4/10/12

Απόφαση ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ορφανίδη Vs Τουρκίας Αγγελίδης: Θέμα επανάκτησης όλων των περιουσιών των Ε/κ στα κατεχόμενα


Απόφαση ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ορφανίδη Vs Τουρκίας
Με επιστολή του, προς την Αλβανική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο δικηγόρος της υπόθεσης Ορφανίδης κατά Τουρκίας, Ανδρέας Αγγελίδης, θέτει θέμα επανάκτησης όλων των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει καταδικασθεί, με δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 2009 και το 2010, για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία του Ανδρέα Ορφανίδη και είχε υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση 400.000 ευρώ στον προσφεύγοντα.
Υπογραμμίζεται έντονα, όμως, ότι η Τουρκία δείχνει απροθυμία να εκτελέσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και να καταβάλει τις αποζημιώσεις που έχουν επιδικασθεί από το Δικαστήριο στους Ελληνοκύπριους που έχασαν τις περιουσίες τους, μετά την τουρκική εισβολή και την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Με την επιστολή, ωστόσο, καθίσταται σαφές στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ (που είναι αρμόδια για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ) ότι, ο δικαιωθείς Ανδρέας Ορφανίδης "επιθυμεί η εκτέλεση της εν λόγω απόφασης, να μην περιορισθεί μόνον στην καταβολή αποζημίωσης για την απωλεσθείσα περιουσία του.

Ζητάει να επανακτήσει, στο σύνολο της, την περιουσία του στα κατεχόμενα, να έχει απεριόριστη πρόσβαση και εκμετάλλευση σ` αυτήν, χωρίς την παρουσία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων ή δυνάμεων άλλης αρχής, που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη".

Η παρουσία αυτών των δυνάμεων, τονίζεται στην επιστολή, περιορίζει το δικαίωμα του κ. Ορφανίδη να απολαμβάνει ελεύθερα την περιουσία του και να την εκμεταλλεύεται, όπως αυτός επιθυμεί.
Ο δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης, ζητάει από την Αλβανική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ να εξετάσει κατεπειγόντως και κατά τη διάρκεια της θητείας της, το ζήτημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι, η εν λόγω εξέταση θα γίνει "με περισσότερη αμεροληψία και αποτελεσματικότητα", απ` ότι αυτό εξετάσθηκε από την προηγούμενη προεδρία".
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/56720 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.