5/8/10

Το Αιγαίο και τα σενάρια για συνδιαχείριση...

"Είπε κανένα τιγράκι τίποτα;"


Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Η κυβέρνηση επιμένει να φέρει την Αγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και ένταση στο Αιγαίο.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, οι διερευνητικές επαφές Αθήνας - Αγκυρας ασχολούνται με αυτό το θέμα επισταμένως. Και η Αγκυρα, παρά την εντύπωση που καλλιεργεί η Αθήνα, φαίνεται ότι ανταποκρίνεται θερμώς στις συζητήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τις υπάρχουσες -σκόρπιες- πληροφορίες, η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να έχει ήδη παρουσιάσει μια νέα «πλατφόρμα» για τη συζήτηση περί υφαλοκρηπίδας. Επιμένει δηλαδή, κατά την άποψή της, ότι αφού η Μεσόγειος είναι «περίκλειστη θάλασσα», άρα και το Αιγαίο είναι περίκλειστη θάλασσα και ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η υφαλοκρηπίδα μοιράζεται στη μέση ανάμεσα στα παράκτια κράτη.

Η ΑΓΚΥΡΑ, δηλαδή, επεξεργάζεται συστηματικώς και σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο τη θέση ότι η μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι η μοιρασιά του Αιγαίου στη μέση για να ικανοποιηθούν όλοι.

ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΑ επιχειρησιακό τομέα δεν χρειάζεται να υπενθυμιστούν οι συστηματικές προκλήσεις της Αγκυρας από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, με εμφανή στόχο τον αποκλεισμό -και για σκοπούς του ΝΑΤΟ ενίοτε- όλων των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου.

ΤΟ ΙΔΙΟ θέλει να πράξει τώρα, για οικονομικούς σκοπούς, με τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τυχαίο ότι πρόθυμος αρωγός σ' αυτή την τουρκική επιδίωξη εμφανίστηκε την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, Αμερικανός διπλωμάτης, ειδικευμένος σε θέματα ενέργειας, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε. επί προεδρίας Κλίντον και νυν ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Κασπία.

Ο Ρ. ΜΟΡΝΙΝΓΚΣΤΑΡ λοιπόν, παριστάνοντας ατυχώς τον αφελή και αδαή περί τα ελληνοτουρκικά, ανέφερε ότι η Αθήνα και η Αγκυρα, ακολουθώντας το πρότυπο άλλων χώρων με προβλήματα χάραξης θαλασσίων συνόρων, μπορούν να ακολουθήσουν την ίδια συνταγή:

Να συμφωνήσουν και οι δύο σε «επωφελή εμπορική διευθέτηση» του Αιγαίου, αν υπάρχει μεγάλο οικονομικό όφελος, αφήνοντας τις οριστικές λύσεις για αργότερα.

Η «ΛΥΣΗ» αυτή προϋποθέτει βεβαίως ότι οι δύο χώρες θα συναποφασίσουν να συνερευνήσουν το Αιγαίο για αξιόλογα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, με άλλα λόγια θα ορίσουν από κοινού τις έρευνες ή και την εξόρυξη.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ η Αγκυρα στη μέση του Αιγαίου θα απαιτήσει το δικαίωμα στον έλεγχο και την προστασία των «περιοχών της» προς εκμετάλλευση, αποκόπτοντας όμως κατ' ανάγκην τα ανατολικά νησιά από τον ελληνικό ηπειρωτικό κορμό. Αν αυτό μοιάζει με φαντασία, ας υπενθυμίσουμε ότι η Αγκυρα από καιρό έχει συστήσει την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της, την TRAO.

ΤΟ ΙΔΙΟ πράττει τώρα καθυστερημένα η Αθήνα με τη δική της κρατική εταιρεία ελέγχου υδρογονανθράκων. Η συνέχεια θα φανεί λίαν προσεχώς.
enet.gr

6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχέδιό τους είναι ολοφάνερο.
    Εδώ και μήνες τα λέμε και τα ξαναλέμε και αναπαράγουμε το σενάριο διχοτόμησης του Αιγαίου. Στο τέλος θα την "πιούμε" και θα την καταπιούμε την διχοτόμηση θέλοντας και μη.
    Καιρό τώρα αναφέρω ότι στα νησιά του Αν. Αιγαίου υπάρχει σχέδιο εξόντωσης του πληθυσμού οικονομικά , ώστε να μην χρειάζεται ο άλλος τρόπος εξόντωσης. Η αδιαφορία γενικώς της Αθήνας για τα νησιά του Αιγαίου εδώ και μια δεκαετία σε όλους τους τομείς γενικώς, άνοιξε την όρεξη της Άγκυρας να διεκδικεί και να θέλει το μισό Αιγαίο. Απλά σήμερα οι ντόπιοι αναρωτώνται εάν πράγματι ήταν εδώ και χρόνια σχεδιασμένο το σενάριο έτσι , ή μας προέκυψε το τελευταίο διάστημα μετά την Τουρκική προκλητικότητα από παραβιάσεις και αβλαβείς διελεύσεις ;
    ΠΟΛΕΜΟ Η ΕΙΡΗΝΗ.
    Προσωπικά προτείνω το πρώτο , γιατί με το δεύτερο θα χάσω τον τόπο μου για να εξασφαλίσω την Αθήνα και το Κολωνάκι . Δεν θέλω να γίνω πρόσφυγας στην Νίκαια στο Κερατσίνι στην Δραπετσώνα κλπ , όπως οι παππούδες μου.
    Ρε λαμόγια των Αθηνών και των προαστίων, στην Σάμο και τα υπόλοιπα γύρω νησιά , ότι και να έχετε υπογράψει , Τουρκική σημαία στα νησιά όχι μόνο δεν πρόκειται να σηκωθεί , αλλά και μαύρο φίδι έρχεται για όλους σας.
    Όσες φορές την κάψατε και την καίτε πάλι την Σάμο , τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε το στημένο παιχνίδι σας.
    Αναγκάσατε τον στρατό να μετακινηθεί και να βγάλουν κάποιοι κωλοδημοσιογράφοι φόρα παρτίδα στο διαδίκτυο και να τα βλέπουν οι απέναντι , αλλά την ψυχή μας θα την βγάλουμε εμείς φόρα παρτίδα στο τέλος. Και εκεί θα δούμε το "που σε πονεί και που σε σφάζει".
    ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΦΕΎΓΟΥΜΕ.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μην χρησιμοποιουμε τον ορο συνδιαχειρηση με την Τουρκια αλλα το πασιφανες Τουρκικη διαχειρηση ,καθως ποιος μπορει να υποστηριξει οτι αφου σου παιρνω το μισο τοσο ευκολα δεν θα σου παρω και το υπολοιπο;Οι εκπροσωποι των Ελληνων παρεδωσαν το Αιγαιο αλλα φοβουνται ποιος θα βαλλει την υπογραφη παραδοσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απορώ με την αφέλεια μας..ή κατοχική κυβέρνηση του ΓΠ μετά την παράδοση της χώρας στην Τρόικα έχει αποφασίσει την παραχώρηση εδαφών και κυριαρχικών δικαιωμάτων..και το τραγικό είναι ότι ουδείς ασχολείται με το εθνικό αυτό θέμα..οπως ακριβώς κανένα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε με την επίσκεψη του αναπληρωτού τούρκου πρωθυπουργού στην Θράκη όπου συμπεριφέρθηκε σαν να βρισκόταν στην Τουρκία..ή μήπως δεν έχουμε όλη την εικόνα?? και ο νοών νοείτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κυβερνηση,οπως και ΟΛΕΣ οι προηγουμενες,μου θυμιζουν την ερωτευμενη 'πορνη' που πεφτει στα ποδια του νταβατζη της και τον παρακαλαει να τον φερει στο τραπεζι,συγνωμη,στο κρεββατι για να τον εξευμενισει,ελπιζοντας να μην την κακοποιησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για σου ρε Πετρο ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ.Δεν ειναι ολοι ιδιοι στηνΑθηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.