13/4/11

Ισχυρό ενδιαφέρον για το master plan του ΟΛΘ

Επιλογή συμβούλου: Έξι προσφορές από 23 εταιρείες

Μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε η προκήρυξη, από τον ΟΛΘ, δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει την εκπόνηση γενικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (master plan, operational plan και business plan), αλλά και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την εμπορική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΟΛΘ Α.Ε. καθώς και τη δημιουργία κέντρου παροχής Logistics.

Στις υπηρεσίες της ΟΛΘ Α.Ε., έχουν αποσφραγιστεί έξι προσφορές, με τις οποίες για τα παραπάνω τρία έργα, εκφράζουν ενδιαφέρον, κυρίως μέσα από κοινοπραξίες, συνολικά 23 εταιρείες από τους κλάδους των εταιρειών συμβούλων, τον τραπεζικό, εταιρείες μεταφορών, ανάπτυξης ακινήτων, εταιρείες δικηγόρων και τεχνικές - μελετητικές.
Το ενδιαφέρον είναι 'μεικτό', υπό την έννοια ότι στους ενδιαφερόμενους υπάρχουν ελληνικές αλλά και ξένες επιχειρήσεις- βραχίονες πολυεθνικών , ενώ κάποιες ανήκουν στο ίδιο επιχειρηματικό όμιλο.
Η μόνη επιχείρηση που επέλεξε να «κατεβεί» αυτόνομα, είναι η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων KPMG. Οι υπόλοιποι πέντε φάκελοι , κατατέθηκαν από τις παρακάτω συμπράξεις:
* Grand Thornton, Planning, Δανός & Συνεργάτες, Λυρούδιας (τεχνικό γραφείο), Γιαννακάκης & Συνεργάτες, Αλεξίου- Κοσμόπουλος (εταιρεία δικηγόρων).
* Κantor, Tredit (σύμβουλοι σε μεταφορές και logistics) , Δρυλιεράκης, Marnet ( τεχνική εταιρεία) .
* Πειραιώς Τράπεζα, Πειραιώς Real Estate, Ευρωσύμβουλοι, WS Atkins, Σαγιάς & Συνεργάτες.
* Deloitte, Δέκαθλον, ΜΕΤΕ - ΣΥΣΜ.
* Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα , Planet, Ρογκάν & Συνεργάτες, KLC (δικηγορική εταιρεία).
Ο σύμβουλος που θα επιλεγεί (προϋπολογισμός 1,3 εκ.ευρώ), στο πλαίσιο της εκπόνησης γενικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του λιμανιού, θα διερευνήσει τους τρόπους και θα καταθέσει προτάσεις για την αύξηση της δυναμικότητας και της διακίνησης containers στον 6ο προβλήτα.
Ο ανάδοχος των έργων, θα εισηγηθεί επίσης τη μέθοδο δημοπράτησης και τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή φορέα/φορέων υλοποίησης των έργων .
Η ΟΛΘ Α.Ε. από τα παραπάνω έργα, επιδιώκει τα εξής οφέλη: Αύξηση των παρεχομένων υπηρεσιών του ΟΛΘ και εκσυγχρονισμό των λιμενικών και κτιριακών της υποδομών, ενίσχυση της θέσης του λιμένα της Θεσσαλονίκης στη λιμενική αγορά, αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στην παρούσα φάση, εξετάζεται η πληρότητα των δικαιολογητικών των φακέλων των προσφορών που υποβλήθηκαν και θα ακολουθήσει η τεχνική και οικονομική αξιολόγηση.
Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να δημοπρατηθεί και το έργο δημιουργίας μαρίνας αναψυχής στον 1ο προβλήτα, για 250 σκάφη.
Σε Κόσοβο και Αλβανία
Επίσκεψη στην Πρίστινα, πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της ΟΛΘ Α.Ε., με σκοπό την ενημέρωση εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου του Κοσσόβου και ειδικότερα παραγόντων του εμπορίου και της βιομηχανίας , οι οποίοι είτε διακινούν, είτε θα μπορούσαν να διακινήσουν φορτία μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στις πελατοκεντρικές επαφές που υλοποιεί η διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε., προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης , τις μειώσεις των τιμολογίων της ΟΛΘ για τα in transit εμπορευματοκιβώτια -μείωση 20% στο κόστος εναπόθεσης και παραλαβής από το Σ.ΕΜΠΟ όπως, και την αύξηση 50% στην αποθηκευτική ατέλεια.
Η ρύθμιση αυτή καθιστά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης άκρως ανταγωνιστικό έναντι των υπολοίπων θαλασσίων εισόδων που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την αγορά του Κοσσόβου.
Αύριο Τετάρτη, η αντιπροσωπεία της ΟΛΘ ΑΕ θα μεταβεί στην Αλβανία, όπου σε δύο ημέρες θα επισκεφθεί τρία λιμάνια της χώρας, του Σενγκίν, του Δυρραχίου και της Αυλώνας.
Τα στελέχη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις των τριών λιμένων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή δράσης της ΟΛΘ ΑΕ και θα συζητήσουν με τους υπεύθυνους τις πιθανότητες συνεργασιών.
Στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ, για το Σεπτέμβριο προγραμματίζει ανάλογες επαφές εκ νέου στη Σόφια, αφού και η Βουλγαρία αποτελεί πεδίο ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση φορτίων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
ΑΝΝΗ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ - akarol@otenet.gr

1 σχόλιο:

  1. Το έχουμε δει σε πολλές επαναλήψεις το έργο. Παρατάτε μας. Θα βγούν οι πράσινες φρουροσυνδικάλες θα τα κάνουν μπάχαλο και ΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.