5/8/10

Εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Νέα έκδοση


«Από την Κρώμνη του Πόντου στα Καπνοτόπια της Μακεδονίας. Ο δρόμος προς τις ρίζες του τόπου μας» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου των Εκδόσεων ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ, που μ' αυτό εισέρχονται και στο χώρο του πεζογραφήματος.
Με επίκεντρο τη φυλή των Ποντίων, που μετά το ξεκλήρισμα από την τουρκική βάρβαρη επιθετικότητα και την προσφυγιά στη μητέρα Ελλάδα, πάλεψε και στάθηκε στα πόδια της, γνωρίζουμε την άγνωστη για πολλούς ζωή της ελληνικής αγροτιάς από τις αρχές μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα , αλλά και τη σπουδαία οικονομική και δημογραφική συμβολή των προσφύγων, που με τις αστείρευτες δυνάμεις τους αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της εγχώριας οικονομίας και εμπροσθοφυλακή στα χρόνια του πολέμου απέναντι στις επιβουλές της κυριαρχίας των γειτόνων μας.
Ο συγγραφέας Παντελής Ωρολογάς, με εκφραστική και ανόθευτη γραφή, μας ταξιδεύει στα Καπνοτόπια της Μακεδονίας, εκεί όπου οι πρόσφυγες πάλαιψαν με το χώμα, τη φύση, την αδιαφορία του κράτους και τα διεθνή διπλωματικά παιχνίδια, για να σταθούν όρθιοι και να κρατήσουν όρθια την Ελλάδα, κουβαλώντας τις μνήμες της αλησμόνητης πατρίδας και του Ξεριζωμού.
“Γυρνάς, με αφορμή μια πρόσκληση σε γάμο, μετά από μια ζωή αθέλητης ξενιτιάς, στο χωριό που γεννήθηκες κι ανδρώθηκαν οι δικοί σου και νιώθεις να βγαίνουν στην επιφάνεια και να σε πλημμυρίζουν άγνωστα συναισθήματα, που ως εκείνη τη στιγμή ήταν θαμμένα στο πίσω κομμάτι του μυαλού σου.
Η εκκλησίτσα, εκείνο το κοιμητήριο, γεμάτο με άγνωστα ονόματα μα κι ορισμένα που ξεπροβάλλουν αχνά από τις παιδικές αποθήκες, το σπίτι αυτό που δεν το έζησες αλλά που νιώθεις πως ξέρεις την κάθε σπιθαμή του, οπωσδήποτε επηρεασμένος από τη δράση των γονιδίων των δικών σου, αλλά προπαντός η ζεστασιά αυτωνών των σπουδαίων ανθρώπων, των συγχωριανών, σε βάζει σε περιπέτειες…
Έξω από κάποια σκόρπια ποιήματα, σκιρτήματα της νιότης, δεν είχες ποτέ αποτολμήσει να ασχοληθείς με το γραπτό λόγο και να, τώρα, από το πουθενά θέλεις να μάθει ο κόσμος αυτά που εσύ στερήθηκες και μ΄ αγάπη περισσή θέλεις να τα γνωρίζουν…”


Τίτλος: «Από την Κρώμνη του Πόντου στα Καπνοτόπια της Μακεδονίας»
Συγγραφέας: Παντελής Σ. Ωρολογάς
Εκδότης: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
Φιλελλήνων 14, 10557 Αθήνα, Τ 2103316036, info@infognomon.gr, www.infognomon.gr
Σελ.: 303
ISBN: 960836241-5
Κωδ.: 86979ΙΣ2
Τιμή: 18,00 ευρώ

6 σχόλια:

  1. "..ΤΩ ΓΑΘΕΤΑ ΔΕ ΤΗ ΚΡΩΜΙΤΙΔΟΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝ ΓΑΘΕΑΙΣ.Η ΔΕ ΚΡΩΜΙΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥΣ ΩΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΕΣΤΙ ,ΚΑΙ ΕΝ ΑΥΤΗ ΠΟΛΕΩΣ ΚΡΩΜΩΝ ΟΥ ΠΑΝΤΑΠΑΣΕ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΗΝ ΕΞΙΤΗΛΑ .." ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΚΑ {ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ?} ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο κόλπο η ανταλλαγή πληθυσμών. Ο Βενιζέλος πρέπει να το σκέφτηκε πολύ.
    Οι πόντιοι ήταν επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες γης, έμποροι. Έχασαν τα πάντα.

    Οι Τούρκοι που βρισκόταν στην Ελλάδα ήταν ανεδίκευτοι,αγρότες, και άεργοι.

    Τα 2,5 εκ πληθυσμός του πόντου, σήμερα θα ήταν 15 εκ .

    Από "εθνάρχες" σκίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ¨Εκθεση των ΗΠΑ για τρομοκρατία στην Ελλάδα
    06-08-2010 00:03:06
    Το αυτονόητο, δηλαδή σημαντική άνοδο του αριθμού περιστατικών τρομοκρατίας στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 καταγράφει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία το 2009 ενώ επισημαίνεται και η διόγκωση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Μέσα στη χρονιά, αναφέρει η έκθεση, σημειώθηκαν πάνω από 430 περιστατικά, κυρίως εμπρησμοί και εκρήξεις με στόχους επιχειρήσεις και μέλη των σωμάτων ασφαλείας, τα περισσότερα των τελευταίων 20 ετών. Επισημαίνει η έκθεση ότι πολλές από τις επιθέσεις γίνονται από αυτοαποκαλούμενους αναρχικούς κατά «ιμπεριαλιστικών στόχων», μεταξύ τους και πολλοί αμερικανικών συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aπειλούν "με το γάντι" το Wikileaks
    06-08-2010 00:17:15
    Αφήνοντας υπονοούμενα για δικαστικές διιώξεις, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε από το Wikileaks να παραδώσει και να διαγράψει τα δεκάδες χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν που διέρρευσαν, χωρίς να ξεκαθαρίζει σε τι βήματα θα προβεί εάν η ιστοσελίδα δεν συμμορφωθεί.
    Στην παρούσα φάση, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ζητά από την ιστοσελίδα «να κάνει το σωστό» και να διαγράψει κάθε ένα από τα έγγραφα που έχει αναρτήσει, όπως ανέφερε την Πέμπτη εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

    Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα επικρίνει τη δημοσίευση των περίφημων «Ημερολογίων Πολέμου του Αφγανιστάν», δεκάδων χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για τις επιχειρήσεις της ISAF, από το Wikileaks στο τέλος του Ιουλίου, υποστηρίζοντας πως έχει θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών που υπηρετούν στη χώρα.

    «Δημοσίευση επιπλέον εγγράφων μπορεί μόνο να επιδεινώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει» ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Φημολογείται ότι το Wikileaks ετοιμάζεται να δημοσιεύσει δεύτερο «κύμα» εγγράφων για το Αφγανιστάν --κάτι το οποίο η ιστοσελίδα δεν έχει σχολιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 4 εκατ. ευρώ "κοστούμι" από την εφορία για το restaurant-στέκι των πολιτικών και των "οπλάδων"
    05-08-2010 13:03:45
    Eπιχείρηση "φορολογική δικαιοσύνη" στη Μύκονο, όπου επιβλήθηκε συνολικά 4 εκατ. ευρώ πρόστιμο μαζί με τις προσαυξήσεις στο πιο γνωστό beach reastaurant της Μυκόνου, το κοσμοπολίτικο «Νάμμος» και άλλες επιχειρήσεις των ιδίων ιδιοκτητών, που δεν απασχολούν για πρώτη φορά τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά τον τακτικό φορολογικό έλεγχο των χρήσεων 2007 και 2008 και το πρόστιμο των 3,972 εκατ. ευρώ που επεβλήθη, το ΣΔΟΕ συνεχίζει τους ελέγχους του και για τη χρήση 2009, ενώ έχουν ανοίξει και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του συγκεκριμένου επιχειρηματία.

    Το μπαρ «Νάμμος», που βρίσκεται στην κοσμοπολίτικη παραλία Ψαρού, απασχόλησε για πρώτη φορά τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πέρυσι το καλοκαίρι, όταν σε συναυλία του γνωστού τραγουδιστή Αντ.Ρέμου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη, παρ΄ ότι τα έσοδα προσέγγιζαν με βάση τους θαμώνες και το κόστος εισόδου (150-250 ευρώ το άτομο) τα 500.000 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρετανικές σκέψεις για ακύρωση της προμήθειας του JSF και επιλογής του F/A-18 Super Hornet
    05-08-2010 13:17:51
    Άλλο ένα σοβαρό πλήγμα δέχθηκε το πρόγραμμα JSF με την πιθανή απόσυρση της Βρετανίας από αυτό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times του Λονδίνου (1η Ιουλίου 2010), η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο την ακύρωση της προμήθειας του υπό ανάπτυξη μαχητικού JSF και την αγορά του επίσης αμερικανικού F/A-18 Super Hornet της εταιρείας Boeing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.