20/1/11

Θα μας σώσει ο φράχτης στον Εβρο;


Του Θανου Π. Ντοκου*
Το ζήτημα του φράχτη, αλλά και της παράνομης μετανάστευσης γενικότερα, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στις οποίες παρατηρείται σημαντική διάσταση απόψεων. Μπορούμε, ωστόσο, να συμφωνήσουμε στις ακόλουθες διαπιστώσεις: 
α) Η σημασία των πληθυσμιακών μετακινήσεων στην ανθρώπινη ιστορία ήταν ανέκαθεν πολύ μεγάλη. Σήμερα συνδέονται κυρίως με την οικονομική υπανάπτυξη και την έλλειψη ασφάλειας σε ορισμένες περιοχές, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθούν λόγω και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (με εκτιμήσεις για 200 εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες το 2050)
β) Το φαινόμενο της γήρανσης και δημογραφικής συρρίκνωσης αφορά το σύνολο των αναπτυγμένων χωρών, αλλά για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ. Είναι σαφές ότι οι μετανάστες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αποτελούν μια δημογραφική ανάσα για τη γηράσκουσα Ελλάδα, αλλά προφανώς υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες. 
γ) Η Ελλάδα αντιμετωπίζει, σε βαθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα λόγω γεωγραφικής θέσης και αναλογίας μεταναστών με τον γηγενή πληθυσμό, ένα σοβαρότατο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης. 
δ) Κάθε χώρα έχει μια πεπερασμένη ικανότητα απορρόφησης του διαφορετικού. 
ε) Η μοίρα των μεταναστών είναι τραγική από κάθε άποψη, αλλά αν η Ελλάδα «βουλιάξει» κοινωνικο-οικονομικά, ούτε εκείνοι ούτε εμείς θα ωφεληθούμε.
Η αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης προϋποθέτει την τεκμηριωμένη γνώση του αριθμού και της προέλευσης των μεταναστών που βρίσκονται εδώ και τις πραγματικές αντοχές της χώρας για απορρόφησή τους με βάση τις δημογραφικές και οικονομικές της ανάγκες και δυνατότητες. 
Βασικά εμπόδια μείωσης των μεταναστευτικών ροών αποτελούν η δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας σε χώρες, όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, το Πακιστάν κ.ά. και η πρακτική αδυναμία επαναπροώθησης των συλληφθέντων, η απροθυμία της Τουρκίας να περιορίσει τα κύματα μεταναστών που διασχίζουν το έδαφός της και ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ που εγκλωβίζει τους μετανάστες στην Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή συνδρομή είναι περιορισμένη: η FRONTEX έχει συμβολικό ρόλο, αφού η σύλληψη σε ελληνικό έδαφος δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνοι, ο φράχτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν θα λύσει το πρόβλημα. Τα μεγάλα χρηματικά οφέλη για δουλεμπόρους και η απελπισία των μεταναστών εγγυώνται ότι απλώς θα παρατηρηθεί αλλαγή διαδρομών και σημείων εισόδου. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να μείνουμε παθητικοί παρατηρητές; Η χρησιμότητα του φράχτη έγκειται στο μήνυμα που αποστέλλεται σε όλους τους αποδέκτες, αλλά κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους μας, που αρχικά αντέδρασαν με αμηχανία και υποκρισία. Προφανώς, απαιτείται ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων: εφαρμογή των κανονισμών περί ασύλου, άσκηση (ευρωπαϊκής) πίεσης προς την Τουρκία, εξάντληση αυστηρότητας στις ποινές των δουλεμπόρων, πιο ανθρώπινα κέντρα υποδοχής και, κυρίως, αλλαγή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. 
Παρεμπιπτόντως, ζούμε μεν στη Χώρα των Λωτοφάγων, αλλά μήπως θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες για όποιον υπέγραψε από ελληνικής πλευράς τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ χωρίς να κατανοήσει τις συνέπειες;
*Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ

8 σχόλια:

  1. Καλημέρα, κυρίες-κύριοι.


    Αναρωτιέμαι κάθε φορά που διαβάζω απόψεις του ΕΛΙΑΜΕΠ γραμμένες από τον κ. Σ(ν)τόκο, αν αυτός ο άνθρωπος κομίζοντας γλαύκας εις Αθήνας και αναλύοντας το αυτονόητο, έχει την αίσθηση ότι, ναι, προσθέτει κάτι ουσιαστικό στον γενικότερο προβληματισμό των σκεπτόμενων Ελλήνων στους οποίους προφανώς και δεν απευθύνεται.
    Πόσα άραγε να πληρώνεται αυτός ο άνθρωπος για να γράφει αυτές τις αόριστες και φουσκωμένες με πολύ αέρα μπουρδολογίες;
    Επιλέγω μια:

    1. "Είναι σαφές ότι οι μετανάστες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αποτελούν μια δημογραφική ανάσα για τη γηράσκουσα Ελλάδα, αλλά προφανώς υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες"


    Με τον κ. Σ(ν)τόκο τίποτα δεν είναι σαφές και ας το παρουσιάζει σαν τέτοιο. Γιατί;

    α. Επειδή οι λαθρομετανάστες δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας, αλλά μάλλον το αντίθετο την υποσκάπτουν. Προσφέρουν φυσικά στην ανάπτυξη της μαφιόζικης παραοικονομίας που δεν καταλήγει στα ταμεία του κράτους αλλά στις τσέπες των οικονομικών εγκληματιών και των δουλεμπόρων που διαπλέκονται με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

    β. Επειδή οι μετανάστες (αυτοί έστω οι λίγοι που πληρώνουν κάποιο φόρο) και κυρίως οι λαθρομετανάστες μεταφέρουν με εμβάσματα εκτός Ελλάδος και εκτός αγοράς εννοείται, πολύτιμα κεφάλαια ρευστότητας δίχως τα οποία η ελληνική οικονομία ασφυκτιά ακόμη περισσότερο. Υπολογίζονται σε 6 δις κατ΄έτος!

    γ. Επειδή οι άνθρωποι αυτοί επιβαρύνουν τις κοινωνικές δομές του Κράτους για τις οποίες ποτέ και τίποτα δεν προσέφεραν. Υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν εκπαίδευση, συγκοινωνίες, μαϊμού συντάξεις, έχουν ως αποτέλεσμα την αιμορραγία του ΕΣΥ κατά τουλάχιστον 1 δις το χρόνο, εκτός από τα υπόλοιπα ελλείματα στα μέσα μεταφοράς.

    δ. Επειδή η ενασχόληση τους με το παραεμπόριο μόνο "αναπτυξιακή" δε θα μπορούσε να αποκαλεστεί για την Ελληνική Οικονομία, αφού οδηγεί στον πλήρη αφανισμό τον μικρομεσαίο Έλληνα επιχειρηματία και αποστερεί την τελευταία ικμάδα παραγωγής και ανάπτυξης της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης.
    Ο τζίρος του παραεμπορίου αυτού υπολογίζεται επιεικώς στα 10-20 δις τον χρόνο!!! Κανένας φόρος, κανένα ΦΠΑ, καμμία υποχρέωση!

    Για να μην κουράζω, πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε το κέρδος και την ζημία για την ελληνική οικονομία, από την "αναπτυξιακή παρουσία" των λαθρομεταναστών. Ο ισολογισμός θα είναι εξαιρετικά απογοητευτικός. Η Ελλάδα "μπαίνει" μέσα και θα μπαίνει μέσα όλο και περισσότερο στα επόμενα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να προσθέσω στο σχόλιο του ΑΠΕΛΛΗ για το ερώτημα του κου Ντόκου

    "ε) Η μοίρα των μεταναστών είναι τραγική από κάθε άποψη, αλλά αν η Ελλάδα «βουλιάξει» κοινωνικο-οικονομικά, ούτε εκείνοι ούτε εμείς θα ωφεληθούμε."

    Υπάρχουν όμως αυτοί που ωφελούνται:

    1) Οι Αμερικανοί που προωθούν τα σχέδιά τους στην περιοχή τα οποία προβλέπουν την ένταξη της Ελλάδας σε μια νεοοθωμανική χώρα μαζί με το δυτικό κομμάτι που θα απομείνει από την Τουρκία.

    Ο Αμερικανός πρέσβυς είχε υποσχεθεί στον Καραμανλή 120.000 λαθρομετανάστες για το 2010, βγήκε ο ΓΑΠ και τα κατάφερε καλύτερα 150.000 λαθρομετανάστες - δυστυχώς μου διαφεύγει το άρθρο της εφημερίδας όπου το είχα διαβάσει.

    2) Η Τουρκία, η οποία ονειρεύεται την νεοοθωμανική αυτοκρατορία αλλά δεν θα της κακοπέσει να βρεθεί κυρίαρχη στον βαλκανικό χώρο με Δαρδανέλια ΚΑΙ Αιγαίο ακόμα και αν χάσει τα 2/3 της σημερινής της επικράτειεας.

    3) Η Τουρκία που από αυτή μόνο την τελευταία δόση λαθρομεταναστών αποκόμισε 150.000 x 5.000 δολάρια.

    4) Οι έμποροι οργάνων. Πολλοί από τους λαθρομετανάστες που εισάγονται, κυρίως παιδιά, καταλήγουν στη σφαγή για τα όργανά τους. Ακόμα και αυτοί που πωλούν τα όργανά τους θα τα πωλήσουν για 700 δολάρια ενώ στις Η.Π.Α. μποτρεί να πιάσουν 100.000 δολάρια.

    5) Δουλέμποροι, έμποροι ναρκωτικών, έμποροι όπλων, απλοί νταβαντζήδες από αυτούς που εκδίδουν γυναίκες και παιδιά μέχρι αυτούς που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους των φαναριών (τα παιδά των φαναριών μάλλον πήγαν για σφάξιμο για τα όργανά τους - δική μου εικασία), αυτούς που μαζεύουν όλα αυτά που κλέβουν οι απλοί λαθρομετανάστες και αυτούς που κερδίζουν από το παραεμπόριο.

    Αλλά για όλα αυτά καμία "ανθρωπιστική" οργάνωση δεν ενδιαφέρεται.

    Αλήθεια δεν θα έπρεπε κανονικά η Ε.Υ.Π. να ερευνήσει τη χρηματοδότηση όλων αυτών των οργανώσεων που μας έχουν προκύψει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνεχίζω με το δεύτερο σκέλος της πρώτης εντοπισμένης μπουρδολογίας.

    "αποτελούν μια δημογραφική ανάσα για τη γηράσκουσα Ελλάδα, αλλά προφανώς υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες"

    Ποιοι αποτελούν δημογραφική ανάσα για τη γηράσκουσα Ελλάδα κ. Σ(ν)τόκο;
    Οι Σομαλοί; Μήπως οι Νιγηριανοί; Ακόμη καλύτερα οι Αφγανοί και οι Πακιστανοί; Και τι εννοείται εσείς "δημογραφική ανάσα" όταν επιχειρείται από λεμόνια να βγάλετε πορτοκάλια; Θα ωφεληθεί δηλαδή το Ελληνικό Έθνος, ή θα σωθεί από τον αφανισμό, αν απλά πάψει να είναι ελληνικό; Αφού θα πεθάνεις, αυτοκτόνησε πριν πεθάνεις;
    Μεγάλε μου σοφέ, εξαίρετε διανοητή μου!!!
    Ποιο Πανεπιστήμιο σε προίκισε με τόση μεγάλη χάρη,
    να σε έχουμε, να σε δείχνουμε με τόοοοοοσο!!! (με το συμπάθειο) καμάρι!
    Έπειτα όμως βγήκε το "λιοντάρι" και το 'φαγε το παλληκάρι που νόμιζε πως είχε μεγάλο το παπάρι!!!

    Και αφού τόσο ενδιαφέρεσαι για το δημογραφικό μας κ. Σ(ν)τόκο γιατί δεν έκανες μια εισήγηση στο Υποκυβερνείο της Σουιζηλάνδης να επιχορηγεί γενναία κάθε νέο ελληνάκι;
    Να βάλουν μπρος τα παλληκάρια τα φλογοβόλα τους, να "πυρπολήσουν" τις ωραίες μας τις Ελληνίδες και να σου φτιάξουν μέσα στα επόμενα χρόνια άλλη μια Ελλάδα;
    Αλλά όχι!!!!
    Εσύ δεν είσαι αναλυτής, κτηνοτρόφος είσαι στη φάρμα των ζώων που υπολογίζει το κέρδος και το κόστος.
    1 Ελληνάκι θα κοστίζει 5.000€
    1 Αφγανάκι θα κοστίζει 500€
    1 Σομαλάκι, ακόμη καλύτερα, 50€, χώρια και τα υπόλοιπα οφέλη!!

    Έτσι προτιμάτε το εισαγόμενο φτηνό "προϊόν" για δούλους σας και για τα κέρδη σας και ας πεθάνουμε εμείς βιολογικά μπαίνοντας πλέον στο Μουσείο των Εθνών!!!

    Και ακόμη και αυτό αν δεν κάνετε, γιατί δεν δίνετε κίνητρα να επιστρέψει στην πατρίδα ένα μέρος των νέων της διασποράς;
    Α, ξέχασα, και αυτοί κοστίζουν!!!

    Τι να κάνουμε τώρα κύριε Σ(ν)τόκο, που είσαι και τσαμπατζής στα καλά και μόνο στις κλάψες είσαι γενναιόδωρος;
    Θα κάνεις τον φράκτη τώρα και θα καθησυχάσεις τη συνείδηση σου (τρόπος του λέγειν να διαθέτεις και τέτοια).
    Μπράβο σου, φωστήρα της τρισαθλίου ανθελληνικότητας!
    Τυχερός είσαι που δεν θα σε βρω στο δρόμο μου! Γιατί τύποι σαν και σένα είναι σπίτι-Στοά, Στοά-σπίτι!

    Μπράβο και σε σένα φίλε Andpik, που ψώνισες ωραίο πατσά και είμαι από ξενύχτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΕΛΛΗ, ζωγράφισες (όπως και ο Ανώνυμος 10:58πμ)! Τα είπατε όλα. Εγώ να προσθέσω μόνο δύο παρατηρήσεις:

    1) Ο Ντόκος λέει πολλά αυτονόητα, όχι γιατί προσθέτουν οτιδήποτε νέο, αλλά γιατί καταλαβαίνει ότι το κλίμα γίνεται βαρύ για το είδος του, όσο οξύνεται το πρόβλημα τής λαθρομετανάστευσης. Άσε που έχουν αρχίσει να πέφτουν και μάπες και σού λέει: "αναγνωρίσιμος είμαι, λες να γίνει καμμία στραβή καμμιά μέρα;". Έτσι, εμφανίζει ότι συμμερίζεται κάποιες από τις ανησυχίες τού κόσμου.

    2) Φροντίζει βέβαια, ανάμεσα στα αυτονόητα να πετάει και τις κατάλληλες σφήνες ("αποτελούν δημογραφική ανάσα", "εφαρμογή τών κανονισμών περί ασύλου", κλπ). Ξέρουν οι διάφοροι ΕΛΙΑΜΕΠηδες ότι τώρα που το σχέδιο έχει προχωρήσει αρκετά και οι συνέπειές του γίνονται έντονες, ο κόσμος αγριεύει και ψυλλιάζεται. Γι αυτό προσπαθούν να περάσουν τα τοξικά μηνύματά τους πιο προσεκτικά και πιο καμουφλαρισμένα, μπας και τα κάνουν πιο εύπεπτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με όλους,επιτέλους,να αρχίσουμε να βλέπουμε την πραγματική και ουσιαστική πηγή του προβλήματος αντί να εναντιωνόμαστε απευθείας στους ίδιους τους λαθρομετανάστες με ακραίες πολές φορές θέσεις και ενέργειες,αν δεν ξεμπερδέψουμε με αυτούς που τους έφεραν,που τους προστατεύουν και που τους εκμεταλεύοντε το πρόβλημα δεν λύνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κασκόλ του Παντουρκισμού που φόρεσε ο Γιωργάκης στην γεμάτη Λεονταρισμούς πρόσφατη επίσκεψη δεν είναι σχιζοφρανικό παραλήρημα αλλά μια ακόμη έσχάτη προδοσία ενός κράτους με την πολυτιμότερη ιστορία για την ανθρωπότητα.

    Πολλά χρόνια τώρα εμείς βάζαμε παλούκια στον Εύρο και οι τούρκοι πέτρες ((μπάζα) για αποφυγή ή πρόκληση εκτροπής του.
    Οι Ελληνικές ακτογραμμές χωρίς πλάκα έχουν μήκος όσο η περιφέρεια της γης.

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο φράχτης πάντως μόνο, σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα. Ευνόητο ότι θα βρίσκουν άλλα περάσματα.
    Και όλα τούτα που εξετάζονται τώρα που φράσαμε στο απροχώρητο, έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια.
    Το ότι η εισροή μεταναστών στην "γηράσκουσα" Ελλάδα οφελεί την ανάπτυξη της οικονομίας,...το είδαμε. Είναι μια βιομηχανία που ευνοεί πολλά συμφέροντα πολλών, αλλά όχι αυτό της χώρας βέβαια.
    Γι΄αυτό και ευδοκίμησε-έστω εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.
    Σωστό το σχόλιο για τα "ανθρώπινα δικαιώματα". Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο φράχτης πάντως μόνο, σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα. Ευνόητο ότι θα βρίσκουν άλλα περάσματα.
    Και όλα τούτα που εξετάζονται τώρα που φράσαμε στο απροχώρητο, έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια.
    Το ότι η εισροή μεταναστών στην "γηράσκουσα" Ελλάδα οφελεί την ανάπτυξη της οικονομίας,...το είδαμε. Είναι μια βιομηχανία που ευνοεί πολλά συμφέροντα πολλών, αλλά όχι αυτό της χώρας βέβαια.
    Γι΄αυτό και ευδοκίμησε-έστω εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.
    Σωστό το σχόλιο για τα "ανθρώπινα δικαιώματα". Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.