5/8/10

Τετελεσμένα προάγει η Αγκυρα


Από τον Α. Λυκαύγη
Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι με τις τελευταίες και κλιμακούμενες προκλήσεις της σε συγκεκριμένες κι ευαίσθητες ζώνες του αιγαιωτικού χώρου, η Αγκυρα:

Αφενός βυθοσκοπεί τις ελληνικές αντιδράσεις (και αντιστάσεις). Και αφετέρου συστηματοποιεί πρακτικές προαγωγής γεωπολιτικών τετελεσμένων. Εχοντας ήδη στο ενεργητικό της το προηγούμενο των Ιμίων. Που (εάν δεν εθελοτυφλούμε) της προσεπόρισε, δυνάμει, την επιβεβαίωση των λεγομένων γκρίζων ζωνών. Αμφισβητούμενων δηλαδή περιοχών, στις οποίες η ελληνική πλευρά σιωπηρώς δεν ενασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, προκειμένου να μην οπλοδοτήσει τουρκικές αιτιάσεις για νέο κύκλο εντάσεων.

Χωρίς λοιπόν καθόλου να σημαίνει αλόγιστη αντίδραση κι επιλογές εν θερμώ, σε ό,τι αφορά τις εκτός ορίων αυτές τουρκικές προκλήσεις, εντούτοις πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό πως: Η εν πολλοίς ανεκτική και στην καλύτερη περίπτωση χλιαρή (και προφανώς ατελέσφορη) αντιμετώπισή τους, όχι απλώς αποθρασύνει την τακτική των παρανόμων τουρκικών διεισδύσεων, αλλά και τείνει να τους προσδώσει ακριβώς δυναμική τετελεσμένου. Απαράδεκτου μεν. Και ρητορικώς καταγγελτέου. Αλλά χωρίς καθόλου συνέπειες για τον αυτουργό. Προπαντός όμως, χωρίς αποτρεπτική δυναμική, όσον αφορά την απροκάλυπτη στρατηγική στοχοθεσία.

Η πικρή αλήθεια. Η οποία: Εάν δεν συνειδητοποιηθεί ως προς τα παράγωγά της σε βάθος χρόνου, θα νομιμοποιήσει (ατύπως τουλάχιστον) τις έωλες τουρκικές διεκδικήσεις. Και θα επιβάλει πραγματικότητες, οι οποίες αυτή τη στιγμή τείνουν ακριβώς να εμπεδωθούν. Με την Αγκυρα να εκμεταλλεύεται τις εσωτερικές αγκυλώσεις και τις κατά συγκυρία καταθλιπτικές αδυναμίες της ελληνικής πλευράς, που συναπορρέουν από την οικονομική κρίση. Θέλοντας σ’ αυτή τη φάση να υποθεμελιώσει de facto γεωπολιτικές στρεβλώσεις στον ευρύτερο αιγαιωτικό χώρο. Οι οποίες στη συνέχεια θ’ αποκτήσουν προοπτική de jure αποδοχής.

Πέραν αυτού, το άλλο που επιβάλλεται να συνειδητοποιηθεί και να προκαλέσει ανάλογες ενέργειες, είναι ο επιτήδειος αλληθωρισμός εκείνων που θεωρούνται (και τύποις τουλάχιστον είναι) σύμμαχοι κι εταίροι. Των οποίων βεβαίως η πολιτική των ίσων αποστάσεων (και κατ’ ακρίβειαν της πλήρους αποστασιοποιήσεως από το θέμα) βολεύεται ακριβώς με την εν πολλοίς ελληνική χαλαρότητα έναντι των τεκταινομένων. Και αναποτελεσματική χλιαρότητα ως προς τις αντιδράσεις.

Οταν όμως η Τουρκία παραβιάζει ασύστολα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, την ίδια ώρα υποτίθεται ότι παραβιάζει και τα όρια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Αφού τα σύνορα της Ελλάδος είναι θεσμικώς και κοινοτικά. Εκτός και αν δεν...

Πού είναι λοιπόν το ΝΑΤΟ; Και πού η ευρωπαϊκή θεσμική ενότητα κι ενιαία (δήθεν) ασφάλεια; Κι αυτοί μεν μπορεί να σιωπούν γιατί τους βολεύει, απαλλασσόμενοι από τους ελληνο-τουρκικούς μπελάδες. Αλλά η Αθήνα δεν πρέπει ούτε να σιωπά. Ούτε να τους αφήνει αμέριμνους. Για να μη διερωτάται μετά για το λάθος. Που θα γεωγραφηθεί με μη αναστρέψιμες γραμμές...
ΕΘΝΟΣ

3 σχόλια:

  1. Συνεχεια...
    Οι σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών Ισραήλ και Τουρκίας έχουν ενταθεί από το 1996, οπότε υπεγράφη η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Το περιεχόμενο της συμφωνίας στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι γνωστό.

    Ο Μάνος Ηλιάδης στο βιβλίο του «Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η ΜΙΤ» υποστηρίζει ότι οι επιτυχίες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον του ΡΚΚ την άνοιξη του 1996 οφείλονται κυρίως σε πληροφορίες από τον ισραηλινό κατασκοπευτικό δορυφόρο OFEQ-3. Δημοσίευμα της έγκυρης ισραηλινής εφημερίδας Haaretz υποστήριζε ότι επήλθε μια συμφωνία: η Αγκυρα θα επέτρεπε σε ισραηλινές ομάδες να συλλέξουν πληροφορίες κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία και ως αντάλλαγμα οι Ισραηλινοί θα βοηθούσαν στις τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών οργανώσεων στα τουρκοσυριανά σύνορα.

    Θεωρείται βέβαιο πως η Mossad κινητοποιήθηκε για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αbdullah Ocalan παρά τις σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει το Τελ Αβίβ με το κουρδικό στοιχείο του Ιράκ.

    Η άνοδος του πολιτικού Ισλάμ στη Τουρκία φαίνεται πως διατάραξε τις στενές σχέσεις των δύο υπηρεσιών. Στο τουρκικό Τύπο δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα θεωρίες συνωμοσίας και αναφορές για τη δράση της Mossad στη Τουρκία: από την εμπλοκή του Ισραήλ στις βομβιστικές επιθέσεις στη Κωνσταντινούπολη το Νοέμβριο του 2003, τη διάβρωση των τουρκικών υπηρεσιών από Ισραηλινούς (βλέπε υπόθεση ERGENEKON και Τuncay Guney) μέχρι και σχέδιο δολοφονίας του Erdogan από Ισραηλινούς εκτελεστές της Mossad.


    Απο το
    strategyreport

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα τους περιποιηθούμε δεόντως και τους δύο, Μοσάντ και Μιτ, όταν έλθει η ώρα.
    Αρκετά μας τα έχουν πρήξει τόσα χρόνια με τα ρουφιανιλίκια τους εναντίον μας.
    Η Τουρκία βέβαια περισσότερο αφού κατέχει και την Κύπρο.
    Με την βοήθεια όμως του Ισραήλ όπως ξέρουμε και το είδαμε να γράφεται σε άλλο άρθρο σήμερα.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο το αρθρο,το εχει υπ'οψιν του το foreign policy,που ειχε το θρασσος να μας καταταξει στα σταθερα κρατη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.