1/8/10

Το τέλος της στρατιωτικής ιστορίας;

Οι περιπτώσεις του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Μέσης Ανατολής και η αποτυχία του δυτικού τρόπου διεξαγωγής των πολέμων.

Του Μπάμπη Μπίκα

Ιδιαίτερης προβολής τυγχάνει στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το βιβλίο-ανάλυση του καθηγητή διεθνών σχέσεων και ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης Άντριου Μπάτσεβιτς, όπου διατυπώνεται το ερώτημα της αποτελεσματικότητας των σημερινών μορφών άσκησης πολιτικής μέσω της διατήρησης και λειτουργίας των τεράστιων πολεμικών μηχανών.

Παρακολουθώντας τη ροή των γεγονότων τα τελευταία χρόνια, δύσκολα κάποιος μπορεί να αποφύγει την εκτίμηση ότι κάτι θεμελιώδες αλλάζει στην παγκόσμια ιστορία. Παρά τη δυτική ευφορία στο τέλος της δεκαετίας του ’80 με την πτώση των ανατολικοευρωπαϊκών καθεστώτων και το τέλος του ψυχρού πολέμου (που έκανε άλλωστε τον Φράνσις Φουκουγιάμα να διατυπώσει την προσέγγισή του περί του “τέλους της ιστορίας” με την επικράτηση του δυτικού καπιταλισμού), σήμερα η Δύση δεν δείχνει τόσο θριαμβεύτρια.

Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να επανεξεταστεί και ο δυτικός τρόπος διεξαγωγής των σύγχρονων πολέμων η αποτελεσματικότητά του στο νέο διεθνές περιβάλλον αλλά και η σχέση κόστους. (Πάντα επίκαιρος ο Θουκυδίδης, με τις τέσσερις αρχές που διέπουν τα περί πολέμου). Μέχρι τώρα, ακλόνητη ήταν η θεωρία ότι ο πόλεμος αποτελούσε ένα αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης κρατικής εξουσίας. Όμως η πραγματικότητα του 20ού αιώνα, κυρίως με τους δύο παγκόσμιους πολέμους, μας οδηγεί σε διαφορετικά στοιχεία και κατάληξη. Όχι μόνο οι νικητές δεν μπόρεσαν να πανηγυρίσουν τις νίκες, αλλά πέρα από τους θρήνους για τις απώλειες ξεκίνησαν έναν αγώνα ανόρθωσης και ανασυγκρότησης των χωρών που συμμετείχαν, καταλήγοντας τελικά στο να θεωρούνται... εξίσου χαμένοι.

Σήμερα, δύο τέτοιες δυνάμεις που μπορούν να φέρουν σε πέρας νικηφόρους πολέμους είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Και οι δύο εφαρμόζουν το δόγμα “ειρήνη μέσω της ισχύος”, το οποίο στην ουσία είναι “ειρήνη μέσω του πολέμου”, κάτι που έχει βιώσει η ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες σε πλήθος περιπτώσεων. Όμως, τόσο η επικράτηση των ΗΠΑ ως η μόνη υπερδύναμη στον πλανήτη το 1991, όσο και του Ισραήλ έναντι των Αράβων το 1967, αποδείχθηκαν απατηλές ως προς τον καθορισμό των μετέπειτα πραγμάτων. Παρότι κανείς δεν αμφιβάλλει για τη στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ (παγκοσμίως) και του Ισραήλ (περιφερειακά), αυτή δεν μεταφράζεται και σε πολιτικό πλεονέκτημα. Οι πόλεμοι που διεξήγαγαν οι Αμερικανοί κατά του Ιράκ και του Αφγανιστάν και οι πολεμικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών κατά όλων των γειτόνων του απέδειξαν ότι η νίκη αποτελεί μια χίμαιρα, αφού οι μεν βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μία “οικονομική βόμβα”, οι δε με μία “δημογραφική βόμβα”.

Έτσι, ο συγγραφέας καταλήγει στο (αναπάντητο από την ελίτ εξουσίας) ερώτημα: “Προς τι να διατηρούμε και να χρησιμοποιούμε μια τέτοια τεράστια πολεμική μηχανή, αν δεν φέρνει τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε;”, και προχωρά στην εκτίμηση ότι η μη κατανόηση της αναποτελεσματικότητάς της έχει να κάνει με τα οικονομικά συμφέροντα του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος και των πληρωμένων από αυτό πολιτικών που κυβερνούν.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-makthes.gr

6 σχόλια:

  1. Μάλλον ψάχνουν για κορόιδα, στα πλαίσια της αποδυνάμωσης των κρατικών μορφωμάτων και της εφαρμογής μιας υπερκυβέρνησης που να ελέγχεται κεντρικά και προφανώς πιο εύκολα, κομένη και ραμένη στα μέτρα των διεθνών εμπορικών συμφερόντων.
    Στα ίδια πλαίσια είδαμε και βλέπουμε την απ' εθνικοποίηση των κρατών προς αποδυνάμωση της βασικότερης ιδεολογίας για ένα κράτος, της ιδεολογίας της ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
    Λογική και γνώση και αγαθή τύχη εύχομαι προς όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Του Θουκυδίδη του ξέφυγε ο τζίρος των βιομηχανίων όπλων, και το ρόλο που παίζουν στις πολιτικές αποφάσεις και στο μαύρο χρήμα.
    Με αυτά τα δεδομένα, δεν κάνουν κανένα λάθος οι Δυτικές μεγάλες δυνάμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαραίνει την πολιτική τάξη», (δηλαδή τους διχαστικούς κομματικούς-μοναρχικούς), και η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι δίκαιη», λέει ο Παπούλιας, αλλά ΟΥΤΕ ΜΙΛΙΑ για ΚΑΘΑΡΣΗ-ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο...

    Οι Ισλανδοί δεν αρκέστηκαν στα δάκρυα και την οργή. Απαίτησαν και πήραν απαντήσεις. Για το τι έφταιξε, ποιοι ευθύνονται και τι πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κρίση. Μόλις 15 μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε. Κατονομάζονται ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών. Ηδη ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται. Η κυβέρνηση έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές αναδείχτηκε ως πλειοψηφικό ρεύμα η διαμαρτυρία. Στο Ακουρέιρι πρώτο κόμμα βγήκε ένα... μη κόμμα. Πολίτες έφτιαξαν έναν νέο σχηματισμό, στον οποίο, για να γίνεις μέλος, έπρεπε να μην είσαι μέλος κανενός κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αν περιοριστούμε στον πόλεμο (δηλαδή στη διεξαγωγή του και στον οπλισμό) και στο κόστος του πολέμου δεν βγάζουμε άκρη. Ο πόλεμος (επειδή είναι άσσκηση πολιτικής με άλλα μέσα)περιλαμβάνει την ιδεολογία της κοινωνίας συνολικά, το ήθος της, την Οικονομία με την συνολική έννοια και άλλα.
    Οι Δυτικές κοινωνίες υποστηρίζουν την ελευθερία και τα ανθυρωπινα δικαιώματα και οι πόλεμοί τους τα παραβιάζουν. Χανουν την υποστήριξη σε μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Και ειδικά στα τμήαμτα που υποτίθεται πανε να απελευθερώσουν.
    ΟΙ Δυτικές κοινωνίες αδυνατούν να κάνουν χρήση των πυρηνικων διότι αδυνατούν να ενσωματώσουν όλες τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και αυτές πυρηνικά, κυρίως τη Ρωσία. Αδυνατούν δηλαδή να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις.
    Οι Δυτκές κοινωνίες αδυνατούν να κερδίσουν πολέμους με τεχνολογικά κατώτερους αλλά αποφασισμένους φτωχούς λαούς, επειδή οι ίδιες έχουν εμποτισει την κοινωνική τους βάση με ειρηνόφιλα συνθήματα ενώ αντιμετωπίζουν διαφορετικές ιδεολογίες (ισλαμ)που ετοιμάζουν το λαό τους για θυσίες. Οι δυτικές κοινωνίες έχουν υπονομεύσει τα θεμέλια τους, τα ιδεολογικά και Οικονομικά. Όλα τα άλλα έπονται φυσιολογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τὸν πόλεμο τὸν διεξάγει ἐμμέσως ἀλλὰ οὐσιαστικῶς ἡ κοινωνία, ὅτι καὶ ἐὰν σημαίνει αὐτό.
    Τὸ τέλος τῆς στρατιωτικῆς ἱστορίας δὲν ὑπάρχει, ὁ πόλεμος εἶναι στὴν φύσι μας.
    Κανείς δὲν πρέπει νὰ ὑποτιμᾶ τοὺς ἀντιπάλους, ἰδίως τοὺς δυτικούς, ἄλλο νὰ πολεμοῦν γιὰ τὸ χαβιαράκι τους καὶ ἄλλο γιὰ τὴν ὑποστασί τους.
    Οἱ μουσουλμᾶνοι καλὸ θὰ ἦταν νὰ δοῦν τί ἔπαθαν οἱ ἰάπωνες τὸν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μὲ τὴν ὑπεροχὴ τοῦ πνεύματός τους.
    Τέλος κάθε πόλεμος εἶναι ἀπρόβλεπτος, ὅσο καλύτερα τὸ κατανοήσει κανεὶς τόσο τὸ καλύτερο γι' αὐτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ....και η παραμυθα περι Αμερικανικης 'μοναδικης υπερδυναμης' συνεχιζεται γιατι αποτελει απαραιτητη δικαιολογια στις διεφθαρμενες ελιτ των χωρων 'Δυτικης επιρροης' -βλεπε μπανανιες τυπου Ελλαδας- ωστε να καταπροδιδουν τα εθνικα συμφεροντα των χωρων τους και να ξεπουλαν το μελλον των λαων τους, γιατι ταχα 'ο κοσμος διοικειται απο τους μεγαλους'.....δηλαδη τον εξης ενα τις ΗΠΑ(!)....που φροντιζουν -προς το παρον- να τους καλοπληρωνουν.

    Οι ΗΠΑ λειτουργησαν τις τελευταιες δεκαετιες ως εκτελεστικο οργανο των μεγαλων 'πολυεθνικων' χρηματιστηριακων συμφεροντων, βαζοντας αρκετη ισχυ στο τραπεζι.

    Η κινηση του κρατους αυτου, με ιδεολογικη σημαια ευκαιριας και αρπαχτης τον υπερφιλελευθερο αναρχο και αγριο καπιταλισμο, δεν εβαλε βασεις πραγματικης ισχυος και ετσι εφθασε στα ορια της αντοχης του. Διαγει τωρα περιοδο εκφυλισμου προς την καταρευση.
    Δεν μπορει να κανει πολεμο με καμμια σοβαρη χωρα του κοσμου, ποσο μαλλον με στρατηγικες δυναμεις οπως η Κινα, η Ρωσσια η ακομα και η Ινδια. Διατηρειται μαλιστα οικονομικα στη ζωη, λογω της ανοχης της Κινας κυριως.
    Στρατιωτικα συμμετεχει μονο σε στημενα show, που κι' αυτα δεν τους 'βγαινουν' οπως ομολογει και το αρθρο.

    ....η παραμυθα συνεχιζεται βεβαια και απο τους αθλιους πολιτες των μπανανιων που αναζητουν πολιτικο αλλοθι για να συνεχισουν τις 'διακοπες τους' αδιαταρακτα και να αποφυγουν το εθνικο και κοινωνικο τους καθηκον.
    Αυτοι οι τελευταιοι βεβαια θα κληθουν να πληρωσουν και το λογαριασμο της σουρεαλιστικης αυτοκαταστροφικης πολιτικης καταστασης που υπαρχει στο Δυτικο κοσμο σημερα.

    ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.