10/8/10

Το δράμα της ανέχειας στις ΗΠΑ


Για τα 15 εκατομμύρια ανέργων της κρίσης.
Η οικονομική ανάκαμψη έχει βαλτώσει στις ΗΠΑ απειλώντας τη διαβίωση των 15 εκατομμυρίων ανέργων της χώρας. Σχεδόν 50% από αυτούς δεν έχουν εργασθεί καθόλου τους τελευταίους έξι μήνες, ποσοστό διπλάσιο εκείνου προηγούμενων οικονομικών υφέσεων.
«Πριν τρία χρόνια είχαμε καλές δουλειές και η ζωή μας ήταν άνετη», εξηγεί ο Μπεν Κόστιλο, δείχνοντας το παλιό τροχόσπιτο, όπου ζει με τη σύζυγό του Κόραλ στην έρημο της Νεβάδα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ρίνο. Παρότι η ατμόσφαιρα στο τροχόσπιτο είναι αποπνικτική λόγω της ζέστης, το ζευγάρι εκφράζει τη χαρά του που έχει κάπου να μείνει. «Μεγάλωσα σε εύπορη μεσοαστική οικογένεια. Ουδέποτε φαντάστηκα ότι θα βρισκόμουν τόσο κοντά στην απόλυτη ανέχεια, όσο βρεθήκαμε πέρσι», λέει η 57χρονη Κόραλ.
Η ανεργία υποχρέωσε τους Κόστιλο να αναζητήσουν στέγη σε μεταχειρισμένο τροχόσπιτο, το οποίο είχε εγκαταλείψει συγγενής τους και ο 47χρονος Μπεν επιδιόρθωσε με μεράκι. Επόμενη κίνηση του ζευγαριού ήταν να έλθει σε επαφή με φιλανθρωπικές οργανώσεις της Νεβάδα, που τους προσφέρουν δωρεάν γεύματα.
Η περίπτωση των Κόστιλο δεν είναι μοναδική, καθώς σε ανάλογη θέση βρίσκονται πολλοί Αμερικανοί μεσοαστοί. Η φιλανθρωπική οργάνωση Food Bank της Νεβάδα αναφέρει ότι 124.000 άνθρωποι, μεταξύ τους και 50.000 παιδιά, εξασφάλισαν πέρσι δωρεάν γεύματα, αριθμός τριπλάσιος από εκείνον πριν την κρίση.
Ενάμισι χιλιόμετρο από το τροχόσπιτο των Κόστιλο, βρίσκεται η συνοικία Μέιπλς, που υπήρξε κάποτε αγαπημένος προορισμός νέων εργαζόμενων ζευγαριών.
Τα καλοσχεδιασμένα σπίτια της περιοχής, με τους απλόχωρους κήπους κόστιζαν περί τα 300.000 δολάρια το ένα στην εποχή της οικονομικής ακμής. Σήμερα, η τιμή τους σπάνια ξεπερνά τα 125.000 δολάρια, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο δεκαετίες έως ότου ανακάμψει η αγορά.
Ο Βινς και η Στέφανι Ες είναι ένα από τα ζευγάρια που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Πριν δέκα χρόνια, οι Ες αγόρασαν κτήμα εμβαδού 16 στρεμμάτων στη συνοικία Μέιπλς πάνω από το Ρίνο. Εχοντας προβεί σε αιματηρές οικονομίες, το ζευγάρι κατάφερε να χτίσει το σπίτι του με δάνειο 320.000 δολαρίων και πολύ προσωπική εργασία.
Σήμερα αυτοί και οι δύο κόρες τους αναγκάζονται να μετακομίσουν, καθώς η τράπεζα κατάσχεσε το σπίτι για χρέη. Το σπίτι θα πουληθεί σε πλειστηριασμό με έκπτωση 40% πάνω στην πραγματική του αξία. Παρά τις εκκλήσεις του ζευγαριού για επαναδιαπραγμάτευση του δανείου τους, η τράπεζα αρνήθηκε και η οικογένεια αναγκάσθηκε να μετακομίσει μικρό νοικιασμένο διαμέρισμα της Λίμνης Τάχοου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

5 σχόλια:

  1. Να πούνε τα παράπονα τους σ΄αυτούς που τους σπρώχνουν στους πολέμους και ρημάζει η χώρα.
    Στους "Πεντηκοστιανούς",στους "Γερμανόριζους" και τους "Κουκλουξκλανέους" όπως θα έλεγαν κι άλλοι έγκυροι αναλυτές.
    Ωρίστε μας, παραπονιούνται κιόλας.


    Galia
    (η αυθεντικότατη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σχέση έχουν αυτοί με τους πολέμους; gala εσυ νομίζεις ότι τις κυβερνήσεις τις ψηφίζει ο λαός; Η ακόμη περισσότερο ότι η κυβερνητική πολιτική πηγάζει από τη λαϊκή βούληση είτε στις ΗΠΑ είτε εδώ; Μαλλον αυθεντικοτατη αφέλεια σε χαρακτηρίζει τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "ΜΕΛΕΤΗ ΘΑΝΑΤΟΥ"ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ."ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΩΡΙΜΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ,ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ,ΟΧΙ ΑΠΟ καταθλιψη η μελαγχολια η μαζοχισμο του νου,τια να δηλητηριαζη δηλ, τη ζωη του,αλλα απο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΣΤΟΧΑΣΜΟ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΖΩΗ "ΜΕΛΕΤΗ ΘΑΝΑΤΟΥ"ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ,ΕΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ "ΘΝΗΤΑ ΦΡΟΝΕΙΝ"ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΤΕΡΟΣ." Ο Ελληνικος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΟΠΩΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥΣ...ΟΠΩΣ "ΤΟΡΑ"Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Η ΝΙΡΒΑΝΑ ...ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο "ΑΓΩΝ"ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ...ΔΙΑΙΟΣ .ΑΝΤΡΕΑ ΧΑΙΡΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 11 Αυγούστου 2010 3:47 π.μ.

    Είναι απίστευτο να γίνεσαι αμρικανικότερος των Αμερικανών. Αυτό το "νομίζεις ότι τις κυβερνήσεις τις ψηφίζει ο λαός;" είναι ελληνική πατέντα, για να απεκδυόμεθα των ευθυνών μας σαν λαός. Εσύ χαρίζεις μία ελληνική πατέντα (την μόνη που έχουμε ίσως) στους Αμερικανούς;;

    Αφού εκείνοι λένε ότι "δεν ψηφίσαΜΕ" σωστά, ή "θα αλλάξουΜΕ" πρόεδρο κλπ., εσύ γιάτι θέλεις να τους μεταδόσεις το κακό χούι των Ελλήνων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 11 Αυγούστου 2010 3:47 π.μ.

    Έχετε χάσει συνέχειες. Δυστυχώς.
    Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ απευθυνθήτε στον
    κ. Γιώργο Σ.
    Εκτός και αν.....



    Galia
    (η αυθεντικότατη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.