9/8/10

Μόσχα προς Αθήνα: Δεν θα τα δώσετε όλα στους Αμερικανούς!

Έναρξη μιας σκληρής στρατιωτικής και διπλωματικής παρτίδας στη ΝΑ Μεσόγειο σηματοδοτεί η δήλωση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ναυάρχου Βλ. Βισότσκι, για το ενδιαφέρον ίδρυσης ναυτικής βάσης της χώρας του στην Ελλάδα ή στην Τουρκία.

Αιφνιδιάζοντας πλήρως τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλο, ο ναύαρχος Βισότσκι εξέφρασε δημόσια την πρόθεση του Κρεμλίνου να αποκτήσει ισχυρή παρουσία, με βάσεις, αγκυροβόλια κι άλλες διευκολύνσεις υποστήριξης στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Η σφήνα της Μόσχας προκάλεσε σοκ στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, επειδή πίστευαν ότι είχαν κλείσει σχεδόν όλα τα μέτωπα με τη Ρωσία και θα συνέχιζαν, σε χαμηλούς τόνους, τις διαπραγματεύσεις μαζί της για την αγορά τεθωρακισμένων, τη συντήρηση-πιστοποίηση των υφιστάμενων συστημάτων S-300, TOR-M1 και OSA, αλλά και για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων στο ζήτημα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι διά των δηλώσεων Βισότσκι η Ρωσία στέλνει στην Ελλάδα το κρίσιμο μήνυμα ότι θα πρέπει να διατηρήσει κάποιου είδους ισορροπία στη ΝΑ Μεσόγειο, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Νοέμβριο, στη Λισσαβώνα.

Οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος (αν, ασφαλώς, διατηρήσει το σημερινό χαρτοφυλάκιό του και μετά τον ανασχηματισμό) θα πρέπει να συνυπογράψουν στη Λισσαβώνα την ελληνική συμμετοχή στο τελικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κατά των βαλλιστικών πυραύλων με τους οποίους απειλεί το Ιράν τη Δύση. Η ελληνική συμμετοχή στην αντιπυραυλική άμυνα θα γίνει μέσω της εγκατάστασης ραντάρ στον ελληνικό, μάλλον θαλάσσιο, χώρο και της αναβάθμισης των πυραύλων Patriot.

Οι ως τώρα πληροφορίες φέρουν την ελληνική κυβέρνηση έτοιμη «να τα δώσει όλα» στην Ουάσινγκτον με τις δικαιολογίες ότι η αντιπυραυλική άμυνα είναι πλέον ΝΑΤΟϊκή (και όχι στενά αμερικανική) και ότι, έτσι κι αλλιώς, στη Σύνοδο της Λισσαβώνας η Αθήνα θα αντιμετωπίσει πιέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά της η Ρωσία, χωρίς να παραγνωρίζει την απειλή των φανατικών ισλαμιστών της Τεχεράνης, πιστεύει ότι τα ραντάρ και συστήματα της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής άμυνας θα στρέφονται και εναντίον της, οπότε απαιτεί από την Ελλάδα και την Τουρκία να τηρήσουν τις απαιτούμενες ισορροπίες. Πρακτικά, το Κρεμλίνο, μέσω του ναυάρχου Βισότσκι, τονίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν θα πρέπει να τα δώσετε όλα στους Αμερικανούς», υπογραμμίζοντας ότι το πρόθυμο συμμαχικό «ναι» στα ραντάρ και τα συστήματα της αντιπυραυλικής άμυνας δεν απαγορεύει άλλες κινήσεις σε εθνικό, διμερές επίπεδο.

Ως τέτοιες κινήσεις η Μόσχα ερμηνεύει τις διευκολύνσεις ελλιμενισμού, την υποστήριξη μελλοντικών αγκυροβολίων της στο Αιγαίο, συμφέρουσες συμφωνίες για επισκευές σε ελληνικά ναυπηγεία (όπως π.χ. στη Σύρο επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, Γ. Ράλλη και Αν. Παπανδρέου) και τη συμφωνία για ίδρυση ναυτικής βάσης.

Γι' αυτό άλλωστε και ο αρχηγός του ρωσικού ναυτικού δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, προτιμώντας να δηλώσει ότι «η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνεται σταδιακά» και δείχνοντας ότι η Μόσχα θα αξιολογεί τις ελληνικές κινήσεις επί μακρόν.
ΠΑΡΟΝ-PARON.GR

18 σχόλια:

  1. Απορώ και εξίσταμαι με την αφέλεια των Ρώσων που ελπίζουν ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κος Παπανδρέου Γεώργιος θα ασκήσει εξωτερική πολιτική με βάση τα μακροχρόνια συμφέροντα της χώρας Ελλάδος ...αν είναι δυνατόν..Επικεφαλής του State Department είναι ο άνθρωπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απορω στις επομενες εκλογες( που μπορει να ειναι και προωρες) τι θα ψηφισουν οι Ελληνες;! Παλι μια απο τα ιδια; Πασοκ ΝΔ ΑΕ;
    ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἔτσι ὅπως καταντήσαμε, ὅλοι μᾶς βλέπουν, μπάτε σκύλοι ἀλέστε κι ἀλεστικὰ μὴν δίνετε.
    Δὲν ὑπάρχει ἐθνικὸ στρατηγικὸ σχέδιο δυστυχῶς, ὅτι ἁρπάξη ὁ καθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αστειευόμενος σκέφτομΑι ότι εάν δίναμε την εξουσία στην αλέκα θα είχε φέρει τους σοβιετικούς στο αιγαίο πριν τριάντα Χρόνια...δεν μας άρεσαν τότε γιατί ήταν κομμουνιστές. τώρα άλλαξαν οι ρώσσοι? γελιόμαστε. οι ίδιοι Είναι. εμείς αλλάξαμε. τι άλλο θα δούμε αναρωτιέμαι. πάντως ότι και αν θέλουν, για την πάρτυ τους το θέλουν. και ας μην είμαστε αφεΛείς πιστεύοντας ότι θα αποτελέσουν εγγυήτρια δύναμη και άΛλα τέτοια και ότι θα αλλάξει κάτι στο αιγαίο. όσο εγγυητές ήταν και οι αμερικάνοι με τις βάσεις τόσΑ χρόνια, άλλο τόσο θα είναι και αυτοί. έχουν αποδείξει εξάλλου ότι είναι καθαρά επιχειρηματίεΣ και όχι αισθηματίες πολιτικοί "φίλοι" που μας ενώνει η ίδια θρησκεία και άλλα τέτοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως πολύ σωστά διάβασα κάπου «το ΓΕΣ παραμένει σταθερό από την εποχή του Τσκαλώτου. Ό,τι γράφει made in USA στην ούγια έχει πάντα το προβάδισμα στις προτιμήσεις».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν είναι έξυπνος ο Σαμαράς, τώρα πρέπει να βγει μπροστά, με δηλώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα τα εχουμε δωσει ολα στους Αμερικανους κυριε Ναυαρχε.
    Αλλωστε εχουμε μια καθαρα αμερικανικη κυβερνηση,αποτελουμενη απο υπαλληλακια και πρακτορακια των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα είμαστε Αμερικανάκια ψυχή τε και σώματι.Γιατί να μην τα δώσει όλα ο αμερικανός πρωθυπουργός μας στους συμπατριώτες του;Αλήθεια,ο "πατριώτης" Σαμαράς θα παίξει μπάλα ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ολλοι μας νιωθουμε πιο κοντα με τους Ρωσους. Οπως καταντησαμεμ, οποτε βρισκομαστε στο χειλος της καταστροφης το "Ξανθο γενος" περιμενουμε να κατεβει να σωσει τα τομαρια μας, μιας και εμεις δεν ειμαστε ικανοι...

    Δεν θα πρεπει να αναρωτηθουμε αν ομως οι Ρωσοι μας παιξουν ως δολωμα στην παγκοσμια σκακιερα και οταν ερθει η ωρα της κρισης λακισουν και μας αφησουν ξεβρακωτους οπως εχουν ξανακανει...?

    Λεω εγω ο κουτος τωρα....

    Η Λυση θα ειναι να παρουμε μονοι μας την τυχη μας στα χερια κ να πεταξουμε με τις κλοτσιες εξω ΓΑΠ, Σαμαρα, και ολλο το σκυλολοϊ..

    Ας αναλαβει ο Στρατος το ρολο του ως το τελευταιο προπυργιο του εθνους, ας καταλυσει το χοιροστασιο της Βουλης και να αποθεσει στο διπλωματικο σωμα οπου εχει εξιολογους ανθροπους να κανει την δουλεια του απερισκεπτα και χωρις μυστικες συναντησεις και προδοσιες τυπου Δρουτσα και ΓΑΠ..

    Ας βαλει ανθρωπους αξιους εκτος μαντριων/κομματων να χειριστουν την οικονομικη κατασταση, και ας παραδωσει την εξουσια σε αξιοκρατικο συστημα, οποτε και θα πρεπει να αποτραβηχτει παλι στο εργο του, να ασφαλιζει το εθνος.

    Λυπαμαι αλλα φοβαμαι οτι πρακτικα μονο ετσι μπορουμε να βγουμε αμεσα απο αυτο τον κυκλωνα.. Το υπαρχον συστημα ειναι τοσο καλα στημενο που με το δικο μου μικρης εμβελειας μυαλο αυτη τη λυση βρισκει...

    Ευχαριστω για το χρονο σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δεν χρειαζεται να γλυφουμε και τους ρωσους εξαλου μη ξεχνατε για τη καθεστος κυβερναει την ρωσια .. κατα την αποψη μου πιο επικυνδινο και πιο αντιδημοκρατικο απο την Αμερικη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν βλέπετε πόσο χρυσή ευκαιρία είναι αυτη η κατάσταση;
    Κυρία Ρωσία, θέλεις βάση στο Αιγαίο; Πολύ ευχαρίστως αλλά...τι μου δίνεις; Υπάρχουν κάτι θεματάκια με εξοπλισμούς και κάτι θεματάκια ενεργειακά.
    Κυρία Αμερική δεν θέλεις να τακιμιάσω με τη Ρωσία; Κανένα πρόβλημα! Αλλά υπάρχει ένα θεματάκι με την ΝΑΤΟϊκή μοιρασιά του Αιγαίου μεταξύ Τουρκίας κ Ελλάδας καθώς επίσης και ένα μακεδονικό ζήτημα που καθόλου δεν μας έχετε υποστηρίξει. Τι μας δίνετε;
    Δεν έχει σημασία αν ευθύς εξαρχής είσαι με το με το μέρος του ενός ή του άλλου, το θέμα είναι να τους ¨παίξεις" και να κερδίσεις όσα μπορείς περισσότερα. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία περιμένουν ότι θα γίνει παζάρι και είναι ήδη πρόθυμοι να προσφέρουν ανταλλάγματα. Στο χέρι μας είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 2:10 μ.μ.

    Ο Μποστ τι σου ήταν; :-) Επτά ορθογραφικά (παραβλέπω το ατονικό) σε μία φρασούλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το επιθημιτον ειναι η προσενγκιση αμερικης ρωσιας δυο απο τα κρατη της ευρωπης εχουν επιτεθη στην ρωσια γερμανια γαλλια για την αποτροπη ενος πολεμαμου ,πρεπει σταδιακα η ρωσια να ενωνεται με την ΕΕ ο ρωσικος λαος περασε με στωικοτητα το πειραμα του κομμουνισμου ,και το απερηπψε,χαρις στον γκορπατσοφ , χαρισματικο ηγετη Πουτιν ορθοποδηζει και ανελαβε τον ορυκτο πλουτο της απο το ΔΝΤ που το ειχαι παραχοριση λογο γιετσιν σε 10 ατομα τα οποια εφυγαν βραδυ η δεν εφυγαν καθολου και ειναι φυλακη.Η Λυμνος εχει το παλειο ναυαρχειο των ιταλων καλο λιμανη βαθυ με ολλα ετοιμα .Η Αναληψη του τεχνικου μερους του αγωγου της βουλγαριας απο αμερηκανικες εταιρειες ισως βοειθουσε ,η ΡωΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ μπει στην ΕΕ και να γινει συμμαχος των αμερικανων εν μερη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά, θα ρωτήσει ο ΓΑΠ την καθαρίστρια της Πρεβείας και θα σας απαντήσει, Ίσως αργήσει λίγο γιατί του έκλεισε αργά ραντεβού. Έχει λέει η καθαρίστρια, πιο σοβαρά πράγματα να κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά ρε είναι δυνατόν έναε διορισμένος πρωθυπουργός των αμερικάνων να συμμαχήσει με τους Ρώσους?Αυτός μέχρι και τα σώβρακα έχει κατεβάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ 9 Αυγούστου 2010 11:30 μ.μ.

    >η ΡωΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ μπει στην ΕΕ και να γινει συμμαχος των αμερικανων εν μερη .<

    Θαίλι ώμως η Ροσία να μπη στην ΕΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η Ρωσσία κάνει συστάσεις στην ΑΘήνα για το εν λόγω θέμα, αλλά ο πρωθυπουργός (ΑΘήνας) τι απαντάει;
    "Ο παπαγάλος βήχει ξεροβήχει, μα τι να πεί...ξανάπε "καλησπέρα".
    Ε τώρα τι να λέμε...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΣΩΝ.
    ΤΟΥΣ ΕΚΑΨΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.