14/8/10

«Ελβετικοί» λογαριασμοί Ελλήνων για την... εφορία

Στα στοιχεία που υπεκλάπησαν από την HSBC Γενεύης βρέθηκαν και πάνω από 1.000 ελληνικού ενδιαφέροντος κωδικοί

Του Τασου Tελλογλου
Ο πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου (επί κυβέρνησης Ν.Δ.) μάλλον εξεπλάγη, όταν τον περασμένο Μάρτιο έλαβε μία επιστολή της τράπεζάς του, της HSBC στη Γενεύη, με την οποία τον ενημέρωνε ότι ένας εργαζόμενός της είχε χρησιμοποιήσει παράνομα τα στοιχεία του. Ο εργαζόμενος δεν ήταν άλλος από τον 38χρονο ειδικό της πληροφορικής Ρενέ Φαλτσιανί, που φαίνεται να τροφοδοτεί πολλές φορολογικές αρχές της Ευρώπης με στοιχεία 24.000 πελατών της τράπεζας, τα οποία αντέγραψε σε ένα φορητό υπολογιστή, πριν διαφύγει στη Γαλλία.
Νομικές πηγές, που γνωρίζουν το υλικό, ανέφεραν στην «Κ» αυτή την εβδομάδα, ότι μεταξύ των καταθετών, στα στοιχεία του Φαλτσιανί, υπάρχουν και πάνω απο 1.000 που αντιστοιχούν σε Ελληνες πελάτες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Τα 2/3 των συνολικών εγγραφών του Φαλτσιανί αφορούν ενεργούς λογαριασμούς και το 1/3 λογαριασμούς που έχουν κλείσει. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, «οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ζητήσει το υλικό αυτό» επισήμαναν.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ήταν, μέχρι τώρα, «τουλάχιστον προσεκτικές στην αξιοποίηση των στοιχείων της HSBC», κατά την ίδια πηγή. Ομως, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Μάριο Τρεμόντι, ζήτησε και πήρε από τις γαλλικές αρχές τα στοιχεία 5.728 Ιταλών πελατών, εταιρειών και φυσικών προσώπων, που ήταν αποθηκευμένα στον φορητό υπολογιστή του Φαλτσιανί. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ιταλικές αρχές, μεταξύ των διωκομένων με βάση τα στοιχεία αυτά, είναι ο δισεκατομμυριούχος Σίλβιο Σκάλια, ιδρυτής της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας Fastweb, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή 38 εκατομμυρίων ευρώ με τη χρησιμοποίηση εικονικών εταιρειών-προμηθευτών της Fastweb, προκειμένου να εξάγει μέρος του τζίρου της εταιρείας του στην ελβετική τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τρεμόντι που προώθησε τέσσερις φορολογικές αμνηστείες στην Ιταλία, έχει κηρύξει πόλεμο στη φοροδιαφυγή, οδηγώντας 4.000 πολίτες και εταιρείες στα δικαστήρια για φοροδιαφυγή 8 δισεκατομμυρίων.

Στην Αθήνα
Πηγές πάντως από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα είπαν στην «Κ» ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται ιδιαίτερες προσδοκίες για τα αποτελέσματα που είναι δυνατόν να προκύψουν από την αξιοποίηση παρόμοιων στοιχείων, αναφέροντας ως παράδειγμα τα στοιχεία που έφτασαν στην Αθήνα από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Λίχτενσταϊν την LGT. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», που δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθούν από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες και παρέδωσαν τα στοιχεία αυτά στην ελληνική κυβέρνηση, αφορούν 10 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με «μικρό εισπρακτικό ενδιαφέρον».
Ακόμα όμως και αν οι ελληνικές αρχές πάρουν τα στοιχεία, η αξιοποίησή τους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, χρειάζεται ειδικό νόμο και εμπλοκή ειδικής επιτροπής δικαστικών στην επεξεργασία τους.
Νομικές πηγές στη Γενεύη επέμεναν, πάντως, ότι η περίπτωση HSBC-Φαλτσιανί είναι τελείως διαφορετική. «Οι Ελληνες πελάτες» ανέφερε η πηγή που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ελβετικό τραπεζικό σύστημα «είναι μετά τους Αραβες, η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα»...

«Παραδοσιακή» η απροθυμία της Αθήνας για ελέγχους
Οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία κυμαίνονται σήμερα σε δυσθεώρητα ύψη (κάποιοι μιλούν για πάνω από 1 τρισ. ευρώ) κι εννοείται ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν -κατά κανόνα- φορολογηθεί ποτέ. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η τελευταία δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε ένα νέο κύμα φυγής καταθέσεων προς τις ελβετικές τράπεζες και ιδιαίτερα προς την Credit Suisse και τη UBS.
Τον Μάρτιο του 2010, ο επικεφαλής της μονάδας του Private Banking της HSBC, Αντρέ Τσέλερ, ανέφερε με δηλώσεις του, με τις οποίες ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες, ότι η τράπεζα επένδυσε πάνω από 70 εκατ. ευρώ για να βελτιώσει την ασφάλεια των συστημάτων της.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι για το κατά πόσο οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι νόμιμοι την ευθύνη έχουν οι πελάτες και όχι η τράπεζα. Δικηγόρος από μεγάλο νομικό γραφείο της Γενεύης ανέφερε στην «Κ» ότι οι ελληνικές αρχές, ιστορικά, έδειχναν απρόθυμες να αξιοποιήσουν στοιχεία από την Ελβετία. Αναφέρουν ως παράδειγμα αλληλογραφία της εποπτικής αρχής τραπεζών της Ελβετίας με την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2005, για δύο εταιρείες των βρετανικών Παρθένων Νήσων, χωρίς εμπορική δραστηριότητα, που φαίνεται να είχαν χρησιμοποιηθεί για την αγορά και την πώληση μετοχών το 2004 από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, που ενεπλάκη στην υπόθεση Siemens.

Μια παλιά ιστορία
Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επισήμαιναν πως όταν ο υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας είχε ζητήσει τα στοιχεία της τράπεζας του Λιχτενστάιν από τη Γερμανία, στις 4 Μαρτίου του 2008, πέντε μέλη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είχαν κατηγορήσει την ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας για θυγατρική που είχε στο Γκέρνσεϊ των Channel Islands με σκοπό να προσελκύσει κεφάλαια φοροφυγάδων. «Μήπως θα έπρεπε τώρα που έγιναν κυβέρνηση να ασχοληθούν με τα κεφάλαια αυτά;», προσέθεταν οι ίδιες πηγές με έναν κάποιο σαρκασμό.
Για την ιστορία και μόνο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος ο οποίος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, εν προκειμένω ο Φαλτσιανί, ζει σήμερα με αστυνομική προστασία κάπου στη νότια Γαλλία, αφού παρέδωσε το υλικό που πήρε από την HSBC στις γαλλικές φορολογικές αρχές.
Ο ίδιος κατηγορείται στην Ελβετία για την κλοπή των δεδομένων, παρά το γεγονός πως από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι το 2008 είχε στραφεί προς την ελβετική αρχή εποπτείας των τραπεζών.
Οι γαλλικές αρχές τού προσέφεραν άσυλο και πλέον έχει διπλή υπηκοότητα. Τα στοιχεία που πήρε, στη συνέχεια, «μοιράστηκαν» μέσω του φορητού υπολογιστή του στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία.
Καθημερινή

5 σχόλια:

  1. Αν αξιοποιηθουν ποτε τα στοιχεια και στην Ελλαδα, θα δουμε τα "λεφτα που υπηρχαν" κατα ΓΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγα μην φορολογησουν και τους εχοντες στην Ελλαδα. Απο τη στιγμη που εχουν τοσο πειθηνια υποζυγια που τα φορολογουν ξανα και ξανα τις τελευταιες δεκαετιες, αντε να πιασουν και μερικους εμπορους και ελευθερους επαγγελματιες για να ριξουν σταχτη στα ματια των κοροιδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα είναι ακροδεξιών όπως και του αυστριακού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πηγή πρώτη των καταθετών; Μάλλον η διασπάθηση του κρατικού χρήματος. Τελικά η Ελβετία είναι ο παράδεισος ξεπλύματος κλεμένου χρήματος, όπως είναι και η Ολλανδία παράδεισος για τους εμπόρους ναρκωτικών; Ωραία παρέα είμαστε στην Ευρώπη. Πάρε τον ένα και βάρα τον άλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως ο "τουρισμός" κεφαλαίων, φαίνεται ότι πάει καλά και στην Ευρώπη και στα εξωτικά μέρη. Απορώ οι κατέχοντες που βρίσκουν άκρη με τόση κινητικότητα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.