13/7/10

Τα πλοία FREMM αλλάζουν το αεροναυτικό δόγμα του ΠΝ

Μια γενιά πριν - με εξαίρεση ένα αεροπλανοφόρο με ικανότητες εναέριας έγκαιρης προειδοποίηση και πριπολίες μαχητικών αεροσκαφών - η εμβέλεια ενός τυπικού πλοίου αντιαεροπορικής άμυνας ήταν μεταξύ 20 και 30 μιλίων (32 - 48 χιλιομέτρων).

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα συστήματα ραντάρ ήταν ικανά να ανιχνεύσουν τις απειλές στον εναέριο χώρο αέρα σε μεγάλες αποστάσεις, η ικανότητα των πλοίων για την αποτελεσαμτική αντιμετώπισή των εναέριων απειλών ήταν σχετικά περιορισμένη.

Επιπλέον, η έννοια της αεράμυνας διέφερε από χώρα σε χώρα, ένα γεγονός που είχε επίπτωση στην ανάπτυξη των αντι-αεροπορικών συστημάτων για τα πολεμικά πλοία, κάτι που εξακολουθεί να είναι εμφανής μέχρι τις μέρες μας.

Για πολλά χρόνια, η αεράμυνα περιοχής θεωρήθηκε ως μια δραστηριότητα των Ναυτικών με ικανότητα ανάπτυξης σε ωκεανούς ("blue-water"), ενώ για τα Ναυτικά με ικανότητα ανάπτυξης σε παράκτιες περιοχές δεν θεωρούντο απαραίτητο συαστατικό. Αυτό αλλάζει.

Ενώ πολλές κατηγορίες των σύγχρονων πολεμικών πλοίων έχουν ικανότητα αεράμυνας για ένα σημείο, η ευθύνη για τη διαφύλαξη μιας ολόκληρης ναυτικής δύναμης από εναέριες απειλές και υπερηχητικά όπλα - βρίσκεται σε έναν σχετικά μικρό αριθμό των μάχιμων μονάδων επιφανείας με ανάλογα συστήματα αεράμυνας "high-end".

Ορισμένα από τα "high-end" συστήματα είναι ικανά να παρέχουν βαλλιστική πυραυλική άμυνα (BMD), άλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων που δεν φαίνονται από τους αισθητήρες των πλοίων.

Το υπό διαπραγμάτευση εξοπλιστικό πρόγραμμα των πλοίων επιφανείας της κατηγορίας FREMM για το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να προσδώσει στο ΠΝ αλλά και στο ευρύτερο ελληνικό δόγμα του αεροναυτικού πολέμου την σύγχρονη εναέρια διάσταση.
http://fox2e-mag.blogspot.com/2010/07/fremm.html

10 σχόλια:

  1. θα στραβωσει η δουλεια. μαλιστα σε αλλο αμυντικου περιεχομενου ιστοτοπο αναφερει πως δεν ειναι η 100% εκδοση fremm σαν των γαλλοιταλων αλλα η αντιαεροπορικη εκδοση της και μαλιστα το ελληνικο σκαφος θα ειναι το πρωτοτυπο της εκδοσης αυτης (οι ομοιοτητες με τα υπερεξελιγμενα s-214 ειναι σκανδαλιστικες!)

    γάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με τον ανωτέρω φίλο, αλλά θα το πάω και ένα βήμα παραπέρα... Η τυχόν αγορά των FREMM θα είναι το σκάνδαλο που θα μας πάει μέχρι το 2020.

    Ευτυχώς, το ΠΝ δεν μασάει πια, και ας λένε ότι θέλουν οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι διαφορές της ελληνικής έκδοσης είναι επιβεβλημένες επειδή τα πλοία αυτά θα επιχειρούν σε κλειστή θάλασσα.
    Επομένως, όχι μόνο δεν είναι υποδεέστερη η έκδοση, αλλά μάλλον αναβαθμισμένη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας!!!

    "Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος" !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο άριστος οπλισμός είναι λεφτά πεταμένα αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να τον χρησιμοποιήσεις, ως ΄ύστατη λύση, για να υπαρασπιστείς το εθνικό συμφέρον. Ως γνωστόν αγοράζουμε διάφορα αλλά το Αιγαίο είναι υπό παραχώρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστός Τζίμη, αρκεί να υπάρξει ο σωστός σχεδιασμός του συνολικού προγράμματος από ειδικούς και όχι από κάποιον μόνιμο που θα του το φορτώσουν: δεν είναι για παιχνίδια αυτά τα πράγματα...

    Όπως σωστά αναφέρει ο γάτος, για οτιδήποτε δεν είναι copy-paste υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Ελλάδα με την αποθέωση της κακομοιριάς και του μηδενισμού κάνουμε συστηματικά ένα πολύ μεγάλο λάθος. Υπερπροβάλλουμε την διάσταση εκείνη που η τουρκική προπαγάνδα επιβάλλει να προβάλλουμε αναμεταδίδοντας και μεγεθύνοντας την προπαγάνδα είτε από ανοησία είτε στην χειρότερη περίπτωση σκόπιμα. Πολλοί στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος ουσιαστικά καταλήγουν στην ίδια πρόταση χρησιμοποιώντας διαφορετικά επιχειρήματα. Από την μία μεριά έχουμε τους ανόητους της άκρας αριστεράς που φωνασκούν υπέρ ενός μονομερούς αφοπλισμού ο ποίος υποτίθεται πως θα μας εξασφαλίσει οικονομική ευημερία από την άλλη μεριά ιδιαίτερα σε φωνές που προέρχονται από το δεξιό άκρο του φάσματος ακούγονται φωνές που λένε «μα τι να τα κάνουμε τα όπλα αφού δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να τα χρησιμοποιήσουμε». Αυτοί λοιπόν από διαφορετική σκοπιά κατατείνουν να δικαιώσουν την τουρκική προπαγάνδα που θέλει να επιβάλλει ακριβώς αυτό το σκεπτικό «τι να τα κάνετε τα όπλα που είναι ακριβά και είναι κακά και σκοτώνουν και δεν έχετε και τα κότσια να τα χρησιμοποιήσετε; Μόνο λίγους συμβιβασμούς θα κάνετε μαζί μας και δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη για όπλα. Εμείς θα σας υπαγορεύουμε σαν μεγάλη χώρα τι να κάνετε και εσείς απλά θα ακολουθείτε τις υποδείξεις και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άλλωστε δεν θέλουμε να σας κάνουμε κακό»… Λοιπόν η ανοησία των άκρων της ελληνικής πολιτικής σκέψης φαίνεται ακριβώς από την υιοθέτηση επιχειρημάτων του γεωστρατιγικού μας αντιπάλου.
    Η πραγματικότητα είναι πως σε μια οποιαδήποτε δημοκρατία όπως η Ελληνική υπάρχει διαστρωμάτωση της εξουσίας. Δεν συγκεντρώνεται ποτέ σε ένα πρόσωπο. Οι εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων απαιτεί την δράση μιας αλυσίδας ανθρώπων που αναλαμβάνουν να εφαρμόσουν στην πράξη την κρατική εξουσία. Και αυτοί που έχουν το τελικό καθήκον εφαρμογής της κρατικής εξουσίας «στο πεδίο» είναι οι στρατιωτικοί είτε μόνιμοι είτε κληρωτοί. Μεταξύ των διαφόρων ιεραρχικών στρωμάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον απλό στρατιώτη υπάρχει μια ανεξαρτησία δράσης. Δηλαδή ο στρατιώτης είναι επιφορτισμένος με ένα έργο που δεν εποπτεύεται άμεσα από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Η αλυσίδα λοιπόν ανθρώπων και καθηκόντων πρέπει να υπηρετείται συνειδητά τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Ανεξάρτητα από τις προσωπικές πεποιθήσεις του στρατιώτη ή του πρωθυπουργού. Εφόσον κάποιοι σχεδόν δύο αιώνες πριν αποφάσισαν να κάνουν ανεξάρτητο κράτος στο οποίο εμείς γεννηθήκαμε, οφείλουμε είτε είμαστε υπουργοί είτε είμαστε στρατιώτες να ακολουθήσουμε τις επιλογές αυτών των ανθρώπων. Αν είμαστε υπουργοί οφείλουμε τα καλύτερα όπλα στους στρατιώτες μας διότι εκεί που τους στέλνουμε πρέπει να τους παρέχουμε την μέγιστη προστασία και αν είμαστε στρατιώτες οφείλουμε να γνωρίζουμε άριστα την χρήση των όπλων μας και να τα χρησιμοποιούμε πρώτα για την υπεράσπιση της δικής μας ζωής «στο πεδίο» που βρισκόμαστε και κατά δεύτερο για την υπεράσπιση της πατρίδας. Ας αφήσουμε λοιπόν τις ανοησίες της τουρκικής προπαγάνδας που τις καταπίνουμε αμάσητες. Ο πιλότος που κάνει αναχαίτιση δεν σκέφτεται την γνώμη του υπουργού άμυνας αλλά προσπαθεί να πάρει το πλεονέκτημα για να μην κινδυνεύσει η ζωή του σε περίπτωση που υπάρξει εντολή για κλιμάκωση. Δεν δικαιούται τα καλύτερα μέσα που θα του διασφαλίσουν την ζωή εφόσον τον στέλνουμε για αναχαίτιση; Και ας μην ξεχνάμε κάτι βασικό. Πάντα από ένα σημείο και μετά στις διεθνής διενέξεις οι πολιτικές αποφάσεις υπαγορεύονται από τα αποτελέσματα της δράσης στο πεδίο. Δεν μπορείς εκ των προτέρων να αποκλείεις την δυνατότητα δράσης αρνούμενος να εξοπλιστείς. Έστω και αν αυτό συμβεί μόνο σε περιορισμένο τόπο και χρόνο ή έστω και αν δεν συμβεί ποτέ. Πάντα θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τζιμη επειδη ακριβως το αιγαιο ειναι μια κλειστη θαλασσα με χιλιαδες νησια και βραχωνησιδες(αβυθιστα θωρηκτα) πρεπει να εφαρμοσουμε το τριπτυχο. καλυψη-αποκρυψη-παραλαξη.το κλειδι ειναι να παραμενεις ανεντοπιστος και να εχεις το πλεονεκτημα του αιφνιδιασμου παντοτε. και πως το πετυχαινεις αυτο? σιγουρα οχι με fremm των 6,500 τοννων και 130 μετρων. τα πλοια τετοιου τυπου που εχουμε και θα παρουμε? ειναι αποκλειστηκα για τις υποχρεωσεις μας απεναντι στη συμμαχια (περιπολιες μακρας ακτινας στον ινδικο, παροχη υποστηριξης σε αεροπορικη επιδρομη φιλιων αεροσκαφων κ.α.)

    γάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τζιμη επειδη ακριβως ειναι για της αναγκες μας και το αιγαιο ειναι μια κλειστη θαλασσα με χιλιαδες νησια και βραχονησιδες(αβυθιστα θωρηκτα) πρεπει να εφαρμοσουμε το τριπτυχο καλυψη-αποκρυψη-παραλαξη ετσι ωστε να παραμενεις ανεντοπιστος και να εχεις παντα το στοιχειο του αιφνιδιασμου,κατι τετοιο σιγουρα δεν μπορεις να το πετυχεις με φρεγατες των 6,500 τοννων και 130 μετρων. τα πλοια αυτου του τυπου που εχουμε και θα εχουμε? ειναι αποκλειστικα και μονο για τις υποχρεωσεις μας απεναντι στη συμμαχια ( π.χ. μακρα περιπολια στον ινδικο)
    για μενα η ελλαδα χρειαζεται καμια 15 συγχρονα υποβρυχια, 30 συγχρονες ΤΠΚ, ταχεα πλοια μεταφορας υλικου και δυναμεων για τα νησια ( οχι χοβερκραφτ γιατι πανω απο 5 μποφωρ κλανουν) και ισχυρη αεροπορικη δυναμη

    γάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γειά σας....
    κι εγώ πιστεύω ότι μέ ΤΠΚ ή οτιδήποτε πού μπορεί νά κουβαλήσει EXOSET καί νά τρέχει κάνεις καλύτερη δουλειά, χτυπάς καί φεύγεις.
    Σίγουρα όμως κάποιος/κάπως πρέπει νά συντονίζονται αυτά μεταξύ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γάτε, αφού οι ΦΡΕΜΜ είναι αόρατες, ας είναι που λέει ο λόγος και ...300 μέτρα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.