6/8/10

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία. Το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης Ερντογάν και στρατηγών βαθαίνει κι άλλο. Η κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία δεν δέχτηκε τον στρατηγό που του Ανώτατο Στρατιωτικό Σώμα επέλεξε για τη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ! Η εναλλακτική λύση που υπήρχε ήταν ο μέχρι σήμερα αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής Αττίλα Ισίκ,ο οποίος πριν από λίγο υπέβαλλε τη παραίτησή του! Έτσι η θέση του Α/ΓΕΣ ,παραμένει κενή,αλλά το σημαντικότερο ,είναι ότι η επίδειξη δύναμης που επιχειρεί η κυβέρνηση Ερντογάν έναντι των στρατηγών.
Η κυβέρνηση Ερντογάν αρνήθηκε τη τοποθέτηση του Ισγίζ,γιατί έχει κληθεί από τον εισαγγελέα να καταθέσει για την υπόθεση μιας διαταγής που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Επίσης εκτός κρίσεων έμεινε ο διοικητής του 3ου ΣΣ Σαλντιράϊ Μπερκ ως υπ΄ αριθμόν ένα ύποπτος στην υπόθεση «Ερζιντζάν» στο πλαίσιο της δίκης Εργκένεκον. 11 στρατηγοί,πτέραρχοι και ναύαρχοι οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν για το σχέδιο Βαριοπούλα, παρέμειναν στάσιμοι.

Καθώς η πλήρης εικόνα της νέας ηγεσίας των ΤΕΔ θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές, πανεπιστημιακοί ή πολιτικοί που εμφανίστηκαν στα χθεσινοβραδινά έκτακτα δελτία και εκπομπές, προσπαθούσαν να διατηρήσουν την αντικειμενικότητα και να κρύψουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι «το ΑΣΣ δεν μπόρεσε να περάσει τις θέσεις του στην κυβέρνηση» και η μία φράση που ακουγόταν αδιάκοπα ήταν: ’πρώτη φορά’.

Ήταν η ‘πρώτη φορά’ που το Ανώτατο Στρατιωτικό Σώμα δεν έκανε αυτό που κάνει πάντα: να επιβεβαιώσει απλώς αποφάσεις ειλημμένες και γνωστές εκ των προτέρων, πρώτη φορά, που ο πρωθυπουργός δεν συμμετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις του ΑΣΣ και, μάλιστα, καθόλου την τέταρτη και τελευταία ημέρα.

Χαρακτηριστικοί των ανωτέρω είναι οι σημερινοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι εφημερίδων: «Αα! είδες η δημοκρατία;» (Ταράφ), «Ο στρατός επέμεινε-Ο Ερντογάν διέγραψε» (Μιλλιέτ), «Μισή κενή λίστα το αποτέλεσμα» (Ραντικάλ), «Άγκυρα: κουρνιαχτός και σύγχυση» (Τζουμχουριέτ), «Ασύμμετρες κρίσεις» (Γιενί Τσαγ).

Η Άγκυρα ζει φέτος το πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων 130 ετών και ο υδράργυρος φαίνεται ότι θα παραμείνει ψηλά και στο πολιτικό θερμόμετρο της τουρκικής πρωτεύουσας τις επόμενες ημέρες.
SIGMALIVE

3 σχόλια:

  1. Παρακολουθῶ μὲ ἐνδιαφέρον τὶς ἐξελίξεις ἔχοντας ὑπ' ὄψιν ὅτι γιὰ ἐμᾶς δὲν ἀλλάζει πάντως τίποτε.
    Ὅποιος καὶ νὰ εἶναι οὐσιαστικὸς ἀρχηγὸς τῆς Τουρκίας, τὸ Αἰγαῖο καὶ τὴν Κύπρο θὰ θέλη.
    Ψιλοδιαφορὲς μόνο θὰ ἔχουν, ὡς πρὸς τὴν ἐπίτευξι τῶν παραπάνω στόχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Konion φίλε, οι εξελίξεις μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ !
    Ποιός θα επικρατήσει τελικά ? Οι ισλαμιστες ή οι κοσμικοί κεμαλιστές ?
    ποιά η θέση του καθενος τους για τα ελληνικά θέματα ?? διότι δεν ταυτίζονται και έτσι εμεις θα πρέπει να μελετάμε και να ετοιμάζουμε την αντιμετώπιση του ενος ή του άλλου....
    Ας γνωρίσουμε πρώτα τους Τούρκους και μετά να δούμε πως τους αντιμετωπίσζουμε...

    JTR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδιάφορο για την Ελλάδα αν ο Τούρκος φορά πηλήκιο ή σαρίκι. "Ο Τούρκος είναι πάντα Τούρκος", όπως έλεγε ο Β. Ουγκώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.