8/1/13

ΣΥΡΙΖΑ: Το MEGAλο δάνειο κρύβει μεγάλη διαπλοκή


Της Μαρίας Μητσοπούλου
mmitsopoulou@6meres.gr

Νέες διαστάσεις παίρνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πόλεμος μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με τον δεύτερο να εμπλέκει στην υπόθεση και το «Mega». Κι αυτό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να διευρύνει το πλαίσιο της υπόθεσης, την αναγορεύει σε ζήτημα της εγχώριας διαπλοκής και κλεπτοκρατίας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, μπορεί η επίθεση, μέσω ανακοίνωσης, στο «Mega» να έσκασε σαν βόμβα και να ξάφνιασε, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προειδοποιήσει από καιρό ότι έχει στο στόχαστρο την εγχώρια διαπλοκή πολιτικού συστήματος – μιντιαρχών/επιχειρηματιών και τραπεζιτών.

Αυτή τη σχέση επιχειρεί να αναδείξει και μέσω της λίστας Λαγκάρντ - υπόθεση οι προεκτάσεις της οποίας εκτιμά ότι είναι πολύ πέραν του προσώπου του πρώην υπουργού Οικονομικών. Αλλωστε στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για τρεις πτυχές της υπόθεσης και αναφέρονται πρώτον στην αλλοίωσή της, δεύτερον στο γεγονός της μη αξιοποίησής της και τρίτον στη φοροασυλία που απολαμβάνουν οι κατέχοντες μεγάλο πλούτο, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγει τους «βαρόνους» της επιχειρηματικής και εφοπλιστικής τάξης, καναλάρχες, εμπόρους όπλων και προμηθευτές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κ.ά.)

Εν προκειμένω, η αναφορά του σχολιαστή και δημοσιογράφου του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του «Mega» Γιάννη Πρετεντέρη στο δελτίο της Πέμπτης, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ποινικών ευθυνών για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πως άρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσκομίσει στοιχεία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε -και που ποτέ δεν αναγνώστηκε στο δελτίο του καναλιού- ουσιαστικά υπαινίσσεται την απόπειρα «κάλυψης» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το «Μεγάλο Κανάλι», με στόχο την περαιτέρω συγκάλυψη της υπόθεσης.

Εχει λόγο το «Mega» να κάνει κάτι τέτοιο; Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι», κι επικαλείται αφενός το ότι η ιδιοκτησία του καναλιού, ο «βασικός μέτοχος», όπως αναφέρει η ανακοίνωση, εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ (μέλη της οικογένειας Μπόμπολα εμπεριέχονται στη λίστα που είχε δημοσιεύσει το περιοδικό «Hot Doc»), και αφετέρου τη δανειοδότηση-μαμούθ που ζήτησε και έλαβε η Τηλέτυπος Α.Ε., από κονσόρτσιουμ τραπεζών με επικεφαλής την Εθνική τράπεζα, ύψους 98 δισ. Πρόκειται για κοινό ομολογιακό δάνειο που συνήψε η επιχείρηση με στόχο «την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η ιδιοκτησία του σταθμού έχει λόγο να στηρίζει την κυβέρνηση άρα και τον συγκυβερνώντα Βενιζέλο, που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση εμπλέκεται και με ποινικές ευθύνες στην υπόθεση.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία αυτή αποτελεί σκάνδαλο δεδομένου ότι η δεινή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης δεν δικαιολογεί με τίποτα το ύψος του συγκεκριμένου δανεισμού, επομένως ερμηνεύεται ως απόφαση να στηριχτεί με κάθε τρόπο η «ναυαρχίδα» της μνημονιακής ενημέρωσης.
Την προνομιακή μεταχείριση του καναλιού επιχειρεί να αναδείξει και με το ρητορικό ερώτημα που παρατίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου: «την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό τέτοιου ύψους την έχει ισοτίμως και κάθε άλλη ελληνική επιχείρηση, από αυτές που στη συντριπτική τους πλειοψηφία βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη;»

Μάλιστα, από την Κουμουνδούρου συσχετίζουν και το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή ήρθε λίγες μέρες πριν από τον διορισμό των επιτρόπων της τρόικας στις τράπεζες, στοιχείο που κατά τους επιτελείς της δείχνει ότι «υπάρχουν πλάτες πολύ ψηλά».  
Υπενθυμίζεται πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συγκεκριμένο ιστορικό με τον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό (τόσο για τον ρόλο του στην προπαγάνδιση των μνημονίων όσο και γιατί ηγήθηκε των επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του να είναι «κομμένος» επί μήνες από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων του καναλιού). Επομένως παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του.

------------------------------------

Σιγήν ιχθύος από ΠΑΣΟΚ


«Εχουμε ήδη απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπαίνουμε σε άλλη συζήτηση» ήταν το σχόλιο της Ιπποκράτους για τον καβγά που έχει ανοίξει η Κουμουνδούρου με το «Mega». Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που χρησιμοποίησε μάλιστα ως επιχείρημα την εκ των προτέρων «αθώωση» Βενιζέλου από το κανάλι -όπως υποστηρίζει- ως προς τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ, συνεχίζει την επικοινωνιακή του τακτική, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά και την πολιτική και ηθική εξόντωση του Βαγγέλη Βενιζέλου. 

--------------------------------------------------------------

Δύο αριθμοί, πολλά τα ερωτήματα για τη χρηματοδότηση...

 Σε μια εποχή που το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων δεν έχει καμία πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, η εταιρεία Τηλέτυπος (Mega) καταφέρνει να εξασφαλίσει ένα ομολογιακό δάνειο μαμούθ – 98 εκατ. ευρώ, προτού μάλιστα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τεθούν υπό την εποπτεία των ξένων (στις 16 Ιανουαρίου 2013).

Ετσι, ενώ την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πήρε ομολογιακό δάνειο 98 εκατ. ευρώ – προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων-, μία μέρα μετά, την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013, το Μega σε ανακοίνωση έσπευσε να διαψεύσει ότι πήρε ομολογιακό δάνειο 98 εκατ. ευρώ (το οποίο η ίδια η Τηλέτυπος είχε ανακοινώσει στις χρηματιστηριακές αρχές), αλλά ένα δάνειο (από 5 τράπεζες) ύψους 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόνον 8,5 εκατ. ευρώ - με την αφαίρεση των τραπεζικών προμηθειών.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η εταιρεία, οι τράπεζες, για να χορηγήσουν τα 8,5 εκατ. ευρώ, απαίτησαν εξασφαλίσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ, τις οποίες και έλαβαν. Να σημειωθεί πως του δανείου προηγήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Τελικά, ποια είναι η αλήθεια; Αν τελικά το δάνειο ήταν όντως 8,5 εκατ ευρώ, είναι δυνατόν η Τηλέτυπος να έδωσε 140 εκατ. ευρώ εξασφαλίσεις στις τράπεζες; Αυτό είναι παράνομο και χρήζει περαιτέρω διερευνήσεως.

Εάν, από την άλλη, ισχύει κάτι τέτοιο, αυτό σημαίνει ότι ο προγενέστερος δανεισμός του ομίλου (το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που συνήψε η εταιρεία το 2009) είχε γίνει χωρίς εξασφαλίσεις και το κανάλι κλήθηκε τώρα να τις προσκομίσει. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί, διότι, εάν υπήρξαν τράπεζες που είχαν δανείσει ένα τόσο μεγάλο ποσό χωρίς εγγυήσεις, τότε η περίπτωση αυτή αποτελεί Μega σκάνδαλο.
 
Ελένη Μπότα

 -------------------------------------------------------------------------------
 
Το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ και οι ζημίες του Τηλετύπου
Της Ελένης Μπότα
 

Για το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συνεργασθεί και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα, στο δάνειο συμμετέχουν οι Alpha Bank (με ποσοστό 33,5%), Πειραιώς (με ποσοστό 32%), Eurobank (με ποσοστό 14%), Εθνική (με ποσοστό 7%), Εμπορική (με ποσοστό επίσης 7%), ενώ με μικρότερα ποσά συμμετέχουν οι Τράπεζα Κύπρου (με ποσοστό 4,5%) και Millennium (με ποσοστό 2%).

Σύμφωνα με την Τηλέτυπος, τα κεφάλαια του ομολογιακού δανείου των 98 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι στο 9μηνο οι συνολικές υποχρεώσεις της Τηλέτυπος, σε ενοποιημένο επίπεδο, ανέρχονταν σε 190 εκατ. ευρώ. Από αυτές τα 23,6 εκατ. ευρώ αφορούν μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και τα 95,9 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Στο ίδιο διάστημα, η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 15,6 εκατ. ευρώ, από ζημίες 6,9 εκατ. ευρώ στο εννιάμηνο του 2011.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η Τηλέτυπος ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι μη βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της που αφορούν το ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε συνάψει η εταιρεία στις 4/12/2009. Σκοπός του δανείου αυτού ήταν η αναδιάρθρωση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανειακών της υποχρεώσεων. Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο ήταν χωρίς εγγυήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο, βασιζόμενο σε 3μηνο Euribor συν περιθώριο 5%, διάρκειας 69 μηνών. Οι εκδότριες τράπεζες ήταν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, και ήταν κυρίως αυτό το ομολογιακό που αναχρηματοδοτήθηκε.
Οπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου της Τηλέτυπος, το υπόλοιπο κεφάλαιο του συγκεκριμένου οµολογιακού δανείου θα εξοφλούνταν σε τέσσερις δόσεις ως εξής: 10 εκατ. ευρώ στις 30/11/2012, 10 εκατ. ευρώ στις 14/09/2013, 12 εκατ. ευρώ στις 14/09/2014 και 12 εκατ. ευρώ στις 14/09/2015.

Ημ. δημοσίευσης: Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.