24/8/10

Παγιδευμένοι από την γραφειοκρατία

της Ελίνας Γαληνού
Ο έλεγχος του δημοσίου χρέους και τόνωση της παραγωγικότητας, ήταν από τις πρώτες συστάσεις που έγιναν εκ μέρους των εκπροσώπων της ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαμε. Με τα νέα μέτρα όμως που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, έσπευσε αφ΄ενός να συμπιέσει εισοδηματικά τους εργαζόμενους και να δημιουργήσει ένα αντιαναπτυξιακό κλίμα στην αγορά, πλήν όμως ξέχασε κάτι άλλο πολύ σημαντικό....
Ενας βασικός ανασταλτικός παράγοντας της παραγωγικότητας στη χώρα μας, είναι η ανελέητη γραφειοκρατία. Εχει πολλές φορές επισημανθεί πόσο αρνητικά επηρεάζεται η επιχειρηματικότητα από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης, τις οποίες υποχρεώνεται να υφίσταται κάθε πολίτης ανεξαιρέτως και ακόμα περισσότερο, ένας υποψήφιος επιχειρηματίας. Οταν για παράδειγμα, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας που προσπαθεί να ανοίξει ένα κατάστημα ή μια μικρή επιχείρηση, αναγκάζεται να υποστεί μια γραφειοκρατική περιπέτεια που θα διαρκέσει τουλάχιστον έξη μήνες, ήδη ξεκινάει την επένδυσή του με ένα σοβαρό παθητικό και μια υπολογίσιμη οικονομική επιβάρυνση. Οι δαιδαλώδεις δομές του δημόσιου διοικητικού συστήματος στην χώρα μας, αυξάνουν την χρονοτριβή, το άγχος και τις δυσκολίες. Οταν η πορεία έκδοσης ενός πιστοποιητικού, περνάει από τουλάχιστον δέκα διαφορετικά πρόσωπα-δημοσίους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις-κλειδιά σε διάφορες υπηρεσίες, οι πιθανότητες να "κολλήσει" κάπου η υπόθεση, αυξάνονται. Και τότε, αρχίζουν τα πήγαινε-έλα, καθώς οι αναβολές συνεδρίασης κάποιων "κορυφαίων συμβουλίων" ή "ειδικών επιτροπών", είναι πολύ συχνό φαινόμενο στο δημόσιο. Ολη αυτή η ταλαιπωρία, η οποία ουκ ολίγες φορές έχει αποθαρρύνει την πραγματοποίηση κάποιας επένδυσης, εννοείται ότι αποβαίνει εις βάρος του ανοίγματος μιας επιχείρησης, καθώς και της απόσβεσης κεφαλαίου που έχει δαπανηθεί...
Αλλά και όταν η επιχείρηση ανοίξει, πάλι θα πρέπει να διαθέσει ο επιχειρηματίας, είτε μέρος του δικού του εργάσιμου χρόνου, είτε επιπλέον προσωπικό ώστε να διεκπεραιώνει τις τρέχουσες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις μιας επιχείρησης, πράγμα που είναι σαφώς αντιπαραγωγικό. Εχει όμως επισημανθεί τόσο από τους πολίτες, όσο και από τις διάφορες κυβερνήσεις, ότι πολλές από τις ισχύουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι εντελώς περιττές και χρονοβόρες, ενώ στο μόνο που έχουν ως τώρα συμβάλει, είναι στην σκανδαλώδη αύξηση των δημοσίων δαπανών, πράγμα που ήδη πλήρωσε πολύ ακριβά η Ελλάδα...Οταν άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό απασχολούν στο δημόσιο το ένα τρίτο του προσωπικού που απασχολούμε εμείς εδώ, είναι ευνόητος ο λόγος που υποφέρουμε και ζημιώνουμε από τη μάστιγα της γραφειοκρατίας.
Επομένως, οι "μεγάλες αλλαγές" μάλλον από εκεί θα έπρεπε να αρχίσουν, ώστε να βοηθηθεί η παραγωγικότητα και να αρχίσει κάπως να τονώνεται η καθηλωμένη μας οικονομία, η οποία με την βαρύτατη φορολογία και τις εισοδηματικές περικοπές, επιδεινώνεται. Πόσα χρόνια ακούμε από τους διάφορους πολιτικούς για την πρόθεσή τους " τα είκοσι πιστοποιητικά θα γίνουν ένα", αλλά η γραφειοκρατία όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται κιόλας.

2 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Βελτίωση του κρατικού μηχανισμού σημαίνει λιγότερο προσωπικό και επομενως λιγότερο πελατειακό κράτος. Σήμερα γίνονται απολύσεις (και διαφημίζονται αλλά δεν γίνοτναι)μεταταξεις χωρίς όμως την απαραίτητη αναδιάρθρωση ώστε να έχουμε όντως μεταρρύθμιση.
    Επίσης, έχω ξαναπεί, από τα ενδιαφέροντα της κυβέρνησης απουσιάζει η πορεία της γεωργίας μας, όπου υψηλή ποιότητα παραγωγής μεπαράλληλη προβολή στο εξωτερικό θα ήταν επίσης σοβαρή μεταρρύθμιση. Ομοίως στην παροχή υπηρεσιών. Αλλά το μόνο που μας νοιάζει είναι οιφόροι και η προπαγάνδα ότι όλα πάνε καλά ή θα πάνε καλά, θα βγούμε από τοαδιέξοδο κλπ ηχηρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικά έχουμε ανάγκη από παραγωγή προιόντων και αξιοποίηση δεξιοτεχνιών. Η νοοτροπία του "βολέματος" στο δημόσιο, άφησε ανεκμετάλλευτα πολλά πράγματα. Φτάσαμε να εισάγουμε τα μαναβικά μας από την Τουρκία, ενώ άλλοτε τα καλλιεργούσε και ο πιό φτωχός στο κηπάκι του.
    Εισάγοντας τα πάντα, κάνουμε τις άλλες χώρες πλουσιότερες. Ομως η κυβέρνηση, δεν αφουγκράζεται τίποτα απολύτως. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.