14/8/10

Οι φωτιές «καίνε» τον τσάρο Πούτιν

Παρά τις περιοδείες και τις υποσχέσεις του για γρήγορη ανοικοδόμηση, του χρεώνουν την αδυναμία του «πανίσχυρου» κρατικού μηχανισμού,πρώτη φορά αντιμέτωπος με τη λαϊκή κατακραυγή, βλέπει τη δημοφιλία του να κατρακυλά από το 80% στο 61%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά εδώ και 11 χρόνια ο πολιτικός «σούπερμαν» της Ρωσίας, ο αδιαφιλονίκητος «τσάρος» Βλαντίμιρ Πούτιν, δέχεται μαζική και ευθεία κριτική για τις προσωπικές του ευθύνες στην άνευ προηγουμένου καταστροφή από τη φονική τριπλέτα: δασικές πυρκαγιές, καύσωνας και ανήμπορο κράτος.
O ηγέτης που έπεισε τους Ρώσους ότι για όλα τα θετικά που έχουν συμβεί στη μετά τον αλήστου μνήμης Μπορίς Γέλτσιν εποχή ευθύνεται προσωπικά ο ίδιος αντιμετωπίζει για πρώτη φορά την κατακραυγή. Και όχι μόνο από αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ αλλά και από πολλούς απλούς, χαροκαμένους πολίτες που βλέπουν τη Μόσχα να έχει μετατραπεί σε απέραντο θάλαμο αερίων. Χιλιάδες οι νεκροί, αμέτρητοι οι άστεγοι, απέραντες οι εκτάσεις με τα αποκαΐδια, ξεχειλίζουν τα νεκροτομεία: ένα «πανίσχυρο» κράτος σε διάλυση.

Ο Πούτιν είναι όντως ο βασικός πολιτικός υπεύθυνος για την καταστροφή. Οχι φυσικά γιατί έφερε τον πρωτοφανή καύσωνα αλλά διότι το 2007 υπέγραψε υπό την πίεση- και για χατίρι- των «λόμπι» της χαρτοβιομηχανίας, της ξυλείας και των εργολάβων ακινήτων τον νέο Δασικό Κώδικα της Ρωσίας.

Εναν «δασοκτόνο» νόμο με τον οποίο όχι μόνο μειώθηκαν δραματικά οι εξειδικευμένοι δασοφύλακες και αποδυναμώθηκε το («σοβιετικό» αλλά αποτελεσματικό) σύστημα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης αλλά παραδόθηκαν σε ιδιωτικά χέρια για «αξιοποίηση» τεράστιες δασικές εκτάσειςοι ίδιες που σήμερα καίγονται σαν σπιρτόξυλα πνίγοντας μια περιοχή όπου ζουν 17 εκατομμύρια ψυχές.

Σε αντίθεση με τον «αντ΄ αυτού» πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος «διαχειρίζεται» την κρίση από το πολυτελές (και κυρίως... κλιματιζόμενο) γραφείο του, ο Πούτιν ξεπέρασε ακόμη και τον υπερδραστήριο εαυτό του περιοδεύοντας από καμένο χωριό σε καμένο χωριό, μοιράζοντας χρήματα και υποσχέσεις για ανοικοδόμηση πριν από το τέλος του έτους, κατηγορώντας ή και «καρατομώντας» από τηλεοράσεως «άχρηστους» υφισταμένους του.

Μέχρι και... κάμερες στα αποκαΐδια και στα μελλοντικά γιαπιά υποσχέθηκε να εγκαταστήσει για να παρακολουθεί από το γραφείο του τις οικο δομικές εργασίες. Το επικοινωνιακό (και λαϊκίστικο) αποκορύφωμα ήταν όμως η «αποστολή» του με πυροσβεστικό αεροσκάφος πάνω από τα καμένα την περασμένη Τρίτη, μια μέρα που η Μόσχα κυριολεκτικά πνιγόταν από τα τοξικά αέρια!

Αρκετοί αναλυτές, κυρίως Δυτικοί, έσπευσαν να γράψουν για την «αρχή του τέλους» του «φαινομένου Πούτιν» σημειώνοντας ότι στην τελευταία δημοσκόπηση, στις αρχές Αυγούστου, η θρυλική δημοφιλία του έπεσε από το 80% στο 61%. Το πιθανότερο όμως είναι ο μόλις 58χρονος «τσάρος» να καταφέρει για μία ακόμη φορά να πείσει τους πάντες πως για όλα φταίνε οι άλλοι: ο στρατός, οι πυροσβέστες, ο «δικός του» Μεντβέντεφ, οι εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί, η μοιραία συγκυρία. Με έναν προφανή προσωπικό στόχο: στις εκλογές του 2012 να ξανακατεβεί για πρόεδρος της απέραντης Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Ο “Νέρωνας” έκανε το χατίρι σε χαρτοβιομηχάνους και μεσίτες»
Μιλάει στο «Βήμα» η Γιούλια Λατίνινα, μια από τις πιο γνωστές αντικαθεστωτικές δημοσιογράφους της Ρωσίας. Διατηρεί δημοφιλές ραδιοφωνικό τοκ-σόου, αρθρογραφεί, ενώ διαθέτει και δικό της ιστολόγιο. - Γιατί συγκρίνατε τον «τσάρο» Πούτιν με τον Νέρωνα;

«Ενώ για τον Νέρωνα οι ιστορικοί δεν είναι σίγουροι ότι όντως τραγουδούσε με φόντο τη φλεγόμενη Ρώμη, για τον Πούτιν είναι βέβαιο ότι όταν άρχισαν οι φωτιές τραγουδούσε πατριωτικά τραγούδια με τους ρώσους κατασκόπους που γύρισαν από την Αμερική και φωτογραφιζόταν με μοτοσικλετιστές στην Κριμαία. Επί τρεις εβδομάδες ο στρατός δεν συμμετείχε στην κατάσβεση, διότι όλες οι αποφάσεις στη Ρωσία λαμβάνονται από τον Πούτιν και μόνον».

- Γιατί κατηγορείτε τον πρωθυπουργό για την τραγωδία;

«Ο κ. Πούτιν υπόσχεται να τιμωρήσει τους γραφειοκράτες για την πλημμελή αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά θα έπρεπε να αρχίσει από τον εαυτό του. Αυτός υπέγραψε τον Δασικό Κώδικα το 2007, ο οποίος παρέδιδε τη φύλαξη των δασών σε αυτούς που έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσής τους. Ετσι, για παράδειγμα, το δάσος Κίμκι προστατεύεται εδώ και τρία χρόνια από αυτούς που κατακόβουν τα δέντρα του!» - Υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τον Δασικό Κώδικα;

«Δύο ήταν τα λόμπι που άσκησαν πίεση στον τότε πρόεδρο: οι ιδιοκτήτες χαρτοβιομηχανιών- με ισχυρότερο τον ευνοούμενο του Κρεμλίνου Ολεγκ Ντεριπάσκα- και οι μεσίτες ακινήτων. Υπήρξε ισχυρή αντίσταση από περιβαλλοντολόγους, ακόμη και από βουλευτές της προεδρικής παράταξης Ενωμένη Ρωσία. Τελικά όλοι υποχώρησαν μπροστά στη βούληση του Πούτιν».

ΒΗΜΑ

8 σχόλια:

  1. Από τα ίδια τα γεγονότα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ίδια η επιχειρηματολογία. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ελληνική εμπειρία σε αναλόγου μεγέθους γεγονότα. Τα ίδια τα γεγονότα βέβαια είναι από ασήμαντης ως μικρής σημασίας… Το ενδιαφέρον είναι η εκμετάλλευση των γεγονότων με συντονισμένο τρόπο ώστε να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα από τους αναγνώστες. Δεν είναι τυχαίο πως ένα θέμα παίζει σε όλες τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Ελλάδα την ίδια μέρα και από την ίδια άποψη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η ίδια ακριβώς άποψη και η ίδια ακριβώς εκμετάλλευση έγινε από τα ίδια μέσα και για τους ίδιους σκοπούς και στην Ελλάδα. Αλλά το ανήθικο σε όλο αυτό το σκηνικό είναι το εξής: Γιατί μια συγκεκριμένη μερίδα των μέσων ενημέρωσης διαλέγει συνειδητά για σκοπούς που έχουν να κάνουν με τα επιχειρηματικά συμφέροντα των αφεντικών τους να παρουσιάζουν και να εκμεταλλεύονται είτε φυσικές καταστροφές είτε κεκαλυμένες τρομοκρατικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας ώστε να προσδώσουν πολιτική διάσταση σε θέματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την πολιτική;
    Θα ήθελα εδώ να υπενθυμίσω τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που έχουμε κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Εκεί άραγε γιατί δεν γίνεται η ανάλογη πολιτική εκμετάλλευση από μέσα όπως «ΤΑ ΝΕΑ», «ΤΟ ΒΗΜΑ», «Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»… Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει τόσο για τα κίνητρα των δημοσιογραφούντων όσο και για τους σκοπούς αυτής της «ενημέρωσης»… Πληροφοριακά να αναφέρω κάποια γεγονότα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ώστε να δούμε το μέγεθος της διαστρέβλωσης που γίνεται μέσα από αυτά τα κανάλια ενημέρωσης. Η έκταση της Ρωσίας πέραν πάσης αμφιβολίας είναι 17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα με συνολική δασοκάλυψη της τάξης του 47,9%. Δηλαδή 8,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ή 8,1 δισεκατομμύρια στρέμματα. Πόσα ακριβώς στρέμματα κάηκαν είπαμε; Μήπως περίπου 8 εκατομμύρια στρέμματα; Άρα με ξηρασία και φωτιές αυτής της κλίμακας τα δάση δεν κινδυνεύουν στην Ρωσία παρά μόνο αν περάσουν χίλια χρόνια… Όσο για το «νέφος»… Αν υποθέσουμε πως στην Μόσχα ζουν περίπου 10 εκατομμύρια κάτοικοι σε σύνολο 145 εκατομμυρίων (δηλαδή ούτε καν το 7% του πληθυσμού της Ρωσίας) τότε μπορούμε να καταλάβουμε ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις του «νέφους» της περασμένης εβδομάδας και πόσο επηρέασε τους ίδιους τους ρώσους σε σχέση με τον «βομβαρδισμό» των εγκεφάλων όλου του υπόλοιπου κόσμου για την κατάσταση στην Ρωσία… Την έλλειψη λοιπόν της πολιτικής επιχειρηματολογίας ας μην την αντικαθιστούμε με καλλιέργεια «δημοσιογραφικής» τρομοκρατίας έναντι της κοινωνίας, υιοθετώντας και εκπέμποντας μηνύματα ομάδων που δυνητικά μπορεί να επιδιώξουν πολιτική ανατροπή με τρομοκρατικά μέσα έναντι απροστάτευτων πολιτών. Ζήσαμε ανάλογες καταστάσεις στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2007 και όλα αυτά δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι και τότε από τα ίδια ή παρόμοια κέντρα επιχειρήθηκε πραξικοπηματική ανατροπή της πολιτειακής τάξης χρησιμοποιώντας ακριβώς ίδια μέσα. Πρέπει να καταδειχθούν οι φυσικοί αυτουργοί αλλά αυτοί που εκμεταλλεύονται την δράση αυτών είναι πασίγνωστοι και από αυτούς πρέπει να αρχίσει να ξετυλίγεται το νήμα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαστα γερα Πουτιν. Ολοι εμεις που ειμαστε εναντια στα νεοταξικα σκυλια και στους υποτακτικους τους, ειμαστε μαζι σου. Μακαρι να ειχαμε ενα Πουτιν στην Ελλαδα, ολοι οι νεοταξιτες, εθνομηδενιστες, "ελληνοφωνοι" θα ειχανε παρει τον π....ο προ πολλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. '14 Αυγούστου 2010 12:01 μ.μ.
    Mακαρι να ειχαμε ενα Πουτιν στην Ελλαδα, ολοι οι νεοταξιτες, εθνομηδενιστες, "ελληνοφωνοι" θα ειχανε παρει τον π....ο προ πολλου' κλπ κλπ κλπ ad nauseam...

    Συνηθισμενη Που(σ)τινολαγνια ελληναραδων. Αγνοει ο σχολιαστης οτι ο Που(σ)τιν υπηρετησε για χρονια ολοκληρα τη Νεα Ταξη ως καλος διεθνιστης κι εθνομηδενιστης καγκεμπιτης και συνεχιζει να την υπηρετει ως ημι-δικτατορισκος στη διαρκεια της θητειας του οποιου δημοσιογραφοι κατα λαθος εξαφανιζονται κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 14 Αυγούστου 2010 2:26 μ.μ.
    Ναι αλλά αν ο Πούτιν δεν είχε τσακώσει τους φίλους σου (όσους πρόλαβε, οι άλλοι την κοπάνησαν στο Ισραήλ) θα μας τα έλεγες αλλιώς, όπως μα τα έλεγαν οι δικοί σου επί μπεκρούλιακα Γέλτσιν.

    Galia
    (η αυθεντικότατη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το θέμα με της πυρκαγιές στην ρωσία ,σε όλα τα δελτία στην χωρα μας ήταν τρίτο ή τέταρτο συνήθως, με τα την ανακοίνωση της υποψηφιότητας πούτιν το θέμα πήγε πρώτο ,και άρχισαν τα τρομολαγνικά σενάρια μέχρι στον Alfa είπαν ότι η φωτιά πλησιάζει το τσερνομπίλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ''14 Αυγούστου 2010 3:36 μ.μ.
    Ναι αλλά αν ο Πούτιν δεν είχε τσακώσει τους φίλους σου (όσους πρόλαβε, οι άλλοι την κοπάνησαν στο Ισραήλ)''

    Δεν εχω ιδεα για ποιους φιλους μου μιλας, μαλλον κατι ηπιες καλοκαιριατικα και συν τη ζεστη σε βαρεσε στο κεφαλι. Για το αν εισαι η δεν εισαι η Γκαλια επισης ποσως μ'ενδιαφερει. Απο κει και περα δεν αναιρεις αυτα που ανεφερα γιατι απλα ετσι ειναι οπως τα λεω. Συμβουλη: λιγοτερα πιοτο το καλοκαιρι γιαti μαλλον εσυ θα γινεις σαν τον Γιελτσιν ή πιο απλα σαν το μεσο Ρωσο, μπεκρουλιακας με μεσο IQ 40.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 14 Αυγούστου 2010 6:34 μ.μ.
    Μην κάνεις και τον ανήξερο γιατί έτσι καρφώνεσαι πιο πολύ και γελάνε όλοι τους που σε διαβάζουν.


    Galia
    (η αυθεντικότατη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο Πουτιν ηταν αρχηγος της Κα Γκε Μπε και ηταν διεθνιστης-εθνομηδενιστης??
    Ποσο μακακας μπορει να εισαι ή ποσο μακακες νομιζεις οτι ειμαστε εμεις?
    Πηρε τη χωρα του απο το ναδιρ, που την ειχε οδηγησει ο μπεκρουλιακας Γιελτσιν (αυτος ναι ηταν υπαλληλακος της νεοταξικης αλητ) και την εκανε ξανα υπερδυναμη. Εκανε παλι τους Ρωσους να αισθανονται περηφανοι. Κι εσυ τολμας και τον ονομαζεις εθνομηδενιστη?
    Εθνομηδενιστης και νενεκος ειναι ο Τζεφρυ, ο Φον Δρουτσας, η Δραγωνα, η Ρεπουση και τα αλλα καθαρματα που αν ερχοταν ενας Πουτιν στην εξουσια θα παθαιναν (προς ανακουφιση της συντριπτικης πλειοψηφιας των Ελληνων) ολο και καποιο "ατυχημα".....
    Γιατι για τους προδοτες η μοναδικη αντιμετωπιση ειναι η εξορια ή ο θανατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.