20/1/17

Ο Αττίλας γίνεται σήμερα 38 ετών και την βαριά ευθύνη της ενηλικίωσης του, φέρουν οι … σύμμαχοί μας οι Αμερικάνοι

Άρθρο του 2012
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Την αυγή της 20ής Ιουλίου 1974, τέτοιες ώρες πριν από 38 χρόνια, άρχιζαν οι επιχειρήσεις των Τούρκων στην Κύπρο, με τον Κωδικό «Αττίλας». Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν με βομβαρδισμό του Πενταδάκτυλου και της Λευκωσίας από αεροσκάφη που ξεκινούσαν από την βάση των Αδάνων, ενώ ταυτόχρονα κατέφθαναν αποβατικά σκάφη από την Μερσίνα και αποβίβαζαν πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες στο Πεντεμίλι, λίγο δυτικά της Κυρήνειας.
Οι Ελληνικές δυνάμεις, αν και μπορούσαν δεν εμπόδισαν την απόβαση και εισβολή των Τούρκων. Γιατί, το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων που θα έδιδε το σημα εναρξεως αμύνης και αντεπιθέσεως, δεν εδόθη. Και εδόθη με καθυστέρηση πέντε ωρών, αφού οι Τούρκοι προχώρησαν και κατέλαβαν προγεφυρώματα και θέσεις που τους έδιδαν πλεονεκτήματα έναντι των Ελλήνων. 
Η καθυστέρηση της αμύνης και αντεπιθέσεως των Ελλήνων οφείλεται στην βλακώδη αφελεια και ευπιστία των Αρχηγών των Επιτελείων στην Αθήνα και ιδιαίτερα του αόρατου δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη, στην διαβεβαίωση του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ιωσήφ Σίσκο, οτι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να εισβάλουν στο νησί. Και οταν η ΚΥΠ αλλά και οι αξιωματικοί διαβίβαζαν αγωνιώδη σήματα από την Λευκωσία οτι οι Τούρκοι εισβάλουν και βομβαρδίζουν, το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων συνιστούσε «αυτοσυγκράτηση, οι Τούρκοι κάνουν ασκήσεις» !...
Εν καιρώ πολέμου, οταν ο αξιωματικός κάνει λάθη από βλακεία η ηλιθιότητα και ηττάται η πατρίς του, του μένει η μοναδική διέξοδος. Να χρησιμοποιήσει το πιστόλι που κρατάει στην κατεύθυνση τον κροτάφου του. Αν πάλι επρόδωσε από ολιγοψυχία, τότε, αν δεν έχει χρησιμοποιήσει το περίστροφό του, υπάρχει το Στρατοδικείο... Στην περίπτωση της Κύπρου τίποτε από αυτά, δεν λειτουργησε.
Στην προδοσία κατά της Κύπρου, σημαντικό μερίδιο ευθύνης ανήκει και στις ΗΠΑ. Μάλιστα η φίλη και συμμαχος  χώρα, οταν τότε το τουρκικό αντιτορπιλλικό « D 354 Kocatepe», βυθίστηκε αφού επλήγη με τρείς ρουκέτες από τουρκικά αεροσκάφη κατά λάθος, έσπευσε να το αντικαταστήσει δίδοντας ένα άλλο καινουργές !
Ακόμα, η φίλη και συμμαχος χώρα ΗΠΑ, ( όχι τόσο η Αγγλία  η οποία εδειξε διάθεση να την αποτρεψει αλλά ο Κίσιγκερ τους ετριξε τα δόντια) οχι μόνο δεν απέτρεψε αλλα ανέχθηκε και ενθάρρυνε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Από την στάση τους εκπήγασε και η προκλητική αδιαλλαξία της Τουρκίας με το να αγνοήσει παντελώς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πολλές φορές αποδεικνύεται με τη στάση του ως ένα επαρχιακό καφενείο.
Αν και πέρασαν 38 χρόνια, ουδεμία μεταμέλεια από μέρους των ΗΠΑ επεδείχθη, ( πλήν εκείνης του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου) οι οποίες κατά προκλητικό τρόπο, οπως τον επεσήμαναν παλιά οι πρόεδροι, της Ελλάδος και της Κύπρου Στεφανόπουλος και Κληρίδης, υποστηρίζουν τις θέσεις της Τουρκίας και τήρησαν εχθρική στάση εναντι της Κύπρου επειδή ήθελε να εγκαταστήσει για να αμυνθεί με τους ρωσικούς πυραύλους S 300…
Και ενω είχε αντίρρηση για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων, δεν προέβη εκτοτε σε καμμία ενέργεια και πίεση προς την άλλη πλευρά με την τολμηρή πρόταση Κληρίδη για πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού για να βρεθεί λύση επι τέλους στο πρόβλημα. Αλλά οταν δεν θέλει κανείς να ζυμώσει συνέχεια κοσκινίζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.