14/8/12

Σαν σήμερα οι βάρβαροι Τούρκοι σκότωσαν τον Σολωμό ΣολωμούΟ Σολωμός Σολωμού (1970-14 Αυγούστου 1996) ήταν Ελληνοκύπριος από το Παραλίμνι, γνωστός σήμερα μέσα από τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του, την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο.
Στις 24 Ιουνίου 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του. Επίσης εκδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.

Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Tούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές. Oι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης. H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Επίσης αρκετά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Tούρκων στο χώρο του επεισοδίου.
Σύμφωνα με τις Ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Tουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη.

4 σχόλια:

 1. Αυτό το ιστολόγιο,και ειδικά οι διαχειριστές του,έχετε την κακιά συνήθεια να μην ξεχνάτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ.Και Π Α Ρ Ο Ν στις καρδιές μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άκουσα ότι εχθές έγινε κάτι πολύ πατριωτικό στη χώρα μας. Όλοι οι Έλληνες, τιμώντας τη μνήμη του λεβέντη Σολωμού, αρνήθηκαν να παρακολουθήσουν Τουρκικά σήριαλ και με μία ηρωϊκή κίνηση στο τηλεκοντρόλ άλλαξαν κανάλι.
  Νάναι άραγε αλήθεια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τη στιγμή που οι σφαίρες τον γάζωναν καθώς σκαρφάλωνε στο κοντάρι για να κατεβάσει τη σημαία, δεν θα την ξεχάσω ποτέ.
  Ηταν εκτός των άλλων και μια χαρακτηριστική στιγμή όπου η μάσκα της Τουρκίας έπεσε, από τις δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ για την αναγκαιότητα παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο...
  Οσο για την Αθήνα τότε, αντί να εκμεταλλευτεί το timing διπλωματικά, το εκμεταλλεύτηκε μόνο για...να γίνουν οι εκλογές πιό γρήγορα (23/9/96).
  Και να κερδίσει πάλι το ΠΑΣΟΚ και ο "σας ευχαριστούμε πολύ" των Ιμια.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.