύδοντας ότι πρόκειται η Εθνική να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο ή να πωλήσει μέρος μετοχών από συμμετοχές της. Η ανακοίνωση διέψευδε τα περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, αλλά όχι της Finansbank.

Σύμφωνα με το ελληνικό δημοσίευμα το οποίο επικαλείται η «Σαμπάχ», η πώληση μέρους μετοχών της «Finansbank» θα γίνει λόγω της έλλειψης ρευστότητας, αλλά και του γεγονότος ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους πολλά ομόλογα του Δημοσίου που έχουν χάσει την αξία τους.

Μεταξύ μάλιστα στελεχών της Εθνικής υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι η υπόθεση με τα κρατικά ομόλογα ήταν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. * Αποσυνδέει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος τις επαφές που πραγματοποιεί με ομολόγους της γειτονικών χωρών από τα σχέδια που προωθούν εκτός Ελλάδας οι ελληνικές τράπεζες.

«Στο πλαίσιο διμερών επαφών η επίσκεψη Προβόπουλου»
Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της ΤτΕ διέψευσαν χθες τα περί μυστικής συνάντησης μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου και του προέδρου του τουρκικού Κρατικού Συμβουλίου Τραπεζικού Ελέγχου, Τεβφίκ Μπιλγκίν, σχετικά με τη φημολογία περί πώλησης του 30% της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα. Τη σχετική πληροφορία δημοσίευσε χθες η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ». Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, ο Ελληνας διοικητής, Γιώργος Προβόπουλος, πριν από 10 ημέρες πραγματοποίησε «κρυφή» επίσκεψη στην Αγκυρα. Η συνάντηση αυτή συνδέονταν με πληροφορίες περί επικείμενης πώλησης μεριδίου της τουρκικής τράπεζας που κατέχει η Εθνική. Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε χθες και η διοίκηση της Εθνικής. Από την πλευρά της ΤτΕ, ανώτατα στελέχη της τράπεζας διαβεβαίωναν χθες ότι η συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου, εντάσσεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών που πραγματοποιεί με τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών στις οποίες έχει παρουσία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για τους ίδιους λόγους τις προοσεχείς ημέρες ο διοικητής της ΤτΕ έχει προγραμματίσει να συναντηθεί και με τον Αλβανό ομόλογό του, Α. Φορλάνι. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη χωρίς την finansbank.
    Η finansbank είναι η ακρόπολη του τραπεζικού μας συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δι' αυτό διέθεσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ή μάλλον ο φέρελπις κ. Αράπογλου, 4.000.000.000 Ευρώ, εξ' Ελλάδος, για την αγορά της;

    Τα χρήματα της υπερτιμημένης (αν πιστέψουμε ΤΟ ΠΑΡΟΝ!)εξαγοράς, έφυγαν από την Ελλάδα και επενδύθηκαν στην Τουρκία την οποία ενίσχυσαν οικονομικά.

    Τώρα η διοίκηση της τραπέζης περνά σε άλλα χέρια και η Finansbank χάνεται για εμάς, όπως και τα χρήματά μας!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ, Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ???
    ΜΗΠΩΣ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 28 ΔΙΣ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΕ Ο "ΧΟΝΔΡΟΥΛΗΣ", ????
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ "ΕΞΩ" ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ,???
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ "ΦΙΛΙΑΣ" Η "ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ", ??????
    ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΑΛΙΣΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.