20/1/11

Η Τουρκία επέτρεψε την χρησιμοποίηση της Αεροπορικής Βάσης του Ιντσιρλίκ κατά τον πόλεμο του Ιράκ

Σύμφωνα με απόρρητες πληροφορίες που διέρρευσαν απο τον ιστότοπο WikiLeaks και αφορούν έγγραφα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αγκυρα η Τουρκία επέτρεψε την χρήση της Αεροπορικής Βάσης στο Ιντσιρλίκ για τη διεξαγωγή  πτήσεων για την μεταφορά στρατιωτών από και πρός το Ιράκ και για την μεταφορά καυσίμων


Στα έγγραφα τονιζεται πώς παρόλο που ο πόλεμος στο Ιράκ (Αμερικανική και Αγγλική εισβολή 20 Μαρτίου 2003) δεν είναι δημοφιλής στην Τουρκία εν τούτοις η Τουρκική Κυβέρνηση παρειχε σημαντική υποστήριξη με την παραχώρηση της χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ στα Συμμαχικά Στρατεύματα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν απο το 2003

O αριθμός των πτήσεων υπολογίζεται σε 2,600 περί τα 28 εκατομμύρια βαρελιών καυσίμων ότι διακινήθηκαν και περί τους 8,500 χιλιάδες στρατιώτες μεταφέρθηκαν απο το Ιράκ.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι  πληροφορίες για την χρήση της Αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ απο τα Συμμαχικά στρατεύματα  είχαν δημοσιευτεί και παλαιότερα  Μάλιστα είχε καταγραφεί πώς  το Ιντσιρλίκ ήταν  στη διάθεση των Αμερικανών απο τα τέλη του 2003 καθώς η Τουρκική Κυβέρνηση είχε επιτύχει να ξεπεράσει την αρνητική απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και είχε θέσει μόνο  κάποιους όρους  ώστε οι αντιδράσεις στο εσωτερικό να έχουν το ελάχιστο δυνατό κόστος. Σκοπός της Τουρκικής Διπλωματίας ήταν να επιτύχει τον σαφή καθορισμό ημερομηνίας ένταξης στην Ε.Ε. αλλά και παράλληλα να εξασφαλίσει την συνεργασία των Αμερικανών στον πόλεμο που διεξάγει κατά των Κούρδων Μαχητών του PKΚ. Η Τουρκία είχε αντιδράσει με σφοδρότητα στο ενδεχόμενο  η αμερικανική Bουλή να εγκρίνει  ψήφισμα για τη γενοκτονία των Aρμενίων και είχε απειλήσει ευθέως  τις ΗΠΑ.ΠA ότι δεν θα ανανεώσουν τη συμφωνία για την χρήση της αεροπορικής βάσης του Iντσιρλίκ, απ’ όπου τα συμμαχικά αεροσκάφη εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον του Iράκ μετά την εισβολή του στο Κουβέιτ.


Η βάση του Ιντσιρλίκ κατασκευάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τις πρώτες ώρες του Ψυχρού Πολέμου εξαιτίας της ιδανικής τοποθεσίας της για τη στάθμευση των βομβαρδιστικών της- καλές καιρικές συνθήκες όλον τον χρόνο και ακτίνα δράσης που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τη Μόσχα σε απόσταση μόνο 1.600 χιλιομέτρων. Από το Ιντσιρλίκ προήλθε η αμερικανική βοήθεια στην κρίση του Λιβάνου, το καλοκαίρι του 1958. Εδώ επίσης στάθμευαν καμουφλαρισμένα τα περίφημα κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2. Εδώ επίσης ο αμερικανικός στρατός αποθηκεύει πυρηνικές κεφαλές- τουλάχιστον 90 βόμβες Β61, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Πηγή:Firatnews.com, Google

1 σχόλιο:

  1. Μήπως τα υποβρύχια και τα πλοία δεν ανεφοδιάζοντο στην βάση της Σούδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.