2/8/10

Η ομιλία Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Με την Φανούλα Αργυρού
«Ο στόχος της εισβολής ήταν η δημιουργία μιας Ομοσπονδίας στην Κύπρο. Η Επιχείρηση ήταν επιτυχής, όμως η δημιουργία της Ομοσπονδίας στο τραπέζι ακόμα δεν έγινε κατορθωτή. Ο στόχος αυτός παραμένει ανεκπλήρωτος».Δήλωση του Στρατηγού Εβρέν και πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας σε τουρκική καθημερινή εφημερίδα «Σημερινή» 12 Φεβρουαρίου 1990.

Αναφέρομαι στο άρθρο του αγαπητού Σάββα Ιακωβίδη στην κυριακάτικη «Σημερινή» 18 Ιουλίου 2010, με τίτλο «Η χούντα, ο Μακάριος και μια ομιλία του, που πολλοί... ξέχασαν» και θα ήθελα να προσθέσω τα ακόλουθα τα οποία προηγήθηκαν της ομιλίας εκείνης. Ο Μακάριος είχε ενημερώσει τη βρετανική κυβέρνηση για το τι θα έλεγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πράγμα που βοήθησε την τελευταία να ανάψει το πράσινο φως στον Ετζεβίτ να εισβάλει. Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα αδιαμφισβήτητα, τραγικά και αποτρόπαια, ταπεινωτικά για ανθρώπους που σχεδόν θεοποίησε μερίδα του λαού και συνεχίζει να δέχεται με παρωπίδες για να τηρούν άλλοθι όλοι εκείνοι που παραχωρούν δίκαια και πατρίδα. (Τα πιο κάτω ήδη δημοσιεύθηκαν αμά τη αποδεσμεύσει τους από τη γράφουσα στη «Σημερινή»).

17 Ιουλίου 1974 - Συνάντηση Μακαρίου και Χάρολτ Γουίλσον
Στις 17 Ιουλίου 1974 ο Μακάριος συνάντησε το Βρετανό πρωθυπουργό συνοδευόμενος από τον τότε Υπ. Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Κώστα Ασσιώτη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, δέχθηκε τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετζεβίτ, ο οποίος πήγε με μια μεγάλη κουστωδία, αρχηγών στρατιωτικών επιτελείων, υπουργών και άλλων. Στον Ετζεβίτ και τη συνοδεία του παραχωρήθηκε και επίσημο γεύμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ευχαρίστησε τη βρετανική κυβέρνηση για τη γρήγορη ανταπόκρισή τους να τον σώσουν και έδωσε πλήρη αναφορά των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ρώτησε τον Πρόεδρο Μακάριο τι θα έλεγε στο μήνυμά του στα Ηνωμένα ΄Εθνη, και του ζήτησε να δηλώσει τι ανέμενε από τους Βρετανούς να κάνουν ως μέλη της Κοινοπολιτείας. Ο Πρόεδρος είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να μην αναγνωρίσει το Σαμψών. Ζήτησε από την κυβέρνηση της Α. Μεγαλειότητας να διατηρήσει την αναγνώριση του ιδίου ως τον εκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Σαμψών δεν είχε βγει στην εξουσία ούτε με επιτυχή επανάσταση: Είχε επιβληθεί από έξω. Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε πως το γεγονός μπορούσε να λεχθεί ότι έχει κάποια χαρακτηριστικά εισβολής.

Ο Πρόεδρος Μακάριος συμφώνησε. Επίσης, ζητούσε και από άλλες κυβερνήσεις να ζητήσουν την αποχώρηση των Ελλήνων αξιωματικών από την Εθνική Φρουρά, όπως έκανε η βρετανική κυβέρνηση, και να προτρέψουν την ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει το Σαμψών ως πρόεδρο.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας σκόπευε να κατηγορήσει την ελληνική χούντα με δυνατά λόγια. Θα έλεγε ότι είχε απόδειξη για την ανάμειξή τους σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, και θα ζητούσε ψήφισμα που να καταδικάζει το πραξικόπημα (χαρακτηρίζοντάς το ως ξένη εισβολή), θα καταδίκαζε την παραβίαση της κυπριακής ανεξαρτησίας και θα καλούσε όλα τα μέλη να μην αναγνωρίσουν τον εκπρόσωπο της ελληνικής χούντας ως πρόεδρο της Κύπρου...

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Χάρολτ Γουίλσον πληροφόρησε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα έβλεπε και τον Τούρκο πρωθυπουργό το ίδιο βράδυ. Ο Πρόεδρος Μακάριος είπε πως η άμεση ερώτηση ήταν: Ποία πρακτικά μέτρα μπορούσαν να παρθούν; Το τουρκικό ενδιαφέρον ήταν να μη γίνει η Κύπρος μέρος της Ελλάδας. Οι ελληνικές δηλώσεις εν τω μεταξύ ήσαν καθαρά μη ικανοποιητικές, και πίστευε ότι οι Τούρκοι θα επέμεναν στην αποχώρηση των Ελλήνων αξιωματικών από την Εθνική Φρουρά, όμως δίχως αμφιβολία ο Σαμψών θα έφερνε ένσταση σ΄ αυτό... Ο Πρόεδρος είπε ότι δεν ήταν σίγουρος αν άρεσε στους Τούρκους, όμως πίστευε ότι τον προτιμούσαν από τον Σαμψών...

Σύμφωνα με τα πρακτικά της πιο πάνω συνάντησης δύο σημεία ενδιαφέρουν:

Α) Ούτε ο Μακάριος ούτε ο Γουίλσον συζήτησαν το πιο κρίσιμο σημείο, δηλαδή την τουρκική πρόθεση για εισβολή στην Κύπρο. ΄Οταν μάλιστα ο Γουίλσον ήταν πλήρως ενημερωμένος για τις τουρκικές προθέσεις και προετοιμασίες και ως εγγυήτρια δύναμη (η Βρετανία) όφειλε να είχε προβάλει το θέμα ως θέμα προτεραιότητας με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Το γεγονός ότι το απέφυγε είναι εγκληματικό για τη Μ. Βρετανία.

Β) Όμως ένοχος είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος εξάγεται ότι ενδιαφερόταν περισσότερο να διατηρήσει την προσωπική του θέση και προσωπικό του γόητρο, κατηγορώντας την Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη ως δύναμη εισβολής, δίχως να κάνει την παραμικρή αναφορά στη ζωντανή πιθανότητα μιας σίγουρης τουρκικής εισβολής και των συνεπειών της. Ο Γουίλσον στην ουσία έβαλε λόγια στο στόμα του Μακαρίου όταν εισηγήθηκε πως το γεγονός μπορούσε να λεχθεί ότι είχε κάποια χαρακτηριστικά εισβολής. Για την οποία (εισήγηση) ο Μακάριος συμφώνησε.

Η συμπεριφορά του Μακαρίου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά όταν η μόνη του ανταπόκριση στην επικείμενη συνάντηση Ετζεβίτ/Γουίλσον ήταν να διερωτηθεί «ποία πρακτικά μέτρα μπορούσαν να ληφθούν; Το τουρκικό ενδιαφέρον ήταν να μη γίνει η Κύπρος μέρος της Ελλάδας». Δεν κατάλαβε ότι ένα τέτοιο μέτρο σήμαινε τουρκική εισβολή;

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΟΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/συγγραφέας
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

11 σχόλια:

  1. και η γη ειναι τετραγωνη...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι γνωστό ότι πέραν της προδοτικής χουντας και ο ρόλος του "Εθνάρχου" Μακαρίου ήταν εξαιρετικά ύποπτος και εν τοις πράγμασι ζημιογόνος για το Εθνος και την Κ'υπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μακάριος ενταφίασε το όνειρο της "ΕΝΩΣΕΩΣ", το οποίο ήταν μέχρι τα μέσα του '50 το μόνο όνειρο των Ελλήνων της Κύπρου και για το οποίο πολέμησε ο Γρίβας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Μακάριος προσκάλεσε τους Τούρκους και άλλοι κατηγορούνται σαν προδότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λόγια, λόγια καὶ μόνο λόγια. Ὡς ἔθνος τὰ κάναμε μπάχαλο. Διῶξε τὸν στρατὸ ἀπὸ τὴν Κύπρο, ἀποδιοργἀνωσε τὴν ἐθνικὴ φρουρά, νὰ τί πάθαμε.
    Ὁ Μακάριος καὶ ἡ χούντα μόνο γιὰ τὴν ἐξουσία ένδιαφέρονταν, νόμιζαν ὅτι ἔκανα στὸ ἐσωτερικὸ τῶν κρατῶν τους θὰ τὰ ἔκαναν καὶ ἀλλοῦ.
    Μυαλό ἀκόμη πάντως δὲν βάλαμε.
    Δὲν ἐννοῶ νὰ γίνουμε πολέμαρχοι ἢ δὲν γνωρίζω τί ἄλλο, ἀλλὰ μία ἀξιόπιστη διπλωματία, βασισμένη πάνω στὴν φιλοσοφία τῶν διεθνῶν σχέσεων, μὲ καλῶς ὀργανωμένο στρατό πολὺ θὰ βοηθοῦσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντάξει ο Μακάριος δεν σας άρεσε γιατί δεν ήθελε την Ένωση.
    Οι διεθνείς συνθήκες που είχε υπογράψει και η Ελλάδα, το επέτρεπαν; ΟΧΙ !

    Αλλά και όταν κάποιος παραλαμβάνει δημοκρατικό κράτος μετά από ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα, είναι σωστό να το παραδώσει ως επαρχία ενός άλλου κράτους που είναι δικτατορία;

    Τι θα εμπόδιζε την Τουρκία να κάνει την εισβολή εάν η Κύπρος αποφάσιζε την Ένωση;

    Οι συνταγματάρχες; Χα !!! Αυτοί την άφησαν ανυπεράσπιστη !

    Αλλά γιατί δεν ζητάτε να κάνουμε ΤΩΡΑ την Ένωση;
    Τι μας εμποδίζει;
    Τα ίδια κόμματα που υπήρχαν τότε με τα ίδια μυαλά και ονόματα πολιτικών σε Ελλάδα και Κύπρο, υπάρχουν και τώρα.

    Μάλιστα είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση αφού τώρα για τα αεροπλάνα μας δεν ...πέφτει μακρυά και λόγω του ...ΛΑΟΣ που δεν υπήρχε τότε !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα τρία χρόνια που βρέθηκε η Ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο, πήγαν και θήτευσαν εκεί όλοι σχεδόν οι μετέπειτα χουνταίοι.
    ΓΙΑΤΙ δεν έκαναν τότε την Ένωση αφού είχαν και την δύναμη των όπλων έναντι της Τουρκίας, παρά το πρώτο πράγμα που κάνανε το 1967 ήταν να συμφωνήσουν με τους Τούρκους την αποχώρηση της Μεραρχίας;

    Δεν αρκεί να θέλουμε την Ένωση οι Ελλαδίτες (προσωπικά είμαι υπέρ).
    Πρέπει να την θέλουν και οι Κύπριοι.
    Διότι εάν γίνει ερήμιν των δύο λαών, μετά για το όποιο χάλι μας θα φταίει η Ένωση.
    Φανταστείτε τους Κύπριους τι θα μας έλεγαν τώρα εάν είμασταν μαζί και είχαμε συμπαρασύρει κι αυτούς στην κρίση μέσω των λαμογιών μας.
    Θα κάνανε ...ΕΟΚΑ Γ' και ένοπλο αγώνα εναντίον μας για να ...απελευθερωθούν.

    Ούτε εάν ενωθούμε τώρα, απαγορεύεται ως ενιαίο κράτος να διεκδικήσουμε τα κατεχόμενα.
    Η υπόθεση είναι πολύ πιό πολύπλοκη και έχει να κάνει με την πολιτική νομενκλατούρα που είναι εθνικά απονευρωμένη και έχει ως προτεραιότητα το πώς θα λαμογιάρει το δημόσιο χρήμα.
    Ας απαλλαγούμε πρώτα απ' αυτούς!

    Ας κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε τις δύο ελληνικές ψήφους που έχουμε στην ΕΕ, να βρούμε μία κοινή γλώσσα και στα εθνικά μας θέματα, να έχουμε κοινή Εθνική Παιδεία και Άμυνα και ας δούμε το ζήτημα της Ένωσης πιό ψύχραιμα !!!
    Όχι όμως με την Κύπρο μισή, διότι θα χάσουμε οριστικά και την υπόλοιπη.
    Ελπίδα υπάρχει!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τζιμη το ταγκο χρειαζεται δυο για να το χορεψουν.Ρωτα πρωτα τους Κυπριους αν θελουν να ενωθουν με την Ελλαδα και μετα θα βρεθει τροπος.Και μην πας στην Κυπρο να τους ρωτησεις, ρωτα αυτους που συμμετεχουν σ'αυτο το ιστολογιο.Αν σου απαντησουν ειτε θετικα ειτε αρνητικα εγω να γινω αστροναυτης.Και για να θελουν να ενωθουν με την Ελλαδα, θα πρεπει να αισθανονται Ελληνες.Εσυ τι λες Τζιμη, αισθανονται Ελληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο ίδιο ποσοστό με τους Ελλαδίτες, αισθάνονται Έλληνες και οι Κύπριοι.
    Ίσως και λίγο παραπάνω !!!

    Στο ζήτημα της Ένωσης είναι διστακτικοί επειδή βλέπουν να κάνουν τα τσίρκα τους οι δικοί μας πολιτικοί.
    Η παλινωδία μέχρι βαθμού ακύρωσης του Δόγματος για Ενιαίο Αμυντικό Χώρο, δεν σου λέει τίποτα;

    Και εγώ που είμαι υπέρ της Ένωσης, ΤΩΡΑ δεν τη θέλω να γίνει διότι ό,τι γίνει με τους άχρηστους που μας κυβερνούν, θα γίνει λάθος !

    Αυτά τα ανθελληνικά που λες τα διάβασες στο μπουλγκαρμακ του Στο'ί'δη;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τζιμη ,ποτε ηταν η τελευταια φορα που μιλησες με Κυπριο;
    Μηπως γνωριζεις με τι ποσοστο εξελεγη ο Χριστοφιας;
    Γνωριζεις τις πολιτικες θεσεις του Χριστοφια;
    Η μαλλον, γνωριζεις την πολιτικη πορεια του Χριστοφια;
    Αυτα, για να μην εχουμε αυταπατες εμεις οι Ελλαδιτες.
    Και εξακολουθω να προκαλω τους Κυπριους αυτου του ιστολογιου να βγουν και να με διαψευσουν.Θα χαρω ιδιαιτερως αν βγω ψευτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ζει και μας καθοδηγεις μακαριε.οι προδοτες ζουν ακομα και σου φορτωνουν τα εγκληματα τους κατα του ελληνισμου.οπως πεθανε ο γιωρκατζης και ο φορης ετσι και οι εναπομειναντες τρομοκρατες.φωτια και τσεκουρι στους προδοτες.σε κατηγορουν μακαριε μονο αυτοι οι προδοτες και οι τουρκοι συναδεφλοι τους.μιλανε με τις θεσεις της φιλης τους αγκυρας.αυτης που ουδεποτε πολεμησαν.αλλα προτιμησαν να χτυπησουν λιγους μικρους θυλακες και αν σφαζουν ελληνες η τουρκους αμαχους.απο τα πεδια των μαχων μακαριε ελειπαν.σε κατηγορησαν πως δηθεν καλεσες την τουρκια ενω η τουρκια εκεινη την ωρα βρισκοταν στην κερυνεια.καλεσες το συμβουλιο ασφαλειας εσυ και αυτοι το διαστρεβλωσαν για να καλυψουν την προδοσια.ειπες για ελλαδικη εισβολη και ειπες την αληθεια.ηρθαν με τα οπλα εδω χουντοπατερες κρυφα και πηραν το στρατο μας την τρομοκρατικη εοκα β και τα παιδια της ελδυκ και σκοτωσαν εμας τους κυπριους.δολοφονησαν ακομα και παιδια.και ενοχληθηκαν που ειπες την αληθεια.οπως δηλητηριασαμε το μπασταρδο πουστη ιωαννιδη ετσι θα πεθανουν αναστασιαδης πουργουριδης κουτσου και λοιποι ελληνοκτονοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.