11/8/10

Μικραίνει η ψαλίδα για το δημοψήφισμα

Μία δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην Τουρκία, αναφορικά με το συνταγματικού περιεχομένου δημοψήφισμα που θα γίνει την 12η Σεπτεμβρίου, έδειξε πρώτη φορά ότι είναι πολύ μικρή η διαφορά ανάμεσα στους υπέρμαχους των τροπολογιών στο Σύνταγμα (επιδιωκομένων απ την κυβέρνηση) και αυτους που τάσσονται κατά, κάτι που ενθαρρύνει την κυβέρνηση ενόψει των εκλογών του 2011.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε γιά την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα "Sozcu" απ το Ινστιτούτο "Sonar", μεταξύ πρώτης και εννέα Αυγούστου, με συμμετοχή τεσσάρων χιλιάδων εκλογέων σε 25 επαρχίες.

To "όχι" στο επικείμενο δημοψήφισμα υπολογίστηκε στο 50,9%, ενώ το "ναί" στο 49,1%. Δημοσκόπηση πριν λίγο καιρό είχε, μάλιστα, δείξει πρακτικά ισοψηφία ανάμεσα στις δύο παρατάξεις.

Η κυβέρνηση θέλει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα που καταρτίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και να "ευθυγραμμιστεί" με πολλές προδιαγραφές της ΕΕ (ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ.). Τυχόν νίκη του "όχι" στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου θα ήταν "ήττα" γιά την κυβέρνηση, αντιμέτωπη με βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2011, το αργότερο τον Ιούλιο, σχολιάζουν οι πολιτκοί παρατηρητές στην Αγκυρα.
Ενα πέντε τοις εκατό όσων ρωτήθηκαν απάντησαν ότι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει, τί θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, ή και θα απόσχουν.athina984.gr
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Υπέρ του δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του Συντάγματος τάχθηκε η συνομοσπονδία των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων στην Τουρκία δίνοντας μια ισχυρή ώθηση στην εκστρατεία που διεξάγει η κυβέρνηση Ερντογάν. Ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης σημείωσε ότι θα δώσουν θετική ψήφο στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου και θα συμβάλουν στην εκστρατεία για την ετοιμασία νέου Συντάγματος αμέσως μετά. Η απόφασή του να δώσει θετική ψήφο στο δημοψήφισμα οδήγησε εκτός κόμματος τον βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Εσρέφ Ερτέμ. Το ΡΤΚ τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και αυτός αντέδρασε υποβάλλοντας την παραίτησή του. Το ΡΤΚ έμεινε με 102 βουλευτές στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο βουλευτής δήλωσε δημοκράτης που υπέφερε από τη στρατιωτική δικτατορία του 1980.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.