26/1/11

Αντιδράσεις στα Σκόπια για το «ελληνικό βέτο» στο ΝΑΤΟ

Αναφορές των ΜΜΕ στις δηλώσεις Α. Σαμαρά και Δ. Δρούτσα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην ελληνική Βουλή για τα εθνικά θέματα.
Ευρεία δημοσιότητα έλαβαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόσο η αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, προχθές, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, ότι η Ελλάδα έβαλε «βέτο» στο Βουκουρέστι, για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όσο και η σχετική παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος ζήτησε να μην χρησιμοποιούνται τέτοιοι όροι.
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα «Ντνέβνικ» ("Dnevnik"), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Σαμαράς αναγνώρισε ότι υπήρξε βέτο», σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, με τις αναφορές του αυτές «αναίρεσε όλους τους ισχυρισμούς της Ελλάδας ότι στο Βουκουρέστι από κανέναν δεν υπήρξε αναφορά σε βέτο».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η αναφορά του κ. Σαμαρά σε «βέτο» προκάλεσε την «αντίδραση» του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα ο οποίος απηύθυνε έκκληση να μην γίνεται χρήση του όρου αυτού, διότι μπορεί να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η «Νντέβνικ» σημειώνει ότι το βασικό επιχείρημα της προσφυγής της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ότι η Ελλάδα άσκησε «βέτο» στο Βουκουρέστι για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995, ενώ η Ελλάδα αναφέρει ότι δεν υπήρξε «βέτο», αλλά ομόφωνη απόφαση των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» ("Utrinski Vesnik") έχει ως τίτλο στο σχετικό της δημοσίευμα: «Ο Δρούτσας ζήτησε από τον Σαμαρά να μην παινεύεται για το βέτο» και σημειώνει ότι «η σχετική αναφορά του κ.Σαμαρά επικρίθηκε από τον κ. Δρούτσα».

Η εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» (Nova Makedonija) κάνει λόγο για «αντιπαράθεση Σαμαρά-Δρούτσα».

Σε ιδιαίτερους σχολιασμούς προέβη ο ιδιωτικός φιλοκυβερνητικός σταθμός «Κάναλ 5», σημειώνοντας ότι «η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαρά, προσφέρει στην ΠΓΔΜ ένα ακλόνητο επιχείρημα ότι η Ελλάδα στο Βουκουρέστι άσκησε βέτο». Ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός προσθέτει ότι «ο κ. Σαμαράς, λόγω της αναφοράς του αυτής, θα μπορούσε να κληθεί ως μάρτυρας στη Χάγη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Θα καλεσουν τον Σαμαρα στην Χαγη να φαει παγωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ η vodafone κάνει προπαγάνδα για ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης.

    http://www.youtube.com/watch?v=2FAqKQrf95s&feature=player_embedded

    Σκέφτομαι και εγώ,Κρήτη=Μπακογιάννη,vodafone=υποκλοπές ->Μπακογιάννη+υποκλοπές=ανεξαρτητοποίηση Κρήτης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.