5/4/11

Ελιγμοί Καντάφι - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα κατά των εξεγερμένων

Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάθε είδους αναγκαία πολιτική μεταρρύθμιση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο Καντάφι πρέπει να παραμείνει στην εξουσία προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Σομαλία ή Ιράκ.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Λιβύης, Μούσα Ιμπραΐμ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι είναι μια πολιτική φιγούρα που ενώνει το λιβυκό λαό και τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις στοχεύουν μόνο ενόπλους και όχι πολίτες.

Όμως πλήθος κόσμου που εγκατέλειψε τη Μισράτα εξαιτίας των συνεχών μαχών κατηγόρησαν τις δυνάμεις του Καντάφι για ακρότητες εναντίων του άμαχου πληθυσμού. Την ίδια ώρα οι μάχες συνεχίζονται στα ανατολικά της χώρας με τους αντάρτες να προσπαθούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών.
Επίσης τα συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν και βομβάρδισαν στρατιωτικά οχήματα που ανήκουν στις κανταφικές δυνάμεις, στις πόλεις  Σίρτη και Μπρέγκα,σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Παράλληλα ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών Αμπντελατί Ομπέιτι έπειτα από την επίσκεψή του στην Ελλάδα την Κυριακή και στη συνέχεια στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το BBC βρίσκεται σε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια διέξοδο από την κρίση.
Όσον αφορά στην αυτομόληση στη Βρετανία του υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα, ο γιος του Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάμ δήλωσε στο BBC ότι ο λόγος του ταξιδιού του στη χώρα αυτή της δύσης είχε να κάνει με προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και έχρηζε ιατρική βοήθειας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του δεν νιώθουν προδομένοι από την απόφαση του Κούσα.
Σχετικά με τις δηλώσεις περί πολιτικών μεταρυθμίσεων από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου της Λιβύης επισημάνθηκε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πολιτικών μεταρυθμίσεων ακόμη και αν αυτό σημαίνει εκλογές και αλλαγή του συντάγματος.
"Μπορούμε να έχουμε οποιοδήποτε τύπο πολιτικού συστήματος, οποιεσδήποτε αλλαγές. Σύνταγμα, εκλογές, οτιδήποτε, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπό την καθοδήγηση του ηγέτη μας. Αυτή είναι η πεποίθησή μας", δήλωσε ο Μούσα Ιμπραίμ, όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του καθεστώτος με τη Δύση, στο πλαίσιο των οποίων ήταν και το ταξίδι του εκτελούντα χρέη ΥΠ.ΕΞ. Ομπεϊντί, στην Αθήνα, τη Δευτέρα.
Επίσης ο Ιμπραχίμ τόνισε ότι δεν είναι  δουλειά της δύσης να επιβάλει τις αλλαγές αυτές στη χώρα του.
"Κανένας δεν μπορεί να έρθει στη Λιβύη και να πει: πρέπει να αλλάξεις τον ηγέτη σου ή το πολιτικό σου σύστημα ή το καθεστώς σου", επεσήμανε ο ίδιος.
Υποστήριξε ότι δεν μπορούν να επιβληθούν όροι στη Λιβύη από το εξωτερικό, ακόμη κι αν η χώρα είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις με σκοπό την περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, ελευθερία του τύπου και νόμους κατά της διαφθοράς.
"Μην αποφασίζετε το μέλλον μας από το εξωτερικό, δώστε μας μια πρόταση για αλλαγή εκ των έσω", δήλωσε, κατηγορότνας ταυτόχρονα τους ηγέτες της Δύσης ότι προσπαθούν να ανατρέψουν τον Καντάφι από προσωπικό συμφέρον ή οικονομικό κέρδος.
"Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί στη Δύση που έχουν προσωπικό πρόβλημα με τον ηγέτη", δήλωσε, προσθέτοντας: "Άλλοι έχουν οικονομικά συμφέροντα που πιστεύουν ότι θα ικανοποιηθούν καλύτερα αν καταρρεύσει η κυβέρνηση".
Επίσης το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Λιβύης έδειξε στιγμιότυπα που έδειχναν σε "πραγματικό χρόνο" το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, να χαιρετά τους οπαδούς του, μέσα από το άσπρο τζιπ με το οποίο παρουσιάζεται να μετακινείται στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, καθώς εξερχόταν με τη συνοδεία του από το θωρακισμένο συγκρότημα στο οποίο διαμένει από την έναρξη της κρίσης στη Λιβύη, που βρίσκεται στην περιοχή Μπαμπ-αλ-Αζιζίγια στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Εξαγωγές πετρελαίου θέλουν να ξεκινήσουν οι εξεγερμένοι
Απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη δήλωσε ότι οι εξεγερμένοι επιθυμούν να αρχίσουν εκ νέου τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για να εξοικονομήσουν χρήματα ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα τους καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων.
"Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του από την έλλειψη κεφαλαίων αλλά και για θέματα που αφορούν την διαπραγμάτευση και την πώληση, πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι το ζήτημα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να φέρει επιτυχές αποτέλεσμα στο θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας ", ανέφερε στην ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμπντελιλά αλ-Κχατίμπ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας και νυν ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-μουν, στη Λιβύη.
"Το Συμβούλιο στήριζε τα σχέδιά του σε δύο βασικές πηγές εσόδων, στα δάνεια με εγγύηση τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στις δεσμευμένες καταθέσεις στο εξωτερικό", εξήγησε στην έκθεσή του, ο Άραβας διπλωμάτης του Οργανισμού.
Οι εξεγερμένοι Λίβυοι σχεδιάζουν αυτή την εβδομάδα να προχωρήσουν στην πρώτη πώληση φορτίου πετρελαίου από τότε που εφαρμόσθηκε το εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα εξαιτίας του καθεστώτος Καντάφι. Το φρένο στις εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα της Βορείου Αφρικής έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο της τιμής του "μαύρου χρυσού", στις αγορές διεθνώς.
Δορυφόρος εντόπισε το τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου Εκουαντόρ, να πλέει στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, με κατεύθυνση το εμπορικό λιμάνι στη Μάρσα ελ Χαρίγκα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και όπου αναμένεται να φτάσει την Τρίτη. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου.
  ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.