11/8/10

Ρωσία: Καίγονται περιοχές με ραδιενέργεια

Εκτάσεις χιλιάδων εκταρίων μολυσμένες με ραδιενέργεια από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ (1986) καίνε ή έχουν ήδη κάψει οι πυρκαγιές στη Ρωσία παραδέχτηκαν οι ρωσικές αρχές, ενώ ειδικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν πως υπάρχει φόβος ότι ραδιενεργό υλικό θα διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα.

Όπως έγινε γνωστό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δασών, έκταση 3.900 εκταρίων μολυσμένων από τη διαρροή του 1986, πλήττεται αυτή τη στιγμή ή κάηκε ήδη από σφοδρές πυρκαγιές. Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ορισμένες από τις πυρκαγιές σε τέτοιες εκτάσεις μαίνονται από τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι η επίσημη ρωσική θέση μέχρι την Τετάρτη ήταν ότι οι πυροσβέστες έχουν θέσει υπό έλεγχο τις φωτιές σε μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές, ωστόσο σήμερα, ο Αλεξέι Μπομπρίνσκι από την Υπηρεσία Δασών δήλωσε ότι "υπάρχουν χάρτες που δείχνουν τις περιοχές, οι οποίες μολύνθηκαν με ραδιενέργεια και υπάρχουν χάρτες που δείχνουν τις πυρκαγιές. "Καθένας μπορεί να δει την αλήθεια. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε".

"Δεν υπάρχει λόγος για πανικό" τόνισε ωστόσο ο Μπομπρίνσκι, ενώ και ανώτατοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει φόβος για τη δημόσια υγεία. Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων τόνισε ότι η ατμόσφαιρα ελέγχεται μέσω μετρήσεων στο Μπριάνσκ - περιοχή που μολύνθηκε με ραδιενεργό υλικό στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία - και ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας δεν έχουν αυξηθεί.

Φωτιά κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόβ

Παράλληλα μία νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε την Τετάρτη γύρω από το ρωσικό πυρηνικό κέντρο του Σαρόβ (500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), η διεύθυνση του οποίου ζήτησε να μην αποσυρθούν οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες από την περιοχή.

Η νέα φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό, που έπεσε πάνω σε ένα έλατο και ο διευθυντής του ρωσικού πυρηνικού κέντρου, Βαλεντίν Κοτσιούκοφ, ζήτησε αμέσως από τις αρχές να ανασταλεί η απόφασή τους για αποχώρηση των πυροσβεστών και των στρατιωτών από την περιοχή, που ολοκλήρωσαν την επιχείρησή τους εκεί και επρόκειτο να σταλούν σε άλλο σημείο με φωτιές.

"Δυστυχώς, ο καιρός μας επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη και έτσι πρέπει να ανασυνταχθούν όλοι οι πυροσβέστες, που θα πρέπει να ενισχυθούν μάλιστα με 'βαριές' στρατιωτικές δυνάμεις, για να αντιμετωπιστεί η νέα εστία φωτιάς" ανέφερε η ίδια πηγή.
Nooz.gr

4 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Τα ρεπορταζ για τις φωτιές στην Μοσχα είναι εκτενή, επίμονα και αναλυτικά. Όπως πρέπει δηλαδή γιατί οι κίνδυνοι είναι σοβαροίκαι υπαρκτοί.
    Τα ρεπορτάζ όμως από τη μόλυνση στον Κολπο του Μεξικό είναι το ακριβώς αντίθετο. Επέμεναν κυριως στις προσπάθειες της BP να κλείσει την τρύπα, αλλά όχι στις επιπτώσεις για τον τουρισμό, για τη ζωήστους ωκεανούς, για τις επιπτώσεις γενικότερα στο περιβάλλον. Έιδα ανάρτηση σε ιστολόγιο ότι κινδυνεύει να μολυνθεί ο Ωκεανός για 30 χρονια, το είδα μια φορά, σε μια και μοναδική ανα΄ρτηση.
    Το επισημάινω επειδή η απόκρυψη και παραπληροφόρηση δεν αφορά πια σε χώρες "τριτοκοσμικές", ούτε είναι υπόθεση "κακών" καθεστώτων, ανελεύθερων, που δεν σέβονται τηνελευθερία του Τύπου κλπ,κλπ.
    Αποκρύπτονται και διαστρεβλώνονται οι ειδήσεις και η πραγματικότητα από τους πολίτες των Μητροπόλεων-και όλους τους υπόλοιπους. Ας το έχουμε στο νουμας και ας είμαστε προσεκτικοί όταν μας μιλουν για καθεστώτα σκοταδιστικά κλπ,κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτη φορά στην Ιστορία της Ρωσίας συμβαίνει τέτοια καταστροφή, η οποία ενδέχεται να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το κόστος για τη Ρωσική οικονομία λόγω της ξηρασίας και των πυρκαγιών, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο κορυφαίος ρώσος οικονομολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας HSBC, Αλεξάντερ Μορόζοφ.

    Στο ποσό δεν υπολογίζεται το κόστος από ζημιές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

    Η ρωσική κυβέρνηση πάντως δεν έχει υπολογίσει επίσημα το κόστος από την καταστροφή.

    Την ίδια ώρα, αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες η τιμή του ψωμιού στη Μόσχα καθώς η ξηρασία στη Ρωσία κατέστρεψε τουλάχιστον το 20% της σοδειάς των σιτηρών.

    Μέσα σε λίγες μέρες, η τιμή για ένα καρβέλι 380 γραμμαρίων έχει αυξηθεί κατά 20% στην αγορά της Μόσχας καθώς οι δυο στους τρεις προμηθευτές έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά 12% με 15% .

    Το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας φοβούμενο πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις, ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου την πρόθεσή του να ορίσει ανώτατες τιμές σε 20 "


    http://www.skai.gr/news/world/article/149649/ayxisi-tis-timis-toy-psomioy-sti-mosha/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΟΥΣ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ.

    ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΣΗΜΕΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΠΙΤΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ.

    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΓΩ ΤΟ ΛΑΘΟΣ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.