25/8/10

Οι Τούρκοι ανακαινίζουν και ιδιοποιούνται πολιτικά το κτίριο του «Κοινού των Λυκίων», στα Πάταρα της Λυκίας






RΗ Τουρκία, μια χώρα όπου η έννοια της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη βιάζονται επί δεκαετίες με τον πιο βάρβαρο τρόπο, προσπαθεί να ιδιοποιηθεί την κληρονομιά των Λυκίων και την αμύθητη κληρονομιά που άφησαν οι Έλληνες στην ανθρωπότητα. Την κληρονομιά της Δημοκρατίας και του σεβασμού στον πολίτη, έννοιες που βίασε με τον πιο στυγνό τρόπο η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η κατ' όνομα Τουρκική Δημοκρατία.
Όπως διαβάζουμε στον τουρκικό τύπο, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση απέκτησε την κυριότητα του κτιρίου που στέγαζε το Κοινόν των Λυκίων, στην πόλη Πάταρα της Λυκίας. Οι Τούρκοι καταβάλλουν μάλιστα συντονισμένες προσπάθειες να ολοκληρώσουν το έργο της αναστήλωσης, για να προσκαλέσουν στα εγκαίνια που θα γίνουν στις 23 Απριλίου του 2011 τους προέδρους των Κοινοβουλίων 160 χωρών. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να παρουσιάσουν το κτίριο του Κοινού των Λυκίων ως το μοναδικό κτίριο της αρχαίας Δημοκρατίας που είναι όρθιο και λειτουργικό, αποσκοπώντας στον προσπορισμό πολιτικών κερδών και τη διαφήμιση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι η 23η Απριλίου, που θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του αναστηλωμένου κτιρίου του Κοινού των Λυκίων, με την παρουσία προέδρων κοινοβουλίων 160 χωρών, όπως υπολογίσουν οι Τούρκοι, είναι η επίσημη «Ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Ημέρα της Νεολαίας» για την Τουρκία.
Οι Λυκιακές πόλεις την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο είχαν δημιουργήσει το Κοινόν των Λυκίων, έναν τρόπο οργάνωσης πόλεων-κρατών που είχε ήδη δοκιμαστεί και σε άλλες περιοχές του Ελληνισμού. Το Κοινόν των Λυκίων απάρτιζαν 23 πόλεις, με δικαίωμα ψήφου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, πολέμων και συμμαχιών. Το κοινό υπήρχε από τον 3ο αιώνα π.Χ. και διατηρήθηκε και στα ρωμαϊκά χρόνια. Το κτίριο που στέγαζε το Κοινόν των Λυκίων βρισκόταν στην πόλη Πάταρα, γενέτειρα του Αγίου Νικολάου.
Οι Λύκιοι ήταν αρχαίος ελληνικός λαός που έδωσε το όνομα του σε μια μεγάλη περιοχή της Μικράς Ασίας όπου και κατοικούσε, την Λυκία. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία οι Λύκιοι ήταν Κρήτες που μετανάστευσαν στην Μικρά Ασία. Η μυθολογία λέει ότι ο Σαρπηδόνας με τον Μίνωα φιλονίκησαν για το ποίος θα γίνει βασιλιάς, και επικράτησε ο Μίνωας διώχνοντας από την Κρήτη τον Σαρπηδόνα. Ο Σαρπηδόνας παίρνοντας μαζί του και αυτούς που τον υποστήριζαν πήγε στην Μικρά Ασία σε μια περιοχή που ονομαζόταν Μιλυάδα. Ο Σαρπηδόνας εγκαταστάθηκε εκεί μαζί με τον λαό του, οι ίδιοι οι Λύκιοι ονόμαζαν τον λαό τους Τερμίλαι μέχρι που ήρθε στην περιοχή ο Αθηναίος Λύκος, γιος του Πανδίονα και αδελφός του Αιγέα. Ο Λύκος πήρε τη εξουσία όταν πέθανε ο Σαρπηδόνας στον Τρωικό πόλεμο και από αυτόν ονομάστηκε Λυκία η χώρα και Λύκιοι ο λαός.
Άρθρο της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ

5 σχόλια:

  1. "και ΛΥΚΙΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΙΣΙΝ".Η ΛΕΞΙΣ ΤΟ "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ",ΚΑΙ ΛΥΚΙΑ ,ΛΥΚΕΙΟΝ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ,ΛΥΚΗ,ΚΑΙ "ΛΥΚΑΒΑΣ"[ΒΛ ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΣ].ΗΡΩΑΣ ΤΟΥΣ Ο ΠΑΝ ΔΑΡΟΣ...ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑΝ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥ...ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΗΓΑΝ,,,ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΕΥΓΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...ΓΕΜΙΣΕ Η ΑΜΕΡΙΚΗ,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ,,,ΚΑΙ ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ.Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ,Ο ΠΕΡΙΦΜΟΣ

    "ΔΩΔΕΚΑΔΕΛΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ"
    ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΝΟΜΕΘΕΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΩΘΕΙ.ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ,ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
    ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ,ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ ΣΕ ΔΩΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ,ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΚΑΔΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ....ΤΟ 67 Π.Χ.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ,ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟ 828Μ.Χ.ΒΙΒΛ [ΜΥΣΤΙΣ].Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ....ΑΡΚΑΣ Ο "ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΣΤΟ
    ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "ΑΡΚΑΔΙΑ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΕΝΝΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"
    Η Γορτυνα της κρητης
    Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ
    ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ,ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ
    ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΩΙΚΟ
    ΠΟΛΕΜΟ[ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΤΟ 1184 Π.Χ.ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΕΑ[γ 291-294] ΩΣ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ
    ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΡΜΕΝΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ,ΟΤΑΝ
    ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ
    ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ.
    "τα κυματα που φουσκωναν κιως και
    ως ορη μεγαλωναν,και τα καραβια
    εχωρισαν,μερος σιμα στην Κρητη.που
    κατοικουσαν οι Κυδωνες,στο ρευμα
    του Ιαρδανου,ενασ βραχος υψωνεται
    γλυστρος,στα σκοτεινα πελαγη,
    σ'ακρη της ΓΟΡΤΥΝΑΣ ,κι αυτοι προς
    την ΦΑΙΣΤΟ."ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ...ΓΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάθανε λοιπόν ότι .ηδιώμαστε,πλακώσανε και οι τούρκοι.Μετά τους σίπταρους,τους ματσεντόσκι,τους μπουκαρσκι..... δλδ τι περιμένατε ;;; να μας σεβαστούνε;;;;ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα και ... μάλλον δεν τους κάνουμε να μας φοβούνται.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να ηταν το μονο!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι αρχαίοι Λύκιοι δεν ήταν ελληνικό φύλλο. Η γλώσσα τους αποτελεί παρακλάδι της αρχαίας Λουβικής. Στα χεττιτικά κείμενα αναφέρονται ως Lukka.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.