27/1/11

Το '89 του αραβικού κόσμου

Ντόμινο καθεστωτικών κλυδωνισμών σε πλήρη εξέλιξη
Ανεξάρτητα από την τελική κατάληξη της αναταραχής στην Αίγυπτο λίγες μέρες μετά την ανατροπή στην Τύνιδα και την έκρηξη λαϊκής οργής στο Αλγέρι και στο Αμάν, ένα είναι βέβαιο: Η καθεστωτική αμφισβήτηση στις αραβικές χώρες έχει πλέον δυναμική ντόμινο που παραπέμπει στην κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη στους τελευταίους μήνες του 1989.

Ένα παρόμοιο ντόμινο είχαν ονειρευτεί και οι Νεοσυντηρητικοί του Μπους υιού στις αρχές του 2003 όταν σχεδίαζαν την εισβολή στο Ιράκ: Η ανατροπή του Σαντάμ θα έφερνε τη δημοκρατία δυτικού τύπου στο σύνολο του αραβικού κόσμου. Μια προσέγγιση κατά τα ήμισυ σωστή και κατά το ήμισυ τραγικά εσφαλμένη, καθώς οι καθεστωτικές ανατροπές δεν εισάγονται και η υιοθέτηση του δυτικού δημοκρατικού μοντέλου δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε νομοτελειακή.
Το 1989, χώρες όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία, και η Τσεχοσλοβακία ήταν ξεχωριστές πραγματικότητες, με έναν κοινό παρονομαστή, τα καθεστώτα σοβιετικού τύπου, που οδήγησαν στην ανατροπή τύπου ντόμινο.
Σήμερα, χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Αλγερία είναι ακόμη πιο διαφορετικές πραγματικότητες, έχουν όμως και αυτές έναν κοινό καθεστωτικό παρονομαστή: Από το Αλγέρι, την Τύνιδα, το Κάιρο, τη Δαμασκό και το Αμάν, τα καθεστώτα με τη μια ή την άλλη μορφή είναι κληρονόμοι κοσμικών εκσυγχρονιστικών κινημάτων που υιοθέτησαν το δυτικό μοντέλο σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης, σύγκρουσης και χειραφέτησης με την αποικιακή στην αρχή και την ιμπεριαλιστική στη συνέχεια Δύση.
Ένα δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό είναι η μονοκομματική και βαθιά διεφθαρμένη δομή της εξουσίας: Οι ηρωικοί αγωνιστές του FLN στην Αλγερία, οι κληρονόμοι του ενδόξου Κινήματος των Ελευθέρων Αξιωματικών του 1952 στην Αίγυπτο και ο διάδοχός του Μπουργκίμπα στην Τυνησία έγιναν για τους συμπολίτες τους πολύ γρήγορα χειρότεροι εφιάλτες από τον γαλλικό αποικιακό στρατό και την αστυνομία του βασιλιά Φαρούκ.
Ίδια εικόνα παρακμής παρουσίασε πολύ γρήγορα και η παλαιστινιακή εξουσία στην Ραμάλα, με αποτέλεσμα στις πρώτες ελεύθερες και πολυκομματικές εκλογές να θριαμβεύσει η Χαμάς.
Τα ξεθωριασμένα ριζοσπαστικά και μετριοπαθή αραβικά καθεστώτα καταρρέουν όχι για να εισαγάγουν τη δημοκρατία δυτικού τύπου που ονειρευόταν η Κοντολίζα Ράις για τη Μέση Ανατολή, αλλά για να ζήσουν με τη μια ή την άλλη μορφή ισλαμικού πολιτικού ριζοσπαστισμού.
Πρόκειται για μια δυναμική στο πλαίσιο της οποίας τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί από ένα ήπιο πολιτικό Ισλάμ τύπου Ερντογάν, αν οι αδελφοί μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο μπορέσουν να εκσυγχρονισθούν σε συνθήκες κρίσης μέχρι σκοταδιστικά κινήματα κάθε λογής.
Ένα είναι βέβαιο: Το μοντέλο του δυτικού εκσυγχρονισμού για να αντιμετωπισθεί η αποικιακή και ιμπεριαλιστική Δύση, πρώτος διδάξας του οποίου δεν είναι άλλος από τον Αλβανό εκ Καβάλας Αντιβασιλέα της Οθωμανικής Αιγύπτου Μοχάμεντ Αλί, τελείωσε και κάθε αυταπάτη για μεταρρύθμιση και εξωραϊσμό του θα είναι χαμένο χρόνος.
Αυτό που θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη και περνά αυτή τη στιγμή σχετικά απαρατήρητο - με εξαίρεση τη Γαλλία που έχει ειδική εμπλοκή ως πρώην αποικιακή δύναμη στην Τυνησία, στο Μαρόκο και την Αλγερία- είναι η ανυπαρξία στρατηγικής άξιας του ονόματός της από την Ευρώπη απέναντι σε μια κρίση στην άλλη ακτή της Μεσογείου, μια περιοχή που διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της Γηραιάς Ηπείρου.

Στο πολιτικό Ισλάμ η σκυτάλη
Τα ξεθωριασμένα ριζοσπαστικά και μετριοπαθή αραβικά καθεστώτα καταρρέουν όχι για να εισαγάγουν τη δημοκρατία δυτικού τύπου που ονειρευόταν η Κοντολίζα Ράις για τη Μέση Ανατολή, αλλά για να ζήσουν με τη μία ή την άλλη μορφή ισλαμικού πολιτικού ριζοσπαστισμού.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

6 σχόλια:

  1. Οποιος επιθυμει να πλησιασει ερμηνευτικα αυτο το ντομινο στην Βορεια Αφρικη θα πρεπει πρωτα να μελετησει τους σκοπους,το προγραμμα
    και την κοσμοθεωρια της Μουσουλμανικης Αδελφοτητας που ακριβως σε αυτες τις περιοχες δραστηριοποιειται.Και κυριως ποιοι
    μπορει να την ελεγχουν και με ποιο
    προσανατολισμο.Μεγαλο θεμα και πολυπλοκο αλλιως να "βγαινεις" και αλλος να εισαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αν θα ειναι "φανατικα" ισλαμικα ή οχι εχει μικρο ενδιαφερον (για εμας και μεγάλο γι αυτούς) ενω απολυτως κρισιμο ειναι αν θα ακολουθήσουν "εθνικιστικη" ή παγκοσμιοποιημένη πολιτικη. Ποιος κινει τα νηματα των εξεγερσεων, ποιος θα επωφεληθει, ειναι το ερώτημα. Τα αντιστοιχα γινονται στα Βαλκανια. Κάποιοι καταλαμβανουν νεες θέσεις, αναζητουν νεους αφθαρτους,πιο αποτελεσματικούς συμμαχους/υπηρετες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και το "ισλαμικό τόξο" προχωράει. Οι μαχητές του "ιερού πολέμου" έχουν πάρει θέσεις και εμείς τους περιμένουμε σαν αμνοί επί σφαγήν. Καλά να πάθουμε ,καλά θα πάθουμε.Τις λούγκρες που μας ξεπούλησαν ,εμείς-εσείς τις ψηφίσαμε....Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από παλιά θυμάμαι που οι αγρότες γονείς, και όχι μόνον, λέγαν στα παιδιά τους κοίτα να σπουδάσεις για να μη τραβάς αυτά που τραβήξαμε κι εμείς!

    Με λίγα λόγια η γνώση μαζί με την αυτοπεποίθηση, επιφέρει και επιβάλει, και σεβασμό στις απαιτήσεις περί ΔΙΚΑΙΟΥ και ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ.

    Με την κατάρρευση της κάθε καθεστωτικής φοβίας και την αντίληψη περί του αναντικατάστατου, οι μόνοι που περιορίζονται και χάνουν είναι οι εκμεταλλευτές τις φοβίας του καταπιεσμένου.

    Με λίγα λόγια θα περιοριστή ακόμη περισσότερο η ασυδοσία των ιδιωτικών χρηματοοικονομικών συμφερόντων που στο όνομα της ανασφάλειας τους, προϊδεάζωμενοι χρόνια τώρα το τι μέλη γενέσθαι την ώρα τις κρίσης τους, μετέφεραν τα εγκλήματα των κατά της ανθρωπότητας, με τα σπερματοζωάρια τους από γενιά σε γενιά, για κριθούν οι απόγονοι τις ύπαρξής τους ως να ήταν οι ίδιοι εν διαδοχή και εν ζωή, για να δώσουν αναδρομικά λόγω για τα εγκλήματά τους.

    Γιαυτό κι ο Αλέξανδρος δεν χαλούσε την ιεραρχία της εξουσίας στα μέρη που κατακτούσε, απεναντίας έχτιζε και κέντρα πολιτισμού!

    Πόσα θέατρα έχτισαν οι Κίσινγκερ Ράμσφελτ Φρίνμαν κι όλο το σκυλολόι του δόγματος του Σικάγου

    http://vimeo.com/17571031

    σε Παλαιστίνη Αφρική κι Ασία?

    Και επειδή η μνήμη πολλών, είναι τόσης διάρκειας όσο και ενός κλινικά νεκρού, σίγουρα όμως κάποιος θα θυμάται ότι πριν σχεδόν 15 χρόνια όταν ο ΟΠΕΚ θα αποφάσιζε για την παραγωγή του πετρελαίου, η Ρωσία δήλωσε ότι δεν έχει περιθώρια να την μειώσει γιατί έχει χρέη να ξεπληρώση, και σε ερώτηση του διαπραγματευτή της Σαουδικής Αραβίας τι στάση θα κρατήσουν, αυτός απάντησε ότι θα πάω μια βόλτα στη Μόσχα κι ελπίζει να τους μεταπείσει, όπερ κι η Ρωσία ξεπλήρωσε το χρέος της κι ο χοντροκολόφκι στην ψιρού!

    Να γιατί οι τσιστολίνες της πολιτικής σ΄ ΗΠΑ Ισραήλ Κύπρο κι Ελλάδα πνέουν τα οπίσθια και ξεκολοπαρτουζιάζονται για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο.

    http://vimeo.com/17571031

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. //...Να γιατί οι τσιστολίνες της πολιτικής σ΄ ΗΠΑ Ισραήλ Κύπρο κι Ελλάδα πνέουν τα οπίσθια και ξεκολοπαρτουζιάζονται για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο...//
    -----------------
    Δικαιοπολης, πού το σκέφτηκες αυτό το ...ποιητικό ρε φίλε;
    Έγραψες !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΦΗΣΤΕ τις αναλυσεις ολα εχουν δρομολογηθει .... τα λεγε και ο αχμαντινετζαντ στον ΟΗΕ τους στο κολπο ολοι για το ΜΕ ποιον θα κυβερνησει... ολα ενα καλα σχεδιασμενο παιχνιδακι...αυτοι και οι αλλη περα απο τον ατλαντικο ολοι πακετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.