19/12/13

ΔΔΔΘ: Απόφαση διαιτησίας για τον καθορισμό της γραμμής θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Μπανγκλαντές και της Μιανμάρ (Βιρμανίας)

Mer et Marine (Γαλλία)             (μτφ. Κριστιάν)
Επειδή τα τελευταία άρθρα σχετικά με την Ελληνική ΑΟΖ και το Καστελλόριζο αναφέρονται στην απόφαση του ΔΔΔΘ στο Αμβούργο στις 14/3/2012, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναδημοσιέυσουμε την σχετική ανάρτηση μας της 18/03/2012.
Δείτε τη σειρά των χαρτών/σκίτσων που οδήγησαν στη τελική ετυμηγορία, ιδιαιτέρα για το νησί του Αγίου Μαρτίνου για το οποίο το Μπαγκλαντές διεκδικούσε πλήρη ΑΟΖ.
Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ΔΔΔΘ) έβγαλε την ετυμηγορία του την Τετάρτη 14/3/12 σχετικά με την εδαφική διαφορά μεταξύ της Μιανμάρ και του Μπαγκλαντές σε μια περιοχή πλούσια σε πρώτες ύλες του Κόλπου της Βεγγάλης. 

Στην απόφασή του, το δικαστήριο όρισε την θαλάσσια γραμμή-σύνορα μεταξύ των δύο κρατών, προτείνοντας μια συμβιβαστική λύση. 
Εκτίμησε ότι οι δύο χώρες έπρεπε να έχουν την κυριαρχία επί των αντίστοιχων χωρικών υδάτων στην υφαλοκρηπίδα τους, και παρόλο που δέχτηκε  τη μεθοδολογία υπολογισμού που πρότεινε η Βιρμανία, παραχώρησε μεγαλύτερο θαλάσσιο εμβαδόν στο Μπαγκλαντές. 
Η υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές Dipu Moni, ανακοίνωσε ότι η Ντάκα θα ξεκινήσει αμέσως την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Επρόκειτο για την πρώτη υπόθεση οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με την οποία ασχολήθηκε το συγκεκριμένο Δικαστήριο που εδρεύει στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Η εν λόγω περιοχή αμφισβητείται από τις δύο χώρες, για περίπου 40 χρόνια. Η διαφορά είχε οδηγήσει σε σχεδόν ένοπλη σύγκρουση το 2008, όταν η Βιρμανία ξεκίνησε γεωτρήσεις με συνοδεία πολεμικών πλοίων 50 χλμ από τις ακτές ενός νησιού που ανήκει στο Μπαγκλαντές. Το Μπαγκλαντές είχε στείλει, με τη σειρά του, πολεμικά πλοία και είχε συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών πριν να πέσουν οι εντάσεις. 
Μια παρόμοια διαφορά με την Ινδία απασχολεί το Μπαγκλαντές, την οποία ελπίζει να λύσει μέχρι το 2014.

Το κείμενο της απόφασης (στα αγγλικά, 14/03/2012)





4 σχόλια:

  1. Ὤχ, ἐὰν δεχθοῦμε δικαστήριο γιὰ τὴν Α.Ο.Ζ. καταλαβαίνετε τί ἀπόφασι θὰ λάβουμε.

    Προφανῶς τὰ δύο αὐτὰ κράτη δὲν τὰ συμφέρει ὁ πόλεμος διότι τὰ κέρδη ἀπὸ τὴν Α.Ο.Ζ. δὲν θὰ εἶναι τόσο πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχάς νομίζω πως κανέναν δε συμφέρει ο πόλεμος, αλλα πρέπει πάντοτε να είσαι έτοιμος για να αποφύγεις έναν πόλεμο.

    Όσον αφορά το θέμα της AOZ, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε από κάθε ενδεχόμενο, αλλα θα πρέπει να γνωρίζουμε και τι ισχύει τώρα, τι προβλέπει η διεθνής νομοθεσία και τι επιδιώκουμε.

    Κατά τη γνώμη μου πριν από όλα, εκείνο που πρέπει να επιδιωχθεί είναι η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία και αποτελεί ένα αναφαίρετο και μονομερές δικαίωμα κάθε χώρας.

    Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε και μετά πρέπει να συνεχίσουμε στη διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση με την Τουρκια των υπολοιπων θαλασσίων ζωνών, και όχι μονο με την Τουρκια.

    Γιατί οι συμφωνίες που συζητούνται να υπογραφουν με άλλες χώρες, με βάση ποια χωρικά ύδατα θα υπογραφουν? Διότι άλλο AOZ με 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και άλλο AOZ με 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα!

    Επίσης, θα πρέπει να ξέρουμε τι επιδιώκουμε και τι πρέπει να περιμένουμε. Οποιαδήποτε συμφωνία όπου δε θα έχουμε χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλιων, θα πρέπει να θεωρείται ήττα, γιατί μιλάμε για "ακταφορη" παραβίαση των δικαιωμάτων μας.

    Όσον αφορά την AOZ και ειδικά του Καστελόριζου, θα πρέπει να προετοιμαστούμε με νομικά επιχειρήματα, γιατί είναι σχεδόν αδύνατο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποφάσεις δικαστηρίων να δοθούν πλήρη δικαιώματα AOZ στο Καστελόριζο. Ωστόσο το Καστελόριζο δεν είναι και ακριβώς ίδια περίπτωση με τις ήδη υπάρχουσες, μιας και η Ελλάδα παρα το ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρχιπελαγική χωρα είναι μια χωρα με τεράστιο και αναμφισβήτητο ενιαίο νησιωτικο χώρο, στον οποιο περιλαμβάνεται και η περιοχή του Καστελόριζου.

    Ωστόσο, πρώτα εκείνο που πρέπει να λυθεί είναι η αύξηση των χωρικών μας υδάτων, μετά μπορούμε να συνεχίσουμε για τον καθορισμό των υπολοιπων θαλασσίων ζωνών, όλες οι οριοθετήσει ξεκινούν από την πρωταρχική οριοθέτηση, που είναι τα χωρικά ύδατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Σαντάμ Χουσείν, όταν επέδραμε στο Κουβέιτ, επικαλέσθηκε το εξής απλό αλλά σημαντικό ως σκεπτικό:
    -Το Κουβέιτ μέσα απο την διαδικασία της οριζόντιας εξόρυξης, υφαρπάζει το Ιρακινο πετρέλαιο.
    Αυτή η κλοπή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή!
    Ερώτηση προς κάθε ειδικό με γνώσεις γεωλογίας.
    Τα πετρελαικά αντίκλινα του Αιγαίου είναι τοπικά ή διαχέονται υπό του υπεδάφους της τουρκικής επικρατείας?
    Πιο απλά:
    Ας πούμε, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, στην περιοχή των Κυκλάδων υπάρχει ενα αντίκλινο με χ διαστάσεις το οποίο δεν επικοινωνεί με κάποιο άλλο στο κεντρικό Αιγαίο.
    Αν αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους συνεχίζουν λόγω διαστάσεων και στο υπέδαφος της τουρκικης επικράτειας?
    Αν συνεχίζουν και στην τουρκική επικράτεια ΓΙΑΤΙ οι Τουρκία δεν κάνει εξόρυξη στην στεριά της ???
    Εν ολίγοις:
    Αν τα πηγαδια πετρελαίου ειναι ...τοπικά και μόνο , το μόνο σκεπτικό είναι ότι η τουρκία επιθυμεί να τα βάλει στο χέρι.
    Αν γεωλογικές μελέτες αποδεικνύουν το αντίθετο τότε να δούμε το θέμα διαφορετικά.
    Προσωπικά πιστεύω ότι ισχύει το πρώτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να συμπληρώσω και βοηθησω το σκεπτικό παρακαλώ διαβάστε και εδω:
    http://combatraining.blogspot.gr/2013/12/poor-greeks-they-must-be-really-in-bad.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.