6/8/10

Χαμένοι στις πληροφορίες

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
Τον Φεβρουάριο του 2003 ο ναυτικός «βραχίονας» της υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου είχε την πληροφορία ότι «κάπου στην Κεντρική Αμερική» είχε εγκατασταθεί σύστημα ανίχνευσης σημάτων που εκπέμπουν οι δορυφόροι.

Δραστηριοποιήθηκαν αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώθηκε ο Λευκός Οίκος και δόθηκαν στο Κογκρέσο διαβεβαιώσεις ότι είναι ζήτημα χρόνου η διευκρίνηση της υπόθεσης. Στις αρχές Αυγούστου 2007 η αντίστοιχη της CΙΑ υπηρεσία χώρας του ΝΑΤΟ ενημέρωσε την Ουάσιγκτον για κάποια «πρόσωπα που κινούνται σε ευρωπαϊκές χώρες και πιθανότατα στρατολογούν» επίδοξους τρομοκράτες.

Την υπόθεση ανέλαβε αμέσως το FΒΙ και τρεις μήνες αργότερα ενημερώθηκε η επιτροπή της Γερουσίας για θέματα ασφαλείας ότι γίνεται «σοβαρή εργασία» και ότι σύντομα θα ενημερωθεί το Σώμα. Ως σήμερα ούτε η μια ούτε η άλλη υπόθεση έχουν διευκρινιστεί. Εχουν όμως αναμειχθεί στην περίπτωση των δορυφορικών σημάτων έντεκα αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών που απασχόλησαν συνολικά 2.106 πράκτορες, αναλυτές και τεχνικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους έγραψαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και τα σχόλιά τους σε 3.044 σελίδες τις οποίες υπέβαλαν σε 11 διευθύνσεις.

Στην περίπτωση των πιθανών τρομοκρατών δεν είναι γνωστός ο αριθμός εκείνων που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, γνωρίζουμε όμως ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό, ότι μετέχουν στην έρευνα 22 υπηρεσίες, ότι το υλικό που συγκεντρώθηκε είναι καταχωρημένο σε 2.908 σελίδες και ότι ένας διευθυντής του FΒΙ δήλωσε ότι η υπόθεση «έχει πνιγεί στη γραφειοκρατία. Καταλήξαμε σε πλήρη σύγχυση».

Πριν από δύο εβδομάδες η «Washington Ρost» συντάραξε κυριολεκτικά την Αμερική δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα δύο ετών έρευνας των συντακτών της με τον εύγλωττο τίτλο «Εκθεση. Η οικογένεια Πληροφοριών των ΗΠΑ είναι αναποτελεσματική και μη διαχειρίσιμη». Πρόκειται για μια απολύτως τεκμηριωμένη περιγραφή του χάους που επικρατεί στην Αμερική σε θέματα ασφάλειας, όπου απασχολούνται τόσο πολλοί «αρμόδιοι», καταγράφονται τόσο πολλά «συμπεράσματα» και εμπλέκονται τόσο πολλές υπηρεσίες που τελικά δεν γίνεται τίποτε.

Συγκεκριμένα: πάνω από 3.200 κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες, σκορπισμένες σε 10.000 και πλέον εγκαταστάσεις και κτίρια, απασχολούν 854.000 «ειδικούς»- μιάμιση φορά περισσότερους από τον πληθυσμό της Ουάσιγκτον- για τους οποίους ξοδεύονται περί τα 30 δισ. δολάρια, και «παράγουν έργο» 50.000 σελίδων κατά μέσον όρο τον χρόνο τις οποίες «είναι αδύνατον να διαβάσει κανείς».

Τρομερά ενοχλημένοι οι διοικητές των 26 «επίσημων» υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ αλλά και ο Λευκός Οίκος επιχειρούν να διαλύσουν τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι έχει αλλάξει η κατάσταση τελευταία, ότι ετοιμάζεται «ανασυγκρότηση» των υπηρεσιών κ.λπ., αλλά δεν αρνούνται ότι «η υπερπληθώρα υλικού οδηγεί σε αχρήστευσή του».

ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Βαρβαριστί αυτή η κατάσταση αποκαλείται "analysis paralysis".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τὸ πρόβλημα εἶναι γνωστὸ ἐδῶ καὶ χρόνια.
    Π.χ. ἕνα τμῆμα τῆς C.I.A. διασπείρει ψευδεῖς εἰδήσεις, μία ἄλλη μυστικὴ ὑπηρεσία τῶν Η.Π.Α. ἢ ἕνα ἄλλο τμῆμα τῆς C.I.A. τὶς ἐκλαβάνει ὡς ἀληθινές...
    Καταλαβαίνει κανεὶς τί ποιότητος ἀναλύσεις βγαίνουν.
    Θολὸ τοπίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.