1/8/10

Ασαντ και Αμπντουλάχ μαζί στον Λίβανο

Σ. Αραβία και Συρία προσπαθούν να αποτρέψουν μια νέα «έκρηξη» με τη Χεζμπολάχ

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Κοινή επίσκεψη στον Λίβανο -για πρώτη φορά στην ιστορία- πραγματοποίησαν χθες ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ.
Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κλιμακούμενη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, οι σχέσεις των οποίων πέρασαν μεγάλη κρίση το 2005, μετά τη δολοφονία του Ραφίκ αλ-Χαρίρι, για την οποία το Ριάντ -όπως επίσης οι ΗΠΑ και η Γαλλία- είχαν κατηγορήσει ευθέως τη Δαμασκό, αναγκάζοντας μάλιστα τον Άσαντ να αποσύρει τα συριακά στρατεύματα από τον Λίβανο.

Με τον τρόπο αυτό, η Συρία -ο πιο στενός σύμμαχος του Ιράν και της Χεζμπολάχ- ενισχύει τον ρόλο της στην περιοχή ως «διαμεσολαβητή». Αυτή, άλλωστε, είναι και η επιδίωξη της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι εάν κατορθώσουν να δώσουν στον Άσαντ ένα αυτόνομο και ευρύτερο ρόλο, με τη βοήθεια και των Σαουδαράβων, τότε θα αποδυναμώσουν τον άξονα Τεχεράνης-Δαμασκού, αλλά και το σιιτικό τόξο στη Μέση Ανατολή, που συμπληρώνεται από την παλαιστινιακή Χαμάς και σημαντικό τμήμα του νέου πολιτικού κατεστημένου στο Ιράκ.


Αποτροπή «έκρηξης»
Επισήμως, το αντικείμενο της επίσκεψης των δύο ηγετών είναι η προσπάθεια να αποτραπεί μια νέα «έκρηξη» στον Λίβανο, η οποία εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε ένοπλη αντιπαράθεση. Η αφορμή είναι πιθανό να δοθεί με την επικείμενη ετυμηγορία του Δικαστηρίου για τη δολοφονία του Χαρίρι η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές, θα αποδίδει ευθύνες σε στελέχη της Χεζμπολάχ. Όμως, ο σεΐχης Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της σιϊτικής οργάνωσης η οποία το 2006 ταπείνωσε το Ισραήλ στον πόλεμο του ενός μηνός και συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου υπό τον γιο του Χαρίρι, έχει διαμηνύσει ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί casus belli.

Πρακτικά, αυτό θα σήμαινε την πτώση της κυβέρνησης και την έναρξη μιας νέας περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία θα συνοδευόταν από πραγματοποίηση μαζικών διαδηλώσεων και αντι-διαδηλώσεων και, πολύ πιθανά, από ένοπλα επεισόδια. Μόνο που το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να το προκρίνει κανείς -οι Σαουδάραβες και οι Αμερικανοί για να μη δώσουν ευκαιρία στη Χεζμπολάχ να κάνει πάλι επίδειξη δύναμης, η Συρία προκειμένου να μην υπονομευθεί ο νέος ρόλος της στην περιοχή και η σιιτική οργάνωση επειδή δεν θέλει να αποσπαστεί η προσοχή της από τον βασικό στόχο που έχει θέσει αυτή την περίοδο: την προετοιμασία και τον εξοπλισμό της για μια νέα αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Έτσι, Άσαντ και Αμπντουλάχ καλούνται να βρουν ένα αποδεκτό από όλους συμβιβασμό ώστε η δικαστική απόφαση να «πέσει» στα μαλακά. Θα τα καταφέρουν;
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.