12/8/10

Εκτός αποστολής η Ε.Φ.

Του Γιάννη Ιωάννου
Σοκ και ποικίλους συνειρμούς για την εθνική ασφάλεια προκάλεσε χθεσινή ομολογία του Υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ότι στελέχη της Εθνικής Φρουράς συνεργάζονται με τον υπόκοσμο αλλά και το νέο περιστατικό κλοπής εμπρόσθιου τμήματος (κεφαλής) αντιαρματικού πυρομαχικού τύπου RPG, από αποθήκη στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς.

Άκρως αποκαλυπτικές για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Εθνική Φρουρά και τα γενεσιουργά αίτια είναι οι δηλώσεις πρώην ανώτερου στελέχους της Εθνικής Φρουράς. Διατηρώντας την ανωνυμία του, εκφράζει την άποψη ότι από την εποχή της υποβολής του σχεδίου Ανάν υποβαθμίστηκε τόσο πολύ το θέμα των προϋπολογισμών της άμυνας, «που πραγματικά σήμερα η Εθνική Φρουρά υπολειτουργεί». Πρόσθεσε, δε, πως σήμερα, «χωρίς να υπάρχει κονδύλι και εκσυγχρονισμός των μέσων, πολλές μονάδες είναι εκτός αποστολής, σε βαθμό που αν συμβεί μία κρίση, θα υποστούμε ό,τι και το 1974».

Αναλυτικότερα: Αναφερόμενος στα κρούσματα απειθαρχίας, εν αποστρατεία ανώτερο στέλεχος της Εθνικής Φρουράς είπε στη «Σ» ότι οι βασικές γενεσιουργές αιτίες είναι ότι από την εποχή της υποβολής του σχεδίου Ανάν υποβαθμίστηκε τόσο πολύ το θέμα των προϋπολογισμών της άμυνας, «που πραγματικά σήμερα υπολειτουργεί». Και πρόσθεσε: «Χωρίς να υπάρχει κονδύλι και εκσυγχρονισμός των μέσων, πολλές μονάδες είναι αυτήν τη στιγμή εκτός αποστολής. Σε βαθμό που αν συμβεί μία κρίση τώρα, θα υποστούμε ό,τι έγινε και το 1974.

Ας πάρουμε για παράδειγμα όλες τις μονάδες των αρμάτων "κάσκαβελ", που είναι εκτός αποστολής, καθώς τις έχουμε σε αποστολή αντεπιθέσεων κατά των τουρκικών αρμάτων και όχι, για παράδειγμα, σε αποστολές αναγνωρίσεως. Είναι δηλαδή σαν να καλούμε ένα ποδήλατο να αντιμετωπίσει ένα αυτοκίνητο. Άρα, λοιπόν, το γενικότερο πνεύμα της μείωσης των προϋπολογισμών είχε επιπτώσεις παντού, στον εξοπλισμό, στις εκπαιδεύσεις, στις προσλήψεις, όπου μειώνεται συνεχώς το μόνιμο προσωπικό από τις στρατιωτικές σχολές και δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμων στελεχών και σίγουρα δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι και να εκσυγχρονιστεί η Ε.Φ.».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως όταν «υποστηρίζει μία κυβέρνηση σε μία λύση του Κυπριακού την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του κράτους, αυτό αμέσως δίνει μία προοπτική μελλοντικής διάλυσης της Εθνικής Φρουράς», και διερωτήθηκε ποιο είναι τότε το όραμα και η προοπτική που έχουν τα μόνιμα στελέχη της Ε.Φ. «Δεν έχουν το κουράγιο αυτοί οι άνθρωποι, για παράδειγμα, να πάρουν ένα μεταπτυχιακό σε στρατιωτική σχολή και αυτό μετακινεί την κύρια προσπάθειά τους αλλού. Και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις πάνω σε όλο το προσωπικό σε θέματα ηθικού, εκπαίδευσης, εκσυγχρονισμού, πειθαρχίας. Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα αλλά και με δηλώσεις του τύπου "εμείς δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με διπλωματία", δημιουργείται ένα κλίμα χαλάρωσης, έλλειψης οράματος και με επιπρόσθετες τις άλλες εγγενείς αδυναμίες όπως το θέμα της φυγοστρατίας, που για χρόνια τώρα δεν αντιμετωπίζεται, δημιουργούν ένα κλίμα τέτοιο που φθάνει σε άσχημα επίπεδα».

Να προλάβουμε τα χειρότερα
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, ο πρώην στρατιωτικός είπε: «Κάνει ο Υπουργός τη σαφή τοποθέτηση ότι δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης η διαπίστωσή του περί επιόρκων, όπως είπε. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι είναι ξεκάθαρο το θέμα της ύπαρξης επιόρκων και απείθαρχων, ότι έχει διερευνηθεί πλήρως το θέμα. Επομένως οι επιλογές του είναι, ή να υποβάλει παραίτηση για λόγους ευθιξίας ή γι' αυτά που διαπίστωσε πέραν πάσης αμφιβολίας, όπως είπε, να λάβει αμέσως μέτρα για να φύγουν από το στράτευμα, πριν φθάσουμε σε καταστάσεις όπως σε χώρες όπου οι παράνομοι έχουν διεισδύσει παντού, στον κρατικό μηχανισμό, στις ένοπλες δυνάμεις. Ήδη έπρεπε να είχαν φύγει από το στράτευμα αυτοί οι άνθρωποι εφόσον έθεσε έτσι το ζήτημα ο Υπουργός».

Ελεύθεροι οι δύο επιλοχίες

Οι δύο επιλοχίες της Εθνικής Φρουράς, που τελούσαν υπό κράτηση σε σχέση με την υπόθεση κλοπής μεγάλης ποσότητας εκρηκτικής ύλης από το στρατόπεδο Παλώδιας, αφέθηκαν χθες ελεύθεροι χωρίς να κατηγορηθούν για οποιοδήποτε αδίκημα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε ότι «θα κληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι έρευνες και οι εξετάσεις, για να κατηγορηθούν γραπτώς», χωρίς να αναφέρει το συγκεκριμένο αδίκημα. Είπε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Αρχηγείο της Αστυνομίας και αφού ανασκοπήθηκε το ανακριτικό έργο που έχει διεκπεραιωθεί μέχρι σήμερα, το μαρτυρικό υλικό που έχει εξασφαλιστεί καθώς και το ανακριτικό έργο που υπολείπεται να διεκπεραιωθεί, «κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να παρουσιαστούν εκ νέου οι δύο ύποπτοι στο Δικαστήριο και να ζητηθεί η περαιτέρω κράτησή τους».

Για την πορεία των εξετάσεων της Αστυνομίας για την κλοπή των εκρηκτικών είπε ότι εν αναμονή των αποτελεσμάτων των επιστημονικών εξετάσεων, η Αστυνομία καταβάλλει προσπάθεια ώστε προφορική μαρτυρία και άλλες πληροφορίες που κατέχει, να μετατραπούν σε γραπτές καταθέσεις, ή να εξασφαλιστεί πρόσθετη μαρτυρία ή ενισχυτικό μαρτυρικό υλικό για εξιχνίαση της υπόθεσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε ακόμα ότι γίνονται έρευνες για την επίτευξη του διπλού στόχου εξιχνίασης της υπόθεσης και εντοπισμού και της υπόλοιπης κλαπείσας εκρηκτικής ύλης και ανέφερε πως οι έρευνες επεκτείνονται σε αρκετά σημεία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέγει η Αστυνομία δυνατό να έχει αφεθεί ποσότητα από την κλαπείσα εκρηκτική ύλη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο ανακριτής της υπόθεσης κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι σύμφωνα με πληροφορίες κάποια ποσότητα από την εκρηκτική ύλη περιήλθε στην κατοχή εγκληματικών στοιχείων και επανέλαβε ότι «αργά ή γρήγορα θα εντοπιστεί και η υπόλοιπη εκρηκτική ύλη και ενδεχομένως να οδηγηθούμε στην αποκάλυψη των ονομάτων των δραστών».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. .........Όπως ο Φ. Κλόκκαρης, αντιστράτηγος ε.α., υποστηρίζει, το μεγάλο και επικίνδυνο κενό στην Ε.Φ. είναι η απουσία συγκεκριμένης, αξιόπιστης, μακράς πνοής αμυντικής πολιτικής και των μέσων υλοποίησής της, που προϋποθέτουν επαρκή κονδύλια, εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων και συνεχή τόνωση του ηθικού του προσωπικού της Ε.Φ., των κληρωτών και των εφέδρων, ανεξάρτητα από την πορεία του Κυπριακού. Δεν κτίζεται σοβαρή άμυνα με μειωμένα κονδύλια, διάλυση μονάδων, αμφίσημα μηνύματα, εμμονή σε αποστρατιωτικοποίηση, άρνηση συμμετοχής στις αμυντικές δομές της ΕΕ, αριστερές εγκυστώσεις και ΑΚΕΛικές ψυχώσεις περί ΝΑΤΟ, κτλ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.