2/10/12

Νέα δεδομένα στον τραπεζικό χάρτη από το deal Alpha Bank - Εmporiki


Νέα δεδομένα στον τραπεζικό χάρτη από το deal Alpha Bank - Εmporiki
Ρεπορτάζ: Λίλυ Σπυροπούλου
Λίγο καιρό πριν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, των οποίων οι όροι ακόμη παραμένουν άγνωστοι, η Alpha Bank αναδεικνύεται νικήτρια σε μία από τις σημαντικότερες εξαγορές των τελευταίων ετών. Η Τράπεζα, στο τιμόνι της οποίας είναι ένας από τους παλαιότερους τραπεζίτες της χώρας, ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, προχωρεί σε ένα σημαντικό βήμα για την ανακατάταξη της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, εν μέσω κρίσης και ιδιαίτερα αυξημένων κεφαλαιακών αναγκών.

Η απόκτηση της πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης από την Credit Agricole, Εμπορικής Τράπεζας, από τον όμιλο Alpha Bank, αλλάζει την πίτα αλλά και τα business plans των τραπεζών, που καλούνται να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, εντάσσοντάς τη στο νέο σκηνικό που δημιουργείται άμεσα. Με την προϋπόθεση των απαραίτητων εγκρίσεων από τις εποπτικές Αρχές αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων του επιτελείου της Alpha Bank και των στελεχών της Credit Agricole και με την επικείμενη σύνοδο στις 18 Οκτωβρίου, που εκτιμάται ότι θα γίνει σε θετικό κλίμα υπέρ της Ελλάδος, προλειαίνεται το έδαφος για την οργάνωση της άμυνας και τον συντονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο θέλει να αποδείξει ότι θα τα καταφέρει.
Στο νέο σχήμα οι Γάλλοι θα διατηρήσουν ποσοστό χαμηλότερου του 5%, ίσως στο επίπεδο του 3%, σύμφωνα με άτυπους και χονδρικούς υπολογισμούς, συμπορευόμενοι έτσι με την Alpha Bank, ως βασικός εταίρος, παράλληλα με τη στρατηγικής σημασίας στήριξη του Κατάρ, το οποίο αποτέλεσε έναν από τους λόγους που τελικά η Credit προτίμησε την προσφορά της Alpha έναντι των αντίστοιχων προσφορών της Εθνικής και της Eurobank. Συν του γεγονότος βέβαια, ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha ήταν συγκριτικά χαμηλότερες.
Το βλέμμα τώρα στρέφεται στους όρους ανακεφαλαιοποίησης, που θα κρίνουν το «παιχνίδι» της κρατικοποίησης και που θα ορίσουν τις ανάγκες σε κεφάλαια του νέου σχήματος, που θα δείξουν αν η Alpha θα αποφύγει ή όχι την κρατικοποίηση και που θα διευκολύνουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα στηρίξουν με ίδια μέσα η Alpha, η Credit και το Κατάρ.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο ανταγωνισμός ετοιμάζει τα δικά του βήματα. Εν όψει της ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ετοιμάζουν τα δικά τους σχέδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουν εκεί. Οσο για την Τράπεζα Πειραιώς, είναι προ των πυλών της υπογραφής συμφωνίας με τη Societe Generale για την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας. Μέχρι το τέλος του χρόνου η εικόνα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς δεν θα θυμίζει σε τίποτα το τραπεζικό σύστημα των αρχών του 2000... Τώρα το μέλημα είναι το μέγεθος και γι’ αυτό παρατηρείται συσπείρωση και αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος.
Ετσι, το νέο σχήμα Alpha Bank - Εμπορικής θα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση από πλευράς μεγέθους, μετά την Εθνική Τράπεζα που διατηρεί την πρωτιά. Το ενεργητικό της Alpha- Emporiki θα είναι της τάξεως των 79,6 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις της θα υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις τα 62,8 δισ. ευρώ και το δίκτυο των καταστημάτων της θα είναι 708 μονάδες, που θα απασχολούν συνολικά 12.121 εργαζομένους. Από πλευράς ενεργητικού, η Εθνική είναι πρώτη με 104 δισ. ευρώ, η Alpha με την Εμπορική ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος με 79,6 δισ. ευρώ ενεργητικό, ακολουθεί η Πειραιώς με την Αγροτική με ενεργητικό 74 δισ. ευρώ και έπεται η Eurobank με ενεργητικό 73,6 δισ. ευρώ.
Από πλευράς δικτύου καταστημάτων, η Εθνική έχει 1.131 καταστήματα, εκ των οποίων τα 528 εντός Ελλάδος, η Πειραιώς με την ΑΤΕ 1.230, η Alpha με την Εμπορική 708 και η Eurobank 444 καταστήματα. Ως προς τους όρους του deal (η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2012), δίνονται πληροφορίες μέσα από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Credit Agricole και της Alpha Bank. Ειδικότερα, η τελευταία διευκρίνισε χθες ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εξαγοράζει την Εμπορική ενισχυμένη κεφαλαιακά κατά 2,85 δισ. ευρώ, αφού ο γαλλικός όμιλος, πέραν της κεφαλαιακής ενίσχυσης κατά 2,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2012, θα καταβάλει, πριν την εξαγορά, επιπλέον κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, η Credit Agricole θα αγοράσει ομόλογο εκδόσεως της Alpha Bank ύψους 150 εκατ. ευρώ μετατρέψιμο σε μετοχές.
Είναι σαφές ότι η Credit Agricole θα έχει την ευχέρεια μετατροπής του ομολόγου σε κοινές μετοχές Alpha Bank, τηρουμένων των προϋποθέσεων και των όρων της ομολογιακής σύμβασης. Η Alpha Bank θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής έναντι συμβολικού ανταλλάγματος, σύμφωνου με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με τη συμφωνία αυτή το ενοποιημένο σχήμα ενισχύεται κεφαλαιακά κατά 3 δισ. ευρώ και συμβάλλει στο υπάρχον σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας.
Σύμφωνα με την Alpha, «η εξαγορά της Εμπορικής είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε 78 δισ. ευρώ, με βάση την 31η Μαρτίου 2012».

Η ανακοίνωση της Credit Agricole

Η είδηση της εξαγοράς επιβεβαιώθηκε χθες το πρωί όταν η Credit Agricole ανακοίνωσε ότι έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για την απόκτηση από την Τράπεζα του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Credit, «η δεσμευτική προσφορά της Alpha Bank είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που έθεσαν οι αρμόδιες Αρχές», δηλαδή με τα εξής:
- Η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole, η οποία έχει ήδη εισφέρει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2012, προβλέπεται να αυξηθεί σε 2,85 δισεκατομμύρια ευρώ και η Credit Agricole SA προβλέπεται να εγγραφεί για ομόλογα αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ, μετατρέψιμα, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από πρωτοβουλία της Credit Agricole SA, σε μετοχές εκδόσεως της Alpha Bank. Η τρέχουσα χρηματοδότηση της Credit Agricole SA στην Εμπορική προβλέπεται να μειωθεί αντιστοίχως (0,7 δισεκατομμύρια ευρώ).
- Τιμή μεταβίβασης 1 ευρώ.
- Αποπληρωμή σε τρεις δόσεις - η τελευταία εκ των οποίων είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2014 - της υπολειπόμενης αναχρηματοδότησης που θα έχει παράσχει η Credit Agricole SA στην Εμπορική κατά την ημέρα της μεταβίβασης, με εγγυήσεις ποιοτικών στοιχείων του ενεργητικού.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της αγοράς, η Credit επέλεξε τελικά την Alpha συνεκτιμώντας τη συμμετοχή του Κατάρ στο μετοχικό της κεφάλαιο, καθώς και τις χαμηλότερες σχετικά κεφαλαιακές της ανάγκες. Ετσι, Alpha, Credit και Κατάρ θα είναι οι... ιδιώτες μέτοχοι που θα στηρίξουν τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, της οποίας το ύψος θα κριθεί όταν διευκρινισθούν και ανακοινωθούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τότε θα καταστεί σαφές και το ακριβές ποσοστό της Credit Agricole που χονδρικά, όπως προαναφέρθηκε, υπολογίζεται σε περίπου 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.