14/8/10

Τζέιμς Σταυρίδης-Ένας "patriotis" στο τιμόνι του ΝΑΤΟ

Αυστηρή ουδετερότητα στα ελληνοτουρκικά από τον ανώτατο διοικητή της συμμαχίας στην Ευρώπη. Το προσωπικό του δόγμα είναι το «αποδέξου την ήττα και προχώρα».
Από τον Κώστα Ράπτη

Ο ίδιος παραπονείται ότι τα ελληνικά του δεν είναι τόσο καλά όσο του πατέρα του. Ωστόσο, δεν ήταν γλωσσικά τα εμπόδια που του επέβαλαν να παραμείνει επί της ουσίας σιωπηλός κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στην Αθήνα.

Ο Ελληνοαμερικανός ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, είχε κατ΄ αρχήν την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα της Ατλαντικής Συμμαχίας: Το νέο στρατηγικό δόγμα που θα οριστικοποιηθεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο (σε συνάρτηση προφανώς με τη μόλις εκδοθείσα «Λευκή Βίβλο Ομπάμα» για τις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ), την προτεινόμενη νέα δομή διοίκησης, τη νέα στρατηγική αξιολόγηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, το Κόσοβο και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας, την ελληνική συμμετοχή στις αποστολές του ΝΑΤΟ, καθώς και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είχε όμως την ευκαιρία και να ενημερωθεί από τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων και για τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, τα οποία κατ΄ εξοχήν αναδεικνύει η τρέχουσα, ευαίσθητη συγκυρία: τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, τη μη υποβολή σχεδίων πτήσεως από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα ζητήματα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, την εξαίρεση της Λήμνου από τους νατοϊκούς σχεδιασμούς, την ενεργοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας (CAOC4) που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια κ.ο.κ.

Εδώ το κλίμα υπήρξε αυστηρά ουδέτερο, με το ναύαρχο Σταυρίδη να αποδεικνύει διά της προσεκτικής σιωπής του ότι το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να μπει στην ουσία των θεμάτων που κυρίως απασχολούν την ελληνική πλευρά. Μπορεί ο SACEUR να εξέφρασε προς τους δημοσιογράφους την υπερηφάνεια του που νιώθει κάθε φορά που προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και βλέπει να το φρουρούν «patriotes», όμως τα όρια του ρόλου του είναι σαφή.

Όχι ότι ο Τζέιμς Σταυρίδης αποφεύγει να αναφέρεται στην καταγωγή του – κάθε άλλο. Ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που κατέλαβε τόσο υψηλό αξίωμα στην στρατιωτική ιεραρχία των ΗΠΑ συχνά επικαλείται στις δηλώσεις ή την πυκνή αρθρογραφία του παραδείγματα από την (τυπικά ελληνική) περιπετειώδη οικογενειακή του ιστορία ή από το αρχαιοελληνικό παρελθόν και ιδίως τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας που δείχνει κατ΄ εξοχήν να τον εμπνέει.

Η πορεία του
Ο αξιωματικός καριέρας που μεταξύ των συναδέλφων του έχει το χαρακτηριστικό παρωνύμιο «Ζορμπάς», γεννήθηκε το 1955 στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Ο πατέρας του υπήρξε συνταγματάρχης των Πεζοναυτών και υπηρέτησε στην Αθήνα επί τριετία ως ναυτικός ακόλουθος της εδώ αμερικανικής πρεσβείας, ενώ ο Μικρασιάτης παππούς του εγκατέλειψε μέσα στις φλόγες της Καταστροφής την ιδιαίτερη πατρίδα του με μια βάρκα, για να καταλήξει στα μέσα της δεκαετίας του ’20 στο Έλις Άιλαντ, πρώτο σταθμό όσων αναζητούσαν το αμερικανικό όνειρο.

Ακολουθώντας το πατρικό παράδειγμα, ο Τζέιμς Σταυρίδης στράφηκε στη στρατιωτική καριέρα και αποφοίτησε αριστούχος το 1976 από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ και το 1992 από το Εθνικό Κολέγιο Πολέμου. Επιπλέον το 1984 αναγορεύθηκε διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων από τη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς. Την ακαδημαϊκή πλευρά της συγκρότησής τους αποδεικνύουν οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις του που ξεκινούν από το Americas Quarterly και φτάνουν μέχρι το μπλογκ του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Παθιασμένος με το γράψιμο από τα νεανικά του χρόνια, οπότε διηύθυνε το περιοδικό της Ναυτικής Ακαδημίας, έχει εκδώσει τα βιβλία «Command at Sea» και «Destroyer Captain».

Υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως πλοίαρχος του καταδρομικού USS Barry το διάστημα 1993-5, με αποστολές στην Αϊτή, τον Περσικό Κόλπο και την Αδριατική (κατά τον πόλεμο της Βοσνίας), και ως κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου Enterprise το 2002-4, σε επιχειρήσεις υποστήριξης του Πολέμου στο Ιράκ. Στις διακρίσεις που έχει λάβει ξεχωρίζει το Μετάλλιο Ελευθερίας της AHEPA που έλαβε το 2006.

Ο «πολιτικός» του ρόλος αναδείχθηκε όταν θήτευσε ως εκτελεστικός βοηθός του υφυπουργού Ναυτικών και κατόπιν του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ (επί των ημερών του Ντόναλντ Ράμσφελντ).

Τον Οκτώβριο του 2006 ανέλαβε τη Νότια Διοίκηση (SouthCom) των αμερικανικών ενόπλων Δυνάμεων, με δικαιοδοσία τη Λατινική Αμερική, ενώ τον Ιούνιο του 2009 ορίστηκε διοικητής της Eurocom και άρα ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, δέκατος πέμπτος στη σειρά μετά τον Ντούαιτ Αϊζενχάουερ και μόλις πρώτος από τις τάξεις του Ναυτικού. Εντάχθηκε έτσι στην ομάδα των «Τεσσάρων Σωματοφυλάκων», όπως τους αποκαλεί ο αμερικανικός Τύπος, ήτοι των τεσσάρων ανώτατων στρατιωτικών (μαζί με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Μάικ Μάλεν, τον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης, με τομέα ευθύνης τη Μέση Ανατολή, Τζέιμς Μάτις και το διοικητή των δυνάμεων στο Αφγανιστάν Ντέιβιντ Πετρέους) που επωμίζονται την κύρια ευθύνη υλοποίησης των αμερικανικών στρατηγικών επιδιώξεων στην παρούσα φάση.

Κατά τη θητεία του στη SouthCom, ο Σταυρίδης αναδείχθηκε υπέρμαχος της στενής συνεργασίας όχι μόνο με τους ομολόγους του, αλλά και με τις κυβερνήσεις των συμμάχων χωρών, με αξιοποίηση της λεγόμενης «soft power» (ιδεολογικής επιρροής, ανθρωπιστικής δράσης κ.ο.κ.). Εντυπωσιάζει επίσης το προσωπικό του δόγμα «αποδέξου την ήττα και προχώρα», το οποίο εικονογραφεί με ένα από τα προσφιλή του αρχαιοελληνικά παραδείγματα: Το «στρατηγικό μήνυμα» υποταγής που απηύθυνε ο Δαρείος στις ελληνικές πόλεις-κράτη ήταν αδύνατον να «επικοινωνηθεί», με αποτέλεσμα η πολεμική σύγκρουση να καταστεί αναπόφευκτη. Αλλά και μετά την ήττα του ο Δαρείος δεν χρονοτρίβησε, στρεφόμενος για την ικανοποίηση των επιδιώξεών του προς ανατολάς…

Ο Τζέιμς Σταυρίδης είναι παντρεμένος με τη συγγραφέα Λόρα Χολ (την οποία γνώρισε ως παιδί στην Αθήνα, όταν ο πατέρας της υπηρετούσε ως αναπληρωτής του δικού του) και έχει δύο κόρες.

Δηλώνει ότι αν δεν είχε γίνει στρατιωτικός θα ασχολούνταν με… τη μαγειρική (ακολουθώντας την έτερη οικογενειακή παράδοση που εγκαινίασε ο εστιάτορας παππούς του) ή με το μπάσκετ, παραβλέποντας το δεύτερο παρατσούκλι του, που είναι «ο Κοντός».

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 7ης Αυγούστου
http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=1028717

8 σχόλια:

  1. Για να φτάσει εκεί που είναι, είναι πρώτα Αμερικάνος και μετά το οτιδήποτε άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑ "ΖΟΡΜΠΑΣ"ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΡΜΗΤΙΚΟΣ ΒΙΑΙΟΣ,ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ Σ'ΕΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ , ΜΕ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΟΓΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΟΥΣ..."ΣΤΡΩΣΤΕ ΚΟΝΑΚΙΑ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΝΑΚΙ ΞΕΧΩΡΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΑΠ'ΤΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΑΓΙΑΣΕΙ Ο ΘΟΔΩΡΗΣ Ο ΚΥΡ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ..."ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΛΕΙ ΚΑΤΩ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ ...ΜΕ ΜΕ ΜΕ...ΑΝΑΣΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΠΑΝ ΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΨΗΛΑ ΤΟΚΕΦΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΓΙΣΟΥΜΕ ...ΔΙΑΙΟΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΣΜΕΝ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την περἰπτωση αυτή του Σταυρίδη - που φυσικά είναι μία από εκατομμύρια μεταναστών - να τη βλέπετε καραγκιόζηδες που νομίζετε πως οι εθνικές ταυτότητες και συνειδήσεις είναι κάτι αμετάβλητο, αιώνιο και άχρονο... Πως το αίμα καθορίζει τη συνείδηση... Όπως βλέπετε, μερικά χρόνια παραμονής σε άλλον τόπο και η ένταξη στο κρατικό σύστημα άλλης χώρας αρκούν για την οικειοποίηση άλλης εθνικότητας... Διαβάστε και κανα βιβλίο αγράμματοι αλλά "περήφανοι" απόγονοι των σοφών αρχαίων Ελλήνων για το πόσο ρευστή και ευμετάβλητη έννοια είναι η εθνικότητα... (όχι για όλους βεβαίως αλλά αυτό ακριβώς αποδεικνύει το μη αιώνιο και άχρονο και γονιδιακό της εθνικής ταυτότητας). Κάποιος μπορεί λοιπόν να απωλέσει κάποια εθνική ταυτότητα και να ενστερνιστεί μια άλλη. Πόσο πιο φανερό πια;; Ποιό το συμφέρον λοιπόν μιας χώρας υποδοχής μεταναστών;

    "Το αίμα νερό δε γίνεται;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανωνυμε οπαδε του ροζ ΚΚΕ(διαβαζε ΣΥΡΙΖΑ)14 Αυγούστου 2010 3:07 μ.μ.,αυτο συμβαινει μονο με τους Ελληνες των ΗΠΑ.Και ειναι κατι που εχει επισημανθει απο αυτο το ιστολογιο χωρις περαιτερω προσπαθεια εξηγησης του φαινομενου.Γιατι δεν συμβαινει το ιδιο με τους Ελληνες της Γερμανιας της Αυστραλιας και της τεως ΕΣΣΔ που φυλαττουν ωσπερ κορην οφθαλμου την πολιτιστικη τους ιδιαιτεροτητα και βροντοφωναζουν οτι ειναι Ελληνες; Μηπως στην Αμερικη τους ψεκαζουν με κατι περιεργο;Διοτι κατα διαστηματα βγαλαμε κατι μαντροσκυλα υπηρετες του Αμερικανικου συστηματος που ο μυθικος κερβερος ωχρια μπροστα τους.Ολοι τους χωμενοι μεχρι το λαιμο στα σκατα της Αμερικανικης εξωτερικης πολιτικης.Και επαναλαμβανω, αυτο συμβαινει μονο με τους Ελληνες των ΗΠΑ.
    Οσον αφορα το σχολιο σου περι αιματος που μπορει να γινει και νερο, παρε για παραδειγμα τους Αλβανους που ζουν στην Ελλαδα.Εσυ πιστευεις οτι θα παψουν ποτε να λενε οτι ειναι Αλβανοι ακομα και μετα απο 10 γενιες;Αν ναι, τοτε εισαι πολυ αφελης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 14 Αυγούστου 2010 3:07 μ.μ.

    «Κάποιος μπορεί λοιπόν να απωλέσει κάποια εθνική ταυτότητα και να ενστερνιστεί μια άλλη. Πόσο πιο φανερό πια»

    ΠΕΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕ!
    Παρόλο του ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα, πάντα ένιωθα κινέζος, αλλά όλοι οι Ελληναράδες γελούσαν μαζί μου !!!

    Γεώργιος Quong Ly
    Μετανάστης εξ΄ επαρχίας Yunan της Κίνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι τιμή μας που ο Σταυρίδης έχει Ελληνική καταγωγή. Εκατομμύρια Έλληνες βρήκαν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους στην Αμερική. Η Αμερική έδωσε ευκαιρίες και ίσια δικαιώματα στους Έλληνες. Πόσοι Έλληνες πήγαν να ζήσουν στην Τουρκία ή σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον; Με ποιούς μπορούμε να ζήσουμε μαζί, με τους Αμερικάνους ή τους Ισλαμιστές; Ή μήπως ο υπαρκτός σοσιαλισμός ήταν αυτός όπου έτρεχαν με χαρά να μεταναστεύσουν οι Έλληνες; Ναι, κάποιοι Αμερικάνοι αδίκησαν την Ελλάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πάντα θα την αδικούν. Ο Αμερικανικός λαός είναι Χριστιανικός, και οι Τούρκοι Μουσουλμάνοι. Αυτό είναι που στο τέλος θα μετρήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 14 Αυγούστου 2010 3:07 μ.μ.

    Φίλε μου, εάν μπορούσες να με κάνεις ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) θα μπορούσα να νιώσω και σα το Σταυρίδη και ν΄ αλλάξω και τ όνομα μου από Γεώργιος σε George.

    @ Γιώργος Σιδηρούντιος

    Εάν όμως «κάποιοι Αμερικανοί αδίκησαν την Ελλάδα» και μου κόψουν το μισθό στο ήμισυ ή με βάζουν να συμβιώσω με Τούρκους μουσουλμάνους και λαθρομετανάστες, να είσαι σίγουρος τότε ότι θα εξακολουθώ να νιώθω ΚΙΝΕΖΟΣ.

    Ελπίζω να έγινα αντιληπτός...

    Γεώργιος Quong Ly
    Μετανάστης εξ΄ επαρχίας Yunan της Κίνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για με το μαλακό, ρε παιδιά. Το μόνο που ξέρουμε για τον Σταυρίδη (που τον γράφουμε αυθαιρέτως κι ελληνικά) είναι ότι ο παππούς του καταγόταν από την Μ. Ασία. Τι σχέση έχει με την Ελλάδα;

    Ο ίδιος βέβαια, έχει κατηγορήσει την Τουρκία για εθνοκάθαρση εις βάρος των Ελλήνων.

    O επικεφαλής του ΝΑΤΟ ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης κατηγορεί την Τουρκία για «εθνοκάθαρση» των Ελλήνων

    Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι ο παππούς του ήταν μετανάστης από την Μ. Ασία, πόσο μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται Έλληνας; Τι ήταν η γιαγιά του, ο άλλος παππούς και γιαγιά, η μητέρα του; Αν κανείς απ' αυτούς δεν ήταν Έλληνας, τότε τι αξιώσεις έχουμε;

    Και πάλι καλά που κράτησε το Stavridis και δεν το έκανε ο πατέρας του, ή ο παππούς του Stav ή κάπως έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.