1/8/10

Επίσκεψη ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στην Πρίστινα

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων, διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, κατά τις συναντήσεις που είχε στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου.

Ο κ. Δρούτσας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Θάτσι, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου και μετέφερε την επικρατούσα άποψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η περιοχή έχει ευρωπαϊκό μέλλον.

Ειδικότερα, η Ελλάδα, συμπλήρωσε ο κ. Δρούτσας, με την Πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης το 2003, αλλά και την «Ατζέντα 2014» έδωσε νέο δυναμισμό στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις φιλικές σχέσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό Θάτσι τονίζοντας ότι η σχέση αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά για να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου διαλόγου με τη Σερβία, κατέστησε σαφές ότι μετά την ξεκάθαρη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που νομιμοποιεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο διάλογος θα μπορούσε ενδεχομένως να αφορά ζητήματα δύο γειτονικών κρατών, αλλά όχι και το καθεστώς του Κοσόβου.

Ερωτηθείς ο κ. Δρούτσας για το θέμα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ ανέφερε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να δούμε λύση. Κάναμε βήματα και ανταποκριθήκαμε στις απευθείας επαφές των δύο πρωθυπουργών, του κ. Παπανδρέου και του κ. Γκρουέφσκι. Προσκαλούμε τα Σκόπια να επιδείξουν το ίδιο ανοιχτό πνεύμα, να δεχθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ώστε να δούμε πολύ σύντομα ολόκληρη την περιοχή να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση» .

Σήμερα αργά το απόγευμα, ο κ. Δρούτσας θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης στο Κόσοβο (ΕΛΔΥΚΟ)
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Κόσοβο στο επίκεντρο της συνάντησης Δρούτσα - Τάντιτς
Το ζήτημα του Κοσόβου κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Σερβίας για τα όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες σχετικά με τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που νομιμοποιεί την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανάγκη να κινηθεί μία πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανεύρεση λύσης που θα είναι προϊόν συμβιβασμού. Ο κ. Δημήτρης Δρούτσας επισήμανε την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών μεταξύ Βελιγραδίου και Βρυξελλών, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι καθοριστικές.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Σερβίας αναφέρεται ότι «ο κ. Μπόρις Τάντιτς ενημέρωσε τον κ. Δρούτσα ότι η Σερβία κατά τη σύνταξη του κειμένου της διακήρυξης για το Κόσοβο που κατέθεσε, προχθές, προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συμβουλεύτηκε τους Ευρωπαίους εταίρους και καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν εξέφρασε αντιρρήσεις».

Ο κ. Τάντις, αναφέρεται στο ανακοινωθέν της προεδρίας, επισήμανε ότι «είναι προς το συμφέρον της Σερβίας να διατηρεί καλές σχέσεις με όλους τους παράγοντες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και σε συνεργασία μαζί τους να επιλύει όλα τα ζητήματα».

Κατά την συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον πρόεδρο Τάντιτς, που διήρκησε μία ώρα περίπου, παρέστη και ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς. Οι κ.κ. Δρούτσας και Γιέρεμιτς αύριο το πρωί θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση, ενώ το απόγευμα ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Πρίστινα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.
Νooz.gr

9 σχόλια:

  1. Πω πωωωωω.... σίγουρα θα έκανε τον γύρο του κόσμου η δήλωση. Όλα τα κανάλια θα διέκοψαν τα προγράμματά τους για να την μεταδώσουν ως έκτακτη είδηση.... μωρέ δεν πάμε να βρούμε καμμιά γωνιά με μπόλικο χορτάρι να πέσουμε να πεθάνουμε... εκεί καταντήσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >μωρέ δεν πάμε να βρούμε καμμιά γωνιά με μπόλικο χορτάρι να πέσουμε να πεθάνουμε... εκεί καταντήσαμε...

    Αυτοί έχουν βρει πολλές γωνιές με μπόλικο πούπουλο και αν πεθάνουν, θα είναι από την πολυφαγία. Εμάς μάς κατάντησαν "εκεί", ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δρούτσα ... βούρτσα ... πού.., μού φαίνεται ολίγον φλώρος, ή ιδέα μου είναι;

    Ρε παιδιά, τι μάς αναρτάτε αυτά τα σκουπίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την επόμενη φορά που θα μιλήσει η ελληνική κυβέρνηση με την σκοπιανή ας κάνουν μια απλή ερώτηση:
    " Είναι πρόθυμοι να δεχτούν μια οποιαδήποτε ονονασία πέρα απο το για χρήση προς ΟΛΟΥΣ ή τσάμπα γίνονται οι διαπραγματεύσεις;"
    Ας το κάνουν και δημοψήφισμα. Ας κάνουν και δημόσιο διαγωνισμό στα Σκόπια για το καλύτερο όνομα (!;) Γιατί αν είναι ξοδέψουμε άλλα 15 χρόνια για να καταλήξουμε εκ νέου στο "Μακεδονία" , δεν κάνουμε τίποτα. Δεν είναι καν διαπραγμάτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας κάνουμε ένα "όργιο" μουσειακών και πολιτισμικών περιοδιών για τον Μ. Αλέξανδρο, ας κάνουμε 5-6 διεθνείς παραγωγές ντοκυμαντέρ για την Μακεδονία και την μακεδονική εκστρατεία, ας κάνουμε 2-3 παγκόσμια συνέδρια για το ίδιο θέμα και ΑΝ και ΟΤΑΝ εδραιώσουμε στο προφανώς αμόρφωτο μυαλό του μέσου ευρωπαίου, βαλκάνιου και αμερικάνου την ελληνικότητα των αρχαίων μακεδόνων ΜΕΤΑ μπορούμε να κάνουμε "διαπραγματεύσεις" για το όνομα.
    Γιατί όσο και αν λένε κάποιοι ότι δήθεν το θέμα είναι πολιτικό ή διπλωματικό και δεν υπάρχουν διεκδικήσεις κλπ στην ουσία πρόκειται για οικειοποίηση της ιστορίας μας απο έναν ξένο λαό προκειμένου να αποκτήσουν ισχυρή εθνική ταυτότητα.
    Δεν χρειάζεται -ή μάλλον- δεν πρέπει να πείσουμε τους σκοπιανούς για κάτι. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο έτσι κι αλλιώς. Όλους τους άλλους πρέπει να πείσουμε και να ενημερώσουμε ώστε να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κίνημα στα πρότυπα του κινήματος για την επιστροφή των ελγινείων. Τότε δεν θα είμαστε μόνοι μας οι... "γραφικοί" έλληνες με τις "παράξενες" απαιτήσεις αλλά θα έχουμε μαζί μας την πίεση χιλιάδων άλλων ανθρώπων απο όλο το κόσμο. ΜΟΝΟ τότε μπορεί να πετύχουμε πρόοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. De facto αναγνώριση του Κοσόβου από τον ΑΝΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα

    Όταν επισκέπτεσαι έναν "αρχηγό κράτους" που δεν αναγνωρίζεις και συνομιλείς μαζί του, δεν είναι μία de facto αναγνώριση; Το ίδιο λάθος έκανε και ο Παπανδρέου με τα Σκόπια. Πήγε και συνομίλησε με τον Γκρουέφσκι. Τουλάχιστον τα Σκόπια υπάρχουν ως πΓΔΜ. Το Κόσοβο όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε, αυτοί κάπως κουτσά στραβά υπάρχουν... εμείς να δούμε ως πότε και ως τι θα υπάρχουμε σε λίγα χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο τιτλος του ΑΝΥΠΕΞ πολυ του παει. Σα να λεμε ανυπαρκτος υπουργος εξωτερικων. Κοψε φατσα και βγαλε συμπερασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να μην ξεχασει ο κ. Βρουτσας να ευχαριστησει τους Κοσοβαρους τυχοδιωκτες για το ενδιαφερον τους που δειχνουν για την Ελλαδα με τον UCC....και το 'Ευρωπαικο' τους συνθημα, 'ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ'.

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ. Τα σκυβαλα αυτα που παριστανουν τους κυβερνητες της χωρας, ετοιμαζουν και αλλη εθνικη ξεφτιλα τυπου Οτσαλαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.