26/4/11

Γνώμη: Tέσσερα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Του Neil Unmack
Η Ελλάδα χρειάζεται να αντλήσει 27 δις ευρώ από τις χρηματαγορές το 2012, αλλά με το χρέος της να φτάνει στο 153% του ΑΕΠ μάλλον θα δυσκολευτεί να το καταφέρει. Οι φορολογούμενοι πολίτες της ΕΕ ίσως αντισταθούν σε μία ακόμα διάσωση ή να απαιτήσουν συμμετοχή και των ιδιωτών ομολογιούχων σε αυτή. Οι πολιτικοί στην ευρωζώνη δεν έχουν και πολλές επιλογές.

Σενάριο 1: Εμμονή στο μνημόνιο


Η Ελλάδα εμμένει στο πρόγραμμα λιτότητας και το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ κινείται εντός στόχου. Η ανάπτυξη εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και η οικονομία της ευρωζώνης στο σύνολό της πάει καλά. Η Ελλάδα καταφέρνει να αντλήσει τα 27 δις ευρώ που χρειάζεται από τις αγορές, αυξάνοντας ενδεχομένως το ποσοστό του βραχυπρόθεσμου χρέους της. Εάν δεν το καταφέρει από μόνη της, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ χορηγούν στην Ελλάδα και νέα κεφάλαια για να καλύψουν τη διαφορά, θεωρώντας ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Στην ανάγκη μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Με τη στρατηγική της πιστής τήρησης της σημερινής πολιτικής, η Ελλάδα αποφεύγει τις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης και δίνει στις ευρωπαϊκές τράπεζες χρόνο να σχηματίσουν κεφάλαια για να καλύψουν την έκθεσή τους απέναντι στο χρέος της. Ταυτόχρονα, όμως, φορτώνει με περισσότερο ρίσκο τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ και καθιστά οδυνηρότερη και πιο επιζήμια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση στο μέλλον. Όσο περνάει ο χρόνος μειώνεται το στοκ ιδιωτικού χρέους που θα απορροφούσε τις ζημίες μιας αναδιάρθρωσης -- το ένα τρίτο του ελληνικού χρέους λήγει το 2013.

Επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους: μηδενική

Πιθανότητα σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών: 10%

Σενάριο 2: "Εθελοντική" μετακύλιση χρέους

Η Ελλάδα κινείται σε γενικές γραμμές εντός των στόχων του μνημονίου, αλλά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κινείται με αργούς ρυθμούς. Παρόλ' αυτά, η τρόικα επιμένει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση. Η Ελλάδα αποτυγχάνει όμως να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές ομολόγων σε λογικές τιμές και οι φορολογούμενοι στις χώρες της ΕΕ αντιστέκονται ολοένα και περισσότερο σε διασώσεις.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πιέζουν τις τράπεζές τους να μετακυλίσουν όσα ελληνικά χρέη λήγουν το 2012, ενδεχομένως με τη σιωπηρή διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση πριν λήξει το νέο χρέος που έχουν αναλάβει. Η ΕΚΤ συνεχίζει να διοχετεύει κεφάλαια προς τις ελληνικές τράπεζες.

Μια και δεν έχει γίνει αναδιάρθρωση, οι τράπεζες (ειδικά οι ελληνικές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πάνω από 50 δις σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου) δεν χρειάζεται να αποτιμήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν με βάση τις χαμηλότερες αξίες της αγοράς.

Επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους: προσωρινή. Η Ελλάδα αγοράζει χρόνο, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υπέρογκο χρέος σε επίπεδα άνω του 159% του ΑΕΠ στο τέλτος του 2012, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ.

Πιθανότητα σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών: 30%

Σενάριο 3: Aναδιάρθρωση 'λάιτ'

Το πρόγραμμα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων προσκρούει σε ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις και επικρατεί αναβρασμός στην κοινωνία. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για πρωτογενή πλεονάσματα το 2012 φαίνονται υπεραισιόδοξες. Οι αγορές ομολόγων αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, εκτός από έντοκα γραμμάτια τρίμηνης ή χαμηλότερης διάρκειας. Αυξάνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας για αναπροσαρμογή των πληρωμών προς τους δανειστές. Μια αναδιάρθρωση στο σύνολο του ελληνικού χρέους πέφτει όμως ακόμα βαριά στους πολιτικούς της ευρωζώνης. Δεν θέλουν να κλονίσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ούτε και να πανικοβάλλουν τις αγορές, επιβάλλοντάς τους μια σκληρή, αναγκαστική αναδιάρθρωση. Παρόλ' αυτά, μια κάποια περικοπή του χρέους θα κατεύναζε την ελληνική κοινή γνώμη και θα προετοίμαζε και ψυχολογικά τους φορολογούμενους στις άλλες χώρες της ευρωζώνης να αποδεχθούν ευκολότερα την παροχή και νέων κεφαλαίων προς την Ελλάδα από το προσωρινό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF.

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης συμφωνούν να επιμηκύνουν για άλλη μια φορά τη διάρκεια των δανείων διάσωσης που έχει ήδη αντλήσει η Ελλάδα (που θα ανέλθουν σχεδόν στα 60 δις ευρώ έως τα τέλη του 2011), μειώνοντας παράλληλα το επιτόκιό τους.

Επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους: σημαντική, αλλά ίσως όχι και επαρκής για να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα της Ελλάδας στα μάτια των αγορών. Μια εθελοντική ανταλλαγή στις τρέχουσες τιμές αγοράς συνεπάγεται περικοπή χρέους ('haircut') της τάξης του 30% στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα χρειάζεται όμως μάλλον περικοπή της τάξης του 50%. Μερικοί επενδυτές ίσως να μην συμμετάσχουν και οι ελληνικές τράπεζες ίσως θα πρέπει να εξαιρεθούν.

Πιθανότητα σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών: 50%

Σενάριο 4: Σκληρή αναδιάρθρωση

Η δημοσιονομική προσαρμογή εκτροχιάζεται και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων βαλτώνει. Οι φορολογούμενοι σε Ελλάδα και ευρωζώνη επαναστατούν. Η ελληνική κυβέρνηση πέφτει. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων καταρρέουν και το χρέος της χώρας δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί βιώσιμο, ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες παραδοχές και οικονομικές προβλέψεις. Η ευρωζώνη αναγκάζεται να προβεί σε πλήρη αναδιάρθρωση του χρέους για να καθησυχάσει τους πολίτες της και να το καταστήσει βιώσιμο.

Αυτό σημαίνει περικοπή χρέους κατά τουλάχιστον 50% για τους ιδιώτες ομολογιούχους. Παρέχονται και νέα δάνεια διάσωσης με χαμηλότερο επιτόκιο. Στην αναδιάρθρωση συμμετάσχουν και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι ιδιώτες ομολογιούχοι. Στην ανάγκη, αυτό μπορεί να γίνει μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα επιβάλει σε μειοψηφία των επενδυτών να αποδεχτεί αλλαγές στους όρους αποπληρωμής στις οποίες θα συναινεί η πλειοψηφία. Το EFSF παρέχει κεφάλαια στην ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουν να απορροφήσουν τις ζημίες τους οι τράπεζες της χώρας. Παράλληλα, η ΕΚΤ αυξάνει τις αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων για να αποτρέψει μετάδοση της κρίσης και να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι το πρόβλημα σταματάει εδώ.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλει όμως η ευρωζώνη για να περιοριστεί η έκταση της κρίσης, το σενάριο 4 εξακολουθεί να κρύβει κινδύνους. Οι τιμές των ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων μπορεί να καταρρεύσουν και να αποσταθεροποιηθεί και πάλι η Ισπανία. Υπάρχει η απειλή της φυγής κεφαλαίων, καθώς σε μία νομισματική ένωση είναι δύσκολο να επιβληθούν έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων. Η ευρωζώνη θα επιλέξει το σενάριο 4 μόνο αν δεν έχει άλλη επιλογή και μόνο εάν η κατάσταση σε Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία είναι εμφανώς καλύτερη από αυτήν στην Ελλάδα.

Επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους: υψηλή

Πιθανότητα σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών: 10%
REUTERS BREAKINGVIEWS

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Χριστός Ανέστη & Χρόνια Πολλά ..

    Και να εφαρμοστεί το 3ο σενάριο που κατά τα φαινόμενα είναι το πιο πιθανό η κατάσταση απλά θα μετακυλήσει για μερικά χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα η επόμενη λύση να είναι το 4ο σενάριο. Καθώς το τρίτο θα ακολουθηθεί ώστε οι τράπεζες μέσα σε ένα χρόνο να προλάβουν να μαζέψουν ότι μπορούν και από αυτά που θα μείνουν να χάσουν μόνο το 30%. Εμείς εν τω μεταξύ δεν θα χάσουμε ή κάποιοι θα πουν κερδίσουμε το 30% γιατί υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες εισοδήματος όπως :
    Αύξηση των καταναλωτικών αγαθών πρώτης ανάγκης , κατ αναλογία της μείωσης αύξηση της φορολογίας και η Αργεντινή θα ωχριά μπροστά μας . Εκτός αν πάμε σε σενάρια τύπου Μεξικού.
    Οι Έλληνες θα πεινάσουμε πολύ και , εκ των πραγμάτων με τους υπερπατριώτες που έχουμε μπλέξει θα χάσουμε έδαφος της εθνικής μας κυριαρχίας …. Αλλά θα το χάσουμε με ευγενείς όρους τύπου : συνεκμετάλλευση , συν διαχείριση , ενοικίαση, υπενοικίαση,
    Η υπογεννητικότητα θα φτάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε το μουσουλμανικό στοιχείο θα πλειοψηφήσει , και το μεταναστευτικό κύμα θα φτάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνουμε όσοι μείνουμε μια χώρα μόνο γερόντων.

    Όσο για το η Ελλάδα που ‘’ποτέ δεν πεθαίνει’’, είναι δεδομένο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να την επανακτήσουμε είτε εμείς είτε οι επόμενες γενιές εφόσον τους έχουμε εμφυσήσει το συναίσθημα της αγάπης για την πατρίδα καθώς και πολλά άλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίποτα από όλα αυτά.
    Απλά νά ανοίξουμε τήν πόρτα καί νά τούς πούμε,άντε από εδώ ρέ!
    Οι Δύση(Δυτικοί)έχουν τό σύνδρομο τής ψυχανάλησης τού Οιδίποδος!
    Ο γιός θέλει νά σκοτώσει τόν Πατέρα του,τόν Έλληνα(ελληνισμό),γιά νά πάρει τήν Μάνα του Ελλάδα Γυναίκα!
    Η Δυτική Ευρώπη πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια μ.χ.επεδίωκε παθιασμένα νά ταυτιστέι μέ τήν Ελλάδα καί τόν ελληνικό Πολιτισμό,καί κατεδίωκε(κυνήγαγε)τούς Έλληνες από φθόνο-μίσος,γι'αυτό προσπαθησε νά πάρει τήν θέση τους!
    Αγνοούν άραγε,ότι σκότωσαν καί τήν θυγατέρα τής ελληνικής γλώσσας,τήν λατινική,ενώ γράφουν μέ λατινικούς χαραχτήρες;Γι'αυτό θέλουν νά σκοτώσουν καί τήν παγκόσμια ελληνική γλώσσα,βάζοντες τούς ανόητους Έλληνες Ιθύνοντες νά τό κάνουν!Τά ματσάκι α τών μαιντανών!
    Φραγκολεβαντίνων!
    Αγνοεί η Δύση ότι τό κύμα τών μεταφράσεων τού Αριστοτέλη,άρχισε στό Μοναστήρι τού Μόν Σέν Μισέλ,πενήντα χρόνια περίπου πρίν απ'ευθείας από τά ελληνικά κείμενα,προτού δηλαδή αρχίσουν οι μεταφράσεις από αραβικές αποδόσεις,τών ίδιων κειμένων!
    Ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος έγραψε:"Ότάν κάποτε φύγω από τούτο τό Φώς . . .!Κι άν τυχόν κάπου ανάμεσα στούς γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους,θά τούς μιλήσω ελληνικά,επειδή δέν ξέρουνε γλώσσες.Μιλάνε μεταξύ τους μέ μουσική."Αλλά καί ο Φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης,υπερασπίζεται τήν ελληνική γραφή καί γλώσσα!
    Καί σέ ερώτηση προς τόν Στάλιν,μήπως η γλώσσα είχε πάντα καί διατηρεί ταξικό χαραχτήρα,απάντησε:"Όχι.Αυτό είναι λάθος,πού μερικοί ισχυρίζονται,πώς κάθε ταξική γλώσσα έχει προλεταριακή γραμματική(δημοτική),καί αστική γραμματική(καθαρεύουσα).Στήν πραγματικότητα όμως τέτοιο πράγμα δέν υπάρχει.Στήν ε θ ν ι κ ή γλώσσα υποτάσσονται οι διάλεκτοι(τοπικές),ως κατώτερες μορφές".
    Γι'αυτό συνέλληνες,αυτό πού έχουμε ανάγκη άμεσα είναι,πρίν από οιαδήποτε κοινωνική επανάσταση,μιά εθνική ε π α ν ά σ τ α σ η τού Πνεύματος καί τής Αλήθειας!
    Νά καταλάβουν οι τής Ευρωπαικής Ενώσεως,ότι πρέπει νά μιλάμε τήν ελληνική γλώσσα,πού είχε θυγατέρες τήν λατινική καί τά σανσκριτικά,γιά νά μπορούμε νά συνεννοούμεθα μέχρι καί τόν ινδικο ωκεανό καί τήν Αυστραλία!
    Νά καταλάβει η Γερμανία,ότι δέν δύναται νά συνχίζει νά πλουτίζει σέ βάρος τών άλλων εταίρων.Νά τό πώ απλά.Ώς εκμεταλευτής(νταβατζής!).Έλεος!
    Καί νά βγάλουν μιά ανακοίνωση,οι αρμόδιοι τής Ευρωπαίκής Τράπεζας,καί η Γερμανική Τράπεζα Ντόιτσε Βάνκ,μέ λεπτομερή ανάλυση τών Δανείων,Τοκοχρεωσυσίων,τόκοων υπερημερίας κ.τλ.τής Ελλάδας!
    ΓΚΛΑΝΣΤΌΤ=ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!(Γκορμπατσώφ!)

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.