13/1/11

«Έπεσε» η κυβέρνηση του Λιβάνου

Η παραίτηση του υπουργού Αντνάν Σαγιέντ του Λιβάνου ήταν αυτή που ουσιαστικά έδωσε τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση του Σαάντ αλ Χαρίρι, ύστερα από την μαζική αποχώρηση 10 υπουργών από το κίνημα της Χεζμπολάχ και συμμάχων τους.Οι 10 ζήτησαν από τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Σουλεϊμάν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.


Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείτο από 30 μέλη. Η Χεζμπολάχ χρειαζόταν την υποστήριξη άνω του 1/3 των υπουργών για να ρίξει την κυβέρνηση. Γι'αυτό και η αποχώρησε του Σαγιέντ θεωρήθηκε καθοριστική.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου κατέρρεε ενώ ο Χαρίρι συναντιόταν στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Αμέσως μόλις ενημερώθηκε άλλαξε τα σχέδιά του και προετοιμάστηκε για την εσπευμένη επιστροφή του στη Βηρυτό, μέσω Παρισιού, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τη γαλλική ηγεσία.

Σε εξέλιξη είναι στο Λίβανο η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ Χαρίρι, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού. Μάλιστα εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση των υπουργών της Χεζμπολά να παραιτηθούν έπαιξε το γεγονός ότι αναμένεται να ληφθούν καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος μελών του σιϊτικού κινήματος.

«Αυτή η κυβέρνηση είχε καταστεί βάρος για τους Λιβανέζους, ήταν ανίκανη να κάνει τη δουλειά της», επισήμανε ο υπουργός Ενέργειας Τζιμπράν Μπασίλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε τις παραιτήσεις. «Δίνουμε την ευκαιρία να αναλάβει μια νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Συρία, είχε αποκηρύξει το δικαστήριο συνδέοντάς το με το Ισραήλ και είχε ζητήσει από τον Χαρίρι να απορρίψει τις όποιες αποφάσεις του. Όμως ο Χαρίρι δεν συμφώνησε. http://www.tanea.gr/

3 σχόλια:

  1. Παρα τις εξαγγελιες της Αμερικης περι αποχωρησης απο Ιρακ μεσα στο 2011 αυτο δεν προκειται να γινει γιατι το Ιραν καραδοκει να επεμβει στο Ιρακ και να σταματησει τις διαδικασιες για ενα ανεξαρτητο Κουρδισταν.Η μονη λυση πριν την αμερικανικη αποχωρηση απο Ιρακ ειναι να εχει παρει επισημη υποσταση το κρατος του Τοπικου Κουρδισταν.Αυτο θα προσφερει την αντιστοιχη ασφαλεια και σε αλλες περιοχες οπως της Σαουδικης Αραβιας που αγωνια για τις εξεληξεις στην περιοχη και θα βαλει
    και σε ελεγχο και την Συρια που καραδοκει για την αποχωρηση τωνΑμερικανων για να κανει το δικο της παιχνιδι στην περιοχη που την διεκδικει σχεδον ολη.Παντως φαινεται ,εκτος απροοπτου ,το Ιραν να πλησιαζει σιγα σιγα την Αμερικη
    και τα πραγματα φαινονται να αλληλοαναιρουνται γιατι πολλα αντιθετα φαινονται με την πρωτη ματια να συμβαινουν αλλα δεν ειναι ετσι.Πολλα ταυτοχρονα και¨"αντιθετα" μεταξυ τους φαινονται να συμβαινουν αλλα στην πραγματικοτητα ειναι παραλληλα σχεδια με κοινο παρονομαστη και οποιο τους καθησει στο τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. //...Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ! 4:47 μ.μ.//
    --------------
    Έχεις κάποια ένδειξη ότι οι κυβερνήσεις μας θα το τολμήσουν;
    Διότι από τους Τούρκους μη το περιμένεις όσο ξέρουν ότι εμείς είμαστε ενωμένοι...

    Αυτό που κάνουν είναι "πόλεμος" φθοράς με απειλές και ψευτοτσαμπουκάδες (δεν τολμούν παραπέρα), ώστε να μας αφαιμάξουν οικονομικά με τους εξοπλισμούς που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε...

    Στην αφαίμαξη βέβαια συμβάλλουν και οι νεότουρκοι -με τα ελληνικά ονόματα- εντός Ελλάδας !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.