12/1/11

Συνάντηση Μπουτάρη με Τούρκο πρόξενο

Για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Τουρκία, στους τομείς του τουρισμού και της οικονομίας, συζήτησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Χουσείν Οσντεμίρ.

Ο πρόξενος της Τουρκίας επισκέφθηκε τον δήμαρχο στο γραφείο του και ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι στόχος του είναι η αύξηση του αριθμού των Τούρκων που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και προγραμματίζει ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Οσντεμίρ είπε ότι το 2010 επισκέφθηκαν περίπου 27.000 Τούρκοι το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη (βρίσκεται στον περίβολο του προξενείου). Ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος των επισκεπτών τη δεκαετία του 1990 που κυμαίνονταν γύρω στις 4.000. Ενημέρωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα προχωρήσει σε εργασίες αναστήλωσης στο σπίτι που γεννήθηκε ο Ατατούρκ.

Και από τις δύο πλευρές κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί με την επαναλειτουργία της αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, μετά την απόφαση της τουρκικής αεροπορικής εταιρίας Turkish Airlines (ΤΗΥ) να δρομολογήσει απευθείας πτήσεις ύστερα από διακοπή δέκα ετών.

Σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης γίνονται κρατήσεις από Τούρκους τουρίστες και επαγγελματίες δείχνουν ενδιαφέρον να μάθουν την τουρκική γλώσσα για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους.

Ο πρόξενος πρόσφερε στον δήμαρχο ένα βιβλίο για τα μνημεία του Οθωμανισμού.
Πηγή: www.athina984.gr
Πηγή:www.capital.gr

9 σχόλια:

  1. Δεν αντιτιθεμαι στην τουριστικη αξιοποιηση της Θεσσαλονικης. Ενισταμαι ομως κατα της παραχαραξης της ιστοριας! Ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη αλλα σε ένα χωριό στα πέριξ της πόλεως. Οι γονείς του δεν ηταν Τουρκοι και οι ιστορικοι εριζουν ως προς την εθνικη ταυτοτητα των προγονων του. Ναι στην συρροη Τουρκων τουριστων. Οχι στην μετονομασια της πολεως σε "πολη του Κεμαλ". Οχι στην καλλιεργεια εντυπωσεων για "χαμενες πατριδες" των Τουρκων. Σπυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εκπλήσσομαι...μα άργησε τόσο πολύ η δημαρχάρα να συναντήσει τον πρόξενο της μαμάς πατρίδας;εκπλήσσομαι...πως και δεν έκανε ο πρόξενος την τελετή ορκωμοσίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Τουρκία απαγορεύεται δια Νόμου με αυστηρότατες ποινές να διερευνησει κανείς την καταγωγή του Μουσταφά Κεμάλ πασά.

    Όταν το Αγγλικό πολιτικό περιοδικό "Impact International" άρχισε να δημοσιεύει σε περίληψη στα φύλλα του Αριθ. 6 και 7 το 1971, το τετράτομο έργο "Hayet ve Hatiratim" του Riza Nur συνεργάτη του Κεμάλ, δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα που προειδοποιούσε ότι θα ανατινάξουν το κτίριο με τα γραφεία του περιοδικού. Έτσι διεκόπει η δημοσίευση!

    Κατά τον Τουρκολόγο Καθηγητή Πανεπιστημίου κ Παύλο Χιδίρογλου ο Κεμάλ δεν γεννήθηκε σε αυτό το σπίτι στην Θεσσαλονίκη. Είναι ζήτημα αν έζησε πολύ καιρό σ' αυτό!


    Ευμένης ο Καρδιανός

    Πηγή: Μυστικά Ισλαμικά Τάγματα και Πολιτικο-Οικονομικό Ισλάμ στην Σύγχρονη Τουρκία", Ι. Μάζης & Συνεργάτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πήγε να δώσει τα διεπιστευτήριά του;;;

    μα είμαστε σοβαροί; από τις πρώτες του ενέργειες να πάει να δει τον πρόξενο της συγκεκριμένης χώρας;(αλήθεια,γιατί δεν πήγε στης Ρωσίας ή σε κάποιας άλλης,να φέρει από κει τουρίστες;;;)

    Σπύρο,έχεις πολύ δίκιο:

    "Οχι στην μετονομασια της πολεως σε "πολη του Κεμαλ". Οχι στην καλλιεργεια εντυπωσεων για "χαμενες πατριδες" των Τουρκων."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ο πρόξενος πρόσφερε στον δήμαρχο ένα βιβλίο για τα μνημεία του Οθωμανισμού."


    τζάμπα ξοδεύτηκες, πρόξενε,
    ο Μπουτάρ-πασάς τα ξέρει πιο καλά από 'σενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λειπει ο Μαρτης απο τη Σαρακοστη????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΩ ΤΠΤ ΑΛΛΟ;
    ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ; ΦΕΣΙΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΘΑ ΦΑΜΕ

    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ. ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
    Ω, ΡΕ ΧΑΝΟΥΜΑΚΙΑ Μ ΒΑΛΤΕ ΚΑΝΑ ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΣΑΝ ΑΓΡΙΑ ΟΙ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 11.32μμ. Ε τρέχουνε μη τους χάσουνε από πελάτες. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είδ' ο γύφτος τη γενιά του κι αναγάλλιασ' η καρδιά του....
    (Λαϊκή παροιμία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.