20/1/11

Κύπρος/Ισραήλ: Ο Λεβιάθαν και η γυναίκα του Καίσαρος


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Η ανακάλυψη από την αμερικανοεβραϊκή Νόμπλ τεραστίων κοιτασμάτων αερίου στην ισραηλινή περιοχή Λεβιάθαν και η προσδοκία αντίστοιχων στο κυπριακό οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ θα έχει, επιβεβαιούμενη, τεράστια μακροχρόνια σημασία για τα μεσογειακά πολιτικο-στρατηγικά δεδομένα. Προς το παρόν όμως μάλλον “εξιτάρει” δυσανάλογα κοινή γνώμη και διάφορους αυτοσχέδιους ή υστερόβουλους “αναλυτές”. Αν υπάρχουν οι ποσότητες, τίθεται θέμα μεταφοράς στην Ευρώπη που ενδιαφέρει το Βερολίνο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει πάντως ένδειξη ότι το ζήτημα αυτό έχει ενταχθεί στον τρέχοντα γερμανικό πολιτικό σχεδιασμό.
Είναι καταρχήν προς το συμφέρον Ελλάδας-Κύπρου η εξόρυξη πόρων που διαθέτουν, όσο και η διαμεσολάβηση στη μεταφορά τους. Είναι περισσότερο προς το συμφέρον του Ισραήλ, που έχει πολύ περισσότερο ανάγκη τους Έλληνες από το αντίστροφο. Το σχέδιο υποθαλάσσιου αγωγού προς Ελλάδα θα είχε μεγάλο στρατηγικό νόημα. Προς το παρόν, η μόνη πρόταση είναι της ισραηλινής Ντέλεκ για την κατασκευή σταθμού υγροποίησης αερίου στην Κύπρο. Το Ισραήλ δεν θέλει τέτοιο σταθμό, λόγω κινδύνου αν γίνει στόχος επίθεσης. Μια τέτοια συμφωνία όμως μεταφέρει τον κίνδυνο στην Κύπρο.
Αλλά η συμμαχία με το Ισραήλ τείνει τώρα να προσλάβει στην Κύπρο χαρακτήρα περίπου νέας “εθνικής ιδέας”, βασισμένης σε μεγάλες υπερβολές και αγνοούσας σοβαρούς κινδύνους. Οι ιδεολογικές καταβολές του Προέδρου συνιστούν κάποιο φρένο, ανεπαρκές όμως όπως φάνηκε με τη Γάζα. Η νέα ιδέα βασίζεται στην προσδοκία τεραστίων οικονομικών ωφελημάτων από τα κοιτάσματα και στο βαθύτατο κυπριακό “φοβικό σύνδρομο” και συνακόλουθο ‘έλλειμμα αυτοπεποίθησης’, από το οποίο ανακουφίζει η ιδέα “συμμαχίας” με το ισχυρό και δυτικότροπο Ισραήλ. Σε ορισμένους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, με πολύ περιορισμένη ευτυχώς απήχηση, δημιουργείται προσδοκία καταστροφής και διαμελισμού της Τουρκίας!
Μάταια, οι πιο σώφρονες προειδοποιούν ότι το άνοιγμα προς το Ισραήλ απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή και μαεστρία. Η τωρινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ηγεμονία του Ισραήλ επ’ αυτής, αν όχι και η μακροημέρευσή του σε βάθος δεκαετιών, μόνο βέβαιες δεν θεωρούνται. Για τουρκο-περσική κυριαρχία στη Μέση Ανατολή (που ενίσχυσε σημαντικά η σταδιακή ελληνική αποστασιοποίηση, επί σειρά ετών), κάνει λόγο το αμερικανικό Foreign Policy. Το σύνολο των μουσουλμανικών λαών “πίνουν νερό” τώρα στα ονόματα των  Ερντογάν, Νασράλα και Αχμαντινετζάντ, ενώ η ακροδεξιά πολιτική Νετανιάχου διχάζει βαθιά τον παγκόσμιο εβραϊσμό.
Κάθε προσέγγιση με το Ισραήλ, υπογραμμίζουν Κύπριοι διπλωμάτες, σε περίοδο κρίσης και όχι ανόδου της αμερικανικής ηγεμονίας, θέτει περίπλοκα ζητήματα ασφάλειας, κινδύνων για την ακόμα θετικότατη πολιτικο-πολιτιστική εικόνα του ελληνισμού στην Ανατολή, που είναι η κατά Nyeήπια ισχύς” του και το  “στρατηγικό βάθος” του. Μια συστράτευση όλου του Ισλάμ πίσω από την Τουρκία δεν είναι κάτι που ακριβώς θα μας ωφελήσει, υπογραμμίζουν οι σκεπτικιστές, που υπενθυμίζουν το προειδοποιητικό “σήμα” της συριακής αναγνώρισης της “Μακεδονίας”. Τυχόν ανατροπή της κυβέρνησης Νετανιάχου και άνοδος του Καντίμα, μπορεί να οδηγήσει σε νέα επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα. 
Χρειάζεται μεγάλη επιδεξιότητα, προσοχή, συγκεκριμένη επιλογή τομέων συνεργασίας, υποστηρίζουν βετεράνοι Κύπριοι πολιτικοί. Ιδίως όταν μια χώρα, που στήριξε την πολιτική της σε αρχές και ηθική, συνεργάζεται με κράτος διεθνώς στιγματισμένο για πρακτικές κατοχής και απαρτχάιντ. Η στάση των Κυπρίων απέναντι στους Παλαιστινίους, παγκόσμια αναγνωρισμένο σύμβολο λαού-μάρτυρα, λίγο θα επηρεάσει την τύχη των τελευταίων, θα επηρεάσει όμως βαθύτατα και μόνιμα την εικόνα της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τους Κυπρίους.

Κόσμος του Επενδυτή, 15.1.2010
Konstantakopoulos.blogspot.com

31 σχόλια:

  1. Αφελες οτι η αναγνωριση της ΦΥΡΟΜ απο την συρια ηταν προοιδοποιητικη!Ξεχασαν δηλ αμεσως τον σφικτο εναγκαλισμο τουρκιας ισραηλ;Και τι εγινε με την αναγνωριση ;Μια ακομη στις εκατον τοσες!Αλλο οι ενεργειακες συμφωνιες με το ισραηλ, κρατος διεθνως αναγνωρισμενο και αλλο η δικαιωση του παλαιστινιακου αγωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστή η επιφύλαξη του ΔΚ για τις μεταλλαγές συμμαχιών με την έννοια ότι πρέπει να γίνονται με προσοχή και σχεδιασμό που δεν προκαλούν ανεξέλεγκτες ανατροπές. Όμως, πρέπει να ξέρουμε ότι στην διεθνή πολιτικη «η μεγαλύτερη γέφυρα μεταξύ ανθρώπων και κρατών είναι το συμφέρον» και ότι «δεν υπάρχουν μόνιμοι εχθροί και μόνιμοι φίλοι αλλά ρευστά συμφέροντα και ρευστοί εχθροί και φίλοι». Το ζήτημα όπως εξελίσσεται έχει και μια άλλη διάσταση που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Η Ελλάδα διαλύεται, κατατρώγεται εσωτερικά από τα ίδια σαράκια που την κατέστρεψαν και που κόλλησαν σαν βδέλλα στο σβέρκο της και οικονομικά καταστραμμένη δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή κίνηση. Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που οι Ερτογάν / Νταβούτογλου περνούν πολλά ζόρια και θα μπορούσε να βάλει μια τάξη στην περιοχή της. Το ζήτημα λοιπόν είναι να καταλάβουμε τι συμφέρον έχουν οι πανίσχυροι Εβραίοι. Καθότι αν έχουν πολύ μεγάλο συμφέρον προβλέπω ότι όπως τα νήπια θα μας καθίσουν πάνω σε ένα καροτσάκι και θα μας κουβαλούν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, επιπλέον, αν τους συμφέρει τόσο πολύ, επιβάλλοντάς μας τα συμφέροντά μας. Εκεί καταντήσαμε, οι θλιβεροί νεοέλληνες των συνασπισμένων ΜΚΟ που κατέλαβαν την εξουσία εδώ και δεκαετίες.
    Λαπαθιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @@@Προς το παρόν, δεν υπάρχει πάντως ένδειξη ότι το ζήτημα αυτό έχει ενταχθεί στον τρέχοντα γερμανικό πολιτικό σχεδιασμό.
    @@@@
    Ποιά ένδειξη περιμένει ο κυρ. Κωνσταντακόπουλος όταν έχουμε επίσκεψη της ίδιας της Καγκελάριου στην Κύπρο?Η οποία καταδίκασε επίσημα την Τουρκία για την κατοχή?
    Για πρώτη φορά στα χρονικά της ίδρυσης του κυπριακού κράτους? και αναμένεται επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού?Και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι πίσω από αυτές τις κινήσεις κρύβεται το ενδιαφέρον των Γαλλογερμανών για τα κοιτάσματα.
    Η απεξάρτηση από το Ρωσσικό αέριο είναι θέμα προτερεώτητας για τις ΗΠΑ και με την εγκατάσταση τερματικού σταθμού η Κύπρος γίνεται κέντρο μεταφοράς αερίου στην ΝΑ Μεσσόγειο.Που θα συναγωνίζεται τον τουρκικό αγωγό Τσεϊχάν .Η Κύπρος θα αποκτίσει τεράστια γεωπολιτική βαρύτητα και μεγάλο βάρος στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις όταν μέχρι τώρα οι δυτικοί την βλέπαν μόνο ως κράτος υπό κατοχή


    @@@Για τουρκο-περσική κυριαρχία στη Μέση Ανατολή Το σύνολο των μουσουλμανικών λαών “πίνουν νερό” τώρα στα ονόματα των Ερντογάν, Αχμαντινετζάντ,@@@
    Από πού κι ως πού πίνουν νερό οι Άραβες στο όνομα του Αχμαντινετζάντ? Όταν οι ίδιες οι αραβικές κυβερνήσεις ζητούν από ΗΠΑ- Ισραήλ να κάνουν κάτι για να σταματίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ζητούν εν ανάγκη χρήση στρατιωτικών μέσων?

    Για τί είδους τουρκο-περσική κυριαρχία μιλά ο κυρ. Κωνσταντακόπουλος όταν το Ιράν βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση και σε δυσμένεια , βρίσκεται στο στόχαστρο ολόκληρης της Δύσης και οι Αραβες, το βλέπουν, το λιγότερο καχύποπτα ως δυνητικό εχθρό για την ασφάλεια των κρατών τους?


    @@Ιδίως όταν μια χώρα, που στήριξε την πολιτική της σε αρχές και ηθική, @@ Η εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πόρων δεν αντίκειται στην ηθική. Οι Αραβες και τα καθεστώτα τους ουδέποτε καταδίκασαν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έστω και αν αυτή ήταν ενάντια στις αρχές ηθικής και διεθνούς νομιμότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 20 Ιανουαρίου 2011 10:37 π.μ.

    Το ζήτημα λοιπόν είναι να καταλάβουμε τι συμφέρον έχουν οι πανίσχυροι Εβραίοι. Καθότι αν έχουν πολύ μεγάλο συμφέρον προβλέπω ότι όπως τα νήπια θα μας καθίσουν πάνω σε ένα καροτσάκι και θα μας κουβαλούν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, επιπλέον, αν τους συμφέρει τόσο πολύ, επιβάλλοντάς μας τα συμφέροντά μας.
    ------------------

    Αυτό που λες με φοβίζει και με απωθεί από αγανακτήσεως έως και αηδίας!
    Ο δουλοπρεπής παραμένει τέτοιος, όποιος και αν είναι το αφεντικό του. Χθες ο Αμερικάνος, σήμερα ο Τούρκος, αύριο ο "πανίσχυρος" Εβραίος. Επιπλέον ο δουλοπρεπής είναι και ο μεγαλύτερος ψεύτης. Δηλώνει πως θέλει να ξεφύγει από τον νταβατζή του, αλλά στην πραγματικότητα ψάχνει για έναν καινούργιο. Δούλος αν θέλεις να είσαι και νήπιο, θα σε καθήσουν και σε αναπηρικό καροτσάκι μην ανησυχείς.

    Η Ελλάδα που εγώ ονειρεύομαι δεν έχει καμιά σχέση με όλα αυτά! Η αξιοπρέπεια κοστίζει και θέλει θυσίες και αν δεν ήταν έτσι, δεν θα είχε γεμίσει ο κόσμος με γυμνοσάλιαγκες.
    Η περατότητα των συμβατικών εννοιών μας αφήνει ασυγκίνητους και αναίσθητους ως προς το μέτρο που θα έπρεπε να ορίζει την ζωή μας, ως πρόσωπα και ως Εθνος!Πανίσχυρος δεν είναι κανείς κάτω από τον ουρανό! ΚΑΝΕΙΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τουρκια και Ιραν ειναι οι μονες μη αραβικες ισλαμικες χωρες της περιοχης.Η "αναγκη" ειναι να ελεχθουν
    οι αραβες σουνιτες ,που θελουν να ηγηθουνε του αραβικου κοσμου που δρα σαν οχλος, ητε αυτοι κατοικουν στην Συρια ητε στην Σαουδικη Αραβια ητε αλλου.Και αυτο μπορει κατα τα σχεδια της Δυσης να γινει μονο μεσω των δυο που ανεφερα
    αλλα με σφιχτα τα χαλιναρια τους μηπως και αυτονομηθουνε στην διαδρομη.Και πισω απο ολα ειναι η ανερχομενη επικινδυνα Κινα που καραδοκει διεισδηση παντου και ανατροπες εκτος ελεγχου.Εδω ειναι και ο ρολος του Ισραηλ.Εποπτευει τα παντα στο παιχνιδι αυτο και σε αυτην την κρισιμοτατη περιοχη θυσιαζοντας την ηρεμια των κατοικων του και ζωντας με το οπλο στο χερι για λογαριασμο της Δυσης
    και οχι μονο.
    Πιστευω οτι τα παντα γινονται με γνωμονα τον ελεγχο του ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ.
    Η τυχαιοτητα μας περιβαλλει και μας διαπερνα παντου σαν ανθρωποσυστημα και θεωρειται αυτη σαν χειροβομβιδα απασφαλισμενη για ολους οσους κατοικουν αυτον τον πλανητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 11.40 eisai fanatismenos...
    parakalo opos diagrafei to atekmirioto sxoleio,emfisimenis pneumatitis blakias...

    Oson afora tis kinisis mas 8ero sosto to kimeno kai tous fobous pou ek8iazei alla apo tin alli 8a prepei na dialeksoume anamesa sto adunato epireasimo mousoulmaniko stoixeio kai stous ebraious alla kai sta simferonta tis europis.8eoro oti sumferi i oikonomiko stratiotiki sinergasia me tous ebraious para me tous tourkous!Os kyprios exo ma8ei na min exo anastaltikes parormisis logo 8riskeutikou kurios fanatismou apo misallodoxous papades.Edo parousiaze enas neos filos(oi filoi pane kai erxontai)...
    distixos omos oi perissoteroi simpatriotes mas kurios es8imaties ellines distazoun na douneukeries pou anigontai...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @@@@Το ζήτημα λοιπόν είναι να καταλάβουμε τι συμφέρον έχουν οι πανίσχυροι Εβραίοι. Καθότι αν έχουν πολύ μεγάλο συμφέρον προβλέπω ότι όπως τα νήπια θα μας καθίσουν πάνω σε ένα καροτσάκι@@@@

    Οι Ισραηλινοί βλέπουν Κύπρο και Ελλάδα ώς τις μοναδικές μη μουσουλμανικές, δυτικές χώρες της περιοχής που συνδέουν το Ισραήλ με την ΕΕ. Τα συμφέροντα συμπίπτουν δεν είναι μόνο του Ισραήλ αλλά και της Κύπρου και της Ελλάδας και συμπίπτουν για τις επόμενες δεκαετίες.
    Κανείς δεν μπορεί να ρίξει κανέναν διότι τα συμφέροντα είναι αμφότερα και συνταυτίζονται και η συνεργασία είναι εις όφελος και των τριών κρατών.
    Επιπλέον Κύπρος και Ελλάδα αποδεικνύονται πολύ πιό αξιόπιστοι συνεργάτες για το Ισραήλ από τι η Τουρκία η οποία ακολουθεί τυχοδιωκτική πολιτική εις βάρος και των τριών χωρών.


    @@@@Προς το παρόν, δεν υπάρχει πάντως ένδειξη ότι το ζήτημα αυτό έχει ενταχθεί στον τρέχοντα γερμανικό @@@@

    Ρώσοι, Γερμανοί, Γάλλοι στέλνουν τους ηγέτες τους στην Κύπρο που είναι μισή σε έκταση από την Πελοπόνησσο και ο Κωνσταντακόπουλος περιμένει ακόμα ενδείξεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεράσιμε και λοιποί φίλοι

    Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί νοιάζοντε για την ενεργειακή απεξάρτηση τους απο τη Ρωσία,οι Ρώσοι γιατί πάνε;

    Η Ευρώπη ενδιαφέρεται να απεξαρτηθεί ενεργειακά απο τη Ρωσία,η εξάρτηση τους απο το Ισραήλ πιστεύεις πως δεν τους απασχολεί;

    Αν όντως απεξαρτηθεί η Ευρώπη απο τη Ρωσία,οι Ρώσοι τι θα τα κάνουν τα ενεργειακά τους αποθέματα που τόσα πολά έχουν στηρίξει σε αυτά;

    Απλά θέτω ορισμένα ερωτήματα,δεν είμαι ειδικός αλλά κάτι δεν μου κάθεται καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αποδεικνύεται ότι όλοι αυτοί οι ρωσόφιλοι, τύπου Κωνσταντακόπουλου, Δελαστίκ, Μαρκεζίνη εσχάτως, δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις ιδεοληψίες τους και το δήθεν ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα είναι απλά πρόφαση για αντιαμερικανισμό.
    Η λυδία λίθος που τους ξεσκεπάζει είναι το θέμα του Ισραήλ, όπου μόνο προκατειλημμενοι θα αρνούνταν ή θα προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τις προφανείς ωφέλειες από μια εντονότερη προσέγγιση.
    Αλλά βλέπεις οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ, ενώ η μεγάλη ορθόδοξος χώρα υποστηρίζει παλαιόθεν τους Άραβες, , και δεν θέλουν να δουν συμμαχία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, οπότε ...ας πάει στο παλιάμπελο και το εθνικό συμφέρον για το οποίο κατά τα άλλα κόπτονται όταν πρόκειται να κατηγορήσουν τους αμερικανούς.
    Τώρα θέλει "προσοχή" και "επιφυλακτικότητα", ενώ αν προτείνουν οι Ρώσοι καναν απλό αγωγό διέλευσης που στο τέλος ναυαγεί και δεν γίνεται εκεί πρέπει να τρέξουμε και να πιέσουμε και τους Βουλγαρους (εμείς!) να το δεχτούν γιατί θα μας είναι φοβερά ωφέλιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σωστές οι επιφυλάξεις , αλλά υπάρχουν είδη γραπτές προτάσεις για τερματικό, αποδειγμένα ευρήματα φυσικού αερίου, άνοιγμα του Ισραήλ μετά από 30 χρόνια δυσκίνητης εξωτερικής πολιτικής λόγο Τουρκίας από την πλευρά του ίδιου του Ισραήλ.


    Άνοιγμα προς τα βαλκάνια προς την Ινδία , η Μερκελ ΔΕΝ πήγε για τα πετρέλαια πήγε για να στηρίξει η Ίδια την Κύπρο και η Γερμανία την Λύση που προσεγγίζετε της μιας κυριαρχίας της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και φυσικά ότι μπορεί ένα μικρό γεωγραφικό μέρος να αποδώσει στην ΕΕ ως Γέφυρα από και προς την Μ Ανατολή, η μικρή Κύπρος δεν έχει εθνικιστικές κορόνες και κανένα μεγαλοϊδεατισμό όπως ο οραματιστής Νταβου βοήθησε με τον εποικοδομητικότερο τρόπο τους παλαιστινίους για πολλά χρόνια και συνεχίζει να το κάνει δια της νομίμου οδού μέσω του Ισραήλ μέσω διεθνών οργανισμών και όχι μέσω της Προβοκάτσιας άλλοι βοήθησαν στην Προβοκάτσια της Τουρκιάς (αριστεροί να βοηθούν ακροδεξιά ισλαμικά στοιχεία εσείς είστε εκτιθέμενοι και όχι η Κύπρος και ο Χριστόφιας, ή μήπως ο Χριστόφιας ήταν λιγότερο κουμουνιστής που απαγόρευσε όλα τα πλοία από και προς την ΓαΖΑ? ) επίσης δεν γίνεται να μην υπάρχει πλέων σύσφιξη με ένα γειτονικό κράτος όπως το Ισραήλ , παράλληλα κατάφερε να ενώσει πάρα να διαλύσει οπός η στρατηγική κενού αέρος othomanization-islamization-fascism ένα ιουδαϊκό κράτος ένα μουσουλμανικό και ένα χριστιανικό , ο μετβετεφ ήταν στην Παλαιστίνη προχθές μάλλον οι παλαιστίνιοι τρέφουν τα νήμα με τουρκικές σημαίες και φασιστικά ισλαμικά ακροδεξιά στοιχεία βλέποντας γλυκά στον Άξονα Τουρκιάς-Ιράν-Συριας Λίβανος και πάλι η ίδιοι δολοφόνησαν τον Λιβανέζο πρώην πρωθυπουργό τους ..

    Για Νετανιάχου και καντιμα δεν είναι θέμα ούτε τον ίδιον ούτε του Χριστόφια , είναι θέμα στο να παρέχουν φθηνότερες υπηρεσίες στους πολίτες της κάθε χώρας , ο ίδιος ο Ερντογαν προσέβαλε τον Πρόεδρο Περες κατά την συνήθεις νταβατζοσινη της Τουρκιάς ποιος εκτίθεται η Κύπρος και το Ισραήλ που επιδιώκουν την ανάπτυξη η Τουρκία οι εμφύλιες διαμάχες των παλαιστινίων , ε δεν πρόκειται να φύγει το Ισραήλ από την Μ Ανατολή , και αυτό χρειάζεται να το καταλάβει πρώτα ο Αραβικός κόσμος , ο Νετανιάχου ίσως όχι ότι προσέγγισε την ανατολική ΕΕ κάνοντας συμφωνίες και όχι μονο αλλα και με Ινδια , Ρωσια κτλ..αλλά πράγματι έμπρακτα προσπάθησε πιεζόμενος από όλες τις πλευρές και στο εσωτερικό και το εξωτερικό να τα καταφέρει και τα κατάφερε ποιος άλλος τα κατάφερε να κάνει τόσα πολλά ανοίγματα ποιος ? πράγματι λοιπόν είναι μια ευτυχία για το Ισραήλ ο Νετανιάχου και ο Πρόεδρος Περες.

    Τελικά , τελικά αν η Τουρκία θέλει να γίνει Πακιστάν του 1980 με ηγεμονικό ρόλο και πυρηνικά θα είναι η Τουρκία που θα κάνει Πόλεμο με το Ιράν και όχι το Ισραήλ.

    Συμπερασματικά και πετρέλαιο να μην υπάρχει είναι γεωγραφικά αδύνατο για την ίδια την Κύπρο να μην Έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ , που εδώ και χρόνια πολλοί κύπριοι έρχονται στο Ισραήλ για πολλούς λόγους, πάρα πολλοί δε δια Ιατρικούς λόγους και ου το κάθε εξής …

    Η γυναίκα του καίσαρος πάντα ήταν τίμια (Κυπρος), το καισαρι όμως στο Καίσαρα.

    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι Ρώσοι σαφώς και ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις διότι τα συμφέροντά τους από την ανεύρεση φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσσόγειο θίγονται σε μεγάλο βαθμό και η πολιτική επιρροή που επιδίωκαν να ασκήσουν μέσω της διπλωματίας των αγωγών θα αποκτήσει εναν μεγάλο ανταγωνιστή.
    Απλά χάνουν το μονοπώλειο.
    Το Ισραήλ από την άλλη είναι επιστήθιος σύμμαχος της Δύσης-των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ και σαφώς τόσο οι Αμερικάνοι όσο και Ευρωπαίοι πρόκειται να επενδύσουν στην εξόρυξη των ενεργειακών κοιτασμάτων Ισραήλ- Κύπρου.
    Ο λόγος που οι Ισραηλινοί πρότειναν στην Κύπρο να γίνει ο τερματικός σταθμός δεν είναι τόσο η ασφάλεια όσο και οικονομικοί καθότι η Κύπρος μπορεί να εκμεταλλευτεί και να κατασκευάσει εγκαταστάσεις φυσικού αερίου με κονδύλια της ΕΕ.
    Περιττό κανείς να πεί ότι η γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κύπρου αυξάνεται κατακόρυφα από τις εξελίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Το σχέδιο υποθαλάσσιου αγωγού προς Ελλάδα θα είχε μεγάλο στρατηγικό νόημα."

    "Χρειάζεται μεγάλη επιδεξιότητα, προσοχή, συγκεκριμένη επιλογή τομέων συνεργασίας, υποστηρίζουν βετεράνοι Κύπριοι πολιτικοί."

    Σε αυτά τα δύο αποσπάσματα βρίσκεται το κεντρικό νόημα του άρθρου. Ψύχραιμη η ανάλυση του Δ. Κωνσταντακόπουλου, που προσπαθεί να εστιάσει στην ουσία και να αποτρέψει υπερβολικούς ενθουσιασμούς. Όταν εμφανίζονται σημάδια ανακατατάξεων στον ορίζοντα (με αβέβαιη έκταση και έκβαση) δε χρειάζεται να γίνονται βεβιασμένες κινήσεις, αλλά απαιτείται "μεγάλη επιδεξιότητα και προσοχή". Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε Κύπριε 1:20 μ.μ., θα σε παρακαλούσα να αφήνεις τους διαχειριστές να κρίνουν αυτοί ποιά σχόλια πρέπει να διαγράφονται.
    Όπως τελικά και έγινε με το σχόλιο11:40 π.μ. (που δεν πρόλαβα να δω), ελπίζω όχι επειδή τους το είπες εσύ...
    Δεν είναι δημοκρατικό αυτό που έκανες πάντως...
    Και σε εμένα ενδεχομένως να μην αρέσει κάτι που έγραψες και να σε θεωρώ φανατισμένο, αλλά ΠΟΤΕ δεν θα ζητήσω την διαγραφή του.
    Όταν είσαι καλεσμένος και δεν σου αρέσει η συμπεριφορά κάποιου ομοτράπεζου, αφήνεις τον οικοδεσπότη να τηρήσει την τάξη.
    Αλλιώς φεύγεις εσύ.
    Την ευθύνη την έχουν οι διαχειριστές 100% !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι...
    Αφού δεν έχουν πάει στην περιοχή ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ, όλα είναι στο επίπεδο συζήτησης και ικασιών.
    Ας πάνε πρώτα να κάνουν τις τρύπες και μετά συζητάμε για αγωγούς...
    Πρώτα τον γάϊδαρο και μετά το σαμάρι !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μήπως είναι υποκριτικό το όψιμο ενδιαφέρον για συμβουλές στη Κυπριακή πλευρά;Τις χρειάζεται;ή μήπως οι κύριοι αυτοί ως ειδικοί σύμβουλοι διεθνολόγοι κλπ θα πρέπει να απευθυνθούν στην Ελληνική πλευρά που έσπευσε να εξαιρέσει απο τις συνομιλίες το Καστελόριζο και για την ΑΟΖ πετάει αετό;
    Ας όψεται βεβαίως ο Μέγιστος των Κυπρίων(ΤΑΣΣΟΣ)που σήμερα συζητάμε για ενεργειακό κόμβο της Κύπρου και όχι για ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟ-ΑΓΓΛΙΚΟ βάσει του σχεδίου ΑΥΝΑΝ.Και για να μην ξεχνιόμαστε ας υπενθυμίζουμε τα μπουμπούκια της Ελλάδος που σκύλιασαν να το περάσουν.
    Ας μας πεί βεβαίως ο εν λόγω κος ποιές εναλακτικές λύσεις έχουν οι Κυπριοι;Μήπως την στήριξη της Ελλάδας ή των Αράβων που τόσα χρόνια δίναμε και τα οπίσθιά μας γι΄αυτούς.Εκτός και εάν υπονοεί τον πακτωλό των πετροδολαρίων που ακόμα περιμένουμε επι Ανδρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @@@@η Μερκελ ΔΕΝ πήγε για τα πετρέλαια πήγε για να στηρίξει η Ίδια την Κύπρο και η Γερμανία την Λύση που προσεγγίζετε της μιας κυριαρχίας της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας @@@@

    Μακάρι να ήταν αλήθεια αυτό αλλά μετά από 35 χρονια κατοχή τώρα θυμήθικαν οι Γερμανοί την Κύπρο?
    Η Κύπρος δεν έχει πιά λόγους να δεχθεί λύσεις τύπου δικοινοτικής ομοσπονδίας δίοτι τα δεδομένα αλλάζουν υπέρ της και κατά της Τουρκίας.

    Αν τα κοιτάσματα βρίσκοταν σε περιοχές που ελέγχει η Άγκυρα θα τολμούσε ποτέ Καγκελάριος να κάνει παρόμοιες δηλώσεις υπέρ Κύπρου?
    Οι Γερμανοί βρίζαν την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, χαρακτίριζαν την Κύπρο ασιατικό νησί και πώς δεν έχει καμιά δουλειά στην ΕΕ.
    Λέγαν μάλιστα μερικοί ότι άν είναι να μπεί η Κύπρος στην ΕΕ τότε γιατι να μην μπεί και ο Λίβανος με την Συρία.Ξεχνάμε τι βρισήδη τρώμε από την γνωστή πορνοφυλάδα?

    Οι Γερμανοί πήραν το μέρος της Κύπρου κυρίως λόγω συμφερόντων αλλά και διότι διαβλέπουν απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
    Όσο για τις δηλώσεις Μέρκελ αυτές έχουν καθαρά προειδοποιητικό χαρακτήρα πρός την πλευρά της Τουρκίας, να αποφύγει την πρόκληση θερμών επεισοδίων τύπου Μαβί Μαρμαρά εις βάρος της Κύπρου διότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ΕΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @@@@Ας όψεται βεβαίως ο Μέγιστος των Κυπρίων(ΤΑΣΣΟΣ)που σήμερα συζητάμε για ενεργειακό κόμβο της Κύπρου και όχι για ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟ-ΑΓΓΛΙΚΟ βάσει του σχεδίου ΑΥΝΑΝ.Και για να μην ξεχνιόμαστε ας υπενθυμίζουμε τα μπουμπούκια της Ελλάδος που σκύλιασαν να το περάσουν.@@@

    Πολύ σωστός !!!
    Πάρα πολύ σωστός!...Όλα αυτά τα μπουμπούκια τύπου ΕΛΙΑΜΕΠ , Μπακογίαννη, Δρούτσας , που απειλούσαν την Κύπρο για πολύ δυσάρεστες συνέπειες και αντίποινα αν δεν ψηφιστεί το σχέδιο ΑΥΝΑΝ. Τί έχουν να πούν όλοι αυτοί τώρα? Αν είχε ψηφιστεί το σχέδιο αυτό τώρα τα κοιτάσματα θα ήταν στα χέρια των Άγγλων και των Μογγόλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Από τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση του κοιτάσματος Λεβιάθαν έως ότου αρχίσει να κατεβαίνει το πρώτο τρυπάνι υπάρχει μια απόσταση που δεν την υπολογίζουν κάποιοι φίλοι του ιστολογίου.
    Το Λεβιάθαν έχει μεγάλη γεωγραφική έκταση. Εκτείνεται σε περιοχές του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.
    Άρα το ζήτημα δεν θα είναι αν η Κύπρος και η Ελλάδα συνεργαστούν με το Ισραήλ αλλά εάν θα είναι όλα τα μέρη ικανοποιημένα με τις συμφωνίες που θα προκύψουν. Εάν δηλαδή θα έχουν οι ανωτέρω κομμάτι από την πίτα.
    Για τους ανησυχούντες για τη Ρωσία έχω να παρατηρήσω πως η Ρωσία έχει ένα ενεργειακό πελάτη που απορροφά αχόρταγα όλες τις προσφερόμενες ποσότητες. Την Κίνα.
    Για να μπορούμε να μιλήσουμε για το Λεβιάθαν θα πρέπει πρώτα να έχουμε πληροφόρηση για τις απαιτήσεις του Λιβάνου, τις σκέψεις των Παλαιστινίων(επίσκεψη Μεντβέντεφ) και στο τέλος για την Τουρκία.
    Χωρίς εικόνα όλων αυτών ότι και να πούμε είναι μακριά από την πραγματικότητα.
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Δέσποινα

    20 Ιανουαρίου 2011 8:02 μ.μ.

    ------------------

    Αγαπητή Δέσποινα μου έφερες στο μυαλό μια σχετική παροιμία:

    "Κανονίζουν που θα στρώσουν, χωρίς τους ξενοδόχους" (τους υπόλοιπους)

    Ένα χάρτη δεν έχω δει, που να δείχνει τις οφειλόμενες να αποδοθούν (εκ του Διεθνούς Δικαίου) ΑΟΖ στα άλλα κράτη της περιοχής!!

    Έχω την ελπίδα ότι η Κύπρος δεν θα ακολουθήσει το Ισραήλ ως πρότυπο κράτους άπληστου γείτονα και άρπαγα και νταβατζή της γειτονιάς!
    Διότι, αν το κάνει, και έστω δια της σιωπηλής αποδοχής συναινέσει στην ληστρική αδικία εναντίον της ΑΟΖ του αδυνάτου, τότε, θα είναι σαν να ομολογεί η ίδια για τον εαυτό της, ότι καλά της έκανε που την βίασε το ΄74 η δυνατή Τουρκία, αφού αυτή ήταν αδύναμη και ανυπεράσπιστη να διεκδικήσει το δίκιο της! Θα είναι το τέλειο άλλοθι προς στην Τουρκία!
    Όταν ενίοτε στην ιστορία οι ρόλοι εναλλάσσονται, τότε εύκολα μπορεί κάποιος να παρασυρθεί από άσχετες σκέψεις σε λάθος συμπεράσματα. Μοναδικός του οδηγός σε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις, θα είναι τότε ο ανθρωπισμός και η προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου. Αν η Κύπρος χάσει ηθικά δε θα μπορεί πλέον να νικήσει οπουδήποτε αλλού!
    Ναι στη συνεργασία, αλλά με όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ 20 Ιανουαρίου 2011 1:20 μ.μ.
    Φίλε Κύπριε,
    καλά τα λες.
    Ακόμα και το ΚΚΕ μίλησε για συνεργασία με Ισραήλ και χάραξη ΑΟΖ με την Κύπρο.
    Να ξέρεις, λοιπόν, ότι αυτοί που δε θέλουν κοινή ΑΟΖ με Κύπρο και προτιμούν να μοιράσουμε στην Τουρκία και στην Αίγυπτο, τη θάλασσά μας... είναι απλά πληρωμένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χασάν-Απελλή
    Το Λεβιάθαν είναι έξω από τη Χάιφα. Ποιά Γάζα, λοιπόν;
    ή χοντροβλάκας είσαι
    ή χοντροψεύτης.
    ή μήπως δεν έχετε στο Πακιστάν χάρτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ 21 Ιανουαρίου 2011 1:18 π.μ.

    Το Λεβιάθαν είναι έξω από τη Χάιφα. Ποιά Γάζα, λοιπόν;
    ------------------------

    Α, ξέχασα! Η Γάζα δεν είναι παραθαλάσσια είναι πάνω στο Βουνό, οπότε δεν έχει ΑΟΖ!!!! Ούτε ο Λίβανος έχει ΑΟΖ!!!!Μόνο το Ισραήλ!!
    Με υπεκφυγές και αποπροσανατολισμούς δεν θα καταφέρεις τίποτα άλλο από το να σε καταπιεί ο Λεβιάθαν!

    Επίσης σε ό,τι αφορά τις "φιλοφρονήσεις" σου:

    Εγώ έχω ένα όνομα ΑΠΕΛΛΗΣ, στο οποίο εσύ νόμισες ότι μπορείς να πρόσθεσεις και το Χασάν! Καλώς!
    Το δικό μου το πουλί πάντως κελαηδά χωρίς ακροβυστία!
    Το δικό σου όμως και του Χασάν;
    Τι χαχάμης, τι Χασάν!!
    Τα πουλιά τους δυο και παν!!

    Εσύ, λοιπόν, δεν χρειάζεσαι καν ένα ψευδώνυμο!
    Είσαι απλά γνωστός ως Η ΧΟΝΤΡΟΠ@@ΣΤΡΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κοπελιά (1:14 π.μ. και 1:18 π.μ.), έχει η Παλαιστίνη ΑΟΖ ή δεν έχει;
    Με βάση το Παλαιστινιακό κράτος, όχι στην έκταση που έχει τώρα αλλά στην κανονική του;
    Αυτό είναι το ερώτημα και όχι τα άλλα τα πούστικα περί ...Πακιστάν που μας λες εδώ.

    Τους αρπάξατε την γη, στην θάλασσα θα κολώσετε που δεν μπορούν να κάνουν αντίσταση αφού δεν έχουν πλοία;

    Γι΄αυτό, Ελλάδα και Κύπρος, πρέπει να βάζουν όρους...
    " Ή στις συμφωνίες πρέπει να υπάρχει και η εκπροσώπιση των Παλαιστινίων με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ή συμφωνία γιόκ κύριοι Εβραίοι"...
    Αυτό σημαίνει "Κράτος Δικαίου"!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. FILE TZIΝH EDO ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΜΑΣ ΜΗΛΑΣ ΓΙΑ ΗΘΗΚΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΕΝΩ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΜΑΣ ΜΗΛΑΣ ΥΠΕΡ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΟΖ ΕΝΩ ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ,ΕΕΕΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΑΒΟΥΝ.ΞΑΝΑ ΛΕΩ ΤΟ ΝΑ ΛΕΣ ΚΑΤΙ ΠΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ''ΓΙΟΚ ΕΒΡΑΙΟΙ''
    ΑΠΛΑ ΔΙΧΝΕΙΣ ΟΤΙ ΧΑΝΕΙς ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΣΟΥ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ...

    ΟΙ ΣΩΦΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. τζιμη αυτα σε αλλο μπλοκ υπερ της παλαιστηνης,υπαρχουν πολλα τουρκικα ξερεις,εδω μιλαμε υπερ της Ελλαδας και του δικαιου της ΑΟΖ, επι τελους ας ειμαστε μια φορα ελληνες πρωτα...
    τσικνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κοπελιά (1:14 π.μ. και 1:18 π.μ.), έχει η Παλαιστίνη ΑΟΖ ή δεν έχει;
    Με βάση το Παλαιστινιακό κράτος, όχι στην έκταση που έχει τώρα αλλά στην κανονική του

    Τι εχεις παθει εσυ με την Γαζα και θελεις ΑΟΖ ,λες και σου εταξαν οι κατοικουντες εκει οτι θα σου δωσουν την αντιπροσωπεια εστω τις πωλησεις του φυσικου αεριου που θα το διανεμεις με το τρικυκλο σου,ξερεις αυτο που σου κληροδοτησε ο Γκοτζαμανης απο εκει ψηλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Το ποιό είναι το συμφέρον της Ελλάδας σ΄αυτήν την υπόθεση, σωστά και ψύχραιμα τονίζεται στο άρθρο. Και κατά κάποιο τρόπο, οι επιφυλάξεις που διατυπώνει για την σύμπραξη Κύπρου-Ισραήλ, έχουν βάση. Ομως αν είναι επιλογή της Κύπρου να αποφασίσει την σύμπραξη με το Ισραήλ; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τελικά στο Πακιστάν δεν έχετε χάρτες.
    Το Λεβιάθαν είναι Β ό ρ ε ι α. Είναι τόσο βόρεια που είναι στο ύψος της Χάιφα. Και ο Λίβανος που διεκδίκησε πήρε από τον ΟΗΕ την κατάλληλη απάντηση.

    Και επειδή, μαυριδερά κοριτσάκια, εμείς έχουμε χάρτες, τέρμα με την κλάψα και την πονηριά:
    Η πραγματική Παλαιστίνη είναι το Ισραήλ, η Γάζα, η Ιουδαία και Σαμάρεια και η πρώην Υπεριορδανία.
    Και η πραγματική Παλαιστίνη ΠΟΤΕ δεν ήταν ανεξάρτητο αραβικό κράτος. Αντίθετα Ιουδαία και Ισραήλ υπήρχαν (και θα υπάρχει)
    όσο υπάρχει χιόνι. Συνηθίστε το!

    Κοιτάξτε να κάνετε το 23 αραβοκράτος στην περιοχή και σταματείστε να είστε οι ξεφτίλες αιμοσταγείς δολοφόνοι αυτού του πλανήτη. Μας πρήξατε! Είναι μεγάλοι ήρωες
    οι Ισραηλινοί που σας ανέχονται
    τόσα χρόνια. ΟΥΥΥΥΣΤ κοράκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ 21 Ιανουαρίου 2011 7:28 μ.μ.

    ----------------

    Πέρα από τα υπόλοιπα χαχάμη μου, έχεις και ένα πουλί φλύαρο, που όλο φάλτσα κελαηδάει!! Θα στραβοκόπηκε φαίνεται.... στο ξύρισμα!!!
    Σαν Έλληνας δεν ανακατεύομαι σε ξένα προβλήματα, την γνώμη μου λέω για το τι θεωρώ δίκαιο.
    Το τι θα κάνεις εσύ με τα "μαυριδερά κοριτσάκια" είναι δικό σου πρόβλημα ευτυχώς και όχι δικό μου! Έχω ακούσει πάντως ότι πηδάνε άσχημα, για αυτό πρόσεξε μην την πατήσεις όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβει από κάτω ένα φόρεμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 9.53 λες βλακειες ,εχεις χασει την ψυχραιμια σου βρε παιδι του.Λιγο ξυδακι στον κοκκο σου και ολα θα πανε καλα,μην στεχοριεσαι μαθριδερο,λακταριστο κολαρακι μου.
    ΚΑΘΤΣΕ ΚΑΤΩ ΘΘΘΘ ΕΛΛΗΘΝΑ ΓΙΑΤΙ ΘΘΘΘΑΑ
    ΣΟΥ ΠΕΘΟΥΝ ΤΑ ΘΟΝΤΙΑ.ΟΛΟΙ ΓΙΝΑΤΕ ΕΛ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΡΙΟ,ΚΙ Η ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΜΑ ΣΑΣ ΞΕΡΝΑΕΙ ΜΙΣΕΣ ΑΤΕΛΙΩΤΕΣ ΣΤΙΣΕΙΣ.
    ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗς ΚΟΘΡΑΓΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥς Η ΦΟΛΑ ΜΟΥ.

    ΟΠΩς ΑΠΑΝΤΑς ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ
    ΑΛΕΚΚΚΚΑ ΑΛΕΚΚΚΑ
    ΚΓΡΑΑΑΟΟΥΥΥΥΜΜΜΜΜΝΝΝΝΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.