24/10/12

Μ. Θωμαδάκης: Πολλοί Μιλούσαν για Ένα Ελ Ντοράντο στις ΑΠΕ, Αλλά Σήμερα Φτάνουμε στον Αρμαγεδδώνα

Μια ειλικρινή και άκρως κατατοπιστική αποτύπωση της κατάστασης στην αγορά των ΑΠΕ έκανε σήμερα ο Μιχάλης Θωμαδάκης, μέλος της ΡΑΕ, από το βήμα του συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΕΗΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος) στην Αθήνα. «Πολλοί μιλούσαν για ένα Ελ Ντοράντο πριν μερικά χρόνια, αλλά πλέον κοντεύουμε να φτάσουμε στον Αρμαγεδδώνα», υπογράμμισε αναφερόμενος στην δυσμενή οικονομική κατάσταση, αλλά και στο ασταθές ρυθμιστικό πλαίσιο που επικρατεί στις ΑΠΕ.

Ο κ. Θωμαδάκης διατύπωσε τις προσωπικές του απόψεις, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν φρόντισε να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές προτού προχωρήσει με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σήμερα οι γνωστές στρεβλώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ένας επαρκής μηχανισμός για την διαρκή ανανέωση της ενεργειακής πολιτικής, ώστε να γνωρίζει συνεχώς η Πολιτεία τι οφείλει να πράξει. Η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανισμού είναι κρίσιμης σημασίας σε ένα περιβάλλον που διαρκώς εξελίσσεται και στο οποίο η Ελλάδα δεν λειτουργεί ως κλειστό σύστημα, αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις και εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Θωμαδάκης θεωρεί ότι με τις επιλογές μας σαν χώρα, δημιουργούμε τα τελευταία χρόνια ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος ενέργειας, χωρίς παράλληλα να διασφαλίζουμε για την άρση των στρεβλώσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι πλήττονται οι καταναλωτές, ενώ και οι επενδυτές δεν είναι σε θέση να κάνουν ορθολογικές εκτιμήσεις για το ρίσκο που αντιμετωπίζουν.
Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις ΑΠΕ. Ο κ. Θωμαδάκης θεωρεί ότι θα έπρεπε να γίνει μια διαβούλευση και με την ίδια την Βουλή για το πόσο θα πρέπει να στοιχίζουν στη χώρα οι ΑΠΕ, δεδομένων και των οφειλών που υπάρχουν, καθώς και για το τι είναι μια εύλογη απόδοση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο κ. Θωμαδάκης αναφέρθηκε στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ και φτάνουν συνολικά τα 81.000 MW, πράγμα που σύμφωνα με τον ίδιο, μεταφράζεται σε αποτυχία της Πολιτείας. Αντίστοιχα, προβληματισμό προκαλούν και τα οικονομικά στοιχεία: Φέτος τα έσοδα από τα τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές αναμένεται να φτάσουν τα 5 δις. ευρώ, τη στιγμή που για την αποπληρωμή των ΑΠΕ θα χρειαστούν περί τα 1,3 δις. Αντίστοιχα, το έτος 2015 προβλέπονται έσοδα 6 δις. ευρώ, με το αντίστοιχο κόστος των ΑΠΕ να φτάνει τα 2,5 δις. ευρώ, δηλαδή δυσανάλογα υψηλό σε σύγκριση με την συμμετοχή τους στην παραγωγή ενέργειας.

Ο κ. Θωμαδάκης κατέληξε λέγοντας ότι είναι κρίμα που έχουμε μετατρέψει τις ΑΠΕ από αναπτυξιακή μηχανή σε θηλιά για την οικονομία και ευχήθηκε να μην σημειωθούν καθυστερήσεις όσον αφορά τον επανασχεδιασμό της αγοράς ενέργειας.
http://energia.gr/article.asp?art_id=63060 

3 σχόλια:

  1. Να θυμηθούμε όλοι μας ότι το 2008 η ΡΑΕ παγωσε την έκδοση αδειών για να μελετήσει και να εξορθολογήσει το ΤΕΕ το νομοθετικό πλαίσιο.
    Εμένα τώρα, μετά από το άρθρο αυτό, περισσότερο μοίρασμα της πίτας στους δικούς μας μου μοιάζει παρά διάθεσι για ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν μιλάει ο κύριος Θωμαδάκης για τον στραγγαλισμό των Μικρών Υδροηλεκτρικών,που προσφέρουν ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ φθηνότερη ενέργεια,με πολύ πιο ώριμη τεχνολογία,και σαφώς χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την απόδοση(24h το 24ωρο);

    Γιατί δεν μιλάτε για το Κιότο και το Διεθνές Χρηματιστήριο Ρύπων;

    Όλως τυχαίως,σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικονομία,οι Ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούσαν αφειδώς τα φωτοβολταϊκά,που το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγαινε απευθείας στα κράτη που τα παρήγαγαν.Έφυγαν πολλά Δις.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τις μονάδες συμπαραγωγής (φυσικό αέριο) που τις έχουν κατατάξει στις ΑΠΕ και επιδοτούνται κουβέντα ο κ. Θωμαδάκης. Σιγά να μη θίξει τα μεγάλα αφεντικά (ΕΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, Κοπελούζο, Motor Oil, ΕΛΠΕ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.