9/8/10

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Αμπχαζία

Επίσκεψη αστραπή στην αποσκιρτήσασα από τη Γεωργία επαρχία της Αμπχαζίας πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, για να παραστεί στη δεύτερη επέτειο από τον πόλεμο που έφερε αντιμέτωπες τη Μόσχα και την Τυφλίδα τον Αύγουστο του 2008.

Ο Μεντβιέντεφ συναντήθηκε με τον αυτόκλητο πρόεδρο της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπαγκάπς και κατόπιν μετέβη στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Σοχούμι, έδρα της επαρχίας, η οποία αποσχίσθηκε από τη Γεωργία μετά το πέρας ενός αιματηρού πολέμου το 1992-3.

Η επίσκεψη του Μεντβιέντεφ συνέπεσε συμβολικά με την δεύτερη επέτειο του ρωσο-γεωργιανού πολέμου το 2008 και ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να υπερασπισθεί τη νομιμότητα της ρωσικής επέμβασης υπέρ της Νότιας Οσετίας στην αντιπαράθεσή της κατά της Γεωργίας.

«Δεν ήταν μία απλή απόφαση, όμως ο χρόνος απέδειξε πως ήταν η ορθή απόφαση. Η υπόσταση των λαών της Νοτίου Οσετίας και της Αμπχαζίας απειλούνταν. Εάν δεν λαμβάναμε αυτήν την απόφαση, σήμερα η κατάσταση θα ήταν διαφορετική», τόνισε ο ίδιος.

Η Γεωργία αντέδρασε αρνητικά στην επίσκεψη του Μεντβιέντεφ.

«Φρονώ πως θα ήταν καλύτερα να συγκεντρωθεί ο Ρώσος πρόεδρος στα εσωτερικά του προβλήματα. Πιστεύω πως προσπαθεί μάλλον να στρέψει αλλού την προσοχή» από τις αδηφάγες πυρκαγιές που κατακαίουν τη Ρωσία, τόνισε ο αντιπρόεδρος της γεωργιανής κυβέρνησης και υπουργός Επανένταξης Τιμούρ Γιακομπασβίλι.

«Πασχίζουν διαρκώς να παίξουν ένα παιγνίδι, το οποίο έχουν χάσει ήδη. Τα εδάφη αυτά (Ν. Οσετία και Αμπχαζία) έχουν χαρακτηρισθεί κατεχόμενα και η επίσκεψη αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε και ούτε θα αποφέρει τίποτε θετικό στην περιοχή», πρόσθεσε.

1 σχόλιο:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ποιος είναι ο συγγραφέας του κειμένου;
    Προ δυο-τριών ημερών αναρτήθηκε κείμενο ότι το ΝΑΤΟ επανέρχεται στην προσπαθεια ένταξης της Αμπχαζίας στη Γεωργια. Προφανώς η επίσκεψη Μεντβέντεφ είναι σχετική.
    Άοκνες οι προσπαθειες να διατηρηθουν αναμένες οι εστίες πολεμικής τριβής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.