13/1/11

Χρυσοχοΐδης - ΕΥΠ Τέσσερα σκάνδαλα και μία δήλωση

Τέσσερα σκάνδαλα της τριετίας 2006-2009 στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κρύβονται πίσω από τα απαξιωτικά σχόλια του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, όπως καταγράφονται σε έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα το οποίο αποκαλύφθηκε στον ιστότοπο WikiLeaks. Οταν τον Οκτώβριο του 2009 ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μαζί με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ κ. Κωνσταντίνο Μπίκα και τους δύο υποδιοικητές κκ. Φώτη Παπαγεωργίου και Χρύσανθο Τσαντρίζο, επικεντρώθηκε στη δραστηριότητα αξιωματικών της Α' Διεύθυνσης Κατασκοπείας αλλά και συνδικαλιστών της ΕΥΠ για τους οποίους διατυπώνονταν υπόνοιες ότι εμπλέκονται σε παράτυπες ή παράνομες ενέργειες.Τα τέσσερα «σκάνδαλα» στην ΕΥΠ που απασχόλησαν τον κ. Χρυσοχοΐδη και τους συνεργάτες του ήταν τα εξής:

1. Δίωξη για κατασκοπεία
Στις 24 Ιουνίου 2010 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δ. Πιέρρος άσκησε ποινική δίωξη εναντίον στελέχους της Α' Διεύθυνσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ. Σύμφωνα με τη δίωξη, το στέλεχος αυτό κατείχε παρατύπως περισσότερα από 5.000 απόρρητα έγγραφα «με σκοπό να τα παραδώσει σε ξένους αξιωματούχους», όπως μνημονεύεται στο σχετικό δικαστικό έγγραφο. Τα απόρρητα στοιχεία βρέθηκαν σε φωριαμό του γραφείου του κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου τον Μάιο του 2010. Το στέλεχος που τέθηκε σε αργία ανέφερε ότι ο ίδιος είχε συντάξει τα περισσότερα από τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του και αρνήθηκε ότι είχε σκοπό να προχωρήσει σε παράνομη ενέργεια.
2. Των «πρακτόρων η σχολή»
Την ίδια περίοδο αποκαλύφθηκε ότι στελέχη της ΕΥΠ με τη συνεργασία ιδιωτών δημιούργησαν... κολέγιο στην οδό Ακαδημίας για να δίνουν πτυχία σε πράκτορες! Στο συγκεκριμένο «κολέγιο» υπήρχε σχέδιο εικονικής εγγραφής υπαλλήλων της ΕΥΠ για να λαμβάνουν πιστοποιητικά σπουδών από εκπαιδευτικά ιδρύματα του Λονδίνου προκειμένου να παίρνουν παράνομα προαγωγές και μεγαλύτερο μισθό. Η ίδια ομάδα, μαζί με τους ίδιους ιδιώτες, επιχείρησε να αγοράσει εταιρεία πληροφορικής στην οδό Αχαρνών και προχωρούσε σε σειρά άλλων επιχειρηματικών ενεργειών που δεν είχαν καμία σχέση με τη λειτουργία και τους στόχους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Επίσης, φέρονταν να είχαν επαφές με εκπροσώπους άλλων εταιρειών για την τοποθέτηση πρακτόρων σε υπηρεσίες ασφαλείας. Δικαστική έρευνα για αυτή την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, στελέχη της υπηρεσίας αλλά και ο πρώην διοικητής της κ. Ιωάννης Κοραντής σε επιστολή τους ανέφεραν ότι «πίσω από αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις πρακτόρων και ιδιωτών υπήρχε σχέδιο ανάπτυξης δικτύου κατασκοπείας σε γειτονικές χώρες με προκάλυμμα τις συγκεκριμένες εταιρείες».
3. Παράνομες υποκλοπές
Η νέα τότε διοίκηση της ΕΥΠ πληροφορήθηκε ότι κύκλωμα εντός της υπηρεσίας προσέγγιζε επιχειρηματίες κατά την περίοδο 2004-2006 προσφέροντάς τους, με το αζημίωτο, υποκλοπές μέσω της ειδικής συσκευής-βαλίτσας που διαθέτουν οι μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «βαλιτσάκι της ΕΥΠ» υπενοικιάστηκε σε γνωστούς επιχειρηματίες για την παρακολούθηση αντιπάλων τους, ενώ έχουν ανακύψει ενδείξεις για παρακολούθηση και δημοσιογράφων.
4. Δορυφορικός έλεγχος των συνόρων
Πρόκειται για την προσπάθεια εγκατάστασης και λειτουργίας από την ΕΥΠ ειδικού συστήματος ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας «Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών». Η προσπάθεια απόκτησης του συστήματος άρχισε το 2005. Θα είχε κόστος 1,6 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτούνταν περίπου σε ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, θα υπήρχε η δυνατότητα ανάρτησης στο Διαδίκτυο πληροφοριών που θα εξυπηρετούσαν τους πολίτες που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, όπως η ύπαρξη κίνησης στα τελωνεία, οι καιρικές συνθήκες κτλ. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση τότε υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΥΠ προς «Το Βήμα», «στόχος ήταν μέσω αυτού του δορυφορικού συστήματος να έχουμε καλύτερο έλεγχο των συνόρων αλλά και εποπτεία σε κρίσιμες ζώνες εντός και εκτός Ελλάδος. Δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες γιατί πρόκειται για εθνικό ζήτημα».
Τον διαγωνισμό για την προμήθεια του συστήματος κέρδισε ελληνική εταιρεία που συνεργαζόταν με ρωσική εταιρεία εκμετάλλευσης δορυφορικών προϊόντων. Σύμφωνα όμως με το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, υπήρξε σειρά παρατυπιών στον διαγωνισμό και αυτός φέρεται να ήταν ο λόγος που η νέα διοίκηση της ΕΥΠ το 2009 ζήτησε την απένταξη του έργου από τα χρηματοδοτούμενα με κοινοτικά κονδύλια προγράμματα. Από την άλλη πλευρά, υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της ΕΥΠ την περίοδο 2006-2009 υποστήριξαν ότι «η απένταξη του προγράμματος έγινε έπειτα από πίεση αμερικανών παραγόντων που δεν επιθυμούσαν τη χρήση από την ΕΥΠ ρωσικών δορυφορικών προϊόντων».

8 σχόλια:

  1. "υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της ΕΥΠ την περίοδο 2006-2009 υποστήριξαν ότι «η απένταξη του προγράμματος έγινε έπειτα από πίεση αμερικανών παραγόντων που δεν επιθυμούσαν τη χρήση από την ΕΥΠ ρωσικών δορυφορικών προϊόντων»."

    Eπειδή είναι εύκολο να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, ας συγκεκριμενοποιήσουμε λίγο τη διαδικασία για να μην λέμε θεωρίες:

    Kατόπιν της διαγωνιστικής διαδικασίας και της ανάθεσης σε συγκεκριμένο ανάδοχο, δημιουργείται μια επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής για να εξασφαλίσει ότι θα υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα εκ της συμβάσεως.

    Δυστυχώς, σε όλο το δημόσιο, η λογική είναι "κάντε το, φέρτε το, και εμείς θα διαπιστώσουμε στο τέλος αν το κάνατε καλά" και όχι η επιστημονική λογική της διαχείρισης έργων που εστιάζεται στην εξασφάλιση της δημιουργίας του επιθυμητού αποτελέσματος αντί της αμιγώς ελεγκτικής προσέγγισης.

    Πρακτικά λοιπόν, όποιος προμηθευτής βλέπει ότι θα έχει και άλλη δουλειά, είναι συνήθως πάνω κάτω συνεπής. Όποιος βλέπει ότι δεν έχει μέλλον, ψάχνει τρόπους για να μην παραδώσει, για να πει "χρειάζεται μια προέκταση" και χίλια δύο άλλα - για να μην πω κάτι πιο συγκεκριμένο και πονηρό.

    Το τελικό συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι δεν υπήρχε (και δεν υπάρχει) τεχνογνωσία διαχείρισης έργων στην ΕΥΠ. Ας μην ψάχνουμε για φανταστικούς εχθρούς όποτε βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Λύσεις υπάρχουν και είναι συγκεκριμένες: δεν είναι ο Δον Κιχώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με τη δίωξη, το στέλεχος αυτό κατείχε παρατύπως περισσότερα από 5.000 απόρρητα έγγραφα «με σκοπό να τα παραδώσει σε ξένους αξιωματούχους», όπως μνημονεύεται στο σχετικό δικαστικό έγγραφο.

    Θα ήθελα πολύ να γνωρίζω πως θα αντιδρούσε η Αγγλική Military Intelligence 6 (MI6) και οι άλλες μυστικές της υπηρεσίες "πληροφοριών", αν συνέβαινε παρόμοιο περιστατικό στους κόλπους των .....!

    Θα έθετε τον υπεύθυνο υπάλληλο σε αργία και θα του ασκούσε δίωξη ο αρμόδιος εισαγγελέας ..... ;;;


    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που γίνεται με τις διαρροές που αφορύν στην κατάσταση που επικρατείσ την ΕΥΠ, είναι και παράλογο και εθνικά επιζήμιο.
    Αν υπάρχουν προβλήματα στην ΕΥΠ, οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες να τα λύσουν.
    Δεν μας λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης ποιους εθνικούς στόχους εξυπηρετούσε η ενημέρωση επί τέτοιων θεμάτων του πρέσβη των ΗΠΑ.
    Και αν ήταν γνωστά από δημόσιες δηλώσεις γιατί τα επανέλαβε και γιατί τα συμπεριέλαβε σε απόρρητη έκθεσή του ο κύριος πρέσβης;
    Υπάρχει απάντηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα και 1% να είναι αλήθεια από αυτό που γράφει ο Κοραντής σε επιστολή του ότι "πίσω
    από αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις πρακτόρων και ιδιωτών υπήρχε σχέδιο ανάπτυξης δικτύου
    κατασκοπείας σε γειτονικές χώρες με προκάλυμμα τις συγκεκριμένες εταιρείες" και κάποιοι το αποκάλυψαν, θέλουν στρατιωτικό
    περίπατο, πακέτο με αυτό που προηγείται του περιπάτου.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα γιατί ασχολούνται όλοι με τις διαρροές του WikiLeaks; Κατ'αρχήν τα μισά αν όχι περισσότερα από αυτά που λένε στα τηλεγραφήματα τους οι πρέσβεις και παραπρέσβεις είναι μπούρδες. Έχει φανεί ξανά και ξανά πως οι αναλύσεις και οι εκθέσεις των περιβόητων CIA κλπ ήταν μακρά νυχτωμένες.
    Έπειτα μέχρι στιγμής το μόνο που κάνουν οι διαρροές είναι να διχάζουν στο εσωτερικό τους τις άλλες χώρες δηλ υλοποιούν το διαίρει και βασίλευε που τόσο εξυπηρετεί την όποια αυτοκρατορία (τις ΗΠΑ εν προκειμένω)
    Τέλος η ΕΥΠ είναι για τα μπάζα όπως και όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας πράγμα που φαίνεται και από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Στη Θράκη οι τούρκοι κάνουν ό,τι γουστάρουν, οι τρομοκρατικές οργανώσεις ξεπηδούν σαν μανιτάρια, λαθρομετανάστες ξεσηκώνονται συντονισμένα και κάνουν επεισόδια, οι τηλεπικοινωνίες της κυβέρνησης -και όχι μόνο- παρακολουθούνται κλπ κλπ δηλ που είναι η ΕΥΠ σε όλα αυτά; Και ρωτάτε γιατί τα λέει στον αμερικάνο πρέσβη; Εδώ τα έλεγε ο άνθρωπος στα ελληνικά ΜΜΕ σε συνεντεύξεις, ο πρέσβης σας πείραξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σάββα αυτή είναι η ΕΥΠ που και εσύ εκθείαζες.
    Και το θέμα είναι γιατί τα έλεγε η υπουργάρα μας ή γιατί δεν εκαναν τίποτε όλοι γι' αυτό;
    Από όταν έδιωξαν τους στρατιωτικούς από εκεί το διάλυσαν.
    Αυτή είναι η αλήθεια.Ηταν κοινό μυστικό.
    Αρέσει ή όχι.
    Οι καραβανάδες κουτσά στραβά κάτι έκαναν.
    Εσύ μόνο δεν το γνώριζες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 13 Ιανουαρίου 2011 7:46 μ.μ.
    τα της ΕΥΠ δεν είναι για το διαδίκτυο.
    Εγώ έλεγα αυτά που έπρεπε να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοί πολύξεροι και παντογνώστες έλληνες. Μιας και κρίνετε τους πάντες θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζετε τα κάτωθι
    1.Οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι η καρδιά του κράτους!
    2. Πλην της Ελλάδας όλα τα υπόλοιπα έχουν εσωτερικού και εξωτερικού βλέπε Αγγλία MI5 - MI6.
    3.ο Στρατός είναι εκ φύσεως αμυντικού δόγματος αρα άκρως αντίθετως με τον κλάδο πληροφοριών που έιναι η ΕΠΙΘΕΣΗ. Συνήθως τα κράτη έχουν υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών βλέπε Αμερική DIA.
    4.Η αστυνομία επίσης δεν έπρεπε ούτε απέξω να περνάει από την ΕΥΠ όχι να έχουν αποσπάσεις εκεί.Μετά μετατίθενται σε καλές υπηρεσίες της Αστυνομίας για ρουσφέτια Διοικητών και καίνε τις πηγές...
    5.Στην ψωροκώσταινα με τις αλλαγές υπουργών κατα συμφέρον κράτους και χωρίς ενιαίο δόγμα εξωτερικής πολιτικής δεν θα λειυουργήσει ποτέ τίποτα.Πόσο μάλλον προσλήψεις με απόφαση Υπουργού κι όχι βάση ικανοτήτων,,,όλοι οι άχρηστοι δουλεύουν στις πληροφορίες.
    Με λίγα λόγια μην περιμένετε πολλά και μην συγκρίνετε εμάς με τις υπηρεσίες του εξωτερικού.Τους απόλυτους επαγγελματίες συλλογής πληροφοριών αξιοποιήσιμων ακόμα και μετά από 50 χρόνια...Κρίμα σ αυτούς που "δούλεψαν" και σ αυτούς που (μας) δουλεύουν.Τ ακόκκαλα του Νάτσινα θα τρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.