9/5/13

Το 2020 Γκάζι από το «Αφροδίτη»

Με αργά και σταθερά βήματα πρέπει να γίνονται οι σχεδιασμοί για το Φυσικό Αέριο, είναι η θέση της Ισραηλινής Κυβέρνησης, η οποία γνωρίζει πως θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εξαγωγές φυσικού αερίου το συντομότερο το 2016 από το οικόπεδο «Λεβιάθαν».

Από την πλευρά της η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζει επίσης πως οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου θα μπορούν να βγουν στην επιφάνεια από το Οικόπεδο «Αφροδίτη» μόλις το 2020. Ωστόσο οι όποιοι σχεδιασμοί για τον τρόπο διάθεσης του Φυσικού Αερίου θα πρέπει να προγραμματιστούν το συντομότερο δυνατόν αφού σε διαφορετική περίπτωση το περιθώριο έως το 2020 δεν θα είναι αρκετό για τις όποιες υποδομές.

Οι επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ πέραν από ισχυρής σημειολογικής σημασίας στόχευαν και σε ουσιαστική εφαρμογή των διαφόρων διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ με σημαντικότερο θέμα αυτό του Φυσικού Αερίου. Ωστόσο επί τούτου, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, μιας και το Τελ Αβίβ δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι ποσοστό Φυσικού Αερίου θα επιτρέψει στις εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα στα δικά του οικόπεδα να εξάγουν. Παράλληλα το Ισραήλ δεν έχει καταλήξει στον τρόπο που θα προχωρήσει σε διάθεση του Φυσικού Αερίου στη διεθνή αγορά. Επ’ αυτού το Τελ Αβίβ έχει τρεις επιλογές:

1.Με κινητές μονάδες υγροποίησης Φυσικού Αερίου εντός της Ισραηλινής ΑΟΖ.

2.Τερματικό υγροποίησης στο Ισραήλ

3.Αγωγός κατευθείαν προς Τουρκία

4.Αγωγός μέχρι την Κύπρο και εγκατάσταση τερματικού υγροποίησης

Ωστόσο οι δύο πρώτες επιλογές φαίνονται αρκετά ριψοκίνδυνες για το Ισραήλ λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή και το ρίσκο κρίνεται ως αρκετά υψηλό σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος που θα απαιτηθεί για τις εν λόγω εγκαταστάσεις. Ως εκ τούτου το Ισραήλ επικεντρώνεται στις δύο τελευταίες επιλογές.

Δηλαδή είτε να αποστέλλεται το Φυσικό Αέριο στην Τουρκία μέσω αγωγού, είτε να γίνει από κοινού με την Λευκωσία τερματικό στην Κύπρο. Όμως εδώ εντοπίζεται ακόμη ένα πρόβλημα αφού το Ισραήλ επιθυμεί να έχει τον πρώτο λόγο στο τερματικό σε αντίθεση με την Λευκωσία, η οποία προσδοκεί να «εντάξει» στην συγκεκριμένη επένδυση όσο το δυνατό περισσότερες χώρες, με την ίδια να έχει τον πρώτο λόγο. Πάντως δεν εκτιμάται ότι το θέμα θα «κλείσει» σύντομα αλλά αυτό θα αποφασιστεί στα επόμενα δύο χρόνια.

Επί του παρόντος οι δύο χώρες επικεντρώθηκαν στο Διάλογο για την «Ενεργειακή Ασφάλεια», στον οποίο περιλαμβάνονται διευκολύνσεις από την Κύπρο προς την αεροπορία και ναυτικό του Ισραήλ καθώς και κοινές ασκήσεις, κυρίως στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.