24/8/10

Εθνική Φρουρά χωρίς πυξίδα

Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Η ανάλυση του θέματος της άμυνας της Κύπρου τις τελευταίες ημέρες από τις στήλες της «Σημερινής» προκάλεσε αίσθηση στο λαό και στον πολιτικό κόσμο.

Στο παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας η χώρα μας προσπαθεί να ορθώσει ανάστημα και την ίδια ώρα εγγενείς αδυναμίες τραυματίζουν την αυτοπεποίθηση του λαού στην αμυντική μας προσπάθεια. Μετά τα δημοσιεύματά μας, πρώην επιτελείς και ειδικοί σε θέματα άμυνας επικοινώνησαν μαζί μας και κατέθεσαν τις απόψεις τους. Σε άρθρο του, ο ειδικός σε θέματα Διεθνούς Ασφάλειας Νικόλας Στυλιανού, στη «Σημερινή», επισημαίνει εύστοχα ότι τα στρατιωτικά δεδομένα έχουν αλλάξει και επιβάλλεται η σύναψη στρατιωτικών συμμαχιών με ισχυρά κράτη που βρίσκονται σε αντίθεση με την επικυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή. «Είμαστε -λέγει- όμηροι της τουρκικής στρατιωτικής υπεροπλίας τόσο στο χώρο του Αιγαίου όσο και στην Κύπρο και αυτό αφαιρεί δυνατότητες από τη διαπραγμάτευση. Οι άνευ όρων υποχωρήσεις μας στις τουρκικές απειλές και απαιτήσεις μάς έφεραν σε στρατιωτικό αδιέξοδο. Προτείνει τέλος την ανασύσταση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος για αναστροφή της κατάστασης.

Τα κονδύλια

Την ίδια ώρα της διεύρυνσης της στρατιωτικής ανισορροπίας με τις δυνατότητες της Τουρκίας η Κύπρος περιορίζει τα αμυντικά της κονδύλια, στέλλοντας λανθασμένο μήνυμα ότι η άμυνα είναι ματαιοπονία. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, αποκάλυψε από ραδιοφώνου ότι ο Πρόεδρος δήλωσε στην Αθήνα ότι όσες φορές επιλέξαμε την ένοπλη δράση ζημιωθήκαμε και χάσαμε εθνικά εδάφη. Αυτό, επισημαίνει το στέλεχος του ΔΗΚΟ, είναι παραπλανητικό, γιατί η Ελλάδα απελευθερώθηκε με ποταμούς αίματος και με τις γενναίες νίκες του Ελληνικού Στρατού το 1912 και το 1940. Στην περίπτωση της Κύπρου χάθηκε μια μάχη του Ελληνισμού, γιατί δεν υπήρχε και τότε επαρκής αμυντική οργάνωση και προηγήθηκε προδοσία. Στο θέμα για το οποίο διατείνονται στελέχη του ΑΚΕΛ ότι δεν μπορούμε να αποδοθούμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ο Ζαχαρίας Κουλίας επισημαίνει ότι δεν λέμε κάτι τέτοιο, αλλά αμυντική οργάνωση αποτροπής της προέλασης του εισβολέα και ισχυροποίηση της θέσης της Ελληνικής Κυπριακής Πλευράς στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Άλλωστε, εξηγεί, η αμυντική προσπάθεια της Κύπρου δεν είναι ξεκομμένη από την ευρύτερη αμυντική προσπάθεια της Ελλάδας που, αν ίσχυε η μείωση των εξοπλισμών, έπρεπε να γίνει και από την Ελλάδα κι όχι να παραγγέλλονται νέα αεροσκάφη σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης. Η άμυνα, εξηγεί, δεν έχει σχέση με την οικονομική συγκυρία, αλλά με τον κίνδυνο που διατρέχει το έθνος και η Κύπρος.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας διερωτάται γιατί δεν έχουν παραληφθεί τα κανόνια από την Κίνα που παρήγγειλε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Τα διάφορα που λέχθηκαν, λέγει, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Δεν τα παρέλαβαν γιατί δεν πάλεψαν να τα παραλάβουν καταλήγει.

Δεν απαντά καθαρά το υπουργείο
Τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνει στη «Σ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, έχουν περιοριστεί σημαντικά τα κονδύλια εξοπλισμών. Η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, με σημειώματά της προς την εκτελεστική εξουσία και δη στο Υπουργείο Άμυνας, ζητούσε εξηγήσεις γι' αυτήν την πρακτική και ενίοτε λάμβανε συγκεχυμένες απαντήσεις. Η χώρα μας, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, θα έπρεπε εδώ και καιρό να υποβάλει αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PfP), για να αποκτήσει πρόσβαση στις διαβαθμισμένες πληροφορίες του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει ισόβαρα στο στρατιωτικό σχεδιασμό της Ε.Ε. Δεν το έπραξε, έχοντας το βλέμμα στις διεξαγόμενες συνομιλίες που αλληλοεπηρεάζονται από τη στρατιωτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο που εναρμονίζεται πλήρως με την ανάγκη για αμυντική αναβάθμιση της Κύπρου και της Ελλάδας, ώστε να μπορούν αξιόπιστα να διαχειριστούν τα εθνικά θέματα.

Μας παγιδεύουν στις συνομιλίες
Η πρόταση Φοίβου Κλόκκαρη για τη δημιουργία στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα προκαθορίζει τα άβατα του αμυντικού σχεδιαμού βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Οι αποφάσεις πολιτικής που επηρεάζουν την ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να τίθενται ξεκάρφωτες, αλλά να έχουν άμεση ζεύξη και συνάφεια. Διαφορετικά από τις διεξαγόμενες συνομιλίες μπορεί να προκύψουν πολύ εξαμβλωματικές καταστάσεις που να παγιδεύσουν τον κυπριακό Ελληνισμό και την Ελλάδα.

Οι προειδοποιήσεις Καρατζαφέρη
Αυτές ήταν οι πρόσφατες συστάσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη που προειδοποίησε τα κυπριακά κόμματα ότι στις συνομιλίες έγιναν πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση της Αθήνας την κρίσιμη ώρα. Το ΛΑΟΣ δεν αποδέχεται τη διάλυση των ενόπλων δυνάμεων μετά τη λύση. Θεωρεί ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε αδυναμία να καλύψει την Κύπρο όταν διαλύσει τον αμυντικό της ιστό και τη δυνατότητα ζεύξης της με την ελληνική άμυνα.

Φοβούνται να το συζητήσουν Αθήνα-Λευκωσία
Ανάλογες σκέψεις εκφράζονται και στα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας, αλλά δεν έχουν ακόμη μορφοποιηθεί, με δεδομένο ότι το θέμα ασφαλείας συνεζητήθη ως παρονυχίδα στις συνομιλίες. Δεν συνεζητήθη σε έκταση, αλλά η τουρκική πλευρά κρατά ως δική μας υποχώρηση τη δέσμευση για διάλυση της Ε.Φ. με την παράλληλη διάλυση των ανύπαρκτων τουρκοκυπριακών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό το κρίσιμο θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει το Εθνικό Συμβούλιο. Ο ΔΗΣΥ, με δήλωση του προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη, τοποθετείται υπέρ της διατήρησης μικρής δύναμης μετά τη λύση. Ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, εξήγησε ότι ένοπλες δυνάμεις μπορεί να διατηρηθούν με άλλο όνομα.


Η ΑΗΚ υπερχρεώνει την ΕΛΔΥΚ

Το θέμα, επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, δεν μπορεί να συγχέεται. Πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως και να δοθεί άλλο δόγμα και κατεύθυνση στην Ε.Φ., για να μπορέσει να αποκτήσει σταθερή πυξίδα.

Τόση είναι η έγνοια για τις ένοπλες δυνάμεις ώστε η ΕΛΔΥΚ υπερχρεώνεται από την ΑΗΚ και αναγκάζεται να περιορίσει ασκήσεις και κλήσεις αξιωματικών, για να μην έχει έξοδα, ενώ στο σύνταγμα υπάρχει ρητή υποχρέωση το Κυπριακό κράτος να καλύψει το σύνολο των αναγκών στρατωνισμού και ασκήσεών της. Σε αυτή την άμυνα πιστεύουν σήμερα; διερωτώνται στελέχη κομμάτων.


Ποιαν Εθνική Φρουρά θέλουν κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία;

Με τον Σάββα Ιακωβίδη
ΠΟΙΟΙ είναι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας κατά της Κύπρου; Πρώτον, η συνεχής υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απονομιμοποίησή της, επειδή η διεθνής προσωπικότητα και αναγνώρισή της είναι πανίσχυρο ανάχωμα στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Δεύτερον, η αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης, διά των εποίκων, και η σταδιακή Αλεξανδρεττοποίησή της. Τρίτον, η σχεδιασμένη διοχέτευση λαθρομεταναστών, κυρίως μουσουλμάνων, προς τις ελεύθερες περιοχές για σταδιακή επικράτηση του μουσουλμανικού στοιχείου. Τέταρτον, ο τελικός έλεγχος της Κύπρου, διά της κατοχής του Βορρά και του συνεταιρισμού στο Νότο. Πέμπτον, η διατήρηση ισχυρών κατοχικών δυνάμεων ώστε να λειτουργούν ως απειλή νέας προέλασης, ως φόβητρο και εκβιασμός των Ελλήνων της Κύπρου. Αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα ανέλυσαν ειδικοί και στρατιωτικοί, όπως ο αντιστράτηγος ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης, ακόμα και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων, Α. Αριστοτέλους.

Πώς απαντά η ελληνική πλευρά; Πρώτον, μετά την ατιμωτική μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 και την αχρήστευση του Αμυντικού Δόγματος, από την εποχή του Κληρίδη, άρχισε η υπονόμευση της Εθνικής Φρουράς. Δεύτερον, το τερατούργημα Ανάν λειτούργησε διαλυτικά στη συνοχή και στο φρόνημα μόνιμων στελεχών, κληρωτών και πολιτών. Τρίτον, τρεις κυβερνήσεις και κόμματα ενσυνείδητα αχρήστευσαν την άμυνα και ξεδόντιασαν τη Δύναμης, πρώτα με δραστική μείωση κονδυλίων και ύστερα με υποβολές ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με την Τουρκία. Τέταρτον, η θέση περί αποστρατιωτικοποίησης συγκρούεται ευθέως με την άλλη θέση περί ισχυρής Ε.Φ. όσο διαρκεί η τουρκική κατοχή. Πέμπτον, δεν είναι δυνατόν ο Αττίλας να είναι σταθερά πάνοπλος και σε επί 24ώρου βάσεως επιθετική διάταξη και η αριστερή κυβέρνηση να επιλέγει τον αφοπλισμό του τόπου. Ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ δεν πίστεψαν ποτέ σε μιαν αξιόμαχη και αξιόπιστα αποτρεπτική Ε.Φ. Πιστεύουν αφελέστατα ότι με προσωπικές… χημείες, με πολιτικές αλχημείες και γενναιόδωρες, μονομερείς παραχωρήσεις στους Τούρκους θα… εξημερώσουν το τουρκικό θηρίο.

Ας ακούσουμε τους ειδικούς. Ο αντιστράτηγος ε.α. Χαράλαμπος Λόττας λέγει ότι «δεν νοείται χώρα-μέλος της ΕΕ χωρίς τις δικές της ισχυρές και αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις». Για να προσθέσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αξιωματικών, ανδρών και γυναικών της Ε.Φ., την κρίσιμη ώρα, θα επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους. Ο αντιστράτηγος ε.α. Φ. Κλόκκαρης, λέγει ότι μια σοβαρή παράμετρος, που επηρεάζει αρνητικά το ανισοζύγιο δυνάμεων στην Κύπρο και το αξιόμαχο της Ε.Φ., είναι η απουσία θεσμοθέτησης από την Κυπριακή Δημοκρατία Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ). Εξάλλου, επειδή η Κύπρος, κατ΄ ανεκδιήγητη πεισματική άρνηση του προέδρου Χριστόφια, δεν ανήκει στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PfP) και δεν συμμετέχει στην ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ασφάλειά της. Η τραγωδία, λοιπόν, της Κύπρου ξεκινά από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της αριστερής κυβέρνησης Χριστόφια, που θεωρεί, προφανώς, ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει ή ότι ανήκουμε στην ΕΕ.

Ξεκάθαρα πράγματα, λοιπόν: Επειδή η αριστερή κυβέρνηση Χριστόφια κατάντησε πια αναξιόπιστη και στο μέγα θέμα της άμυνας, καλούνται όλοι να τοποθετηθούν: Τι Εθνική Φρουρά θέλουν; Θέλουν να έχουμε Ε.Φ. και άμυνα; Αν συμφωνούν ότι θέλουμε και Ε.Φ. και άμυνα, τότε να το πουν ευθέως και να σταματήσουν αυτές οι τραγικές αστειότητες, να περικόπτονται μέχρι και καύσιμα ή/και κονδύλια από τη Δύναμη, για να εξοικονομήσει το κράτος κάποια λεφτά, όταν σπαταλά αβέρτα σε πολλούς άλλους τομείς.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. Εγω ξερω οτι η κυπρος εχει χασει την μιση εκταση της απο την τουρκια.Παρολο αυτα εχει νομιμοποιησει τον βιαστη της διεξαγοντας συνομιλιες μαζι του.Εφτασε σε σημειο να διεξαγαγει δημοψηφισμα για το σχεδιο αναν ενω θα επρεπε να το απορρηψει αυτοματα χωρις δευτερη σκεψη.Ειναι η μοναδικη χωρα στην ευρωπη που εξελεξε κουμμουνιστικο κομμα για την διακυβερνηση της.Το κομμα αυτο εχει σαν αυτοσκοπο την απαξιωση της Ε.Φ.και εργαζεται πυρετοδως για να το πετυχει.Πιστευω οτι ουτε οι τουρκοι στρατηγοι δεν θα απαξιωναν τοσο την Ε.Φ.Σεολο αυτο το τοπιο η μητροπολιτικη ελλαδα εχει για καπετανιο την μορφη που λεγεται Γ Α Π!!!Αθανατε ελληνισμε δυστυχως ποως στρωνεις κοιμασαι!!!Καλη τυχη.Με εκτιμηση ΑΡΚΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασικός κανόνας για διαπραγματεύσεις είναι να βρίσκεται η χώρα σε θέση πολιτικής ισχύος ή στη χειρότερη των περιπτώσεων η πολιτική δύναμη σου να είναι σεβαστή.
    Η δύναμη ενός κράτους εξαρτάται από τα παρακάτω:
    1) Οικονομική δύναμη
    2) Γεωστρατηγική αξία
    3) Ένοπλες δυνάμεις(περιλαμβάνεται και η δράση των μυστικών υπηρεσιών)
    4) Συμμαχίες
    5) Συμφέροντα Μεγάλων δυνάμεων(όταν το κράτος ανήκει στη μικρή ή μεσαία κατηγορία κρατών)

    Όλα αυτά μαζί μας δίνουν την πολιτική δύναμη της χώρας.
    Μπορεί να γίνει μια πρόταση τα οπλικά συστήματα της ΕΦ και των τουρκοκυπριακών δυνάμεων να ενσωματοθούν σε έναν νέο ομόσπονδο Κυπριακό -ευρωπαϊκών προδιαγραφών- στρατό με ταυτόχρονη ολική απόσυρση Ελληνικού και Τουρκικού στρατού. Στη εκπαίδευση του νέου στρατού θα προσκληθούν στρατιωτικοί εκπαιδευτές από τις χώρες που θα κρίνει σκόπιμο η νέα ομόσπονδη κυβέρνηση διατηρώντας τις διπλωματικές ισορροπίες. Παραμονή συμβολικής δύναμης του ΟΗΕ μέχρι 100 ατόμων για κάποια χρόνια. Παράλληλα δεν θα γίνει καμία αναφορά σχετικά με τις Βρετανικές βάσεις και το νομικό τους καθεστώς για να μην πληγούν τα συμφέροντα των Βρετανών και του θείου Σαμ. Εναλλακτικά να γίνει μια σαφής αναφορά στην συνθήκη για τη διατήρηση των Βρετανικών βάσεων. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση που θα περιλαμβάνει αρνητική στάση στο θέμα των βάσεων θα είναι ενάντια στα Αγγλοσαξονικά συμφέροντα και είναι διπλωματικά καταδικασμένη είτε μας αρέσει είτε όχι. Στο μακρινό μέλλον οι γεωστρατηγικές συνθήκες ίσως επιτρέψουν την απομάκρυνση των Βρετανικών βάσεων από το έδαφος της ομόσπονδης Κυπριακής δημοκρατίας με διπλωματικό τρόπο αν και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
    Το θέμα των εποίκων είναι το δυσκολότερο θέμα και εκεί θα χρειαστούν λεπτοί χειρισμοί. Μια ρεαλιστική λύση θα ήταν η μερική(ολική δεν θα γίνει αποδεκτή) απομάκρυνση ενός σεβαστού ποσοστού τους με παροχή οικονομικών κινήτρων και υπεύθυνη δήλωση τους ότι δεν διεκδικούν τίποτα άλλο από το νέο ομόσπονδο Κυπριακό κράτος συμπεριλαμβανομένων -κυρίως- της υπηκοότητας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας που τους απέδωσε το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.
    Μια τέτοια Ελληνοκυπριακή πρόταση -πακέτο δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί ότι είναι αδιάλλακτη. Πρέπει ο Ελληνισμός να φροντίζει το "μπαλάκι" - "καυτή πατάτα" να το πετάει στην απέναντι πλευρά με διπλωματικό τρόπο...συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνέχεια...
    Σε κάθε περίπτωση στη παρούσα φάση η ενίσχυση των τεθωρακισμένων της Εθνικής φρουράς ήταν μια σοφή κίνηση και πρέπει να ακολουθήσει η ενίσχυση της με περίπου 40 - 60 αυτοκινούμενα πυροβόλα 155mm/52 cal. Η προμήθεια κάποιων συστημάτων πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων Τοr M2 είναι επίσης μια απαραίτητη προμήθεια μαζί με προμήθεια χαμηλού κόστους ψευδοραντάρ-παρεμβολέων (για αποπροσανατολισμό πυραύλων αντιραντάρ )και ειδικών δικτύων καλύψεως οπτικού ίχνους και μείωσης κατά το μέγιστο δυνατό του θερμικού ίχνους. Παράλληλα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το σώμα εφοδιασμού-μεταφορών και να διατηρηθεί το αξιόμαχο των επιθετικών της ελικοπτέρων. Ο εφοδιασμός σε περίπτωση πολέμου πρέπει να κινείται δυο φορές πιο γρήγορα από τις μονάδες ελιγμού. Πρέπει επίσης το σύστημα επιστράτευσης να βελτιωθεί όσο γίνεται με απώτερο σκοπό οι χρόνοι αντίδρασης- διεξαγωγής μερικής αντεπίθεσης να προλάβουν τους ενδεχόμενους σχεδιασμούς(μετά τις πρώτες αψιμαχίες) της απέναντι πλευράς για ολική συγχρονισμένη επίθεση σε όλους τους τομείς. Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίζονται. Ταπεινή μου άποψη είναι ότι οι Τούρκοι είναι ισλαμοφασίστες ανέκαθεν και δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Πρέπει πάντα να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δίνοντας όμως πάντα ευκαιρίες στην ειρήνη δια της διπλωματικής οδού.
    Η Εθνική φρουρά όχι μόνο πρέπει στη παρούσα φάση να διατηρηθεί αλλά πρέπει να της δώσουμε όραμα με ειρηνικό μεν αλλά επιθετικό πνεύμα. Πρέπει οι αξιωματικοί και οπλίτες να διακατέχονται από ηθικό και επιθετικό πνεύμα. Πρέπει επίσης να επικροτείται η ανάληψη πρωτοβουλιών στα όρια πάντα της πειθαρχίας που διακατέχει ένα στράτευμα. Ηθικό και χρόνος αντίδρασης σε μικροπροκλήσεις είναι βασικοί συντελεστές αποτροπής.
    Η ταπεινή μου ερασιτεχνική άποψη αν και το αντικείμενο σπουδών μου είναι εντελώς διαφορετικό από τα πολιτικοστρατιωτικά. Μπορώ όμως να εκφέρω άποψη ως Έλλην και αυτό κάνω δια του παρόντος δημοκρατικού blog που κάποιοι -κακά τα ψέματα- δεν το χωνεύουν. Αλλά είπαμε είμαστε ιστιοφόρο που στα αμπάρια κρύβουμε πυροβόλο! :)
    Ξύδι σε όσους τους καθόμαστε στο στομάχι ως blog, διαχειριστές και σχολιαστές.

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.