19/4/11

Αίμα και Πετρέλαιο: Επαφές BP-Shell πριν από την εισβολή στο Ιράκ

Η Βρετανία συζήτησε σχέδια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ με μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου πέντε μήνες πριν εισβάλει στη χώρα αυτή μαζί με τις ΗΠΑ, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».


Επικαλούμενη έγγραφα που διευκρινίζει ότι απέκτησε έπειτα από αίτημα του ακτιβιστή και συγγραφέα Γκρεγκ Μάτιτ βασισμένο στο νόμο περί ελευθερίας της ενημέρωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον πέντε συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις εταιρείες BP και Royal Dutch Shell τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2002.

«Η Shell και η BP δεν μπορεί να μην έχουν ένα μερίδιο (στο Ιράκ)», φέρεται ότι δήλωσε ο Έντουαρντ Τσάπλιν, πρώην διευθυντής του Φόρεϊν Όφις υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή, έπειτα από μια συνάντηση με πετρελαϊκούς ομίλους τον Οκτώβριο του 2002.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε ένα δίκαιο κομμάτι της δραστηριότητας για τις βρετανικές εταιρείες στο Ιράκ μετά τον Σαντάμ», δήλωσε σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης.
Ένα μήνα αργότερα, το Φόρεϊν Όφις κάλεσε και πάλι την BP για να συζητήσουν τις ευκαιρίες στο Ιράκ «μετά την αλλαγή του καθεστώτος», αναφέρει η εφημερίδα.
«Η BP θέλει απεγνωσμένα να μπει εκεί μέσα και ανησυχεί μήπως πολιτικές συμφωνίες της στερήσουν αυτή την ευκαιρία», αναφέρεται στα πρακτικά της συνάντησης, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η BP είπε στο Φόρεϊν Όφις ότι το Ιράκ είναι «το σημαντικότερο από οτιδήποτε έχουμε δει ως τώρα», αναφέρει η εφημερίδα.
Η τότε υπουργός Εμπορίου Ελίζαμπεθ Σάιμονς διαβεβαίωσε τον πετρελαϊκό όμιλο ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως στις βρετανικές εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να δοθεί ένα μερίδιο από τα αποθέματα του Ιράκ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεδομένης της συμμετοχής του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στα αμερικανικά σχέδια.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Μια ζωή αποικιοκράτες και πλιάτσικο,το μόνο που έχουν να επιδείξουν ως πολιτισμός είναι διάφορες μορφές Μεσαίωνα.

    Αρνούμαι να ζηλέψω τέτοιου είδους κράτη,ακόμη και η σύγκριση μας υποτιμά.

    Μπορεί κάποιοι να υποτιμούν την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται τώρα,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε σαν τα μούτρα τους,θα έρθει η στιγμή που θα πληρώσουν για όλα τα εγκλήματα που έχουν κάνει στον κόσμο.

    Και τα εγκλήματα αυτά είναι πάρα πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήστο,

    Από καταβολής κόσμου έτσι γινόταν. Ο ισχυρός υπέτασσε τον αδύνατο. Ήταν οι Μινωίτες αποικιοκράτες, μετά οι Αθηναίοι, ο Αλέξανδρος, οι Ρωμαίοι κλπ.

    "Έτσ' είν' ο κόσμος, μάτια μου
    και πώς να τον αλλάξεις" που λέει και το άσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -Χρήστο,
    Από καταβολής κόσμου έτσι γινόταν. Ο ισχυρός υπέτασσε τον αδύνατο. Ήταν οι Μινωίτες αποικιοκράτες, μετά οι Αθηναίοι, ο Αλέξανδρος, οι Ρωμαίοι κλπ.-

    Στο "κλπ σου" να προσθεσουμε και τον δοξασμενο λαο σας;


    Ο τα παντα Παρατηρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.