25/4/11

Μήπως είναι εκπαιδευτικοί για τους Λίβυους «Αλβανούς»;

Τις τελευταίες μέρες οι αρχηγοί των Λίβυων εξεγερμένων δεν καλούν απλώς, αλλά απαιτούν ήδη υστερικά από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να προχωρήσουν αμέσως στην χερσαία επιχείρηση κατά των στρατευμάτων του Καντάφι.Αντί για αυτό, όμως, όπως προκύπτει από τα ΜΜΕ, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία αποφάσισαν προς το παρόν να στείλουν στη Βεγγάζη τους στρατιωτικούς τους συμβούλους. Μερικοί εμπειρογνώμονες το βλέπουν αυτό ως προσπάθεια απαλλαγής από τις υπερβολικά επίμονες παρακλήσεις της αντιπολίτευσης, ενώ πολλοί άλλοι θεωρούν ότι η αποστολή των στρατιωτικών συμβούλων έχει απώτερους σκοπούς.


Στην πρόσφατη ανοιχτή επιστολή τους ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσαν ότι το μέλλον της Λιβύης με τον Καντάφι δεν είναι δυνατό. Ο Καντάφι, όπως επισήμαναν, πρέπει να φύγει, μάλιστα να φύγει για πάντα. Δεν μπορεί να πει κανείς πιο ξεκάθαρα. Εξάλλου, ο δικτάτορας ούτε καν σχεδιάζει να φύγει παρ’ όλους τους βομβαρδισμούς. Αυτές τις μέρες πολλοί εμπειρογνώμονες ξεχωρίζουν ιδιαίτερα μιά παρατήρηση ενός ανώνυμου εκπροσώπου του ΝΑΤΟ που δημοσιεύθηκε στις σελίδες της εφημερίδας «The New York Times». «Ο Μουάμαρ Καντάφι αδυνατίζει, ενώ οι άλλοι με την πάροδο του χρόνου θα γίνουν πιο δυνατοί». «Ποιοί είναι αυτοί οι άλλοι;»,- αναρωτιούνται οι εμπειρογνώμονες. Μήπως το ΝΑΤΟ σχεδιάζει με τη βοήθεια των συμβούλων του να εκπαιδεύει κρυφά τους Λίβυους εξεγερμένους, ακολουθώντας, π.χ., το παράδειγμα της εκπαίδευσης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου στην Αλβανία; Όπως θεωρεί ο υποδιευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά, υποστράτηγος Πάβελ Ζολοταριόφ, δεν αποκλείεται η χρησιμοποίηση της πείρας του Κοσσυφοπεδίου. Η υποστήριξη των ουσιαστικά αντινομικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης είναι, μάλλον η μοναδική διέξοδος για το ΝΑΤΟ από το σημερινό αδιέξοδο, παρατήρησε ο Πάβελ Ζολοταριόφ. Ο Γερμανός συνάδελφός του στρατηγός του Μπουντεσβέρ Κλάους Ρέινχαρντ (Klaus Reinhardt), πρώην Γενικός Διοικητής της Διεθνούς Δύναμης ( KFOR) στο Κοσσυφοπέδιο αντιτάσσεται σε τέτοια προσέγγιση.

- «Οχι, αυτό δεν θα βοήθησει καθόλου. Είναι μάλλον, χειρονομία ευγενικότητας και κάποιο εξωτερικό σήμα. Για να εκπαιδευτούν οι εντελώς μη προετοιμασμένοι εξεγερμένοι για να μπορούν να αντιτίθενται στον Στρατό του Καντάφι με μεγάλη προοπτική, θα απαιτηθούν μήνες. Σήμερα μπορεί να γίνεται λόγος μόνο για τη βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό. Το να μιλά κανείς για το πως μπορούν να εκπαιδευτούν οι εξεγερμένοι, με τη βοήθεια κάποιων απόστρατων στρατιωτικών, είναι καθαρή σαχλαμάρα»,- είπε ο Κλάους Ρέινχαρντ.

Αυτές τις μέρες ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες γίνονται όλο και πιο φωναχτές λογομαχίες γύρω από το αν είναι η επιδρομή στη Λιβύη, όπως έγραψε η γαλλική «Les Echos», «πρόοδος του διεθνούς δικαίου, είτε, όπως προειδοποιεί η βρετανική «The Independent», «αντινομική επέμβαση στις υποθέσεις του κυρίαρχου κράτους. Η βρετανική επίσης εφημερίδα -«The Guardian» γράφει πιο κατηγορηματικά ότι «η αποστολή που παρέκλισε ευθύς εξαρχής από το σωστό δρόμο, κινείται προς εκεί, όπου κινούνται πάντα οι τέτοιου είδους αποστολές- σε πολύ πιο βαθιά επέμβαση. Μα κανένας δεν το βλέπει αυτό;» Γιατί κανένας; Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, π.χ. επισήμανε ακριβώς αυτές τις μέρες την επικίνδυνη τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις στη Λιβύη. Άλλο είναι το αν κάποιος δεν θέλει να το δει αυτό.
http://greek.ruvr.ru/2011/04/25/49434909.html

1 σχόλιο:

  1. Πολυχρονος εμφυλιος ειναι ο στοχος.
    Ολα ταλλα περι κανταιφι και τετοια ειναι μπουρδες.
    Δυτικος στρατος δεν θα κατεβει στην λιβυη.
    Απλα παρατηρητες-συμβουλοι για να κρατουν τις ισορροπιες...
    Η σφαγη του πληθυσμου και η διαλυση της χωρας σε επιπεδο κεντροαφρικανικης χωρας θα ειναι το επιθυμητο αποτελεσμα.
    Μετα μπορει να δοκιμασουν τον "εκδημοκρατισμο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.