27/6/11

Συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας Δακρυγόνα κατά Κούρδων διαδηλωτών και βουλευτών στην Κωνσταντινούπολη

Με ευρεία χρήση δακρυγόνων διέλυσε η τουρκική αστυνομία διαδήλωση Κούρδων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι βγήκαν ξανά στους δρόμους την Κυριακή αντιδρώντας στην αφαίρεση της βουλευτικής έδρας από τον νεοκλεγέντα Κούρδο πολιτικό Χατίπ Ντίτσλε.

Ξέσπασαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ «βροχή» δακρυγόνων δέχθηκαν τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BDP) που συμμετείχαν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ, αλλά τους εμπόδισαν οι δυνάμεις ασφαλείας, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Σύσσωμοι οι Κούρδοι βουλευτές που εξελέγησαν στις κάλπες της 12ης Ιουνίου ως ανεξάρτητοι με την υποστήριξη φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BDP) αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης, αντιδρώντας στην αφαίρεση της βουλευτικής έδρας από τον Χατίπ Ντίτσλε.

Η κίνηση των Κούρδων βουλευτών μπορεί να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές για την αναπλήρωση των εδρών που μένουν κενές, ενώ δημιουργείται ανησυχία για ενίσχυση της έντασης στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Διαδηλώσεις κατά της αφαίρεσης της έδρας του Χατίπ Ντίτσλε πραγματοποιήθηκαν και την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη με την αστυνομία να κάνει και πάλι χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αφαίρεσε την έδρα που απέσπασε ο γνωστός πολιτικός Χατίπ Ντίτσλε, εξαιτίας καταδίκης του το 2009 για «προπαγάνδα» υπέρ του Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του PKK.

Στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου εξελέγησαν 36 βουλευτές υποστηριζόμενοι από το BDP. Η ορκωμοσία των βουλευτών έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου.
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.