12/1/11

Το Κυπριακό «όμηρος» του αερίου

του Γ. Δελαστίκ
Εξελίξεις στρατηγικής σημασίας κυοφορούνται γύρω από τη διεθνή θέση της Κύπρου μετά την ανακάλυψη αξιόλογων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που καθόρισε το Ισραήλ για τον εαυτό του, ερχόμενο σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, αλλά ερήμην του Λιβάνου, που απορρίπτει ήδη τη συμφωνία αυτή.

Εν πρώτοις η συμπαράταξη της Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ στο θέμα αυτό αντικειμενικά φέρνει την Κύπρο αντιμέτωπη με όλα τα αραβικά κράτη, κάτι που ευνοεί την Τουρκία, η οποία έχει ήδη αποκαταστήσει άριστες σχέσεις με τους Αραβες λόγω της εξαιρετικά γενναίας στάσης του Ερντογάν στο Παλαιστινιακό, που δικαίως τον έχει καταστήσει ήρωα του αραβικού κόσμου.
Η διεύρυνση του τουρκοαραβικού μετώπου που ήδη σφυρηλατείται διευκολύνει την Αγκυρα να επιδιώξει και να πετύχει αναγνωρίσεις του κατοχικού καθεστώτος του «Αττίλα» στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, αν και όταν η τουρκική ηγεσία κρίνει ότι τη συμφέρει μια τέτοια κίνηση, από πολλά αραβικά και μουσουλμανικά καθεστώτα.
Μέχρι τώρα οι Αραβες ήταν απόλυτα αντίθετοι σε μια τέτοια αναγνώριση, λογικό όμως είναι να αλλάξει πλέον η στάση τους εξαιτίας της ενεργειακής συμμαχίας Κύπρου - Ισραήλ. Αυτή είναι μια σοβαρή προφανώς αρνητική και ανεπιθύμητη εξέλιξη.
Από την άλλη πλευρά, το σημαντικότερο είναι πως αν όντως αποδειχθούν μεγάλα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου σε βαθμό που να μπορούν να γίνουν εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη, τότε θα λάβει χώρα μια στρατηγικής σημασίας αλλαγή για το Κυπριακό: θα αλλάξει ριζικά το πλαίσιο εντός του οποίου θα αντιμετωπίζουν πλέον το πρόβλημα οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και οι ΗΠΑ σε έναν βαθμό.
Από μια «ενοχλητική» ελληνοτουρκική διαφορά στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, το Κυπριακό θα ενταχθεί για το Βερολίνο και το Παρίσι στο πλαίσιο της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης! Ως πρόβλημα τέτοιας φύσης πλέον είναι βέβαιο ότι θα τύχει ιδιαίτερης προσοχής από τους Γερμανούς και τους Γάλλους.
Θα τους ενδιαφέρουν στο μέλλον πολύ περισσότερο οι εξελίξεις στο Κυπριακό ιδίως αν εκτιμήσουν ότι διακυβεύεται η ομαλή ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη - αν, επαναλαμβάνουμε, αποδειχθεί εμπράκτως ότι όντως υπάρχει φυσικό αέριο προς εξαγωγή, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο σήμερα.
Το Ισραήλ θα επιδιώξει βεβαίως να εντάξει την Κύπρο στον σχεδιασμό του στον τομέα της ενέργειας και μέσω αυτού να τη χρησιμοποιήσει και ως παράγοντα προώθησης της πολιτικής του απέναντι στα αραβικά κράτη και την Τουρκία, όταν αυτό το επιτρέπουν οι περιστάσεις.
Δεν πρόκειται περί απλής υπόθεσης φαντασίας. Το Τελ Αβίβ το έκανε ήδη αυτό προ δύο εβδομάδων όταν ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών Ούζι Λαντάου υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η συμφωνία με την Κύπρο χαράσσει το όριο των θαλάσσιων συνόρων του Ισραήλ προς βορρά και ορίζει ντε φάκτο τα σύνορα με τον Λίβανο»!
Εύλογη είναι η σκέψη ότι τώρα που το ενδιαφέρον των μεγάλων χωρών για την Κύπρο πιθανόν θα αναβαθμιστεί εξαιτίας του φυσικού αερίου, ενδέχεται οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι λοιποί Ευρωπαίοι να υποστηρίξουν περισσότερο τις θέσεις της Λευκωσίας για την επίλυση του Κυπριακού.
Η ορθότητα αυτής της σκέψης είναι άκρως αμφιλεγόμενη. Επί τριάντα πέντε χρόνια τώρα οι κυπριακές κυβερνήσεις επιδιώκουν λύσεις του προβλήματος βασιζόμενες στις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ζητώντας να εφαρμοστούν θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Θα συνιστούσε σοβαρότατο σφάλμα να εγκαταλείψει η Λευκωσία αυτό το πλαίσιο και να εναποθέσει τη λύση του Κυπριακού στα τρέχοντα ενεργειακά συμφέροντα των Γερμανών και των Γάλλων, έχοντας την αυταπάτη ότι έτσι το Βερολίνο και το Παρίσι θα? ευνοήσουν την Κύπρο εις βάρος της Τουρκίας, όσες παροδικές κόντρες και αν έχουν με την Αγκυρα.
ΡΙΣΚΟ
Η εκμετάλλευση αντιθέσεων άλλων
Η ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ έχει οδηγήσει τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία στο να εγκαταλείψουν την παραδοσιακά φιλοαραβική πολιτική τους και να στραφούν προς το Ισραήλ, νομίζοντας ότι έτσι μπορούν να εκμεταλλευθούν υπέρ των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων τις αντιθέσεις μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ. Είναι άλλο πράγμα όμως η προσπάθεια αξιοποίησης της κατάστασης αυτής με στόχο την αποκόμιση οποιουδήποτε βραχυπρόθεσμου κέρδους καταστεί δυνατόν και εντελώς άλλο η χάραξη στρατηγικής βασιζόμενης στις αντιθέσεις αυτές. Το δεύτερο συνιστά επιπόλαιη και επικίνδυνη πολιτική, που θα βρεθεί μετέωρη αν το Ισραήλ αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία όπως απεγνωσμένα επιδιώκει.

14 σχόλια:

  1. Η γνώμη μου είναι ότι το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα δεν μπορεί να επιλυθεί δίχως στρατιωτική σύγκρουση,έχουν μπλεχτεί πολοί μεγάλοι στην υπόθεση και αυτό δεν είναι καλό.

    Το ότι τα κοιτάσματα αυτά αποκτούν πολαπλάσια αξία λόγω της Ευρωπαικής αγοράς έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία,ειδικά αν αντιληφθεί κανείς ότι αυτά τα κοιτάσματα σκοπό έχουν την εναλακτική των Ρωσικών,η σχέση Ρωσίας-Κύπρου είναι γνωστή και θα αναβαθμιστεί ακόμη περισότερο σε περίπτωση εξωτερικής απειλής της Κύπρου.

    Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το επόμενο διάστημα η συνοχή και η επιβίωση της ΕΕ,σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της ΕΕ τα δεδομένα θα αλάξουν πλήρως για το όλο εγχείρημα.

    Κατά τη γνώμη μου πρόκειτε για ένα ακόμη κομάτι του έργου που παίζεται για τον πλήρη έλεγχο της ΕΕ και περιορισμού της Ρωσίας,η Τουρκία θεωρώ πως θα είναι η πρώτη χαμένη της υπόθεσης, καλείται να περιοριστεί και όλα δείχνουν πως δεν θα το δεχτεί,είναι ο μικρότερος και ο λιγότερο ισχυρός παράγοντας της υπόθεσης.

    Η Ελλάδα πιθανότατα θα γίνει αποδέκτης ασφυκτικών πιέσεων απο την Τουρκία,στην πραγματικότητα αυτό ήδη έχει αρχίσει και συμβαίνει,το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή θα ήταν μια πολιτική αστάθεια στη χώρα,κάτι που είναι πολύ πιθανό όπως όλα δείχνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όφελος έχει δεί η Κύπρος όλα αυτά τα τριάντα χρόνια από τις αποφάσεις του ΟΗΕ? και πού κατέληξαν οι αποφάσεις αυτές ? σε λύσεις τύπου Αννάν όπου καταργείται η κυπριακή δημοκρατία και την θέση της πέρνει ένα ανδρείκελο που αργά αλλά σταθερά θα οδηγούσε στην τουρκοποιήση όλης της νήσου...Αυτό που έδειξαν οι αποφάσεις του ΟΗΕ είναι ό,τι έμειναν για τριαντα χρόνια στο συρτάρι ότι ισχύει το δίκαιο του ισχυροτέρου και αν η κυπριακή δημοκρατία περίμενε την δίκαιη εφαρμογή τους θα έφτανε στο τέλος να δικαιωθεί η πλευρά των Τούρκων και να παρασημοφορηθεί η πολιτική της εισβολής και κατοχής της ΄Αγκυρας.
    Αν η Κύπρος θέλει να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά κοιτασματα τις προς όφελός της πρέπει να προβεί σε συμμαχίες στην περιοχή της και σαφώς το Ισραήλ είναι μια δύναμη υπολογίσημη στο ΝΑ μεσόγειο που επιρρεάζει σε ένα βαθμό την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ΕΕ....Η πολιτική της απομόνωσης απλά θα την κάνει ακόμα πιό εύκολη λεία στα σχέδια της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Γεράσιμε το παιχνίδι έχει ξεφύγει κατά πολύ απο τα στενά όρια των Ελλήνων,Κύπριων και Τούρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και επειδή υπέγραψε το Ισραήλ συμφωνία ΑΟΖ με την Κύπρο σημαίνει αυτό συμμαχία?
    Δηλαδή αν υπογράψει αύριο ο Λίβανος με το Ισραήλ καθορισμό της ΑΟΖ τους σημαίνει ότι γίνανε και σύμμαχοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @@@Δηλαδή αν υπογράψει αύριο ο Λίβανος με το Ισραήλ καθορισμό της ΑΟΖ τους σημαίνει ότι γίνανε και σύμμαχοι?@@@@

    Ουδεμία ομοιότητα έχει η περίπτωση των σχέσεων της Κύπρου-Ισραήλ με τις σχέσεις Ισραήλ- Λιβάνου. Στην περίπτωση της Κύπρου η Τουρκία αμφισβητεί την νομιμότητα της κυπριακής δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς τις πόρους δηλ. η Τουρκία αμφισβητεί νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, την ίδια την ύπαρξή της.

    Η υπογραφή της ΑΟΖ ανάμεσα σε Κύπρο-Ισραήλ είναι από μόνη της κολοσσιαίας σημασίας διότι δείχνει ότι το Ισραήλ σε απόλυτη αντίθεση προς την Τουρκία αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή δημοκρατία και τα απόλυτα εθνικά κυριαρχικά δικαίωματα της Κύπρου. Εμέσως πλήν σαφώς είναι ηχηρό χαστούκι στην Άγκυρα και μάλιστα από μία χώρα που μέχρι πρίν ένα -δύο χρόνια ήταν σύμμαχος της Τουρκίας.
    Η κίνηση του Ισραήλ εκτός από ψήφο εμπιστοσύνης στην Κύπρο δείχνει ό,τι έχουν στην κυριολεξία αναποδογηρίσει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή και η μία μετά την άλλη χώρες (Ρωσσία , Γερμανία κ.λ.π) αναγνωρίζουν μία και μόνη νόμιμη κυβέρνηση και αναβαθμίζουν όλο και περισσότερο την βαρύτητα της Κυπριακής δημοκρατίας με επισκέψεις εκπροσώπων τους κάτι που στο παρελθόν απεύφευγαν να κάνουν.

    Επίσης η δήλωση ισραηλινού εκπροσώπου ότι η Τουρκία έχει περισσό θράσος να ανακατεύεται στο θέμα των κοιτασμάτων της Κύπρου επειδή κατέχει το βόρειο τμήμα του νησιού εξόργισε τους Τούρκους και είναι δήλωση πολύ πιό φιλοκυπριακή από ότι δηλώσεις κι αν έχουν κάνει έλληνες πολιτικοί την τελευταία εικοσαετία.
    Ποιός Έλληνας πολιτικός θα τολμούσε σήμερα να μιλήσει για θράσος της Τουρκίας στα ενεργειακά της Κύπρου?Θα τολμούσε να κάνει ανάλογη δήλωση ο Έλληνας ΥΠΕΞ?
    Η πολιτική του Ισραήλ αποδεικνύεται πιό φιλοκυπριακή και από αυτήν της ίδιας Ελλάδος καθώς το Ισραήλ υπέγραψε κατοχήρωση και αναγνώριση της κυπριακής ΑΟΖ κάτι που δεν κάνει η ίδια η Ελλάδα!

    Όσο κι αν προσπαθούν μερικοί να μειώσουν την σημασία μιάς τέτοιας συμφωνίας πρόκειται για τεράστια διπλωματική επιτυχία της Κύπρου η οποία με κατάλληλους χειρισμούς
    χάρης και στην συνεργασία με το Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και οφέλη για την ελληνική πλευρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το παιγνίδι παίζεται μεταξύ Αμερικής, Ευρώπης, Τουρκίας, Ρωσίας και η Κίνα προσπαθεί να χωθεί και αυτή.

    Αν το Αιγαίο είναι Ελληνικό (και για αυτό γίνονται όλες οι αμφισβητήσεις)
    και αν η Ελλάδα είναι μέρος της ΕΕ, τότε το πετρέλαιο του Αιγαίου λύνει το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης χωρίς άλλες εξαρτήσεις από Ρωσία, Τουρκία, Μεση Ανατολή κλπ. Η Ευρώπη γίνεται ενεργειακά ανεξάρτητη και όχι μόνο. Το θέλει αυτό η Αμερική;

    Αν η Ευρώπη και οι ηγέτες της είχαν στοιχειώδη εξυπνάδα και τόλμη θα είχαν κηρύξει το Αιγαίο ως ευρωπαίκή θάλασσα και σύνορο με την Τουρκία.
    Θα είχαν κόψει την φόρα της Τουρκίας και της Αμερικής για γκρίζες ζώνες και διεκδικήσεις. Θα είχαν σταματήσει την λαθρομετανάστευση. Θα είχαν σταματήσει την φτιαχτή οικονομική καταστροφή της Ελλάδας, θα υπερασπίζονταν την Κύπρο και η Τουρκία δεν θα έμπαινε ποτέ στη ΕΕ.
    Λογικά αυτό θα έπρεπε να γίνει.

    Δυστυχώς τα πόστα της ηγεσίας στην Ευρώπη είναι όλα καλυμμένα από φιλοσιωνιστές Εβραίους. Δυστυχώς στην καρδιά της Ευρώπης μεταξύ Κοσόβου και Πριστίνας υπάρχει η μεγαλύτερη Αμερικανική βάση στο κόσμο (είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται από το διάστημα). Από τα φαινόμενα οι Αγγλοσάξονες έχουν το πάνω χέρι πιέζουν και φοβερίζουν με το Τουρκικό μπουλντόκ και τα Αλβανικά ντόμπερμαν.

    Κανείς δεν σκέπτεται ότι αν το Αιγαίο είναι μια κλειστή θάλασσα και αν γεμίσει με σταθμους εξόρυξης πετρελαίου και κηλύδες, θα πεθάνει βιολογικά με ανεπανόρθωτη ζημιά στην τροφική αλυσίδα. Το Αιγαίο θα έπρεπε θα γίνει από την Ουνέσκο ένα παγκόσμιο υποβρύχιο μουσείο ώστε να προστατευθεί.
    Ισως έτσι αποφύγουμε και τον επερχόμενο πόλεμο συμφερόντων όπως προείπε ένας άλλος σχολιαστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλισβερισι ειναι. Οσες χωρες εμπλακουν με την αδεια της Κυπρου στο ενεργειακο κοιτασμα, θα κοντραρουν τον Ταγιπ, απλο ειναι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Alkasie 1:58 μ.μ.
    afto lew kai ego.
    Spoudaiologoun epanw se ypografes pou tetoies mpainoun metaksi kratwn kathe mera!!!
    AOZ ypograpsame ki emeis me tin Albania. E kai?...
    tzimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 12 Ιανουαρίου 2011 4:26 μ.μ.

    Παρατηρώ ότι σε στενοχωρά που η Κύπρος υπέγραψε για την ΑΟΖ με το Ισραήλ. Γιατί άραγε; Την ήθελες έρμαιο στα χέρια της Τουρκίας; Μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @@@@Spoudaiologoun epanw se ypografes pou tetoies mpainoun metaksi kratwn kathe mera!!!
    AOZ ypograpsame ki emeis me tin Albania. @@@@

    Αφού μπαίνουν κάθε μέρα τέτοιες υπογραφές γιατί δεν υπογράφει την ίδια συμφωνία η Ελλάδα με την Κύπρο? Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει υπογράψει τέτοια συμφωνία με την Κύπρο πρίν το κάνει το Ισραήλ με την Κύπρο. Όσο για τους Αλβανούς την υπογραφή τους την πήραν πίσω και δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν αυτά που υπέγραψαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πριν από μια βδομάδα ο τζιμης έλεγε ότι έχουμε υπογράψει με όλους τους γείτονές μας, πλην της Κύπρου συμφωνία για ΑΟΖ.

    Σήμερα το περιόρισε στην Αλβανία.

    Με καμιά απολύτως χώρα δεν υπογράψαμε τέτοια συμφωνία. Αποτύχαμε και στην Αλβανία, όπως είπε ο Γεράσιμος. Αποτύχαμε και με την Αίγυπτο. Εννοείται ότι αν αφήσουμε έξω το Καστελόριζο, αυτομάτως και η Γαύδος πάει στην Αίγυπτο. Και αποτύχαμε να τα βρούμε ακόμα και με την Ιταλία.
    Επειδή απαιτεί και αυτή περισσότερα.
    Αυτό είναι το κακό όταν σε βλέπουν μαλακ... μαλακό θέλω να πω.

    Η μόνη ΑΟΖ που θα μπορούσαμε να χαράξουμε με ευκολία είναι με την Κύπρο. Δεν το κάνουμε γιατί δε θέλουμε να έχουμε ΑΟΖ με την Κύπρο.
    Ως επίσημο κράτος προωθούμε τα δίκια της Τουρκίας. Και της Αιγύπτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. oi toyrkoi ta exoun spasei me tous tourkous to 2003 otan h mosant entopise xrimatodotish tou komatos tou tagip erdogan apo to iran.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ 12 Ιανουαρίου 2011 7:58 μ.μ.
    ----------------
    Afto pou einai POLY SHMANTIKO einai na kathorisoume me elliniko nomo tin diki mas AOZ pou einai poros/xwros megalis ethnikis simasias opws kai ta synora.
    Oi ypografes gia ta oria tis me alli xwra, mporei na pesoun kai mporei oxi. Ean den symfwnei i Tourkia i i Albania, den simainei oti then exoume AOZ.
    Tetoies ypografes mikrou i megalou emporikou/oionomikou endiaferontos (ekmetalleysi AOZ, agwgoi klp) , mpainoun apo diafora krati kathimerina.

    Ean kapote ypograpsoume simfonia gia tis AOZ me tin Tourkia, simainei oti giname kai symmaxoi? OXI vevaia kai to idio isxyei gia tis ypografes Kyprou-Israil.

    To poso sovaro thema einai OI YPOGRAFES gia AOZ to les kai esy o idios: "Όσο για τους Αλβανούς την υπογραφή τους την πήραν πίσω και δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν αυτά που υπέγραψαν" !!!
    //...γιατί δεν υπογράφει την ίδια συμφωνία η Ελλάδα με την Κύπρο?//
    Dioti oi politikoi mas -to exo pei 100 fores edo- einai PSOFIMIA kai ANTHELLINES! Sou kanei i apantisi?
    tzimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kopelia 9:03 μ.μ.,
    alli parametro gia tis AOZ -apo afti pou katalabes- syzitame.
    H AOZ mias xwras einai simantiko thema oso kai ta synora.
    Tin AOZ mas kathorizoume me nomo emeis me vasi to diethnes dikaio kai den peftei logos se kanenan allo afou den mas tin xarizei kanenas.
    Epomenos pros ti oi panigirismoi ean pesoun ypografes metaksi geitonon gia amoibaia anagnorisi?

    Oria AOZ exoun symfonisei metaksi tous Rwsia kai Iaponia. Xoris na simainei oti oi dio aftes xores eginan kai symmaxoi.
    Oute tha ginoume symmaxoi ean mas anagnorisoun oi Toyrkoi tin diki mas otan tin kathorisoume poia einai.
    Tounantion, akoma yparxei metaksi tous to empolemo afou den exoun ypograpsi symfonia arsis tou.
    tzimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.