15/8/12

Αποσαφηνίζεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων

Zone Militaire, opex360.com
Στις 10 Αυγούστου, αρκετοί τίτλοι του ισραηλινού τύπου έκαναν τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων  για επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Για την εφημερίδα Yedioth Ahronoth, ο Βενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός, και ο Εχούντ  Μπαράκ, υπουργός Άμυνας, είναι «αποφασισμένοι να επιτεθούν στο Ιράν το φθινόπωρο», δηλαδή πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβριου στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ανέφερε η εφημερίδα, δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση σχετικά με αυτήν την επιλογή, ιδιαίτερα στους στρατιωτικούς. «Στο Ισραήλ, είναι οι πολιτικοί που παίρνουν τις αποφάσεις, και ο στρατός τις εφαρμόζει» υπενθύμισε με αποφασιστικότητα ο κ. Νετανιάχου πριν από λίγες ημέρες.

Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να περιορίσουν τον ενθουσιασμό του Ισραήλ. Τόσο η Χίλαρι Κλίντον, υπουργός των Εξωτερικών , όσο και ο Λέων Πανέτα, επικεφαλής του Πενταγώνου, έχουν εργαστεί σκληρά κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων εβδομάδων, για να αποτρέψουν τους υπεύθυνους του εβραϊκού κράτους να αναλάβουν μια τέτοια επιχείρηση. Για τη Ουάσιγκτον, η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη διπλωματία και στις οικονομικές κυρώσεις, ενώ η στρατιωτική επιλογή να ασκείται ως έσχατη λύση.

Αλλά οι ισραηλινοί ηγέτες αδημονούν και εκτιμούν ότι οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν δεν παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πάντα στον τοπικό τύπο, αναφέρθηκαν οι παρατηρήσεις ενός «αποφασιστικού ανώτερου αξιωματούχου» (μάλλον ο Εχούντ Μπαράκ) λέγοντας ότι «το ξίφος που κρέμεται πάνω από το κεφάλι» του εβραϊκού κράτους είναι πολύ πιο επικίνδυνο από εκείνο που το απειλούσε πριν από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967.

«Όλες οι απειλές κατά του ισραηλινού εσωτερικού μετώπου είναι μικρές σε σύγκριση με μια άλλη απειλή, διαφορετική σε μέγεθος και από τη φύση της», πρόσθεσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο άνοιγμα της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου. «Θα το πω πάλι: δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Για την εφημερίδα Χααρέτζ, αντιπολιτευόμενη της  κυβέρνησης Νετανιάχου, ένα έγγραφο από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, που αναφέρθηκε από Ισραηλινό αξιωματούχο, θα αναφερόταν σε πρόοδο στην ανάπτυξη ιρανικής πυρηνικής κεφαλής «κατά πολύ ανώτερης από το τι ήταν γνωστό» από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, διάφορα στοιχεία αφήνουν να εννοηθούν ότι δεν πρόκειται πια να αποφασιστεί αν θα λάβει χώρα μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση αλλά μόνο το πότε.

Απλή σύμπτωση του ημερολογίου, η σημάδι ότι κάτι γίνεται, ή ακόμα λόγω της συριακής κρίσης, θα βελτιωθεί σύντομα το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Arrow II (Hetz). «Το μπλοκ 4 εγκατασταίνεται στις ήδη υπάρχουσες συστοιχίες Arrow» εμπιστεύτηκε  μια ισραηλινή στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, η οποία, ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτή είχε «προγραμματιστεί» από παλιά.

Η βελτίωση αυτού του συστήματος αποσκοπεί στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, ιδίως το ραντάρ για να συγχρονιστεί με τα αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. «Αν εκτοξευτεί ένας ιρανικός πύραυλος προς το Ισραήλ, θα εντοπιστεί πρώτα από αμερικανικό δορυφόρο παρατήρησης και αμερικανικά ραντάρ που έχουν αναπτυχθεί στον Κόλπο» εξήγησε ο ισραηλινός αξιωματούχος. «Ο συγχρονισμός των συστημάτων θα επιτρέψει την καλύτερη παρακολούθηση του εχθρικού πυραύλου ή των δεσμών πυραύλων που θα πυροβοληθούν εναντίον του εδάφους μας», πρόσθεσε.
Αυτός ο εκσυγχρονισμός των συστοιχιών Arrows, γίνεται την ίδια στιγμή που ο ισραηλινός στρατός διανέμει αποθέματα πυρομαχικών σε όλες τις βάσεις και χιλιάδες διατροφικές μερίδες μάχης, μας μαθαίνει η Φιγκαρό. Και για το καλό της υποθέσης, τρεις υπόγειες εγκαταστάσεις κατασκευάζονται για αποθήκευση όπλων, καυσίμου και ανταλλακτικών, με στόχο την προστασία τους από πιθανή επίθεση πυραύλων.

Εξάλλου, ο Διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ Stanley Fischer, παραδέχτηκε την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την οικονομία σε καιρό πολέμου. Επιπλέον, ο Ισραηλινός αμυντικός προϋπολογισμός απαλλάχτηκε από το πρόγραμμα λιτότητας που υιοθετήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα. Ωστόσο, με τις βαριές απειλές προς το Ισραήλ (Σινά, Συρία, κ.λπ. ...), δεν υπάρχει τίποτα το πολύ περίεργο για αυτά τα μέτρα.

Πρέπει να προσθέσουμε σε αυτά την προετοιμασία της κοινής γνώμης. Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε πρόσφατα την πληροφορία ​​ότι το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας υπολογίζει τις πιθανές απώλειες σε 300 θανάτους αμάχων στην περίπτωση ιρανικών αντιποίνων προς το εβραϊκό κράτος.

Και στις 12 Αυγούστου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη δοκιμή σε ολόκληρη τη χώρα, ενός συστήματος προειδοποίησης μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS στα εβραϊκά, αραβικά, ρωσικά και αγγλικά για να προειδοποιήει τον πληθυσμό σε περίπτωση επίθεσης πυραύλων. Πρόκειται, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, να προετοιμαστεί ο πληθυσμός για πιθανή ιρανική αντίδραση, αλλά και για πιθανές εκτοξεύσεις ρουκετών από τη λιβανική Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Τεχεράνης.

Εξάλλου, η Γαλλία επίσης παίρνει προφυλακτικά μέτρα. Σύμφωνα με τη LaTribune.fr , η οποία επικαλλείται διπλωματικές πηγές, εκπονήθηκε σχέδιο εκκένωσης για τους 200.000 Γάλλους πολίτες του Ισραήλ για τη περίπτωση «καταιγισμού πυραύλων εξοπλισμένων με συμβατικά ή μη συμβατικά όπλα από το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.