7/4/11

Διαβάστε στο 13ο τεύχος (Απρίλιος 2011) του μηνιαίου ιστορικού περιοδικού "ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ" που κυκλοφορεί στα περίπτερα:



ΚΥΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Απρίλιος 1941. Η διαφυγή του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος από την Ελλάδα. Επιχείρηση "Demon"
Η εκκένωση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος (ΒΕΣ) μετά την αποτυχημένη και σύντομη συμμετοχή του στη Μάχη της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1941 εξελίχθηκε σε μια αρκετά πολύπλοκη και επικίνδυνη διαδικασία. Κατ’ αρχάς σημαδεύτηκε από μια σειρά εμπλοκών των τμημάτων του ΒΕΣ (μάχες οπισθοφυλακών) με τις προελαύνουσες γερμανικές δυνάμεις.
1940. Η γεωπολιτική & ναυτική στρατηγική του Γ' Ράιχ. Ο ανταγωνισμός ισχύος Αγγλίας-Γερμανίας & η εναλλακτική στρατηγική του Γερμανικού Ναυτικού κατά τον Β' ΠΠ (Α' μέρος)
Μείζων σταθμός κατά τον αδυσώπητο ανταγωνισμό ισχύος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, ως ηγεμονεύουσας ναυτικής δύναμης (sea power/seemacht) του μεσοπολεμικού διεθνούς συστήματος, και της Γερμανίας, ως ανερχομένης ηπειρωτικής δύναμης (land power/kontinentalmacht) και επίδοξου περιφερειακού ηγεμόνα (regional hegemon/regionale hegemonialmacht) στη Δυτική Ευρασία, υπήρξε η πτώση της Γαλλίας στις 22 Ιουνίου του 1940.
Το άγνωστο παρασκήνιο δολοφονίας των Μεταξά και Κορυζή
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί για τις συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε ο θάνατος του Ιωάννη Μεταξά και την αυτοκτονία του διαδόχου του Αλεξάνδρου Κορυζή. Ο ξαφνικός θάνατος –ιδιαίτερα του πρώτου– στέρησε την Ελλάδα από τις απαράμιλλες ικανότητές του στην τόσο δύσκολη τότε για την πατρίδα περίοδο. Σήμερα, 70 χρόνια μετά, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ενώ τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που αναφέρονται στις συνθήκες του θανάτου τους συνεχίζουν να δείχνουν προς το σκοτεινό παρασκήνιο της ιστορίας...
743-724 π.Χ. Α' Μεσσηνιακός Πόλεμος. Ο πρώτος ελληνικός εμφύλιος (Α' μέρος)
Η ελληνική ιστορία βρίθει από εμφυλίους πολέμους και συγκρούσεις. Στην αρχή όλων βρίσκεται η πρώτη γνωστή εμφύλια σύρραξη, η οποία διεξήχθη στο θέατρο επιχειρήσεων της Μεσσηνίας μεταξύ των Λακεδαιμονίων και των Μεσσηνίων τον 8ο π.Χ. αιώνα, μέσω του οποίου πέρασε στην ιστορία ο ηρωικός και μαζί τραγικός βασιλιάς Αριστόδημος. Ο σχεδόν εικοσαετούς διαρκείας πόλεμος σταδιακά ενέπλεξε και τις άλλες δυνάμεις της Πελοποννήσου (Άργος, Κόρινθος, Αρκάδες, Ηλείους), μεταβάλλοντας τον γεωπολιτικό χάρτη της Πελοποννήσου.
1898. Ο Ισπανοαμερικανικός Πόλεμος. Η γεωπολιτική των ΗΠΑ τον 19ο αιώνα
Αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο στους κύκλους ακαδημαϊκών και διπλωματών να θεωρείται πως οι ΗΠΑ καθυστέρησαν ως έθνος να προβάλει την εμπορική και πολιτική του ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η κατεστημένη αντίληψη σχετίζεται περισσότερο με την εκπεφρασμένη αποστροφή των Αμερικανών πολιτικών στην ενοχλητική προς τα αμερικανικά συμφέροντα ρεαλπολιτίκ των ευρωπαϊκών αυλών παρά με την πραγματική πλευρά των γεγονότων.
1825. Ο Κολοκοτρώνης αποκρούει τον Ιμπραήμ. "Φωτιά και Τσεκούρι!"
Το 1825 η Ελληνική Επανάσταση περνούσε την πλέον κρίσιμη φάση της. Ύστερα από τους θριάμβους των προηγουμένων ετών οι Έλληνες, εξαιτίας της διχόνοιάς τους, κατάφεραν να γκρεμίσουν όσα με κόπο και αίμα είχαν χτίσει. Οι εχθροί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ελληνική φαγωμάρα. Το Φεβρουάριο του 1825 ένας νέος φοβερός αντίπαλος πάτησε το Μοριά.
Σοβιετικά Αερομεταφερόμενα Στρατεύματα. Η δράση τους κατά τον Β' ΠΠ
Δεκέμβριος 1911. Οι τρεις πρώτοι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) ταξιδεύουν στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν ως χειριστές αεροπλάνων. Θα επιστρέψουν το 1912 και θα δημιουργήσουν το πρώτο αεροπορικό σώμα στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι η συμπλήρωση 100 ετών από τη δημιουργία Στρατιωτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα θα εορταστεί το 2012.
Ελληνικές Μοίρες Εναέριας Παρατήρησης (ΕΠΑΡ). Η γέννηση της Αεροπορίας Στρατού (Β' μέρος)
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματός μας στη γέννηση της Αεροπορίας Στρατού μεταπολεμικά ανατρέξαμε στην περίοδο του Εμφυλίου παραθέτοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης Μοίρας ΕΠΑΡ στις τάξεις του Πυροβολικού. Στις παρακάτω γραμμές αναφερόμαστε στη διαδικασία της εκπαίδευσης των πρώτων αξιωματικών του Πυροβολικού από την ΕΒΑ καθώς και στην εξέλιξη των Μοιρών ΕΠΑΡ στη δεκαετία του 1950, μέσω της ανάπτυξής τους σε διάφορα αεροδρόμια και πεδία προσγείωσης ανά την Ελλάδα και της παραλαβής σημαντικού αριθμού ελαφρών αεροπλάνων Piper.
WAR GAMES - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
• Παραλλαγές στο DBA
ΣΤΡΑΤΟΙ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
• Το ιππικό του Μ. Φρειδερίκου
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το εξώφυλλο και τα περιεχόμενα του ενδέκατου τεύχους ακολουθώντας τον σύνδεσμο www.aegispublishing.gr
Τέλος, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση www.defence-point.gr και ενημερωθείτε άμεσα και αξιόπιστα για όλα τα γεγονότα που πρόκειται να επηρεάσουν τη χώρα μας και το διεθνές περιβάλλον.
Οι αναλυτές μας μέσω των αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης που διαθέτουν, αποκρυπτογραφούν, παραθέτουν, σχολιάζουν και αναλύουν τις πλέον σημαντικές εξελίξεις στους τομείς ενδιαφέροντος.
Το  www.defence-point.gr  φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της γεωπολιτικής, της αεροδιαστημικής, της αμυντικής βιομηχανίας & τεχνολογίας και της ενέργειας για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και τον Κόσμο. Η συνεχής ροή ειδήσεων, αναλύσεων, σχολίων, φωτο-ρεπορτάζ και video σας ενημερώνουν για τις εξελίξεις και φωτίζουν όλες τις πτυχές των γεγονότων.
Defence-Point.gr  Αξιόπιστη Ενημέρωση, Αντικειμενική Πληροφόρηση
Προσβλέπουμε στη στήριξή σας αλλά και στην ενεργό συμμετοχή σας με προτάσεις, κριτικά σχόλια και παρατηρήσεις με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση των περιοδικών και την πληρέστερη ενημέρωσή σας στα ενδιαφέροντά σας.

Με τιμή,
ΑΙΓΙΣ Εκδοτική
Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ηλεκτρονική αλληλογραφία από την ΑΙΓΙΣ Εκδοτική πατήστε εδώ

1 σχόλιο:

  1. Αν πρόσφατα έχετε λάβει μηνύματα από την Μοζίλα πως είναι επείγον να ξαναφορτώσετε το Firefox μάλλον δεν θα ξέρατε τι συνέβαινε στο παρασκήνιο. Τα ντόπια ΜΜΕ δεν ήξεραν (στην "Ελλάδα" ζούμε) ή δεν ήθελαν να δούν το λάκκο στη φάβα τους. Έρχεται σήμερα (7 Απριλίου) η αγγλόφωνη ημερησία International Herald Tribune και αναδημοσιεύει άρθρο της New York Times (to on-lineεδώ):


    http://www.nytimes.com/2011/04/07/technology/07hack.html?_r=1&hpw


    και αποκαλύπτει πως "ένας Ιρανός χάκερ" από μόνος του κατάφερε να διεισδύσει μέσω της εταιρείας C-O-M-O-D-O με έδρα το Jersey City του New Jersey (με μότο "πουλάμε "on-line" ασφάλεια!!!) στα εσώτερα του Ιντερνέτ σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, και να τα κάνει το "ασφαλές Ίντερνετ" σμπαράλια. Η Μοζίλα και η Μίκροσοφτ που έχουν αναπτύξει τους δύο πιο δημοφιλείς μπράουζερς κάνουν ηρωικές προσπάθειες να ξεπεράσουν το πρόβλημα με μπαλώματα, αλλά η ζημιά έχει γίνει σε βάθος, και κατά τους εμπειρογνώμονες που αναφέρονται το άρθρο της ΙΗΤ, δεν διορθώνεται. Ουσιαστικά πρέπει να γίνουν αλλαγές στη δομή του Ιντερνέτ (τον τρόπο που κατασκευάζονται και εκδίδονται τα security certificates) για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

    Ο ανώνυμος Ιρανός χάκερ ανέβασε στο Ιντερνέτ δική του προκήρυξη: "Το έκανα αυτό για να εκδικηθώ αυτούς που έβαλαν ιούς στούς υπολογιστές του πυρηνικού εργοστασίου του Ιράν" έγραψε, "και για να κατασκοπεύω (μέσω Ιντερνέτ) αυτούς που επιβουλεύονται την ασφάλεια του Ιράν". Και πρόσθεσε, "Όσο ζω εγώ δεν θα έχετε ασφάλεια στο Ιντερνέτ και σε όλο τον ψηφιακό χώρο!"

    Ίσως μετά από αυτές τις αποκαλύψεις να γίνεται πιο κατανοητός και ο ισχυρισμός της Ιρανικής PRESS-TV πρίν από δύο μήνες πως "υπηρεσίες" του Ιράν κατάφεραν να διεισδύσουν "και να αλωνίσουν" μέσω Ίντερνετ στα αρχεία και τα e-mails των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, πληροφορία που και αυτή πέρασε στο ντούκου. Ίσως γιατί κανείς δεν το πίστεψε...

    Υπάρχει όμως και κάτι άλλο σχετικά με το άρθρο της ΙΗΤ που έχει κάποιο ενδιαφέρον και για μας τους Ρωμιούς. Στο έντυπο άρθρο της ΙΗΤ (τυπώνεται και στην Αθήνα σε συνεργασία με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) έχει διαγραφεί η παράγραφος που αναφέρεται σε υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας C-O-M-O-D-O, που εν αγνεία της λειτούργησε σαν κερκόπορτα για τους Ιρανούς χάκερ. Στο αντίστοιχο όμως on-line άρθρο της ΙΗΤ (που αναπαραγάγει το αντίστοιχο άρθρο της μητρικής της δηλαδή της New York Times) αναφέρονται και ονόματα και εμφανίζεται μια φωτογραφία.

    Μαθαίνουμε λοιπόν πως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος είναι ένας νεαρός Τούρκος, ο κ. Melih Adbulhayoglou. Με γεια του και χαρά του Melih εφέντη, πού έστησε μια τόσο πετυχημένη εταιρεία σε ένα χώρο τόσο κρίσιμο στις διεθνείς επικοινωνίες πριν βγάλει μουστάκια. Θαύματα εξακολουθούν να συμβαίνουν και επί των ημερών μας. Εμείς όμως που γνωρίζουμε λίγο περισσότερα ψυλιαζόμαστε.

    Η δική μου απορία είναι πιός και γιατί έκανε λογοκρισία στο αρχικό άρθρο της ΝΥΤ και επέλεξε να μην παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή έντυπη έκδοση ο Τουρκικός δάκτυλος σ' αυτή την άνευ προηγουμένου πρωκτοσκόπηση στο Ιντερνέτ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.